Hoe het exploderende hoofdsyndroom verband houdt met obstructieve slaapapneu

1
Bron: www.mpateldds.com, vertaald met Google Translate.


Hoe het exploderende hoofdsyndroom verband houdt met obstructieve slaapapneu

Yikes! Exploderend hoofdsyndroom? Het klinkt niet als een aandoening die iemand zou willen en kan onze patiënten beangstigen, wat betekent dat het belangrijk voor ons is om deze aandoening en het verband met obstructieve slaapapneu goed te begrijpen.

Wat is het exploderende hoofdsyndroom?
Ondanks de naam van deze aandoening, veroorzaakt het geen ontploffing van het hoofd van een persoon en het is geen gevaarlijke toestand. Deze slaapconditie veroorzaakt ook geen pijn of ernstige bijwerkingen. Exploderend hoofdsyndroom is een soort slaapstoornis. Het maakt deel uit van een groep genaamd 'parasomnia's'. Deze stoornissen veroorzaken ongewenste fysieke, verbale of gedragssymptomen tijdens de slaapovergangen van een persoon.

De andere symptomen of slaapstoornissen die in de categorie parasomnieën vallen, zijn onder meer:
  • Slaapwandelen.
  • Nachtmerries.
  • Nachtmerries.
  • Slaap eten.
De exacte oorzaak van het exploderende hoofdsyndroom is onbekend, maar het kan het gevolg zijn van lichte aanvallen in de slaapkwab of delen van het middenoor die 's nachts bewegen. Angst, emotionele stress en angst kunnen ook bijdragen aan het exploderende hoofdsyndroom.

Wat zijn de symptomen van het exploderende hoofdsyndroom?
Wanneer iemand een exploderend hoofdsyndroom ervaart, horen ze harde geluiden die lijken op explosies en crashes terwijl ze overgaan in diepe slaap. Het kan ook voorkomen als ze midden in de nacht wakker worden. Bovendien kunnen deze geluiden gepaard gaan met lichtflitsen en spierspasmen.

Hoewel de geluiden niet echt zijn, veroorzaken ze leed, angst en ongerustheid. Deze geluidsaanvallen kunnen de hele nacht een of zelfs meerdere keren voorkomen. Ze stoppen echter meestal wanneer een persoon volledig wakker is.

Hoe is het verbonden met slaapapneu?
Voor het exploderende hoofdsyndroom zijn er geen standaard behandelrichtlijnen. Sommige aanbevelingen zijn counseling of gesprekstherapie als er sprake is van stress of angst. Voor mensen met andere slaapstoornissen, zoals obstructieve slaapapneu, kan de behandeling van die aandoening echter een verandering signaleren. Patiënten kunnen minder intense of frequente lawaai-episodes opmerken na een behandeling voor hun slaapapneu.

Dit is nog steeds een aandoening waar we meer over leren, maar het is belangrijk om slaapapneu te identificeren en de behandeling voort te zetten om de zorg voor onze patiënten te verbeteren.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar