Resmed Lumis 150 VPAP ST

1
Hallo mede snorkelaars.

Ik heb mijn oog laten vallen op een Resmed Lumis 150 VPAP ST. Deze wil ik proberen ( in overleg met de specialist van Kempenhaeghe) ivm mijn veel te hoge ademfrequentie met de BIPAP. Helaas kan de specialist niet voorschrijven dus ben ik eens gaan zoeken op t net

Ik heb alleen een vraag. Is dit ook een ASV?
Anders Schaf ik namelijk een machine aan waar ik weinig aan heb.
Ben benieuwd.

Fender77

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

4
Bedankt voor jullie reacties.
Ik zal even wat meer info toevoegen.
Vier jaar geleden diagnose apneu gekregen. Slaaptest gedaan thuis en AHI was 22. Specialist gaf me de keuze tussen cpap en mra. Heb toen voor de cpap gekozen want mra kon altijd nog .
Twee jaar met de pap geslapen maar weinig verbetering. Toen zelf maar eens aan de slag gegaan met Sleepyhead. Hier zag ik al vrij snel de hoge ademfrequentie. Ik slaap overigens met een neusdoppenmasker, full face lukt me compleet niet.
Ik bij de longarts aangegeven dat ademfrequentie te hoog was, die snapte niet wat ik bedoelde en stuurde me gelukkig door naar Kempenhaeghe. Omdat ik ook stevige bronchitis heb, kon ik amper uitademen bij de cpap, ook met de epr ingeschakeld. Dus over naar een bipap. Dit was een verademing en ik sliep eindelijk ( voor mijn gevoel) lekker. Alleen die hoge ademfrequentie bleef. Nu ben ik twee jaar met de bipap aan het slapen. Ahi is prima, rond te twee gemiddeld, geen obstructieve apneus meer, alleen hypopneus en UA volgens Oscar. Toch voel ik me allesbehalve goed. Ik heb nu ongeveer energie voor een halve dag. En ga in de middag vaak even slapen
. Heb ook een nachtje bij Kempenhaeghe geslapen, dit was een ongewoon goede nacht want ik had een AHI van 0,2 volgens hun apparatuur . Dit terwijl.mijn Resmed een hogere score aangaf ( volgens hun is de Resmed ook niet zo nauwkeurig als hun apparatuur). Het viel ze wel op dat ik met.
periodes snel ging ademen.
Omdat ik al een dik jaar met een bijholten onsteking zit, ben ik naar de kno verwezen. Die gaat 20 januari kijken of hij kan/gaat opereren, en dan enkel aan een kant. Alles is prima in mijn neus maar aan een kant komt er minder lucht door. Het idee is dat de operatie kan helpen bij het verlagen van mijn ademtempo omdat ik meer lucht krijg dan. De volgende optie als dat niet werkt is een MRA en de optie daarna een ASV. Op een MRA zit ik niet te wachten eerlijk gezegd. Ook omdat ik als vrijgezel alleen slaap en dan geen enkel idee heb of die beugel zijn werk doet, kan namelijk niks monitoren. Dus nu ben ik eigenlijk op zoek naar een ASV. Maar dan zie je dus de kosten...en dat is wel buitensporig en niet reëel cq onhaalbaar voor mij als persoon in een arbeidsongeschiktheidsuitkering met 75 procent van het minimumloon.
Dus mocht iemand een ASV te koop zien voor een redelijke prijs zou ik dat graag vernemen!

Op- of aanmerkingen zen ideeën zijn altijd welkom.

Fender77

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

5
Als je met een CPAP een hoge ademfrequentie hebt en dit zet zich door bij BIPAP, hoe weet je dan of een ASV dit wel goed zal oplossen, of is dit onderzocht?

Even iets anders:
Ik vraag me af wat nu de juiste instelling is om de adem wel in het gareel te krijgen, zelf heb ik nog geen voorbeeld hiervan gezien.
Als ik zie bv dat easybreath van Resmed een 'sharkfin' als ideaal aangeeft dan zie ik daarin geen bewijs dat de ademratio meer dan globaal 1 op 1 is. Wie kan mij uitleggen waarom dat een basis kan zijn voor een ratio van bv 1 op 2 of 1op 3.
Ik las dat Philips niet juist registreert en ik heb mijn bedenkingen waarom Resmed dat wel zou doen.

Ik heb eens een test gedaan door wakker met cpap te gaan liggen en een boek te lezen, ik weet dat ik normaal veel langer uit dan inadem en tijdens die sessie ook. Tot mijn verbazing was de ratio in Oscar zo goed als 1 op 1.
Het bewijst voor mij overigens niks maar ik vraag me af hoe secuur de registratie is.
Zoek jezelf, vind jezelf, wees en blijf alleen jezelf.

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

6
Henk,

Een ASV is een apparaat dat zich aanpast aan jouw ademhaling door dit constant te monitoren en aan te passen. Dit heb ik gelezen en is mij ook verteld door de specialist in Kempenhaeghe. Dus ik neem aan dat dat ook onderzocht is.
Dan over het instellen: ik weet ook niet wat de juiste instelling is, anders had ik deze vraag niet gepost en het probleem zelf opgelost 😉

Dan over de registratie zelf: ik denk zelfs te durven stellen dat de registratie niet correct is. Niet iets met enorme afwijkingen, maar het verschil met de vaste PSG bij Kempenhaeghe was toch wel opvallend en werd ook bevestigd door de specialist,die dit vaker zag. Maar of mijn AHI nu 0 of 0,5 is interesseert me eigenlijk niet zo. Ik wil graag weten of ik de frequentie van ademhalen kan laten zakken.

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

7
Hoi Fender77, (leuk, heb zelf Fender gespeeld 😉)

Het is misschien belangrijk om uit te zoeken waarom je met een (X) pap apparaat snel ademd.
Een ASV volgt jouw ademhaling, echter als jij zelf sneller gaat ademen dan zal de ASV hierop reageren door ook het tempo te verhogen. Misschien kun je bij Kempenhaeghe een slaapsessie los krijgen met een ASV, dat zou je wat zekerheid kunnen bieden.

Ben zelf trouwens nog immer tevreden met mijn ASV. Slaap veel rustiger dan met CPAP.
Zoek jezelf, vind jezelf, wees en blijf alleen jezelf.

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

8
Henk,

Waarom ik sneller ga ademen zou ik niet weten. De doorgang van mijn neus is aan een kant nogal smal . Dit heeft geleid tot een chronische sinisitus. Over een drietal weken heb ik een afspraak bij de kno arts om een operatie te plannen. Misschien is dit wel de oorzaak. Hopelijk helpt het Zoniet dan zou ik nog een MRA kunnen proberen maar dat zie ik niet zitten eerlijk gezegd. De laatste optie is dus een ASV. De specialist van Kempenhaeghe vond dat een prima plan maar kan deze niet voorschrijven, deze krijg je alleen bij centrale apneu. Mag ik vragen hoe jij aan de jouwe komt? Ook zelf gekocht?

Goed idee om een slaaptest te vragen met ASV. Had ik zelf niet aan gedacht en kan uiteindelijk veel geld schelen want de kosten zijn echt astronomisch helaas.

En ja gitaar spelen blijft een leuke hobby!

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

9
Mijn ASV komt van marktplaats, een buitenkansje welke waarschijnlijk helaas niet meer voor zal komen.
Ik had een zeer rommelige ademhaling en ben gevoelig voor drukophoging, waardoor meer centrale apneu's ontstaan.
Zoek jezelf, vind jezelf, wees en blijf alleen jezelf.

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

11
Alweer een tijdje gelden dat ik hier heb bericht over hoe het gaat. Ik heb corona gehad en daardoor een paar weken uitgeschakeld geweest. Nu rustig aan de energie weer aan het opbouwen. Naar virusje wel!

Ondertussen de mogelijkheid gehad om een Resmed Aircurve 10 cs pacewave aan te schaffen in het buitenland. Deze is zo goed als nieuw. Vanmiddag naar Kempenhaeghe, ASV neem ik mee en word daar voor me ingesteld. Ben benieuwd of ik mijn ademhalingstempo beter onder controle krijg. De reden waarom ik af en toe snel adem heeft Kempenhaeghe niet kunnen achterhalen bij het vorige slaaponderzoek met Bipap. Ben benieuwd en hoop natuurlijk uiteindelijk me beter te gaan voelen!
Bedankt voor de hulp zover!!

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

13
Goedemiddag mede apneu- ers.

Ik slaap ondertussen al weer een paar weken met de ASV. Ik slaap voor mijn gevoel een stuk rustiger en dieper. Dus dat is al winst.
Mijn ademfrequentie is ook flink gedaald ik zit nu gemiddeld op 18x per minuut. Nog steeds flink maar veel beter dan waar ik vandaan kwam, namelijk 27 keer per minuut. Volgens de specialist van Kempenhaeghe is dit prima en moet ik me geen zorgen maken.
Ik moet zeggen dat ik me scherper voel, ik kan ook beter nadenken lijkt het wel. Helaas slaap ik nu nog maar zes uur per nacht. Ik voel me wel moe maar anders dan voorheen. Mijn sd kaart is deze week nog bij mijn bezoek aan Kempenhaeghe uitgelezen en de specialist was zeer tevreden. Mijn AHI is van 3 gemiddeld naar 0.3 gezakt. Dus dat zijn mooie resultaten. Toch voel ik me niet denderend. Ik begrijp dat bij behandeling van apneu er een depressieve periode kan zijn. Nou volgens mij zit ik daar nu vol in.
Ik lees daar zo weinig over en vraag me soms wel eens af of dit nog beter gaat worden. Gewoon volhouden is het devies. Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten wat anders te doen. Voel me best moe smiddags maar slapen lukt me niet in de middag.
Elke avond ga ik om tien uur naar bed en dan om half vijf ben ik ' uitgeslapen'.
Dan duurt de dag toch wel erg lang eerlijk gezegd als je zo vroeg wakker wordt. De eerste tien dagen sliep ik wel gewoon acht uur met de ASV.

Zijn er hier mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? En zijn die er uiteindelijk ook uit gekomen? Vind dit toch wel rottig. Voel me moe maar ook erg wakker. Heel raar. Of is dit nu de bekende zes-weken dip? En zit ik nu in mijn herstel?
Ik heb de ASV met Oscar uitgelezen. Ben er niet heel erg in thuis maar het valt me op dat ik nu wel snurk af en toe. Moet ik daar iets mee?

Donderdag ga ik samen met iemand van de
apneuvereniging mijn ASV uitlezen. Hoop dan wat te leren over Oscar.

Groet,

Marcel

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

14
Ik moet nog wel even vermelden dat ik altijd last had van een zere nek en schouders. Dit verdwijnt sinds ik de ASV gebruik. Dus dat is zeker winst. De ASv staat nu op de stand Auto- ASV. Ik mag een beetje met de druk spelen dus ik probeer uit wat me het beste bevalt. Bij een te hoge PS gaan mijn neusdoppen
'zweven' als de druk opgevoerd wordt. Dus nu de PS wat lager. Had ik het begin ook veel problemen met lucht inslikken, dat is nu minder gelukkig. Leek wel een opgeblazen ballon in de ochtend. En die lucht moet er ook weer uit...haha

Maar wat is nu het verschil tussen auto-asv en de gewone asv- stand?

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

15
In ASV stand heb je één vast instelbare uitademingsdruk (EPAP).
In ASVAUTO stand heb je een uitademingsdruk die variabel is tussen de EPAP min en EPAP max. ingestelde druk waarden.

Mocht er zich een Obstructieve ademstop voordoen, waar bij een hogere positieve druk nodig is dan een vaste EPAP druk, dan kan het apparaat de uitadem druk verhogen tot maximaal de EPAP max ingestelde druk.

In de ASVAUTO stand kan het comfortabele aanvoelen dan in de ASV stand.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

16
RuudJ schreef: 05 mar 2023, 20:47 In de ASVAUTO stand kan het comfortabele aanvoelen dan in de ASV stand.
Misschien tav. problematiek als aerofagie/insufflatie, maar niet als het gaat om ademhalings-gemak. Bij bilevel modaliteiten is de perceptie van de inspanning voor ademen losgekoppeld van de hoogte van EPAP.
fender77 schreef: 05 mar 2023, 17:11 Mijn ademfrequentie is ook flink gedaald ik zit nu gemiddeld op 18x per minuut
Ik ga naar 15 als ik slaap, dus dat komt aardig in de buurt!
fender77 schreef: 05 mar 2023, 17:11 Mijn AHI is van 3 gemiddeld naar 0.3 gezakt. Dus dat zijn mooie resultaten. Toch voel ik me niet denderend. Ik begrijp dat bij behandeling van apneu er een depressieve periode kan zijn. Nou volgens mij zit ik daar nu vol in.
Heeft de specialist nog iets gezegd over lekkage? Overmatige lekkage kan de slaapkwaliteit ook benadelen. Ook zou het fijn zijn als de specialist nog met het blote oog naar FL heeft gekeken, maar ik zou m'n geld daar niet op inzetten. Waarschijnlijk moet je dat zelf doen.
fender77 schreef: 05 mar 2023, 17:11 Ik heb de ASV met Oscar uitgelezen. Ben er niet heel erg in thuis maar het valt me op dat ik nu wel snurk af en toe. Moet ik daar iets mee?
Als je nog snurkt, dan is de kans dat je nog FL hebt erg hoog.
fender77 schreef: 05 mar 2023, 17:11 Donderdag ga ik samen met iemand van de
apneuvereniging mijn ASV uitlezen. Hoop dan wat te leren over Oscar.
Hopelijk is dat iemand die het belang van FL kent!
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

17
Ruud en Perslucht piraat,
Het gaat steeds wat beter. De lekkage is nu 5l/min dus dat is oke volgens mij. Ik heb de druk wat lager ingesteld en hierdoor is de lekkage ook minder geworden. De opbouw van de druk bij een ademstop is max 14 geweest, dit heb ik samen met de specialist bekeken. Nu de druk wat lager is, is de opbouw naar hogere druk bij een ademstop ook wat minder explosief en blijven de neusdoppen ook beter zitten.

Met de ademfrequentie ben ik al heel blij. Ik heb het gevoel niet meer 'mee' te moeten ademen maar kan gewoon ontspannen ademen. Het voelt veel beter dan de andere PAP's.

Over FL ( ik neem aan dat je flow limitation bedoelt Piraat?) is inderdaad niet gesproken. Dat ik snurkte soms is haar ook niet opgevallen ( werd ook niet naar gekeken) dit zag ik zelf in Oscar toen ik een dag later eens ging kijken.

Heb wel het idee dat het snurken iets meer is sinds de druk wat lager is. Echt veel snurk ik niet maar alles wat verbeterd kan worden wil ik graag verbeteren.

Donderdag ga ik met Oscar aan de slag met hulp van iemand, ik zal dan zeker inzoomen op de FL.
Is er misschien ergens een documentje waarover ik iets kan lezen over FL?

Over hoe ik me voel: sinds gisteren een stuk beter. Laatste twee nachten toch zeven uur geslapen. Ik hoef ook niet meer naar het toilet snachts, met de andere PAP had ik dat nog wèl. Vandaag ook weer beter qua energie, voor mij een enorme verbetering als in zie waar ik vandaan kom.
Ben benieuwd of dit doorzet en stabiel blijft. Maar ik ga uit van het beste.

Bedankt voor het meedenken, wordt zeer gewaardeerd.

Marcel

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

20
Hier ben ik weer. De laatste acht weken slaap ik heel kort, ongeveer vijf tot zes uur per nacht. Soms nog minder . Ik heb het gevoel dat ik nu in de zes weken dip zit, krijg nogal wat depressieve klachten en soms zelfs een angstaanval of paniek, ook huil ik uit het niks ineens. Ook heb ik een relatiebreuk meegemaakt dus dat telde allemaal lekker op.

Het ging allemaal wat minder , waardoor ik ook hier even mijn gezicht niet meer heb laten zien. Ondertussen heb ik wat lorazepam en zolpidem gebruikt om nog te kunnen slapen. Het begon met midden in de nacht wakker worden. Hiervoor zolpidem gekregen maar ik merk dat het allemaal snel verslavend is. Maar ik wist me op een gegeven moment ook geen raad meer. Elke nacht was ik om drie uur wakker.

Ik ben bij iemand geweest die voor de apneuvereniging uitlezing en doet met Oscar.
Fred is bij jullie waarschijnlijk wel bekend. Hij was zeer te spreken over wat we zagen. Geen Flow limitation, een heel klein beetje snurken af en toe. Wel vind hij de ademhalingsfrequentie te hoog, nu op 18 nog steeds. Daar kunnen we misschien nog wel wat aan doen. Maar ik wil eigenlijk eerst gewoon eens acht uur slapen, zoals ik altijd deed.
Ik slaap met de ASV in automodus. Heb het idee dat ik daardoor veel lucht in slik. Niet altijd maar moet altijd boeren als ik wakker word en soms als ik op mijn zij lig krijg ik lucht in mijn slokdarm.
Daarom wil ik wel de normale stand proberen. Die reageert wat minder heftig heb ik bet idee( kan iemand dit uitleggen?)
Ondertussen ben ik uitbehandeld bij Kempenhaeghe. Het korte slapen wat ik nu doe, en waardoor ik niet echt optimaal herstel en na een vliegende start weer moe ben) hoort er volgens de specialist bij. " Je moet er even doorheen".

Prima maar kan ik niet veel mee. Ik wil.zo graag weer acht uur slapen,.zoals in de eerste weken met de AsV.
Wie heeft dit ook meegemaakt en hoelang duurde het voordat jullie uit deze dip kwamen? Ik snap dat het voor iedereen ander is maar dit valt me toch wel zwaar. Dus ben benieuwd hoe anderen dit ervaren hebben!.

Marcel