12 Kenmerken dat je slaapapneu hebt.

1
Bron: sleepresolutions.com, vertaald met Google Translate/RM.

Obstructieve slaapapneu of OSA wordt steeds meer een begrip. Steeds meer mensen krijgen de diagnose OSA omdat het veld slaapgeneeskunde meer leert over verschillende presentaties, symptomen en de effecten op korte en lange termijn.
Als u of een partner worstelt met een goede nachtrust, overdag slaperig bent of de hele nacht ademstops heeft, kunnen ze worstelen met OSA.

Wat is OSA?

De blokkering van de bovenste luchtwegen leidt tot gedeeltelijke en volledige onderbreking van het ademen. De pauzes duren tenminste tien seconden tot dertig seconden. Langere pauzes kunnen in ernstigere gevallen voorkomen. Wat betekenen deze pauzes voor de patiënt? Ze leiden tot een significante vermindering van de zuurstofverzadiging in het bloed.
Je hersenen worden getriggerd door een gebrek aan zuurstof. Je brein waarschuwt het lichaam om uit de slaap te ontwaken om terug te keren naar je normale ademhalingspatroon. Je valt weer in slaap, ervaart nog een pauze, de hersenen worden geactiveerd en het lichaam wordt uit de slaap gehaald. Deze serie gebeurt de hele nacht door.
Het resultaat is een gefragmenteerde slaap die je overdag slaperig maakt. Die gefragmenteerde slaap veroorzaakt ook veel andere belangrijke gezondheidsproblemen.




12 Kenmerken van OSA

  1. Luid snurken
    Wanneer de meeste mensen denken aan obstructieve slaapapneu, is luid snurken het eerste dat in je opkomt. OSA veroorzaakt bij de meeste patiënten het snurken, maar alleen omdat iemand snurkt wil nog niet zeggen dat ze OSA hebben.
    Snurken wordt veroorzaakt wanneer de zachte weefsels achter in de keel ontspannen tijdens de slaap en een gedeeltelijke verstopping van de bovenste luchtwegen veroorzaken. Snurken is het geluid van trillende lucht in het bovenste ademhalingssysteem terwijl het langs de zachte weefsels van de keel probeert te bewegen.
    Veel mensen die vaak snurken zijn zich er misschien niet eens van bewust dat ze het doen tijdens het slapen. Vaak is het hun partner die klaagt dat het snurken hun eigen slaap verstoort.


  2. Frequente pauzes tijdens ademhalen tijdens de slaap
    Wanneer de vetweefsels van de keel ontspannen en terugvallen in de luchtwegen, wordt de luchtstroom beperkt en kan de patiënt die lijdt aan slaapapneu lange, frequente pauzes in de ademhaling krijgen.
    Wanneer dit gebeurt, neemt het zuurstofgehalte in het bloed af. Dit geeft aan dat je hersenen tijdelijk uit de diepere slaapstadia komen om het lichaam te dwingen om diep in te ademen om langs de blokkade te vechten.
    Mensen met matige tot ernstige slaapapneu kunnen overal tussen de 15 en meer dan 30 apneu-gebeurtenissen ervaren, in een uur gedurende periodes van 10-20 seconden of langer.


  3. Abrupt wakker worden hijgend of stikkend
    Soms herinneren onze patiënten zich niet dat ze momenten van happend naar lucht hadden, maar worden ze later geïnformeerd door hun partners. Het kan verontrustend zijn om iemand aan te moedigen antwoorden op hun symptomen te zoeken.


  4. Slaperigheid overdag
    Slaperigheid overdag is de meest voorkomende klacht van mensen met OSA. Veel patiënten zijn zich niet echt bewust van de onderbrekingen die ze de hele nacht ervaren, maar zijn zich zeer bewust van de gevolgen van die interrupties. Sommige patiënten melden dat ze overdag onvrijwillig in slaap vallen.


  5. Droge mond of keelpijn
    Een droge mond lijkt een symptoom van slapen met open mond, maar het is eigenlijk een andere belangrijke indicator van OSA. Degenen die lijden aan OSA hebben twee keer meer kans op een droge mond, op een consistente basis dan degenen die geen OSA hebben.
    Droge mondademhaling en snurken kunnen er bovendien toe leiden dat patiënten wakker worden met een zere keel. Het ervaren van een zere keel lijkt samen te gaan met een droge mond, maar is niet altijd aanwezig.


  6. Ochtendhoofdpijn
    Lage niveaus van zuurstof in de hersenen veroorzaken expansie van de bloedvaten waardoor hoofdpijn ontstaat. Ochtendhoofdpijn en slaperigheid overdag zijn de meest voorkomende symptomen die ervoor zorgen dat patiënten op zoek gaan naar een behandeling.


  7. Moeilijkheden bij focus 'op' en bij het concentreren.
    Wanneer we geen rust krijgen, kunnen onze hersenen 'hersensluier' ervaren. Hierdoor is het moeilijk om de focus te houden op dagelijkse taken of je te concentreren op basistaken. (modedit RJ: watten gevoel)


  8. Prikkelbaarheid of depressie
    Terwijl we slapen, hebben onze hersenen hoognodige reparaties en herstel voor zichzelf nodig. Als je niet slaapt, lijden je hersenen. Chemicaliën die verband houden met de stemming worden negatief beïnvloed door slaapapneu. Deze verschuiving in de chemie van je hersenen veroorzaakt stemmingswisselingen, depressie, prikkelbaarheid en meer.


  9. Rusteloos tijdens de slaap
    Het kan moeilijk zijn om een ​​comfortabele houding te vinden wanneer u vaak de hele nacht wakker wordt. Je mag meer schoppen en draaien of je bedpartner wakker maken.


  10. Worstelen om wakker te worden in de ochtend
    Nogmaals, omdat je in de nacht niet de slaap krijgt die je nodig hebt, is het moeilijk om 's morgens op te staan. Je voelt je niet uitgerust en wilt zo lang mogelijk in bed blijven.


  11. Hoge bloeddruk
    De plotselinge zuurstofdaling plaatst stress en belasting voor het hele cardiovasculaire systeem, waardoor uw hart harder werkt en de bloeddruk stijgt.


  12. Verminderd libido
    De hormonen die seksuele drang sturen worden gereguleerd door de hersenen. Wanneer je hersenen niet functioneren als gevolg van onderbroken slaap is er een directe invloed op deze hormonen. Meer en meer onderzoek ondersteunt de directe link tussen slaapapneu en verminderd libido.

Laatste gedachten en volgende stappen

Er zijn veel meer symptomen die kunnen wijzen op OSA. Elke persoon ervaart de symptomen anders en de presentatie van hun OSA kan op verschillende manieren invloed hebben op hun dagelijks leven. Als u een bedpartner heeft, kunnen zij sommige of alle van de volgende symptomen opmerken voordat u dit doet. Als je bedpartner zijn bezorgdheid uit over je slaappatroon, kan het tijd zijn om een ​​slaaponderzoek uit te zoeken.

Een andere belangrijke opmerking is dat mannen en vrouwen obstructieve slaapapneu anders ervaren. Vrouwen rapporteren eerder over slapeloosheid, het rustelozebenensyndroom, zich overweldigd voelen, depressies en brandend maagzuur 's nachts. Veel van de andere symptomen zijn echter vergelijkbaar, vrouwen worden in een hoger tempo verkeerd gediagnosticeerd omdat ze niet de klassieke OSA-symptomen melden.