RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 6036
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

1 - Inleiding

Bron: www.sleepresolutions.com, tekst aangepast naar gebruik in Nederland.

Wanneer u de diagnose slaapapneu hebt gekregen is uw eerste behandelingsoptie meestal een vorm van een medisch apparaat met positieve luchtwegdruk (PAP, positive airway pressure).
Welk apparaat je krijgt voorgeschreven hangt af van wat voor soort slaapapneu je hebt - obstructieve slaapapneu (OSA), centrale slaapapneu (CSA), of een combinatie van beide - evenals de ernst ervan en welke andere gezondheidsomstandigheden uw slaap-ademhaling problemen 's nachts beïnvloeden. Het kan ook afhangen van hoe goed u reageert op een bepaalde therapie.

osa.jpg

Welke soorten therapie zijn beschikbaar?
 • Hoe werkt CPAP?
  CPAP levert een enkele continue stroom van perslucht om te voorkomen dat uw bovenste luchtwegen blokkeren terwijl u slaapt. Als u niet zeker weet waarom uw luchtweg tijdens de slaap kan blokkeren, bekijk dan dit bericht: de drie verschillende vormen van apneu.

 • Wie gebruikt CPAP?
  Mensen met verschijnselen van OSA gebruiken CPAP. Hoe ernstiger OSA, hoe hoger de druk die wordt gebruikt voor therapie.

 • Wat is APAP?
  Automatische positieve luchtwegdruk (APAP) is gebaseerd op dezelfde principes als CPAP. Het is anders omdat de machine anders is ingesteld, hoewel de machine en de instellingen er hetzelfde uitzien.

 • Hoe werkt APAP?
  De drukinstellingen van APAP zijn niet beperkt tot één druk, maar tot een reeks drukwaarden. Deze machines zijn gebouwd om automatisch binnen dit bereik te schommelen wanneer het lucht levert. Het hangt af van algoritmen in de machine die subtiele ademhalingsveranderingen waarnemen die zich de hele nacht voordoen.

 • Wie gebruikt APAP?
  Mensen die alleen apneu's ervaren tijdens de REM-slaap, of die liever op hun rug slapen, of allergieën of congestie hebben, kunnen profiteren van de 'slimme' functies van dit PAP-apparaat.

 • Wat is BiPAP?
  BiPAP staat voor bilevel-positieve luchtwegdruk. Het wordt soms ook BPAP of bilevel PAP genoemd. Net als APAP lijken het gebruik en het uiterlijk op CPAP, maar de instellingen zijn anders. Houd er rekening mee dat BiPAP feitelijk verwijst naar de merknaam van één fabrikant op bilevel PAP-systeem, en niet naar alle PIL op bilevelniveau in het algemeen. De term "BiPAP" is, ongeacht, universeel gebruikt om te verwijzen naar alle machines in deze NIV-categorie.

 • Hoe werkt BiPAP?
  BPAP is ingesteld om dubbele druk te bieden : één voor inademing (IPAP) en een andere (lagere) druk voor uitademen (EPAP). Deze therapie kan ook worden ingesteld om overeen te stemmen met de ademhalingen per minuut van een persoon of om een ​​significante verschuiving in hun ademhaling waar te nemen en te compenseren door de druk aan te passen zodat de persoon een stabiel patroon kan handhaven.

 • Wie gebruikt BiPAP?
  Sommige mensen tolereren niet de enkele continue druk die wordt geleverd in CPAP. Ofwel de druk zelf is te hoog om aan te passen of ze worstelen om uit te ademen tegen de binnenkomende enkelvoudige druk. Met BiPAP kunnen ze een lichtere EPAP-druk hebben om het uitblazen gemakkelijker te maken.
  Ook kunnen mensen met specifieke soorten longaandoeningen (bijvoorbeeld chronische obstructieve longaandoening of COPD) of congestief hartfalen (CHF) bilevel PAP gebruiken.
  Mensen die centraal slaapapneu ervaren, kunnen BiPAP ook gebruiken voor goede resultaten.
  Centrale slaapapneu (CSA) vindt plaats wanneer de hersenen geen ademhaling signaal afgeven naar de longen om te ademen terwijl u slaapt.

Afbeelding

 • Wat is ASV?
  ASV staat voor adaptieve servoventilatie . Het is de meest geavanceerde vorm van NIV en het gebruik ervan is voorbehouden aan specifieke soorten patiënten.
  Nogmaals, deze machine lijkt misschien erg op al de andere PAP-machines die er zijn, maar hij heeft unieke instellingen en technologie die hem onderscheidt.

 • Hoe werkt ASV?
  ASV is meestal de laatste verdedigingslinie bij de behandeling van CSA. Patiënten starten meestal op BiPAP voor deze aandoening, maar als deze therapie niet werkt, worden ze overgeschakeld naar ASV. ASV-machines worden ook gebruikt voor de behandeling van patiënten bij wie OSA is gediagnosticeerd, maar die doorgaan met het ontwikkelen van patronen van CSA die op het niveau PAP niet verlicht.
  De algoritmen zijn zo gebouwd dat ze niet alleen zorgen voor consistente ademhalingspatronen, maar ook voor een gezond zuurstofgehalte in het bloed gedurende de nacht. ASV past zich niet alleen aan, aan een veelheid aan ademhalingsproblemen tijdens de slaap om de gebruiker te helpen de consistentie te handhaven, het biedt ondersteuning voor ademhaling, zodat zuurstofniveaus nooit onder de 90% zakken en de gebruiker nooit moeite hoeft te doen om zijn ademfrequentie te behouden.

 • Wie gebruikt ASV?
  ASV-machines zijn ontworpen voor de behandeling van CSA, gemengde slaapapneu (een combinatie van obstructieve en centrale ademhalingsaandoeningen) en iets dat bekend staat als de Cheyne-Stokes-ademhaling, waarbij abnormale ademhalingspatronen een crescendo-decrescendo-effect krijgen dat apnue tot gevolg heeft.
  Opmerking: ASV wordt echter niet gebruikt voor specifieke soorten patiënten met hartfalen. In het bijzonder zouden mensen met symptomatisch chronisch hartfalen (geïdentificeerd als de hartcategorie, NYHA 2-4) die een verminderde linkerventrikelejectiefractie ervaren die gelijk is aan of minder dan 45 procent deze therapie niet moeten gebruiken, omdat dit het mortaliteitsrisico kan verhogen.

Welke therapie is het beste voor mij?

Uw slaap-ademhalingsproblemen bepalen welke therapie zal worden voorgeschreven:
 • Voor mensen met minder ernstige OSA-problemen zijn CPAP en APAP veel voorkomende benaderingen.
 • Voor mensen met meer ernstige OSA of bijkomende problemen met CSA en andere chronische gezondheidsproblemen kunnen BiPAP en ASV de beste keuze zijn.

Als u niet zeker weet welk type apparaat u gebruikt of dat u de juiste therapie heeft, aarzel dan niet om uw arts te vragen welke therapie het beste bij u past. Een leverancier van apparatuur kan u daarbij helpen en van informatie voorzien.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 6036
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

2 - Leverancier van apparatuur

Bron: www.sleepresolutions.com, vertaald met Google Translate. Tekst aangepast naar gebruik in Nederland.

Een veel voorkomende uitdaging voor consumenten in de gezondheidszorg is het bijhouden van afkortingen die ze tegenkomen tijdens diagnose en behandeling. Mensen die apparatuur nodig hebben om slaap-ademhalingsproblemen te behandelen, zijn geïndiceerd met OSA (obstructieve slaapapneu) en CPAP (continue positieve luchtwegdruk). Ze zullen snel merken dat een leverancier een belangrijke schakel is in het behandelplan.


Medische apparaten

CPAP machines zijn medische apparaten. Voor mensen met OSA is er een reeks aan apparaten om een therapie te volgen. Bovendien kunnen mensen met OSA die mogelijk ook ernstig, gerelateerde problemen hebben, extra ademhalingsapparatuur nodig hebben. Leveranciers leveren een flink aantal producten. Soms is een leverancier een verkoper die los staat van het slaapcentrum maar in andere gevallen wordt apparatuur ter plaatse geleverd door het slaapcentrum via een aangesloten leverancier.

2leverancier.jpg


Welke medische apparatuur biedt een leverancier?

De typische CPAP-apparatuursetting omvat een machine met verschillende accessoires. Sommige zijn permanent, terwijl andere versleten zijn en regelmatig worden vervangen.
 • PAP-machine: dit kan een CPAP-, BiPAP-, AutoPAP- of ASV-apparaat zijn. De meeste zijn uitgerust met ingebouwde bevochtiging, SD-kaart en CPAP-filters.
 • PAP-filters: extra wegwerpfilters zijn ook nodig, omdat PAP-instellingen een 2-filtersysteem gebruiken.
 • CPAP-slang: dit is de geribbelde slang die wordt gebruikt om de perslucht van de machine naar het masker te voeren.
 • CPAP-masker: dit kan een neuskussen (neusdoppen), een neusmasker of een oronasaal (Full Face) masker (volledig gezicht) zijn.
 • Kinband: deze wordt gebruikt om mondademhaling te voorkomen, om ervoor te zorgen dat PAP-therapie effectief is.

Sommige patiënten kunnen aanvullende benodigdheden en apparatuur nodig hebben, zoals:
 • Extra zuurstof: een zuurstofafgiftesysteem, dat een O2 "toevoeging" bevat om te fixeren aan het PAP-masker (in plaats van de gebruikelijke canule).
 • Vernevelaar: een medicijnafgiftesysteem met een zuurstoftank, inclusief een masker.
 • Pulsoximeter: dit is de vingertop-sonde die u misschien hebt gebruikt tijdens een slaaponderzoek. Het volgt nachtelijke bloedzuurstofniveaus.
 • Actigrafie: voorafgaand aan een slaapstudie kan een leverancier van medische apparatuur u helpen met het dragen van een pols gedragen apparaat tijdens de slaap om beweging en activiteit tijdens de slaap vast te leggen.
 • Thuis slaap apneu tests. Voor diegenen die in aanmerking komen, zijn deze tests een voorlopige mogelijkheid voor patiënten om hun OSA te bepalen. Dit omvat een aangepaste assemblage van sensoren voor slaaponderzoek.
De leverancier kan ook reinigings- en ontsmettingsmiddelen en comfortartikelen bevatten voor het verbeteren van uw therapie-ervaring.

1masker.jpg


Hoe heeft u het meeste profijt van uw leverancier?

De leverancier doet meer dan alleen u klaarstomen voor uw therapie. Misschien is de leverancier wel een van uw belangrijkste contacten. Zij leren u hoe u de machine en onderdelen kunt gebruiken en kunnen u helpen om aanpassingen te doen. Als u problemen heeft kunnen zij u voorzien van tips en trucs.
Hoewel de machine zelf meerdere jaren meegaat hebben sommige onderdelen een beperkte levensduur door normale slijtage. Uw leverancier houdt uw CPAP-maskers, slang en CPAP-filters up-to-date. Als u een defect apparaat heeft, kan de leverancier dit voor u vervangen en vooraf op de juiste manier instellen.

De leverancier ondersteunt u bij de therapie. Als u worstelt met drukinstellingen, verkouden bent of allergieën hebt en de CPAP ondraaglijk wordt, of als u een hekel hebt aan uw masker of als u merkt dat u het meer af dan op doet... neem contact met hen op om u te helpen bij problemen. Het volhouden van de therapie en consequent gebruiken van uw apparatuur is van cruciaal belang voor uw kans van slagen bij de therapie.
Als u niet weet hoe vaak u de onderdelen moet vervangen, kan uw leverancier u advies geven op basis van wat uw verzekering vergoedt. Als u vragen heeft over uw machine en benodigdheden, over een vergoeding of over verzekeringsdekking in het algemeen, kan de leverancier de antwoorden vinden die u nodig hebt.

Slaapcentra helpen u bij het beginnen en volhouden van uw therapie. Hun relatie met de leverancier is een belangrijk onderdeel van het therapieproces.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 6036
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Wat is VPAP? Is het anders dan APAP en CPAP?

Bron: www.resmed.com, vertaald met DeepL Translate. Tekst aangepast naar gebruik in Nederland.


Wat is VPAP? Is het anders dan APAP en CPAP?

Wat is VPAP? En hoe verschilt het van andere soortgelijke technologieën zoals CPAP en APAP?

Het korte antwoord: Een afkorting van variabele positieve luchtwegdruk, VPAP™ is de ResMed merknaam voor een gespecialiseerde vorm van positieve luchtwegdruk (PAP) die twee continue drukniveaus biedt. Het wordt "variabel" genoemd omdat het tussen twee verschillende niveaus varieert om beter aan de behoeften van mensen met slaapapneu te voldoen. Vanwege deze aanpak met twee niveaus wordt VPAP ook wel "bilevel" PAP genoemd. Nogmaals, bilevel verwijst letterlijk naar twee luchtdrukniveaus: één voor uitademen en één voor inademen.

De belangrijkste typen PAP zijn CPAP, APAP en VPAP/bilevel.

Wat wordt met VPAP-technologie behandeld?
Wat is VPAP dan in verhouding tot deze andere PAP-types? VPAP hoort ergens tussen CPAP en APAP in op de PAP-schaal. Het past de luchtwegdruk niet automatisch aan zoals een APAP-apparaat dat doet, maar het biedt een grotere verscheidenheid aan aanpassingsmogelijkheden dan standaard CPAP-technologie.

Net als APAP wordt VPAP vaak gebruikt om patiënten te helpen die zich verzetten tegen CPAP-therapie. Sommige mensen kunnen zich gewoon niet aanpassen aan CPAP-behandeling; als een arts denkt dat dit komt doordat een patiënt zich verzet tegen het continue karakter van de druk, dan kan een recept voor VPAP het alternatief zijn.

VPAP of andere bilevelapparaten kunnen ook worden gebruikt in combinatie met andere therapieën om patiënten te behandelen die ondersteuning van de beademing nodig hebben, zoals mensen die lijden aan neuromusculaire aandoeningen, borstwandmisvorming en COPD, maar ook aan centrale slaapapneu.

Bileveltherapie wordt meestal niet voorgeschreven aan mensen bij wie de diagnose slaapapneu net is gesteld. Slaapapneupatiënten die een hogere behandelingsdruk nodig hebben, of die slaapapneu hebben in combinatie met een van de andere hierboven genoemde ademhalingsaandoeningen, kunnen echter een VPAP of ander bilevelapparaat voorgeschreven krijgen.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum

ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 6036
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Wat is ASV?

Bron: www.webmd.com, vertaald met DeepL Translate. Tekst aangepast naar gebruik in Nederland.


Adaptieve-servo-ventilatie, of ASV, is een apparaat dat slaapapneu behandelt. Het is een nieuwere, niet-invasieve optie om u te helpen 's nachts in een gelijkmatig patroon te ademen.

Hoe werkt ASV?

ASV is vergelijkbaar met continue positieve luchtdrukapparaten (CPAP), maar het is een nieuwere technologie. Deze apparaten volgen hoe u ademt terwijl u slaapt. Ze reageren op uw ademhalingspatroon en passen de luchtdruk aan om u te helpen 's nachts normaler te ademen.

Uw arts zal de oorspronkelijke luchtdruk op uw ASV instellen. Dit "slimme" apparaat heeft technologie waarmee het kan veranderen hoeveel luchtdruk het u geeft en hoe vaak om uw luchtwegen open te houden zodat u kunt ademen.

Een ASV-apparaat houdt bij of u tijdens uw slaap even stopt met ademen. Die pauze wordt een apneu genoemd.

Als de ASV merkt dat uw ademhalingsritme niet klopt, reageert hij met extra luchtdruk. Zodra uw ademhaling weer stabiel is, past de ASV de luchtdruk voorzichtig aan tot het normale niveau. Wanneer u op een stabiel ritme ademt, geeft uw ASV u precies genoeg druk om dit zo te houden.

Waarom zou u een ASV nodig hebben?

U zou een ASV kunnen proberen als u een van deze soorten slaapapneu heeft:
 • Obstructieve slaapapneu
 • Complexe slaap apneu
 • Centraal slaap apneu
 • Gemengde slaapapneu
 • Cheyne-Stokes ademhaling
Uw arts kan u een ASV voorschrijven als uw CPAP niet heeft gewerkt voor uw slaapapneu, of als het gebruik van een CPAP of bilevel positieve luchtdruk (BiPAP) apparaat heeft geleid tot complexe slaapapneu.

ASV kan ook helpen als u slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen heeft door het gebruik van opioïden voor chronische pijn.

Voordelen en nadelen van ASV's

De voordelen van ASV's zijn onder andere:
 • Comfort. Sommige mensen vinden ze comfortabeler in het gebruik dan een CPAP. ASV's veranderen voortdurend van luchtdrukniveau om zich aan te passen aan uw ademhalingspatronen gedurende de nacht.
 • Gemakkelijker in gebruik. Aangezien ASV's beter werken bij bepaalde vormen van slaapapneu, is het waarschijnlijker dat u het zult volhouden.
 • Beter voor bepaalde typen:

  - Centrale slaapapneu. Als je centrale slaapapneu hebt, kan een ASV zien wanneer je ademhalingspatroon verandert tijdens je slaap. Het geeft u lucht wanneer u dat nodig hebt, zodat u gemakkelijker ademhaalt. Het zorgt er ook voor dat u voldoende zuurstof krijgt gedurende de nacht.

  - Complexe slaapapneu. ASV's zijn effectiever dan CPAP voor verlichting van complexe slaapapneu. Ze kunnen een normale, stabiele ademhaling herstellen en uw vermogen om gezond te slapen verbeteren.
ASV's kunnen ook een aantal nadelen hebben. Gebruik ze niet als u een van de volgende aandoeningen heeft:
 • Chronisch hartfalen en centrale slaapapneu, omdat dit levensbedreigend kan zijn
 • Matige tot ernstige chronische obstructieve longziekte (COPD)
 • Chronische hypoventilatie (oppervlakkige ademhaling)
Kosten. ASV's kosten meestal meer dan CPAP's. U en uw arts zullen er zeker van willen zijn dat u het apparaat nodig heeft voordat u er geld aan uitgeeft.

Hoe een ASV te gebruiken

ASV's werken op dezelfde manier als CPAP machines. Wanneer u klaar bent om te gaan slapen, zet u een gezichtsmasker op dat stevig over uw neus, of neus en mond past. Een flexibele slang verbindt het masker met de gemotoriseerde ASV unit om lucht onder druk te leveren.

Een paar tips voor het gebruik van uw ASV:
 • Zorg ervoor dat uw masker goed zit en niet afglijdt als u beweegt terwijl u slaapt.
 • Als u door uw mond ademt wanneer u slaapt, kunt u beter een masker met een kinbandje gebruiken.
 • Draag uw ASV en masker elke keer dat u slaapt, zelfs als u een dutje doet. Dit zal u helpen eraan te wennen.
Wat kunt u verwachten?

Veel mensen met een ASV vinden het comfortabel. Ze kunnen uw normale ademhalingspatroon herstellen, uw ademhaling stabiliseren, en het aantal keren dat u 's nachts wakker wordt verminderen.

Hoe ASV te vergelijken is met CPAP

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen ASV en CPAP:
 • De ASV druk past zich aan uw ademhaling aan terwijl deze verandert tijdens de slaap. De luchtdruk van CPAP is constant.
 • ASV's zijn een betrouwbaardere behandeling voor ademhalingsproblemen bij mensen met complexe slaapapneu dan CPAP.
 • ASV-apparaten zijn duurder dan CPAP's. Niet iedereen hoeft een ASV in plaats van een CPAP te gebruiken.
 • Veel mensen stoppen met het gebruik van hun CPAP's omdat ze oncomfortabel zijn. ASV's zijn gemakkelijker te dragen en verlichten de symptomen snel. Dit maakt het waarschijnlijker dat u uw ASV zult blijven gebruiken als u in het verleden een CPAP hebt opgegeven.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum

ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.

Terug naar “Naslag”