Pagina 1 van 1

Nieuw hier

Geplaatst: 21 jun 2020, 22:23
door Nico
Hallo allen,
Mijn naam is Nico. Sinds medio 2019 steeds vermoeider geworden en achteraf misschien al langer klachten door slaapapneu. In februari dit jaar had ik een eerste afspraak bij een kno arts in een ziekenhuis. Vermoeden slaapapneu, maar 6 tot 7 maanden wachttijd tot een slaaponderzoek. Deze specialist heb ik gezegd dat ik daar niet mee akkoord ga, dat ik andere opties ga onderzoeken. Ik gaf verder aan dat het gezondheidsschadelijk is als het inderdaad apneu is en dat ik het kwalijk vind zo lang op een onderzoek te moeten wachten. Zijn reactie was van maar mogelijk heb je het al 10 jaar. Kan zijn, gaf ik aan, maar sinds een ruim half jaar serieus klachten. De specialist zich verdedigen met een heel verhaal over de zorgverzekeraars.

Nog diezelfde dag gebeld met een slaapkliniek, waar ik binnen een week terecht kon bij een specialist. Op de kno arts afspraak had ik al bijna 2 maanden moeten wachten. Ik had alleen nog een verwijzing op naam nodig van mijn huisarts. Omdat ik al in het ziekenhuis was geweest vroeg ik de slaapkliniek of ik niet eerst een slaaponderzoek kan ondergaan en dan pas naar hun specialist. Dat was mogelijk, binnen circa een week. Een week later besprak ik met de specialist de uitslag. 99 stops per uur, daling zuurstofgehalte naar 76% en van 8,5 uur slaap maar 10 minuten in een remslaap geweest.

Diagnose dus slaapapneu en 2 weken later ontving ik de cpap. Door mijn mondigheid kon alles dus snel gaan. Anders zat ik nu nog te wachten op het eerste slaaponderzoek.

Met de cpap en full facemasker al de eerste nacht naar rond de 2 apneus. Meestal ergens tussen 1,5 en 3, af en toe 10 zonder een voor mij aanwijsbare oorzaak. Vorige week het 3 maanden slaaponderzoek gehad bij slapen met het masker. De uitslag kon ik een week later met de specialist telefonisch bespreken, maar mijn agenda liet dat niet toe. Omdat de specialist alleen op donderdagen voor deze kliniek werkt, bespreek ik het met hem op 2 juli.

Ik voel mij al een stuk minder vermoeid. De meeste nachten slaap ik volledig met het masker. Soms zet ik hem ergens in de vroege ochtend af. Grootste nadeel ervaar ik door kwijlen in het masker. Ik slaap vooral op mijn zij. Van dat kwijlen word ik weleens wakker. Ik heb gekeken naar andere maskers, maar zie door de bomen het bos niet. Ik denk wel een full facemasker nodig te hebben, omdat ik door mijn mond ga ademen.

Voor de diagnose werd ik vaak in de nacht wakker met een soort migraine, rechts van mijn nek doortrekkend naar achter mijn rechteroog. Sinds 3 maanden cpap maar 1x nog gehad. Herkennen jullie dergelijke nachtelijke hoofdpijn, die overigens best heftig was? Kan dat aan een te laag zuurstofgehalte hebben gelegen?

Vriendelijke groet,

Nico, 57 jaar

Re: Nieuw hier

Geplaatst: 22 jun 2020, 10:04
door RuudJ
Hallo Nico, ja dat is zeer goed mogelijk en is een bekend verschijnsel. Voor de cpap behandeling had ik elke 6 weken zo migraine-achtige aanval die telkens 3 dagen duurde. Na de start met de cpap therapie zelden meer gehad en als ik het had dan was dat voor een korte duur, 1 tot 1,5 dag niet langer.

Ook bekend is dat apneuers veel via de mond ademen en daardoor graag starten met een full face masker.

Het beste voor de cpap behandeling is via de neus ademen. Met een neus - of met een neusdoppen masker. Hierbij behoort de mond gesloten te blijven.

Bij een juist ingestelde druk gebeurt dit ook automatisch en lukt het niet dan is een kinband een eventuele oplossing.

Een heel goed masker is het Resmed Airfit P30i neusdoppen masker. Zie het subforum over Maskers in het forum hier. Lees dan ook het bericht over het Effect van een neusdoppen.

De ahi duikelt vaak naar beneden en de druk kan ook vaak met zo 10% worden verlaagd.

Re: Nieuw hier

Geplaatst: 22 jun 2020, 21:52
door Nico
Dank je, Ruud. Ik ga mij inlezen over maskers.

Re: Nieuw hier

Geplaatst: 01 jul 2020, 17:13
door Misterfixit
Ik heb ook veel verschillende maskers geprobeerd, maar het neusdoppen masker beviel mij uiteindelijk ook het beste. Veel comfortabeler ook

99 stops per uur? Zo veel heb ik nog niet ergens gelezen!!

Re: Nieuw hier

Geplaatst: 01 jul 2020, 22:14
door Nico
Ja, 99 per uur. Daar schrok ik ook van. Nu met cpap meestal rond de 2 tot 3. Soms een uitschieter naar 10, zonder dat ik weet waardoor.
Morgen spreek ik de specialist over de uitslag van het slaaponderzoek na circa 2,5 maanden cpap.

Re: Nieuw hier

Geplaatst: 02 jul 2020, 22:46
door Nico
Slaaponderzoeksrapport zal ik nog opvragen.
Geen vervolg afspraak meer met de specialist. Advies zo doorgaan.
Vivisol monitort verder. Ik zal ze contacten over een intranasaal masker i.p.v. nu het full face.

Re: Nieuw hier

Geplaatst: 03 jul 2020, 11:12
door Yvonne
Welkom hier.

Ik ben een beginnend apneuër. Sinds april aan de cpap. fullface was het voor mij ook niet ivm het kwijlen. Nu draag ik de p30i, welke Ruud ook al melde (was ook advies van Ruud dat ik hem heb).
Wel draag ik er ook een kinband bij omdat mn mond weleens wil openvallen en dat voelt niet fijn, gewoon stug doorslapen en dan met zere keel en zo wakker worden. met kinband is t heerlijk slapen zo. Ook de slang bovenop het hoofd vindt ik zelf heel erg prettig. Ik merk hem amper meer.