Plaats reactie
Roelof
Geregistreerde gebruiker
Mijn 1e post en vragen

Bericht door Roelof »

Hallo,
Ik ben nieuw op dit forum. Ik ben onlangs -na een polysomnografie- onverwachts gediagnosteerd met apneu OSAS. Nooit van gehoord,en daar de specialist in het ziekenhuis niet erg meedeelzaam was, ben ik me er nu in aan het verdiepen. Een wereld gaat voor je open en zo vond ik deze site.
In de summiere uitslag van de arts staat dat ik heb: licht REM gerelateerd OSAS niet positioneel bepaald; AHI index 10,2 ; SI (snurk index) 69/h (?) en desaturatie tot 88%. Er wordt een CPAP aanbevolen.
Nou weet ik nog niet precies hoe ernstig ik dit moet inschatten, daar ben ik naar op zoek. Daarbij heb ik een paar vragen waar ik geen antwoord op kan vinden. Misschien iemand die het weet? Dit zijn mijn vragen:
1. Hoe is het apneu symptoom hoorbaar in de ademhaling als ik het geluid opneem? Ja natuurlijk stokt het, maar hoor je dat aankomen. Is er bv een opbouw in het ritme van het ademen, of klinkt er een snurkgeluid vooraf/tijdens/achteraf?
2. Er komt zuurstoftekort in het bloed, veroorzaakt door de apneu. Begint dit abrupt of is er een langzame opbouw van voldoende naar onvoldoende zuurstof? En na de apneu "aanval", komt de zuurstof weer snel op peil of duurt dat ook langer?
3. Is een eenmalig onderzoek van een nacht voldoende voor de juiste diagnose? Is het verstandig nog een tweede onderzoek (second opinion) te laten uitvoeren?
Dat zijn mijn vragen die als eerste in mij opkomen.
Ik ben benieuwd naar de eventuele antwoorden. Dank alvast!!
persluchtpiraat
Geregistreerde gebruiker
Re: Mijn 1e post en vragen

Bericht door persluchtpiraat »

Roelof schreef: 19 nov 2020, 16:48 1. Hoe is het apneu symptoom hoorbaar in de ademhaling als ik het geluid opneem? Ja natuurlijk stokt het, maar hoor je dat aankomen. Is er bv een opbouw in het ritme van het ademen, of klinkt er een snurkgeluid vooraf/tijdens/achteraf?
De ademhaling kan inderdaad afwijkend klinken, maar niet noodzakelijk. Je kan niet op het gehoor elke apneu herkennen, die kunnen ook volstrekt geruisloos zijn.
Roelof schreef: 19 nov 2020, 16:48 2. Er komt zuurstoftekort in het bloed, veroorzaakt door de apneu. Begint dit abrupt of is er een langzame opbouw van voldoende naar onvoldoende zuurstof? En na de apneu "aanval", komt de zuurstof weer snel op peil of duurt dat ook langer?
Zodra er geen lucht binnenkomt zakt het zuurstofniveau geleidelijk. Zodra er weer adem is gaat het niveau vrijwel direct terug naar 100%.
Roelof schreef: 19 nov 2020, 16:48 3. Is een eenmalig onderzoek van een nacht voldoende voor de juiste diagnose? Is het verstandig nog een tweede onderzoek (second opinion) te laten uitvoeren?
Dat zijn mijn vragen die als eerste in mij opkomen.
In principe wel, als je een positieve uitslag hebt. (Vals positief komt eigenlijk niet voor) Vals negatief wel, en als je UARS hebt zoals ik ben je helemaal de sjaak. Ik had pas diagnose bij mijn 3e slaaponderzoek. Een second opinion of een 2e slaaponderzoek is voor u alleen echt nodig als blijkt dat CPAP na een aanpasperiode uw klachten niet verhelpt. Daarnaast hebben sommige mensen een stressreactie bij CPAP, dan is het zinvol om te kijken naar geavanceerdere varianten, zoals BiPAP.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit Philips Respironics BiPAP Auto 761P, 14 over 9 cmH2O, ResMed AirFit F30i
RuudJ
Moderator
Re: Mijn 1e post en vragen

Bericht door RuudJ »

Welkom Roelof op dit forum.

Mijn advies is om hier veel te lezen. PLP heeft al wat van jouw vragen beantwoord. Je kunt dit ook bekijken in dit Filmpje over Sleep Disordered Breathing kortweg SDB. Het is Engelstalig maar Nederlands ondertiteld. Tevens is het raadzaam om dit bericht over Hormonen eens door te nemen. Het is erg leerzaam en samen met het SDB filmpje ben je al redelijk goed op de hoogte na het lezen en bekijken wat apneu is en wat het kan doen met je lichaam. Succes met de therapie en heb je vragen, steek van wal.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.

Plaats reactie