LexN
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 2
Lid sinds: 12 apr 2018, 09:26

CPAP of MRA? CPAP en MRA!

Als therapie voor de behandeling van apneu is de keuze in principe tussen een CPAP of een MRA. De behandelaars denken zo en de de verzekeraars vergoeden uit de basisverzekering een CPAP-apparaat OF een MRA.

Beide therapieën hebben als doel om de luchtdoorgang te verbeteren en daarmee de AHI te verlagen: de CPAP door lucht met kracht in te blazen en de MRA door de doorgang open te trekken omdat de gehele kaak naar voor en door de vorm van het kaakgewricht naar beneden wordt geforceerd.

Als de CPAP met de ingestelde druk niet voldoende werkt, wordt meestal met drukverhoging geëxperimenteerd om de AHI te verlagen. Drukverhoging is over het algemeen niet bevorderlijk voor het lichaam en met name het hart. En als dat dan niet lukt weet men het niet meer of wordt opereren voorgesteld.
Bij opereren (bsso: bilaterale sagittale splijtingsostotomie) wordt het gebit en daarmee de mondbodem naar voren gebracht en dus niet de gehele kaak omdat de "splijting" ongeveer ter hoogte van de verstandskiezen wordt gedaan waarbij de kaakgewrichten en de kaakhoeken op dezelfde plaats blijven. Ik weet niet of het eventuele effect blijvend is omdat veel cellen worden opgerekt en ik niet weet of die na "celvernieuwing" weer in opgerekte vorm worden uitgevoerd. Een MRA brengt de gehele kaak tijdelijk uit positie en dat kan overdag weer herstellen.

Bij mezelf had ik ook eerst de druk verhoogd (door te zoeken naar hoe dat moest en zo ben ik op dit forum terecht gekomen) en omdat dat niet voldoende hielp heb ik de combinatie van CPAP en MRA toegepast en het effect is spectaculair: bij eenzelfde druk van de CPAP van een AHI van maximaal 18 naar een AHI van 0,6 tot 2,2 en bij het ontwaken goede bloeddrukwaarden.
Vandaag iemand van Vivisol hier gehad voor een eerste controlebezoek van de CPAP en die kende de combinatie niet, had er eigenlijk nooit aan gedacht, kon er niets tegenin brengen en was ook verbaasd over de eenvoud van de oplossing en het resultaat bij mij.

Uiteraard zijn er veel verschillende oorzaken van apneu, maar het doel is toch om met verbeterde doorgang van de luchtwegen een AHI van 5 of liever minder te bewerkstelligen en voor de mensen die dit met de druk niet voor elkaar kunnen krijgen misschien wel een optie om het te onderzoeken.
Voor mensen die het met een CPAP wel onder controle hebben, misschien een manier om de druk te kunnen verlagen met de positieve gevolgen daarvan op het lichaam en met name het hart.

Ik heb er geen belang bij, maar een MRA is bij een tandarts te bestellen met code G71 (apparaat voor snurk- en slaapstoornissen). Je kan hem dan zelf betalen of hij valt onder de tandartsverzekering en wordt dan meestal vergoed, mits het verzekerde bedrag uiteraard voldoende is.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en ga bij mezelf nu experimenteren om de druk te verlagen.
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 5547
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Re: CPAP of MRA? CPAP en MRA!

Hallo LexN, heel goed dat de combinatie mra en cpap zo bij jou helpt.

Meestal wordt slecht 1 hulpmiddel vergoedt.

Was de MRA er eerder bij jou en dan de cpap.

Er zijn behalve de cpap nog de bipap 2 en de ASV alvorens men aan een operatie gaat denken.

Groet RuudJ
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
Dirk1985
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 502
Lid sinds: 07 mei 2013, 18:23

Re: CPAP of MRA? CPAP en MRA!

Beste LexN,

Helder verhaal. Wel de opmerking over de operatie die je noemt.
Omdat bij mij zowel de cpap niet ging, maar de mra ook niet verdroeg (maar wel de oplossing was) heb ik de bimax gekregen.
Dus onderkaak en bovenkaak naar voren.
Echter deze operatie wordt niet zomaar even gedaan of vergoed door de zorgverzekeraar. Er zal echt eerst een cpap goed uitgeprobeerd moeten worden en/of een mra.

KNO-operaties zullen veel sneller uitgevoerd (geprobeerd) worden omdat deze vanuit de basisverzekering vergoed worden. Hier zit doorgaans geen hele machtigingsprocedure aan vast. Mijn ervaring is dan ook dat deze kno-operaties veel sneller geadviseerd worden door een kno-arts dan je door te verwijzen naar een kaakchirurg.

Maar hoe dan ook, ondanks dat ik met een operatie min of meer van apneu af ben, ben ik nog steeds voorstander dat er eerst middels een cpap en/of mra de apneu onder controle gebracht wordt. Dat dit met een cpap soms een hele zoektocht kan zijn klopt, maar geef de moed niet op maar ga ervoor en zorg dat er goed gekeken wordt naar instellingen. En zoals Ruud ook al aangaf er zijn ook nog de bipap en asv al worden deze in NL niet zo snel gegeven helaas.

Maar voor jou een groot compliment hoe je zelf voor een goede behandeling zorgt.
Hartelijke groet,
Dirk

Behandeling: bimax operatie
Gemiddeld AHI voor operatie: rugligging: 30; gemiddeld: 16. AHI voornamelijk osas. Saturatie >67%
Gemiddeld AHI na operatie: rugligging: 12; gemiddeld 7. AHI alleen Hypopneu. saturatie >93
LexN
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 2
Lid sinds: 12 apr 2018, 09:26

Re: CPAP of MRA? CPAP en MRA!

Bedankt voor je positieve feedback!

Ik hoop dat met je operatie het resultaat blijvend is en jij de zaak zo onder controle hebt en ook bij de celvernieuwing houdt.
Voorlopig klaag ik niet want bij een lagere druk van 8 en in combinatie met mijn MRA scoor ik AHI's van 0 tot 1 (bij de druk volgens de tabel van 8,6 en zonder MRA was het 12 tot 18) en dan neem ik de kaakpijn in de ochtend er maar voor lief bij. Naast het "terugschroeven' van de druk heb ik ook de stand van de onderkaak wat terug geschroefd en dat vermindert de pijn wel en houdt de AHI op hetzelfde niveau. Ook mijn bloeddruk is nu in de ochtend lager gelukkig.
Nu nog even mijn overgewicht terugschroeven, en dan moet het nog beter worden (hoop ik).

Ik ben benieuwd of anderen de combinatie al eens hebben getest en wat hun bevindingen zijn!
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 5547
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Re: CPAP of MRA? CPAP en MRA!

Hallo LexN, er zijn meerdere mensen die de combinatie cpap / mra gebruiken. Blijkbaar ook positief omdat men het anders niet zou doen denk ik.

Groet RuudJ
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.

Terug naar “Nieuwsberichten”