Een opgeblazen gevoel (aerofagie)

1
Bron: www.sleepapnea.org, tekst aangepast naar gebruik in Nederland.

Aerofagie Oorzaken en Oplossingen

CPAP-gebruikers die overmatige oprispingen, een opgeblazen gevoel in de maag, maagzwelling en pijnlijke gaspijnen ervaren, kunnen last hebben van aerofagie. Het is de medische term voor het fenomeen wanneer lucht de slokdarm binnendringt, de buik in gaat en een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Aerofagie kan worden veroorzaakt door eten, drinken of zelfs te snel praten. Het kan optreden bij hyperventilatie van angst, van kauwgom, het roken van sigaretten en zelfs tijdens zware inspanningen.

Voor de CPAP-patiënt komt aerofagie en een opgeblazen gevoel veel vaker voor dan u denkt. Het is geen onderwerp waar velen zich prettig bij voelen om over te praten, maar deze bijwerking van CPAP-gebruik is een belangrijk onderwerp om te bespreken en met de juiste veranderingen in de therapie kan het worden opgelost.

Aerofagie treedt op wanneer lucht van een CPAP de slokdarm binnendringt en in de buik gaat, in plaats van in de luchtwegen en in de longen. Dit kan gaspijn en uitzetting van de maag veroorzaken. Het is gebruikelijk en kan iedereen overkomen die CPAP gebruikt. Maar wanneer het chronisch wordt, is het een rode vlag (ofwel u moet er iets aan gaan doen), een symptoom dat kan worden overwonnen wanneer de oorzaak goed wordt bepaald.

Er zijn veel mogelijke oorzaken; het volgende wordt verstrekt:
1. Uw CPAP-druk kan hoger zijn dan u nodig heeft. De extra lucht kan nergens anders heen - dus wordt deze in de slokdarm en op de buik geleid.

2. Uw druk is mogelijk te laag en onvoldoende om uw apneu-gebeurtenis op te lossen. In je poging om meer lucht in je longen te krijgen, slik je snel lucht in en wordt het in plaats daarvan in de slokdarm gedwongen.

3. U kunt een verstopte neus hebben door verkoudheid, griep of allergieën. Wanneer uw neus benauwd is, kunt u mogelijk niet de CPAP-luchtdruk ontvangen die u nodig hebt, dus slikt u lucht via de mond en naar beneden in de slokdarm.

4. Je bent misschien een mond-ademer die een traditioneel neusmasker draagt. Terwijl uw mond tijdens de slaap openvalt, kan de lucht die wordt afgegeven door CPAP en bedoeld is om in de longen te komen, via uw mond ontsnappen. Je apneu-gebeurtenissen worden niet opgelost en in je onbewuste paniek om te ademen, kun je plotseling een verstikkend gevoel krijgen en snel lucht opslurpen, waardoor het in de slokdarm wordt gedwongen.

5. U kunt moeite hebben met leren en aanpassen om uit te ademen over de constante druk van de lucht die door CPAP wordt afgegeven. Dit is vooral moeilijk voor patiënten met een gemiddelde tot hoge CPAP-druk. Inademen van hoge druk kan gemakkelijk zijn, maar uitademen kan angst, paniek en een gevoel van verstikking of verstikking veroorzaken. Wanneer dit gebeurt, kan de patiënt uit het natuurlijke ritme van de ademhaling vallen en kan hyperventilatie optreden. Dit kan resulteren in een snelle aanzuiging of slikken van lucht, en die lucht kan in de slokdarm worden gedwongen in plaats van in de longen.

Hier zijn een paar suggesties:
1. Als u vermoedt dat de luchtdruk van uw CPAP-machine om de hierboven genoemde redenen onvoldoende is (te hoog of te laag), bespreek dan een drukverandering met uw arts.

2. Bevestig met uw CPAP-leverancier dat uw machine inderdaad correct is ingesteld zoals voorgeschreven door uw arts. Soms gebeuren er fouten en kan CPAP onjuist zijn ingesteld.

3. De functies voor expiratoire (=uitademing) drukverlichting zijn tegenwoordig op de meeste CPAP-machines beschikbaar. Afhankelijk van het machinemerk kan het CFLEX, AFLEX OF BIFLEX worden genoemd op Philips Respironics-merken en EPR (expiratoire drukverlichting) op ResMed-merken. Deze functie vermindert automatisch de luchtdruk bij het uitademen en kan aerofagie helpen verminderen of elimineren. Neem contact op met uw CPAP-provider en vraag of deze functie is ingeschakeld en ingesteld op uw machine. Dit is meestal een patiënt gestuurde functie, dus vraag om te laten zien hoe het te gebruiken.

4. Overweeg of het masker dat u gebruikt de beste keuze is. U kunt een mond adem haler zijn maar toch een neusmasker gebruiken. Je masker is misschien niet de beste maat of stijl die geschikt is voor je gezicht. Als u vaak maskerlekkage ervaart, of drukpuntpijn door te strak aandraaiende banden om lekkage te elimineren, overweeg dan een ander masker te kiezen.

5. Zorg ervoor dat u weet hoe u uw masker goed moet passen en afstellen voor de beste afdichting. Nadat u de beste maskergrootte en -stijl voor uw gezicht hebt gekozen, moet u deze goed aanpassen voordat u gaat slapen. Ga op uw bed zitten, zet de machine aan en plaats het masker op uw gezicht met losse riemen. Ga liggen in uw slaaphouding met uw hoofd op uw kussen zoals u normaal zou slapen. Trek langzaam aan de riemen totdat u een goede afdichting krijgt. Als uw masker een dubbel kussen heeft, moet het worden "gezet". Nadat u uw masker hebt aangebracht en afgesteld met behulp van de bovenstaande stappen, trekt u het masker zachtjes recht naar buiten en weg van uw gezicht om de dubbele kussens goed op te blazen. Leg het masker voorzichtig terug op uw gezicht. Je moet op gevoel weten dat een goede comfortabele afdichting wordt bereikt.

6. Als u vermoedt dat uw aerofagie het gevolg is van hyperventilatie veroorzaakt door angst, overweeg dan gebruik te maken van cognitieve gedragstherapie door een slaapspecialist. Vraag uw slaaparts om een ​​verwijzing.

De oorzaak van aerofagie leren is de sleutel tot het oplossen ervan. Zoals altijd, bespreek dit probleem met uw slaaparts en CPAP-provider om uw oorzaken en oplossingen te helpen bepalen.

De informatie op deze site is alleen voor educatieve doeleinden. Het is niet bedoeld noch bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies. Neem contact op met uw arts of zorgverlener als u vragen heeft over gezondheid. Negeer of vertraag nooit medisch advies vanwege informatie die u op deze site hebt verkregen.

Tip van RADAR: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/heb-jij-ook-wel-eens-last-van-een-opgeblazen-gevoel-met-deze-tips-ga-je-het-tegen/?
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar