Nieuw, gemotiveerd maar....

1
Sinds 3 nachten heb ik een CPAP. Het is een Airsense 11 Autoset met daarbij een Airfit N30i. Eerste nacht ging best goed vond ik, 3,51 uur. Maar de overige 2 nachten waren drama. Bijna 2 uur waarin ik heb wakker gelegen heb dus niet geslapen en uiteindelijk het masker afgezet. Ik werd wat paniekerig, daar werk ik aan. Ik heb zo'n moeite met uitademen door de neus, het lijkt wel dat ik niet compleet kan uitademen door de druk die ik krijg van het masker. Als ik dan mijn mond open doe, lijk ik wel al mijn zuurstof uit te ademen, ik lig voornamelijk op mijn buik bij het inslapen. Kan ik hier wat aan doen?

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

2
Wat is bij jou de ingestelde druk? Maak je gebruik van een lagere startdruk met een Aanlooptijd en hoe lang is die aanlooptijd dan? Maak je ook gebruik van de EPR functie? Deze vergemakkelijkt het uitademen tegen de luchtstroom in.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

3
Allereerst hartelijk dank voor uw reactie. Het begint met 5.0 w(at ik begreep is dit alleen voor het inslapen) en wanneer ik slaap verhoogd de druk zich naar 7.0. Of ik de functie gebruik durf ik niet te zeggen, ik neem aan dat ik dit terug kan vinden bij het menu van het apparaat. Aanlooptijd van 5.0 is een kwartier.

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

4
Rarends schreef: 05 apr 2024, 12:59 Ik heb zo'n moeite met uitademen door de neus, het lijkt wel dat ik niet compleet kan uitademen door de druk die ik krijg van het masker
EPR gaat hier zeker mee helpen.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

7
De gekregen adviezen heb ik opgevolgd. Ik slaap momenteel met een begin druk van 4 en dit verhoogd zich naar 6 met EPR functie ingeschakeld, met een neusdoppenmasker. Dit werkt prima. Alleen als ik kijk naar de meting van mijn smartwatch zegt de meting dat ik niet of nauwelijks in mijn REM slaap kom. Mijn gesnurk is weg, ik moet zeggen dat dit me wel heel veel goeds doe.
Ik blijf moe, terwijl de app van resmed zegt dat het prima gaat. Moet ik stappen ondernemen naar de arts of het nog even afwachten. Ik wil zo graag van mijn vermoeidheid af.

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

8
Rarends schreef: 06 mei 2024, 14:52 meting van mijn smartwatch zegt de meting dat ik niet of nauwelijks in mijn REM slaap kom
Uw smartwatch kan geen bepaling maken over uw slaapstadia. Dat is onmogelijk.
Rarends schreef: 06 mei 2024, 14:52 terwijl de app van resmed zegt dat het prima gaat
De app van ResMed is een fopspeen, bedoeld om mensen zoet te houden. Voor het fijnafstellen van de behandeling is deze app waardeloos. Gelukkig is er nog OSCAR, die uitermate geschikt is.

Er zit bij ResMed apparaten een addertje onder het gras: de AHI score die gerapporteerd wordt door het apparaat omvat alleen 50% hypopneus, dus de "mindere" 30% hypopneus die wel degelijk worden geteld bij een Nederlands slaaponderzoek worden door het apparaat verborgen gehouden. Gelukkig is dit gebrek makkelijk te corrigeren met OSCAR, een medelid legt dit hier uit:
DirkV schreef: 30 jan 2022, 10:45 Voor de liefhebbers:
In Oscar is het mogelijk om twee custom event flags te definiëren (File/Preferences/CPAP/Custom CPAP User Event Flagging). Je zou daar een event kunnen opnemen van 70% flow restriction (lezen als: 70% van de normaalwaarde) en 10s event duration om een idee te krijgen wat er mist ten opzichte van een PSG. Of welke custom events je ook maar wilt.
Blijft een benadering uiteraard, maar wel interessant om een completer beeld te krijgen ten opzichte van de gerapporteerde AHI.
Het is zaak om te controleren dat er geen incidenten voorkomen die de blijvende vermoeidheid kunnen verklaren. Daarnaast is er nog het fenomeen Flow Limitation dat niet wordt gepresenteerd als eenvoudig getal, daar moet met het blote oog naar gespeurd worden.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

10
Ik snap dat het aanmaken van zelf gedefinieerde events net iets te ingewikkeld is om mee te beginnen.
Maar dat hoeft ook helemaal niet: de informatie staat al in het standaard-dagoverzicht scherm van Oscar, het wordt alleen niet tot een getal "AHI" opgeteld.
Waar je in eerste instantie op moet letten zijn deze drie: De onderste snore (NL snurken) spreekt voor zich.
De middenste flow limitation (NL stroombeperking) is een interpretatie van het Resmed-algoritme hoeveel vernauwing van de luchtweg je hebt. 0 = nix aan de hand, 1 = ernstig. Als het ademvolume verlaagd is door (=tegelijkertijd met) een stroombeperking en dit qua hoogte en seconden over een bepaalde drempel ligt wordt dit als "Hypopneu" geteld. Vaak zie je hier forse waardes die je slaapkwaliteit zeker beïnvloeden maar nog niet meetellen met de AHI omdat je nog wel (met veel moeite) lucht krijgt.
Voor de oplossing moet je onderscheid maken tussen flow limitations (die los je op door onderste druk EPAP te verhogen) en moeilijk lucht krijgen (dit los je op door EPR of BiPAP, dus hogere druk bij inademen dan uitademen).
De bovenste Flow Rate (NL luchtstroomsterkte) laat bij het inzoomen de vorm zien van je ademhaling. Hier kan je nog meer informatie uithalen dan alleen het "veel/weinig" luchtstroombeperking, uitleg hoe vindt je hier
Je mag graag een screenshot delen van Oscar als je vragen hebt over de interpretatie. De hele dataset zou ik uit privacyredenen niet publiek delen, mocht je er anders niet uitkomen kan ik wel een keer privé via Teams met je meekijken.

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

12
Ik kan heel weinig gedetailleerde informatie uit screenshots halen, maar ik zie in het flow limitation overzicht dat deze instelling nog geen normale ademhaling mogelijk maakt.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

14
Als ik de hand op de knop van mijn eigen apparaat zou hebben dan zou ik (achter elkaar) het volgende instellen:

* 8 cmH2O met EPR op 1
* 9 cmH2O met EPR op 2
* 10 cmH2O met EPR op 3

Zodra EPR aan hebt staan bepaalt dat hoe makkelijk het ademt, het is als het ware "los gekoppeld" van de drukinstelling zelf. Maw. deze 3 instellingen gaan van wat makkelijker naar makkelijkst.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

15
Kan iemand me verder helpen met het volgende. Sinds kort draag ik een Wellue O2 ring die ik kan inlezen in Oscar. Nu blijkt dat mijn sturatie als laagste waarde 86% heeft en dat mijn laagste ademhaling in de nacht 10x per minuut is. Klopt het dat ik daarom nog vermoeid ben of is het wat anders?

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

16
Rarends schreef: 10 jun 2024, 10:10 Nu blijkt dat mijn sturatie als laagste waarde 86% heeft
Uitschieters naar beneden komen voor en kan van alles zijn, zelfs meetfouten.
Een probleem heb je pas als dit vaker voorkomt of langer duurt.
Kijk bijvoorbeeld naar het aantal minuten onder de 90%, of een 95-percentielwaarde.
Rarends schreef: 10 jun 2024, 10:10 laagste ademhaling in de nacht 10x per minuut is
Hier geldt hetzelfde: korttijdig geen probleem en 10 is niet eens extreem laag.
Ik zelf kijk ook hier naar percentielen en ook naar ademminuutvolume die veel meer zegt.
Rarends schreef: 10 jun 2024, 10:10 Klopt het dat ik daarom nog vermoeid ben of is het wat anders?
Onderliggende reden van je vermoeidheid is vermoedelijk je snurken en forse stroombeperkingen (flow limitations) zoals op de Oscar-screenshots te zien; ademfrequentie en saturatie zijn daar afgeleide van. @persluchtpiraat had tips gegeven hoe je de instellingen van je apparaat kunt aanpassen om die kwijt te raken. Als dat niet genoeg is druk nog verder verhogen tot er geen of nauwelijks stroombeperkingen meer zijn en EPR verhogen tot je makkelijk ademt (voor elk EPR erbij ook evenveel druk erbij)
Pas als je geen stroombeperkingen meer hebt en je ademhalingscentrum een paar weken tijd had zich op de nieuwe situatie in te regelen is het nuttig te kijken of je dan nog steeds te lage zuurstofsaturatie hebt. Goede kans van niet.

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

17
Ik heb zelf handmatig de druk verhoogd naar 8 met een EPR van 2, ik kreeg geen hulp van de consulent. Op het internet kunnen terugvinden hoe ik zelf dit kon doen. Eigenlijk zou ik naar 9 moeten op dit moment, zie de hulp van persluchtpiraat. Ik blijf het echt waardeloos vinden dat mijn zuurstof voor 80% tussen de 90-94 blijft, 17% is tussen 95-100 en 3% tussen de 80-89 (laagste waarde gemeten is 81). Ik zal niet ontkennen dat ik me daar zorgen overmaakt. Ik kreeg van de consulent door, dat mijn ademstops zijn gedaald en daarom daalt ook mijn ODI. In dit verhaal zit niet echt een vraag maar zou het fijn vinden als er wat feedback op gegeven kan worden vanuit deze forum kant.

Re: Nieuw, gemotiveerd maar....

18
Rarends schreef: 17 jun 2024, 12:34 Ik heb zelf handmatig de druk verhoogd naar 8 met een EPR van 2
Gefeliciteerd, eerste stap gelukt :-)
Rarends schreef: 17 jun 2024, 12:34 zuurstof voor 80% tussen de 90-94 blijft, 17% is tussen 95-100 en 3% tussen de 80-89
Dit is laag, maar ook weer niet zo laag dat je direct 112 moet bellen.
Neem rustig de volgende stappen om weer normaal te ademen:
  • Bekijk in Oscar of je AHI, flow-limitations en snurken zijn afgenomen en de curve mooi rond is boven
  • Als dat nog niet zo is, zet druk hoger. Herhaal dit zo lang nodig.
  • Als je moeilijk lucht krijgt, en/of als verhogen druk geen verdere verbetering geeft maar je nog rest-obstructies hebt: zet EPR hoger, maar tegelijk met de druk. De effectieve druk is wat je instelt MINUS de EPR. Nu heb je dus een effectieve druk van 8 - 2 = 6 wat nog best laag is. Mocht je hoger dan EPR 3 willen kan dat op jouw apparaat niet maar op BiPAP apparaten wel.
  • Zodra je volgens Oscar goed kunt ademen blijf je dat enkele weken doen om je ademhalingscentrum tijd te geven op de nieuwe situatie te reageren. Goede kans dat je saturatie dan is verbeterd.