Werk veroorzaakt veel slaapproblemen!

1
Vandaag 12-09-2016 verschenen er wat artikelen in de krant naar aanleiding van een TNS NIPPO onderzoek in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Hier de linken naar de berichten:

- Werk veroorzaakt veel slaapproblemen! (Vandaag op de NOS Site)

http://nos.nl/l/2131565

Werk veroorzaakt veel slaapproblemen
VANDAAG, 10:33BINNENLAND
EPA
Een op de zes werknemers kampt met slaapproblemen. Dat komt voornamelijk door problemen op het werk, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Mensen slapen slecht doordat ze te veel werken of het werk niet goed kunnen loslaten. Ook liggen ze vaak wakker van een vervelend gesprek met een collega.

Volgens de onderzoekers kan meer dan de helft van de mensen met slaapproblemen zich niet goed concentreren. Een kwart maakt zelfs fouten door het slaapgebrek.

Zorgwekkend

Hoogleraar Gerard Kerkhof, verbonden aan het Slaapcentrum van MC Haaglanden, denkt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. "Bij mensen die op normale tijden werken heeft ongeveer een kwart last van ernstige slaapproblemen. Bij mensen met ploegendiensten, die regelmatig ook 's nachts of 's ochtends vroeg werken, is dat zelfs vier op de tien. De slaapproblemen die er zijn, worden onderschat."

Kerkhof vindt de ontwikkelingen zorgwekkend. "Bij gezondheidsonderzoeken komt vermoeidheid altijd naar voren als grootste klacht. En dat geldt niet alleen voor mensen van middelbare leeftijd, maar ook voor jongeren."
-

- Slapen tijdens het werk: het is mogelijk..... (Vandaag op de NOS Site)

http://nos.nl/l/2131580

Een dutje doen onder werktijd: voor velen klinkt dat als muziek in de oren. Bij Sabic, een chemisch bedrijf in Bergen op Zoom, is het mogelijk. In de fabriek is een speciale 'powernap'-ruimte gecreëerd voor medewerkers.

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt namelijk dat een op de zes werknemers met slaapproblemen kampt. Door medewerkers te laten powernappen, wil Sabic dat voorkomen.

De half schemerige kamer van 4 bij 4 meter biedt ruimte om even op te laden. Verrassend genoeg staan er geen bedden, maar een comfortabele fauteuil. Bedrijfsarts Henri Hendrickx legt uit waarom: "Het nadeel van een bed is dat mensen neigen naar een diepe slaap. In een stoel slaapt men lichter. Daardoor voelen ze zich na de powernap beter en kunnen zij het werk makkelijker voortzetten."

Alle medewerkers mogen maximaal 20 minuten per dag powernappen. Wel zijn er speciale regels opgesteld: zo mogen zij in de laatste twee uur van de dienst niet slapen. Anders kunnen ze thuis mogelijk minder goed slapen.

Voornamelijk mensen met ochtend- en avonddiensten powernappen graag tussen het werk door. Zij hebben volgens onderzoekers vaak de meeste slaapproblemen. Hierdoor kunnen zij minder alert zijn op het werk.

Het powernappen brengt veel voordelen met zich mee. "De slaapruimte is niet per se gecreëerd om de medewerkers beter te laten presteren. Wel geven zij zelf aan dat er progressie is, vooral in hun humeur. Ook voelen zij zich alerter tijdens het werken", aldus Hendrickx.

Dat de slaapruimte zich in een fabriek bevindt, heeft volgens Hendrickx niets te maken met de omgeving: "Een slaapruimte kan in elk bedrijf komen. Belangrijk is dat de baas er zelf enthousiast over is en dat overbrengt naar de medewerkers".

- We slapen veel te weinig (Uit de Telegraaf)

http://www.telegraaf.nl/e/26586000

Chronische vermoeidheid dreigt nationale plaag te worden. Te weinig slapen leidt tot een slecht humeur en fouten op het werk, zegt neuroloog Hans Hamburger.

AMSTERDAM - Nederland stevent af op een maatschappij met chronisch vermoeide mensen. Dat zegt slaapdeskundige en neuroloog dr. Hans Hamburger van het Boerhaave WaakSlaapcentrum in Amsterdam.

Er is in het werk steeds meer stress, stelt Hamburger vast. ,,Mensen lijken vastgeklonken aan beeldschermen en mobieltjes, vaak tot ’s avonds laat. In de uren dat ze zouden moeten slapen, leven ze in blauw licht. Hun slaapritme verandert ingrijpend. Dat doet het aantal slapelozen met een baan drastisch toenemen”, is zijn indruk.

Een drukke baan bezorgt veel Nederlanders een zodanig beroerde nachtrust dat zij vervolgens op het werk (weer) slechter presteren. Teveel te doen in te weinig tijd, een moeizame relatie met leidinggevenden of collega’s werkt door in de nacht en doet mensen afbrokkelen.

Die neergaande spiraal blijkt uit een korte online-enquête door marktonderzoeker TNS Nipo onder ruim 3400 Nederlanders (18-65 jaar). Een op de zes werkende Nederlanders (16 procent) kampt met serieuze slaapproblemen, bijna twee derde (64 procent) daarvan presteert daardoor minder goed in de werkkring.

Bovendien heeft 37 procent een slecht humeur door te weinig ongestoorde slaapuren en ervaart 48 procent fysieke klachten. Het zijn vooral mannen (55 procent) die wakker zeggen te liggen van hun werk, van de vrouwen heeft 44 procent een met hun baan samenhangend slaapprobleem.

,,De invloed van te weinig slaap wordt vaak nog onderschat”, stellen de TNS Nipo-onderzoekers, ,,De gevolgen worden lang niet altijd overzien, zowel door werknemers als werkgevers. Terwijl juist op het werk we sterk de nadelige gevolgen van slaapproblemen ervaren, variërend van concentratieproblemen (59 procent) tot zelfs het maken van fouten (25 procent).”


Vooral werknemers die continu hun hersens nodig hebben in hun werk ervaren concentratieverlies (73 procent) na een slechte nacht. Bij mensen die veel lichamelijk werk doen speelt dat ’snel afgeleid zijn’ in 39 procent, zo blijkt uit de enquête die eind augustus plaatsvond.

De meest genoemde oorzaak van slaapproblemen is dat 40 procent van deze werkenden het werk niet kan loslaten, 36 procent zegt ronduit ,,teveel werk” te hebben. Een op de vijf (21 procent) heeft geen plezier in het werk. Overwerk en krampachtig contact met collega’s worden in beide gevallen door 11 procent van de ondervraagden genoemd als oorzaak van onrust in de nacht. ,,Ook ’s avonds laat nog een e-mail versturen of blíjven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op de nachtrust”, zo stelt verzekeraar Zilveren Kruis dat opdracht tot het slaaponderzoek gaf.

Mensen met slaapproblemen slapen per nacht bijna een uur minder dan mensen zonder slaapproblemen (respectievelijk 6,33 uur versus 7,20 uur). Door te weinig rust meldt één op de zeven mensen zich wel eens ziek. ,,Eén slapeloos nachtje is geen ramp, maar chronisch slaapgebrek leidt niet alleen tot problemen op het werk, maar ook verkeersongevallen en agressie”, stelt somnoloog (slaapdeskundige) Hamburger. Hij wijst er op dat 15-20 procent van de mensen/werknemers tussen 30 en 60 jaar een ’ziekte van de slaap’ heeft: ,,Een slaapstoornis zoals apneu, rusteloze benen of een overmatige slaapbehoefte (hypersomnolentie).”

Groet RuudJ
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Werk veroorzaakt veel slaapproblemen!

2
In de Telegraaf van 13-09-2016 verscheen nog een artikel met de kop:

We laten ons tillen door slaapindustrie

hier de link:

https://www.pressreader.com/netherlands ... 1268876099

Met therapie kun je ver komen’

AMSTERDAM • Allerlei slaap-apps , slaappillen zonder recept, ’slaapversterkende’ of ’slimme’ matrassen, en duizenden boeken over een goede nachtrust ten spijt; het werkt niet. En toch gaan er miljoenen euro’s om in de Nederlandse slaapindustrie.

„Er is overal industrie voor wat een beetje onzin is. We worden massaal bedonderd zodat er verdiend kan worden”, zegt slaapdeskundige Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in Boerhaave MC. Gisteren werd bekend dat 16 procent van de werkende Nederlanders kampt met slaapproblemen. Hamburger: „Maar de middelen waar we naar grijpen, helpen niet.”

Naast de middelen op recept, werken naar de mening van de slaapdeskundige alleen de slaapcursussen van een psycholoog. „Met cognitieve gedragstherapie kan je ver komen”, aldus Hamburger.

Katerina Nikolakopoulou is zo’n psychologe die mensen behandelt in dezelfde kliniek. „Met zeven sessies is het probleem meestal over. Zeker niet meer dan tien. Hun grootste probleem is angst. Ze maken zich zo druk over slapeloosheid en hebben zoveel geprobeerd, dat ze bang zijn dat niets werkt. In het algemeen zie ik meer vrouwen dan mannen in de kliniek en zijn ze tussen de 30 en 45 jaar. Bij hen is er slaaptekort door kinderen, geldproblemen of stressvol werk.”

Volgens Hamburger zijn er naast slapeloosheid nog vijf slaapziektes. „Zoals rusteloze benen of apneu – die behandeld kunnen worden. En chronisch slaaptekort, waarvoor cursussen bestaan. Maar voor de rest doen we ons die slapeloosheid zelf aan. Dat is ons gedrag. We gaan gewoon te laat naar bed en laten ons te veel prikkelen door (sociale) media.”

Ondanks het feit dat slaapmiddelen op recept nauwelijks nog vergoed worden, gaan er per jaar ongeveer 180 miljoen doses benzodiazepines over de apothekerstoonbanken in ons land. Hoeveel melatonine, magnesium en valeriaan er zonder recept wordt verkocht bij de drogisterijen, is niet bekend. Hamburger: „Wat wèl bekend is, is dat een derde van deze middelen ’werkt’ vanwege het placebo-effect. Maar wetenschappelijk bewezen zijn deze ’natuurlijke’ middeltjes niet.”

Over slaapversterkende matrassen is de slaapexpert ook duidelijk. Er zijn matrassen die rekening houden met je temperatuur en die omhoog en omlaag gaan. „Je moet niet op een plank gaan liggen en je kunt het raam opendoen zodat het lekker fris is. Maar je hoeft niet omhoog en omlaag ’s nachts. Lekker plat gaan liggen is het beste. Ik heb nog nooit iemand behandeld die zei dat een nieuw bed of matras de oplossing was.”

Ons land telt nu 13 centra waar slaapziektes behandeld worden. Het worden er mondjesmaat steeds meer. Maar of dat nu komt doordat deze ziektes toenemen of doordat er meer aandacht is voor slaapziekten, is onduidelijk.

Groet RuudJ
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar