Pagina 1 van 1

Nederlandse handleiding

Geplaatst: 18 mei 2020, 15:50
door jovi
Vraagje: klopt het dat de Nederlandse handleiding leeg is?

Ik heb net voor het eerst mijn gegevens geïmporteerd in OSCAR en ik begrijp niet alles. Een handleiding zou dus wel fijn zijn.

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 18 mei 2020, 16:00
door Louis66

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 18 mei 2020, 16:13
door jovi
Dank je wel, op die site kwam ik inderdaad niet via de link die genoemd wordt bij het onderwerp in dit forum, waar je ook OSCAR kunt downloaden.

Helaas geeft dit geen antwoord op de dingen die ik niet begrijp. Mijn vragen gaan vooral over de grafiekjes die bij de dagrapporten gemaakt worden. Daar zitten op sommige dagen afwijkende dingen in, zoals een groene en een rode lijn bij de Druk.
En ik begrijp het grafiekje van AHI niet. Die komt op sommige dagen helemaal niet overeen met de aanduiding in de tabel links.En wat is de betekenis van de waarden die hij daar aangeeft? Meestal gaat hij van 0 naar 1 en terug, maar soms ook van 0 naar 2 en terug over langere tijd. En heel soms gaat hij van 1 naar 2 naar 3 naar 2 naar 1 over langere tijd. Hoe moet ik dat zien?

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 18 mei 2020, 17:05
door Louis66
Als uw Engels goed is, kan ik u deze site aanraden:
http://www.apneaboard.com/forums/
Mocht u daar iets tegen komen waarvan u denkt dat dat wel eens belangrijk kon zijn, kunt u het altijd door de google translator gooien.

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 18 mei 2020, 23:20
door RuudJ
Een heel goede vertaler is de windows app van Deepl op deze site te downloaden. Nog beter dan Google vertaler, vind ik. Je selecteert het deel wat je wilt vertalen tot maximaal 5000 woorden en vervolgens klik je op de control knop (vasthouden) en daarna twee keer op de letter C. De buitenlandse tekst en de vertaalde tekst komen dan naast elkaar in beeld.

Jovi heb je trouwens mijn Handleiding gezien hier op het forum? Kijk vooral eens naar Hoofdstuk 3. De AHI tabel laat namelijk zien hoeveel ademstops je in een bepaald uur hebt gehad. Als je HFDSTK 3 hebt bekeken en gedaan wat ik heb aangegeven (behalve Algemeen is anders in Oscar alles zo laten staan en bij Uiterlijk ontbreekt Cirkeldiagram instelling, hier de grafiek titels aanpassen) dan zie je dat de grafiek AHI (daar heb je het vinkje gezet bij elke keer op nul zetten) elk uur op nul gaan. Zo kun je precies zien vanaf het moment dat de cpap hebt gestart hoeveel AHI je had per uur in dat specifieke uur.

Overigens wordt er in een Engelstalige handleiding uitleg gegeven over grafieken die met behulp van bovenstaande Deepl vertaler redelijk goed te volgen is. Het gaat weliswaar over SleepyHead, maar Oscar is daar vanuit verder uitgebouwd en de opbouw is overeenkomstig met SleepyHead. Die site kun je Hier vinden.

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 18 mei 2020, 23:35
door RuudJ
In die Engelstalige handleiding staat bij hoofdstuk 4.3.3 over de Druk Grafiek het volgende geschreven. Vertaald met Deepl.

De drukgrafiek
De drukgrafiek toont het therapeutische drukniveau gedurende de hele nacht. Omdat deze specifieke patiënt een Philips Respironics BiPAP gebruikt, variëren de IPAP- en EPAP-grafieken onafhankelijk van elkaar. De IPAP is de bovenste grafiek; de EPAP is de onderste grafiek. ResMed Elite- en AutoSet-gebruikers hebben twee drukgrafieken als ze EPR hebben ingeschakeld. De bovenste grafiek is de drukinstelling; de onderste grafiek, die het label EPAP heeft, laat zien hoe EPAP = Pressure - EPR eruit ziet.

Als u uw CPAP in de vaste drukmodus gebruikt, heeft de drukgrafiek niet veel nut--- zonder dat u veel tijd kwijt bent aan het indrukken van de ramp-knop. Maar als u uw CPAP in de Auto-modus gebruikt, vertelt de drukgrafiek u wanneer de machine de druk heeft verhoogd en hoeveel de druk is verhoogd. Het vergelijken van de drukverhogingen met de gebeurtenissen die in de Flow Rate curve of de Events Table worden aangegeven, kan u een aantal zeer goede ideeën geven over waarom de machine heeft besloten de druk te verhogen en kan u ook een gevoel geven of de ongeordende ademhaling beter of slechter is geworden met de drukverhoging.

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 19 mei 2020, 09:35
door jovi
Dank je wel. Ik kan nog steeds niet alle antwoorden vinden op wat ik niet begrijp, maar ik laat het wel los. Geen probleem.
Ik begrijp nu in ieder geval het statistiekje van de AHI.

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 19 mei 2020, 11:08
door RuudJ
Jovi, ik ben heel geduldig hoor 🙄 dus je kunt en mag mij en anderen gewoon vragen wat je wilt weten of niet begrijpt.

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 19 mei 2020, 11:11
door jovi
hihi, dat had ik al gemerkt.
Maar soms moet ik ook gewoon loslaten, dat is beter voor mij en voor mijn tijd ;-)

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 13 jun 2020, 15:55
door ArieKlerk
De officiële (automatisch vertaalde) handleiding van OSCAR vind je hier:

https://translate.google.com/translate?hl=nl&sl=en&u=http://www.apneaboard.com/wiki/index.php/OSCAR_Help

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 13 jun 2020, 16:25
door nwschreuder
Louis66 schreef: 18 mei 2020, 17:05 kunt u het altijd door de google translator gooien.
Of door DeepL, dat vind ik wel een héle goeie (dank voor die tip, RuudJ)

Re: Nederlandse handleiding

Geplaatst: 14 jun 2020, 10:51
door Menno M.
Gooien het door Google vertalen altijd leveren interessante zins gebouwen.

(Throwing it through Google Translate always delivers interesting sentence builds.)😂

modedit RuudJ: En via DeepL;

Bovenstaande Engelse zin (van Menno):
Het gooien van het door Google Translate levert altijd interessante zinsbouw op

Bovenstaande Nederlandse zin (van Menno):
Throw it by Google translate always deliver interesting sentences buildings