Wat is het Upper Airway Resistance Syndrome (UARS)? Symptomen en behandelingen

1
Dit bericht is afkomstig van de volgende website en vertaald met Google vertaalmachine:https://www.alaskasleep.com/blog/uars-vs-osa-the-difference-between-upper-airway-resistance-syndrome-and-obstructive-sleep-


AfbeeldingMensen worden op een ochtend niet plotseling wakker met obstructieve slaapapneu. In plaats daarvan wordt verondersteld dat obstructieve slaapapneu (OSA) een progressieve stoornis is die aan het uiterste einde van een spectrum van slaapgerelateerde ademhaling ligt.

Aan de andere kant van het spectrum is goedaardig snurken-snurken dat geen invloed heeft op de slaapgezondheid anders dan mogelijk het verstoren van de slaap van uw bedpartner. Wanneer de oorzaken van snurken beginnen te groeien van relatief onschuldig lawaai maken naar de schadelijke slaapstoornis van slaapapneu, ontwikkelt het zich vaak eerst in het bovenste luchtwegweerstandsyndroom (UARS).

Maar wat is UARS precies? Hoe verschilt het van OSA? En welke behandelingen zijn beschikbaar om te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot OSA? Hier hopen we deze vragen en meer te beantwoorden.

Wat is het Upper Airway Resistance Syndrome?

Eerst zullen we een korte samenvatting van wat snurken is nodig hebben, omdat UARS een progressie is naar OSA van snurken.

Snurken is het geluid dat ontstaat wanneer lucht langs losse of ontspannen weefsels in de keel stroomt, waardoor de weefsels gaan trillen en zo een irriterend geluid creëren.

Snurken is een aanwijzing dat er in de bovenste luchtwegen een of ander soort weerstand is. Hoe groter de weerstand, hoe groter de ademinspanning die nodig is om voorbij de weerstand te komen.

Bovenste luchtwegresistentiesyndroom treedt op wanneer die ademhalingsinspanning overgaat van gewoon onschuldig snurken naar een mogelijk lastige stoornis.

Oorzaken van UARS

Oorzaken van UARS zijn vergelijkbaar met OSA. Het kan worden veroorzaakt door een van nature versmalde luchtpassage, losse vetweefsels van de keel die terugzakken in de luchtwegen, of de positie van de tong (terugvallen) tijdens de slaap.

Patiënten met UARS hebben meer inspanning nodig om te ademen om obstructies te overwinnen. Niet alle patiënten met UARS snurken, en hun symptomen kunnen tijdens de slaap meer klinken als zware, moeizame ademhaling. Lijders van UARS beschrijven hun ademinspanning vaak als "proberen door een rietje te ademen".

Net als bij OSA moeten de hersenen zichzelf ontwaken uit de diepere slaapstadia om de ademhalingsinspanningen te vergroten. Wanneer het brein voortdurend wordt gewekt uit de diepere stadia van de slaap, kan het andere belangrijke taken die het moet voltooien, niet uitvoeren, zodat u zich 's ochtends verfrist voelt. Dit kan leiden tot symptomen van chronische vermoeidheid en overmatige slaperigheid overdag, die ook aanwezig zijn in obstructieve slaapapneu.

Patiënten kunnen overgaan van snurken naar UARS als gevolg van veroudering (zoals spiertonus vermindert in de keel) en gewichtstoename (toename van vetweefsel in de keel, waardoor het materiaal resistent kan worden tegen luchtstroming). Vrouwen in hun derde trimester van de zwangerschap hebben ook meer kans om UARS te ontwikkelen als gevolg van gewichtstoename.

Gevolgen van UARS
  • Frequente nachtelijke ontwaking
  • Moeilijk om te gaan slapen
  • Chronische slapeloosheid
  • Overmatige slaperigheid overdag
Wat is het verschil tussen UARS en OSA?

Een van de belangrijkste verschillen tussen het bovenste luchtwegresistentiesyndroom en obstructieve slaapapneu is dat apneus (adempauzes) en hypopneus (verminderde ademhaling) ofwel afwezig of zeer laag zijn bij patiënten met UARS.

Patiënten met OSA hebben vaak overgewicht of obesitas (hoewel ze van een normaal gewicht kunnen zijn), terwijl patiënten met UARS vaak een gemiddeld gewicht hebben.

OSA heeft twee keer zoveel invloed op mannen als vrouwen, terwijl UARS mannen en vrouwen gelijk kan beïnvloeden.

Obstructieve slaapapneu hangt samen met veel meer langdurige gezondheidsomstandigheden als gevolg van apneus en hypopneus als gevolg van de verlaging van de bloeddruk tijdens apneu / hypopneu-gebeurtenissen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen, hartritmestoornissen, beroerte en hartfalen.

Patiënten die UARS niet behandelen, kunnen OSA ontwikkelen en lopen het risico op veel van deze gezondheidsproblemen.

UARS behandelen

Behandelingen voor UARS zijn vaak vergelijkbaar met de behandelingen van OSA. Echter, CPAP-therapie kan een laatste optie zijn om UARS te behandelen, in plaats van de "go-to" -behandeling die het voor OSA is.
  • Behavior and Lifestyle-behandelingen. Dit kan het volgende inhouden: goede slaaphygiëne , kwaliteitsslaap een prioriteit maken, voldoende bewegen en goed eten om gewichtstoename te vermijden, alcohol en slaapmiddelen vermijden voor het slapengaan, en de slaaphouding veranderen (vermijden dat je op de rug slaapt waar zwaartekracht helpt bij het creëren van obstructies).
  • Orale / tandheelkundige apparaten. Tandheelkundige apparaten worden vaak alleen gebruikt om lichte tot matige OSA te behandelen, of worden samen met CPAP gebruikt voor lagere drukinstellingen voor OSA-patiënten. Tandheelkundige apparaten zijn vaak de eerste optie voor het behandelen van UARS. Tandheelkundige apparaten zien eruit als sportbeschermers en helpen de kaak naar voren te brengen of de tong op zijn plaats te houden om obstructies te verminderen.
  • CPAP-therapie. Hoewel CPAP-therapie de meest gebruikelijke behandeling voor slaapapneu is, kan het ook worden gebruikt bij de behandeling van UARS. CPAP werkt door luchtdruk via een masker te gebruiken om de luchtwegen te openen en obstructies te voorkomen.
Onderstaande geldt voor Amerika. U kunt contact opnemen met uw huisarts voor een verwijzing naar een kno- of long arts. ModeEdit RuudJ

Als u denkt dat uw snurken een reden tot bezorgdheid kan worden, of als u denkt dat u mogelijk het bovenste luchtwegweerstandsyndroom of zelfs obstructieve slaapapneu heeft, neem dan contact op met de Alaska Sleep Clinic voor een gratis 10 minuten durend telefonisch spreekuur met een slaapopleider die u helpen bepalen of een slaaponderzoek noodzakelijk kan zijn om uw stoornis te diagnosticeren en te behandelen.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Wat is het Upper Airway Resistance Syndrome (UARS)? Symptomen en behandelingen

2
Hier een aanvulling met veel meer informatie over UARS verzameld door en met dank aan PersLuchtPiraat:

Via Instellingen (in de video zelf) kunt u voor ondertiteling kiezen. Scroll dan naar onderen toe naar Automatisch vertalen en kies daar vervolgens voor Nederlands.

UARS vs apnea
Detailed background on UARS
http://doctorstevenpark.com/sleep-apnea-basics/upper-airway-resistance-syndrome

UARS and snoring
http://sleepyheadcentral.blogspot.nl/2015/04/just-breathe-upper-airway-resistance.html

UARS overview
http://sleephub.com.au/upper-airway-resistance-syndrome/

The subtlety of UARS
http://www.cpaptalk.com/our-collective-cpap-wisdom/flow-limitation-UARS-BiPAP.html

UARS in Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Upper_airway_resistance_syndrome

Diagnosing UARS
http://www.talkaboutsleep.com/upper-airway-resistance-syndrome/

Treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4608900/

Expert Interview: Dr. Christian Guilleminault on UARS
http://doctorstevenpark.com/expert-interview-dr-christian-guilleminault-on-uars

Expert Interview: Dr. Avram Gold on UARS, Chronic Fatigue & Functional Somatic Syndromes
http://doctorstevenpark.com/expert-interview-dr-avram-gold-on-uars-chronic-fatigue-functional-somatic-syndromes
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar
Bijlagen