Resmed Lumis 150 VPAP ST

1
Hallo mede snorkelaars.

Ik heb mijn oog laten vallen op een Resmed Lumis 150 VPAP ST. Deze wil ik proberen ( in overleg met de specialist van Kempenhaeghe) ivm mijn veel te hoge ademfrequentie met de BIPAP. Helaas kan de specialist niet voorschrijven dus ben ik eens gaan zoeken op t net

Ik heb alleen een vraag. Is dit ook een ASV?
Anders Schaf ik namelijk een machine aan waar ik weinig aan heb.
Ben benieuwd.

Fender77

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

4
Bedankt voor jullie reacties.
Ik zal even wat meer info toevoegen.
Vier jaar geleden diagnose apneu gekregen. Slaaptest gedaan thuis en AHI was 22. Specialist gaf me de keuze tussen cpap en mra. Heb toen voor de cpap gekozen want mra kon altijd nog .
Twee jaar met de pap geslapen maar weinig verbetering. Toen zelf maar eens aan de slag gegaan met Sleepyhead. Hier zag ik al vrij snel de hoge ademfrequentie. Ik slaap overigens met een neusdoppenmasker, full face lukt me compleet niet.
Ik bij de longarts aangegeven dat ademfrequentie te hoog was, die snapte niet wat ik bedoelde en stuurde me gelukkig door naar Kempenhaeghe. Omdat ik ook stevige bronchitis heb, kon ik amper uitademen bij de cpap, ook met de epr ingeschakeld. Dus over naar een bipap. Dit was een verademing en ik sliep eindelijk ( voor mijn gevoel) lekker. Alleen die hoge ademfrequentie bleef. Nu ben ik twee jaar met de bipap aan het slapen. Ahi is prima, rond te twee gemiddeld, geen obstructieve apneus meer, alleen hypopneus en UA volgens Oscar. Toch voel ik me allesbehalve goed. Ik heb nu ongeveer energie voor een halve dag. En ga in de middag vaak even slapen
. Heb ook een nachtje bij Kempenhaeghe geslapen, dit was een ongewoon goede nacht want ik had een AHI van 0,2 volgens hun apparatuur . Dit terwijl.mijn Resmed een hogere score aangaf ( volgens hun is de Resmed ook niet zo nauwkeurig als hun apparatuur). Het viel ze wel op dat ik met.
periodes snel ging ademen.
Omdat ik al een dik jaar met een bijholten onsteking zit, ben ik naar de kno verwezen. Die gaat 20 januari kijken of hij kan/gaat opereren, en dan enkel aan een kant. Alles is prima in mijn neus maar aan een kant komt er minder lucht door. Het idee is dat de operatie kan helpen bij het verlagen van mijn ademtempo omdat ik meer lucht krijg dan. De volgende optie als dat niet werkt is een MRA en de optie daarna een ASV. Op een MRA zit ik niet te wachten eerlijk gezegd. Ook omdat ik als vrijgezel alleen slaap en dan geen enkel idee heb of die beugel zijn werk doet, kan namelijk niks monitoren. Dus nu ben ik eigenlijk op zoek naar een ASV. Maar dan zie je dus de kosten...en dat is wel buitensporig en niet reëel cq onhaalbaar voor mij als persoon in een arbeidsongeschiktheidsuitkering met 75 procent van het minimumloon.
Dus mocht iemand een ASV te koop zien voor een redelijke prijs zou ik dat graag vernemen!

Op- of aanmerkingen zen ideeën zijn altijd welkom.

Fender77

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

5
Als je met een CPAP een hoge ademfrequentie hebt en dit zet zich door bij BIPAP, hoe weet je dan of een ASV dit wel goed zal oplossen, of is dit onderzocht?

Even iets anders:
Ik vraag me af wat nu de juiste instelling is om de adem wel in het gareel te krijgen, zelf heb ik nog geen voorbeeld hiervan gezien.
Als ik zie bv dat easybreath van Resmed een 'sharkfin' als ideaal aangeeft dan zie ik daarin geen bewijs dat de ademratio meer dan globaal 1 op 1 is. Wie kan mij uitleggen waarom dat een basis kan zijn voor een ratio van bv 1 op 2 of 1op 3.
Ik las dat Philips niet juist registreert en ik heb mijn bedenkingen waarom Resmed dat wel zou doen.

Ik heb eens een test gedaan door wakker met cpap te gaan liggen en een boek te lezen, ik weet dat ik normaal veel langer uit dan inadem en tijdens die sessie ook. Tot mijn verbazing was de ratio in Oscar zo goed als 1 op 1.
Het bewijst voor mij overigens niks maar ik vraag me af hoe secuur de registratie is.
Met vriendelijke groet, Henk.
ResMed AirCurve 10 CS PaceWave ASV/ASVauto - ResMed AirFit P30i.

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

6
Henk,

Een ASV is een apparaat dat zich aanpast aan jouw ademhaling door dit constant te monitoren en aan te passen. Dit heb ik gelezen en is mij ook verteld door de specialist in Kempenhaeghe. Dus ik neem aan dat dat ook onderzocht is.
Dan over het instellen: ik weet ook niet wat de juiste instelling is, anders had ik deze vraag niet gepost en het probleem zelf opgelost 😉

Dan over de registratie zelf: ik denk zelfs te durven stellen dat de registratie niet correct is. Niet iets met enorme afwijkingen, maar het verschil met de vaste PSG bij Kempenhaeghe was toch wel opvallend en werd ook bevestigd door de specialist,die dit vaker zag. Maar of mijn AHI nu 0 of 0,5 is interesseert me eigenlijk niet zo. Ik wil graag weten of ik de frequentie van ademhalen kan laten zakken.

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

7
Hoi Fender77, (leuk, heb zelf Fender gespeeld 😉)

Het is misschien belangrijk om uit te zoeken waarom je met een (X) pap apparaat snel ademd.
Een ASV volgt jouw ademhaling, echter als jij zelf sneller gaat ademen dan zal de ASV hierop reageren door ook het tempo te verhogen. Misschien kun je bij Kempenhaeghe een slaapsessie los krijgen met een ASV, dat zou je wat zekerheid kunnen bieden.

Ben zelf trouwens nog immer tevreden met mijn ASV. Slaap veel rustiger dan met CPAP.
Met vriendelijke groet, Henk.
ResMed AirCurve 10 CS PaceWave ASV/ASVauto - ResMed AirFit P30i.

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

8
Henk,

Waarom ik sneller ga ademen zou ik niet weten. De doorgang van mijn neus is aan een kant nogal smal . Dit heeft geleid tot een chronische sinisitus. Over een drietal weken heb ik een afspraak bij de kno arts om een operatie te plannen. Misschien is dit wel de oorzaak. Hopelijk helpt het Zoniet dan zou ik nog een MRA kunnen proberen maar dat zie ik niet zitten eerlijk gezegd. De laatste optie is dus een ASV. De specialist van Kempenhaeghe vond dat een prima plan maar kan deze niet voorschrijven, deze krijg je alleen bij centrale apneu. Mag ik vragen hoe jij aan de jouwe komt? Ook zelf gekocht?

Goed idee om een slaaptest te vragen met ASV. Had ik zelf niet aan gedacht en kan uiteindelijk veel geld schelen want de kosten zijn echt astronomisch helaas.

En ja gitaar spelen blijft een leuke hobby!

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

9
Mijn ASV komt van marktplaats, een buitenkansje welke waarschijnlijk helaas niet meer voor zal komen.
Ik had een zeer rommelige ademhaling en ben gevoelig voor drukophoging, waardoor meer centrale apneu's ontstaan.
Met vriendelijke groet, Henk.
ResMed AirCurve 10 CS PaceWave ASV/ASVauto - ResMed AirFit P30i.

Re: Resmed Lumis 150 VPAP ST

11
Alweer een tijdje gelden dat ik hier heb bericht over hoe het gaat. Ik heb corona gehad en daardoor een paar weken uitgeschakeld geweest. Nu rustig aan de energie weer aan het opbouwen. Naar virusje wel!

Ondertussen de mogelijkheid gehad om een Resmed Aircurve 10 cs pacewave aan te schaffen in het buitenland. Deze is zo goed als nieuw. Vanmiddag naar Kempenhaeghe, ASV neem ik mee en word daar voor me ingesteld. Ben benieuwd of ik mijn ademhalingstempo beter onder controle krijg. De reden waarom ik af en toe snel adem heeft Kempenhaeghe niet kunnen achterhalen bij het vorige slaaponderzoek met Bipap. Ben benieuwd en hoop natuurlijk uiteindelijk me beter te gaan voelen!
Bedankt voor de hulp zover!!