Niekske
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 313
Lid sinds: 15 jul 2005, 08:03

Stijging AHi op einde van de slaap...

Holla

Je hebt van die nachten... de nacht van 7 december 2020 was spectaculair. Ik zie soms dat in het laatste uur van mijn slaap de AHi stijgt. Zelden zo extreem als 7 december, meestal eindig ik ergens tussen de AHi = 20/30.

Heeft iemand een verklaring?
dagreport 07-12-2020.jpg
Groetjes
Niek
It's never so bad that it can't get worse
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 5509
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Niek, is dit het overzicht van de gehele nacht? Bijna 3,5 uur slaap is zeer kort. Rekening houdend met de duur van één slaap cycli, meestal tussen 90 en 120 minuten in, zijn dit dus net aan 2 slaap cycli.

Een slaap cycli eindigt meestal met de remslaap en gaat dan weer over op een lichte slaap. Het lijkt erop dat als je om half drie begint met slapen, dat je op het moment van de stijging van de ahi net in de tweede remslaap terecht bent gekomen. De remslaap is de droom slaap. Vaak haal je dan onregelmatig adem.
Hoe later in de nacht, hoe langer de remslaap duurt en hoe korter de diepe slaap.

Dus het hoge aantal incidenten tijdens de remslaap noemt men wel eens remslaap gerelateerd apneu.

Ik denk dat hier daarvan sprake van kan zijn.

Met wat voor merk cpap slaap jij en maak je ook gebruik van een epr functie (Resmed) of flex functie (Philips) of SmartFlex (Devilbiss)?

Niek, hier even een tip voor wat Oscar betreft. In de afbeelding heb je diverse grafieken staan. Bij elke grafiek kun je als je op de grafiek titel aan de linker kant gaat staan diverse 'dingen' doen.

Je kunt gebruik maken van de rechtermuisknop. Er opent dan een menu en daar heb je ook diverse mogelijkheden. De onderste twee zijn van belang. Je kunt verticaal de incidenten tonen in elke grafiek ven horizontaal kun je lijnen plaatsen. Belangrijk om dit te doen is de ademhaling frequentie en het adem teug volume en de lekstroom sterkte grafiek waarbij de Lekstroom sterkte bovengrens de rode lijn op 24 l/min is. Ik zou via Bestand - Voorkeuren - Uiterlijk - de Grafiek titels op 10 zetten en vet uitzetten. Dit komt het overzicht ten goede en rustiger over.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
persluchtpiraat
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 1325
Lid sinds: 21 apr 2017, 17:02

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

RuudJ schreef: 13 dec 2020, 08:40 De remslaap is de droom slaap. Vaak haal je dan onregelmatig adem.
Ja, maar obstructieve apneus en hypopneus horen daar niet bij. Ik kan aan mijn laatste nacht ook zien wanneer ik in REM ben (of wakker, maar ik slaap tegenwoordig 10+ uur aan een stuk door als ik me laat gaan) ben. En de hele nacht geen obstructieve apneu of hypopneu te bekennen. (OAI 0,0 / HI 0,0).

Nota bene: De ResMed machines maken gebruik van FOT, een soort "sonar" (en Respironics heeft de Pressure Pulse) om obstructie te detecteren. Dus als het apparaat een OA markeert, dan heeft de FOT uitgewezen dat de ademweg dichtgevallen is. De lange streng van OAs die gemarkeerd staan in de screenshot hierboven duiden maar op een zaak: de druk is te laag. Het is nu eenmaal zo (ik ben even te lui om een paper te citen maar het staat all over the place als je googlet) dat we tijdens REM slaap extra verlamd zijn en daardoor een nog zwakker vermogen hebben om de ademweg vrij te houden met onze lichamelijke middelen. Als we niet verlamd zouden zijn, dan zouden we REM behavior disorder (een parasomnie) hebben. Alle zoogdieren hebben dit gemeen, dus op Youtube zijn bergen aan filmpjes te zien van honden die gedeeltelijk verlamd zijn en dus met hun pootjes liggen te spartelen omdat ze in tijdens REM aan het rennen zijn.

Het is dus logisch dat we iets meer druk nodig hebben om de ademweg te stabiliseren als de (vaste) druk wat marginaal is.

Simpele strategie: vaste druk verhogen tot REM geen zichtbare toename van OAs manifesteert, of overschakelen op Auto CPAP me de huidige vaste druk als startpunt.

Dit was (hopelijk) een authentiek bericht van PLP, GPG key ID 49A3F5E6. Om te controleren dat mijn stem niet gekaapt of vervalst is kan een kopie met cryptografische handtekening worden geraadpleegd: https://paste.c-net.org/LovellTarts
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit Philips Respironics BiPAP Auto 761P, 14 over 9 cmH2O, ResMed AirFit F30i
Niekske
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 313
Lid sinds: 15 jul 2005, 08:03

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Hallo,
Niek, is dit het overzicht van de gehele nacht?
Ik slaap gemiddeld 4,5 uur per nacht en soms dus ook minder dan 4 uur. Dat was ook mijn zorg toen de leverancier van de pomp mij vertelde dat als mijn therapietrouw te laag was, ik de pomp terug moest geven. Het percentage therapietrouw neemt alleen de slaapjes mee van langer dan 4 uur. Zonder die kortere slaapjes zit ik op 73%, met op 94%.
ik slaap tegenwoordig 10+ uur aan een stuk door als ik me laat gaan
10 uur slapen is een droom... ben al blij als ik de 6 uurtjes haal. Lijkt mij fijn om door een wekker wakker te worden...

In de nacht van het getoond afbeelding ben ik vrij laat naar bed gegaan maar meestal ga ik rond 24:00 uur naar bed en tussen 04:00 en 05:00 meestal weer wakker. Sinds kort ben ik er achter gekomen dat pijn in mijn bovenbeen een van de oorzaken is van de korte slaap. Ik word wakker van de pijn en de enige remedie is opstaan. Onderzoek hiervoor loopt nog, ik slik nu aderverwijdende medicatie, die in eerste instantie leek te werken, maar inmiddels ben ik weer 3 nachten wakker geworden van de pijn (ik heb spataders, oedeem, restje trombose en vermoed dat daar ergens de oorzaak zal liggen, of misschien aderverkalking).

Wat de diepe slaap betreft, de polysomnografie van 21-01-2016 te Kempenhaeghe wees uit dat ik 0% diepe slaap had, maar inmiddels is dat mede door de gabapentine verbeterd. Ik kan niet herinneren en terugvinden wat mijn diepe slaap de laatste keer was. Dat is overigens ook mijn grootste probleem naast de slaperigheid overdag: mijn geheugen. Heb veel gelezen over apneu, maar ben ook weer heel veel vergeten en soms lijkt het alsof ik helemaal opnieuw begin... terwijl ik toch al 15 jaar de juiste diagnose heb.

Maar als ik het dus goed begrijp is de kans groot dat ik geregeld maar 2 slaapcycli heb, hoeveel heeft een "normaal" mens nodig om enigszins uitgerust wakker te worden?

Wat ik maar niet begrijp...

Is dat de slaapspecialisten de data van mijn pomp hebben en hun nooit iets gezegd hebben over bijvoorbeeld mijn ademtempo of de OA's. Het zou toch moeten opvallen.

Mijn laatste gesprek bij Kempenhaeghe was iets in de trent van: "mijn saturatie gedurende de nacht is prima, ondanks mijn apneus (AHi zonder pomp was 21 en met de pomp onder de 5), dus dan is het goed". Behandeling succesvol, maar geen effect in de vermoeidheid.

En ik werd terug verwezen naar Heerlen voor jaarlijkse controle. Longarts Hrl vertelde dat de redenen waarom ik toch moe bleef wellicht nooit achterhaald zou worden. Kan ik mij deels in vinden. In Heerlen afgelopen consult op mijn opmerking dat ik mijn ademtempo hoog vind: "Ach, misschien ademde je altijd zo snel voordat je apneus kreeg...". En ik mocht weer naar huis.

Ik heb trouwens ook nachten waar die stijging niet gebeurd en zelfs nachten met een AHi = 0. Geen idee waarom het de ene keer goed en de andere keer mis gaat. Afgelopen nacht zat ik onder de AHi van 2,48, maar heb minder dan 4 uur geslapen.

Heb in Heerlen nog een onderzoek gehad naar narcolepsie. Ik val altijd in de kroeg en bij de naborrel in het poppodium waar ik als vrijwilliger werk (stagemanager) in slaap... ook thuis op de bank. Korte slaapjes van max 10 minuten. Alcohol versterkt het maar zonder alcohol gebeurd het ook. Maar onderzoek wees uit dat er niets aan de hand was. Nu heb ik wel mijn bedenkingen... de meetopstelling beïnvloed het meetresultaat... met al die kriebelende kabeltjes op mijn hoofd zal ik nooit in slaap vallen...
Met wat voor merk cpap slaap jij en maak je ook gebruik van een epr functie (Resmed)?
Resmed AirSense 10 AutoSet. EPR heb ik een weekje op jouw advies aan gehad op stand 1, maar het leek geen effect te hebben. De functie staat nu weer uit.
Vaste druk verhogen tot REM geen zichtbare toename van OAs manifesteert, of overschakelen op Auto CPAP me de huidige vaste druk als startpunt.
Mijn huidige drukinstelling is 5/8, bedoel je dat dan de bovendruk verhoogd moet worden? Gedurende de nacht is de druk boven de 6 en geregeld tegen de 8 aan.

Ik ga waarschijnlijk maar weer eens terug naar de longarts. Of misschien schrijf ik eerst eens een brief, zodat ik alles verteld heb, tijdens het consult vergeet ik de helft. Waarschijnlijk omdat ik mij afvraag of men wel deskundig genoeg is. Als ik jullie reacties lees, lijken jullie deskundiger te zijn dan mijn longarts. En zoals al boven geschreven: ik vind het raar dat hun niets opvallends zien in de data van mijn pomp.

Groetjes
Niek
It's never so bad that it can't get worse
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 5509
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Niek, je had eerder niet verteld of je met een vaste druk of met een variabele druk sliep. Nu geef je aan een druk van 5 om 8, dus een variabele druk.

Voor de obstructieve adem stops is de minimum druk belangrijk. Dus de druk van 5 zou verhoogd moeten worden naar 8 en de maximum druk van 8 nu, zou dan ook verhoogd moeten worden. Alleen moet je daar mee wel opletten dat te hoge maximum druk weer meer centraal apneu kan uitlokken. Je zou deze dus kunnen verhogen naar 10 cmh2o. Wat je ook kunt doen een vaste druk 10 cmh2o met epr 2 dit geeft een uitademing druk van 8 cmh2o. Heb je dit al eens uitgeprobeerd met behulp van je arts(en)? Je hebt er in die 16 jaar al zoveel gehad om moedeloos van te worden. Knap dat je al jaren aan het zoeken bent en de handdoek nog niet in de ring hebt gegooid.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
persluchtpiraat
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 1325
Lid sinds: 21 apr 2017, 17:02

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 10 uur slapen is een droom... ben al blij als ik de 6 uurtjes haal. Lijkt mij fijn om door een wekker wakker te worden...
Ik moet er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ik 32 ben en verder geen gezondheidsproblemen heb. Nou ja, psoriasis.
Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 maar inmiddels ben ik weer 3 nachten wakker geworden van de pijn
Ik weet niet hoe veel pijn dit is, maar zou u het mogelijk achten dat u wakker wordt om een andere reden, en dan zit met de pjn?
Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 Wat de diepe slaap betreft, de polysomnografie van 21-01-2016 te Kempenhaeghe wees uit dat ik 0% diepe slaap had, maar inmiddels is dat mede door de gabapentine verbeterd.
Het is natuurlijk goed dat er enige verbetering wordt geëffectueerd, maar ik zou me de vraag blijven stellen of deze afwijking van slaaparchitectuur wellicht samenhangt met het feit dat de behandeling van de slaapademstoornis nog steeds niet adequaat is.
Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 Maar als ik het dus goed begrijp is de kans groot dat ik geregeld maar 2 slaapcycli heb, hoeveel heeft een "normaal" mens nodig om enigszins uitgerust wakker te worden?
Een gezonde slaper gaat elke 1,5 tot 2 uur door een volledige cyclus. Maar vergelijk voor de grap eens met mijn hypnogram van mijn eigen slaaponderzoek bij Kempenhaeghe eind oktober. Hoe veel cycli zouden dat zijn? Een verstoorde ademhaling 's nachts heeft zijn weerslag op de slaaparchitectuur. En bedenk dat mijn onbehandelde AHI op die hele nacht 2,7 was. Het getal AHI zegt eigenlijk heel weinig.
Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 Is dat de slaapspecialisten de data van mijn pomp hebben en hun nooit iets gezegd hebben over bijvoorbeeld mijn ademtempo of de OA's. Het zou toch moeten opvallen.
Ik kan daar kort over zijn: ze kijken er gewoon niet naar.
Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 Mijn laatste gesprek bij Kempenhaeghe was iets in de trent van: "mijn saturatie gedurende de nacht is prima, ondanks mijn apneus (AHi zonder pomp was 21 en met de pomp onder de 5), dus dan is het goed". Behandeling succesvol, maar geen effect in de vermoeidheid.
Dat is precies wat ik bedoel. Het is onnadenkend, slechts een administratieve reflex. Men leest de AHI, deze is onder de 5, dus "er is niets mis met uw ademhaling" en dat is gewoon onzin. Ik heb stapels wetenschappelijke publicaties om dit aan te tonen. Maar goed, de huidige wijze waarop het systeem voor slaapgeneeskunde is opgetuigd heeft meer te maken met politiek en economie dan met wetenschap.
Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 In Heerlen afgelopen consult op mijn opmerking dat ik mijn ademtempo hoog vind: "Ach, misschien ademde je altijd zo snel voordat je apneus kreeg...". En ik mocht weer naar huis.
Dat is een klinkklaar geval van medische Gaslighting.
Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 Ik heb trouwens ook nachten waar die stijging niet gebeurd en zelfs nachten met een AHi = 0. Geen idee waarom het de ene keer goed en de andere keer mis gaat.
Het menselijk lichaam is geen constante. Allerlei factoren houden ermee verband. Bijvoorbeeld vochtretentie ivm. een zoute avondmaaltijd.
Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 Mijn huidige drukinstelling is 5/8, bedoel je dat dan de bovendruk verhoogd moet worden? Gedurende de nacht is de druk boven de 6 en geregeld tegen de 8 aan.
Ik dat geval zou u het hele drukinterval verhogen. Bijvoorbeeld min 6 max 9. Of zelfs meer. Dat kan niet zo'n kwaad. Ook als de grote boze TECSA de kop opsteekt, dan is het simpel om de druk weer te verlagen. Of even aan te zien, artsen doen dit ook heel vaak. Bespreek dit met uw longarts.
Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 Als ik jullie reacties lees, lijken jullie deskundiger te zijn dan mijn longarts.
Ik zeg altijd: Uw arts ligt zelf niet wakker als u wakker ligt.
Niekske schreef: 14 dec 2020, 06:11 En zoals al boven geschreven: ik vind het raar dat hun niets opvallends zien in de data van mijn pomp.
Je gaat geen dingen zien waar je niet naar kijkt :yum:

GPG key ID 49A3F5E6, signature: https://paste.c-net.org/AbdulDefcon
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit Philips Respironics BiPAP Auto 761P, 14 over 9 cmH2O, ResMed AirFit F30i
Niekske
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 313
Lid sinds: 15 jul 2005, 08:03

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Ik weet niet hoe veel pijn dit is, maar zou u het mogelijk achten dat u wakker wordt om een andere reden, en dan zit met de pjn?
Het zou best kunnen, maar de pijn is hevig, alsof iemand met een mes in mijn been steekt... alhoewel ik niet weet hoe dat voelt omdat ik het nog nooit meegemaakt heb. Ik denk toch dat de pijn mij wakker maakt, of dat ik licht slaap en de pijn mijn wakker maakt.
It's never so bad that it can't get worse
Niekske
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 313
Lid sinds: 15 jul 2005, 08:03

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Hallo

Ik ben nu bezig met een brief voor mijn longarts, tijdens een consult vergeet ik de helft en ik wil nu eindelijk eens wat helderheid. Mocht de longarts de antwoorden op mijn vragen niet weten, ook prima, maar dan ga ik naar een andere slaapspecialist. Ik hoop mede door jullie reacties ergens nog wat winst te behalen, en in de hoop dat ik eindelijk na 16 jaar eens minder vermoeid wakker wordt.

Groetjes
Niek
It's never so bad that it can't get worse
persluchtpiraat
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 1325
Lid sinds: 21 apr 2017, 17:02

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Ik zou eerst eens (laten) zorgen dat er geen obstructieve apneus en hypopneus meer voorkomen de hele nacht. Als u daarna nog steeds langdurig moe bent, dan raad ik u aan om een slaaponderzoek met WatchPAT (heel belangrijk) te doen terwijl u de CPAP gebruikt. De WatchPAT registreert op een hele directe manier ademhalings-stress van het autonoom zenuwstelsel. Als de pRDI nog steeds hoog is, dan moet u upgraden naar een bilevel apparaat.

GPG key ID 49A3F5E6, signature: https://paste.c-net.org/HaftaStinks
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit Philips Respironics BiPAP Auto 761P, 14 over 9 cmH2O, ResMed AirFit F30i
Niekske
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 313
Lid sinds: 15 jul 2005, 08:03

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Hallo

Ik heb mijn longarts een brief geschreven met de vraag of ik de druk kan verhogen. Helaas geen reactie terwijl brief er toch al een week moet liggen. Heb geen zin om langer te wachten en dus gisteren de drukinstelling alvast veranderd van 5-8 naar 8-10.

Ik heb een gemiddelde nacht gehad van ongeveer 4,5 uurtjes slaap. De eerste resultaten zien goed uit... denk ik... maar eerst maar eens een weekje met deze drukinstellingen slapen. Met de oude drukinstellingen had ik ook soms goede nachten.

Als ik het goed begrijp wilt de Apap een hogere druk leveren dan 10 op bepaalde momenten (daar waar de lijn tegen de bovengrens aanhikt), dus zou de bovendruk dan hoger als 10 moeten zijn?

En gezien de grafiek was de voormalige druk van 5-8 eigenlijk dus te laag, daar hij nu amper onder de 8,5 komt?
dagreport 30-12-2020.jpg
Groetjes, Niek
It's never so bad that it can't get worse
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 5509
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Niek, hoe hoog is de ahi bij deze instelling. De Resmed laat de druk vaak oplopen tot het maximum, dus als je de druk nog hoger zou instellen, heb je kans dat de druk weer naar het maximum blijft oplopen. Kijk het eerst weer een paar dagen aan met deze drukinstelling. Jammer dat de arts hier geen antwoord geeft op jouw vraag.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
Niekske
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 313
Lid sinds: 15 jul 2005, 08:03

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Hee Ruud,

De waardes zijn lager dan gemiddeld...
dagreport 30-12-2020a.jpg
It's never so bad that it can't get worse
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 5509
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Niek, dit ziet er redelijk goed uit. Of het op den duur van invloed is op je vermoeidheid is nu nog de vraag, maar dat kan je pas later na een tijdje bekijken.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
Niekske
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 313
Lid sinds: 15 jul 2005, 08:03

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Ik verander voorlopig even niets, wil natuurlijk uitsluiten dat ik toevallig een betere nacht heb gehad... ik verwacht eigenlijk nog wel een bericht van de longarts, ze zullen het vast erg druk hebben in het ziekenhuis. Of het ook effect zal hebben op mijn vermoeidheid, ik hoop natuurlijk van wel, maar ben eigenlijk ook al tevree als ik een normale nachtrust zou krijgen.
It's never so bad that it can't get worse
Niekske
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 313
Lid sinds: 15 jul 2005, 08:03

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Hallo

Nog steeds geen bericht van de longarts... het zij zo... zij zal het vast erg druk hebben... ik zal haar naderhand wel mijn bevindingen opsturen en een telefonisch consult aanvragen.

Ik heb nu 2 weken de instelling op min = 8 en max = 10 staan en zie een lichte verbetering.

Ook de stijging van AHi op het end van de slaap is minder geworden en eindig uiterlijk op AHi=10. Dat was voorheen toch anders.

Zelfs mijn slaaptijd lijkt iets toe te nemen.
dagreport 10-01-2021.jpg
Komende nacht zet ik de max op 11... kijken wat het verschil is.

Ik blijf het raar vinden dat men nooit gepoogd heeft om te kijken of er betere drukinstellingen zouden zijn. Hoe bepalen ze de druk eigenlijk?
Heeft het zin om ook met die EPR-functie te stoeien?

Groetjes
Niek
It's never so bad that it can't get worse
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 5509
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Niek, de minimum druk is belangrijk voor obstructieve ademstops. Dus deze zou je dan op 9 cmh2o kunnen zetten. Zie ook dat de gemiddelde Epap druk boven de 9 cmh2o uitkomt. Je hebt dan kans dat de obstructieve ademstops lager uitvalt.

De maximum druk is er o.a. voor flow limitation, hypopneu en snurken.

Epr is een hulpmiddel om makkelijker te kunnen uitademen tegen de luchtstroom in.

Dus stel je. Zou de druk instellen op 9 - 11 met epr stand 1, dan heb je een druk bij het uitademen 8 - 10 daartussen fluctueert dan de uitademdruk.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
Niekske
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 313
Lid sinds: 15 jul 2005, 08:03

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Dank je Ruud

Ik heb de druk nu ingesteld op 9-11 en EPR staat nog uit. Ik wil het stap voor stap aanpassen, zodat ik ook weet wat wel en niet beter is.

Groetjes
Niek
It's never so bad that it can't get worse
Niekske
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 313
Lid sinds: 15 jul 2005, 08:03

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Eerste nacht met drukinstelling 9-11
dagreport 11-01-2021.jpg
dagreport 11-01-2021a.jpg
Ik ga niet te vroeg juichen, wil het eerst 1 a 2 weekjes proberen. Ik verwacht ook dat het wel een tijdje zal duren voordat ik enig effect bemerk in mijn vermoeidheid bij ontwaken.

Maar begin toch steeds meer te vermoeden dat ik 3 jaar lang met de verkeerde drukinstelling geslapen heb... het roept toch allerlei vragen op... met de belangrijkste: "waarom?".
It's never so bad that it can't get worse
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 5509
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Re: Stijging AHi op einde van de slaap...

Niek, AHI ziet er goed uit, maar let wel op de lekkage. Een vijfde deel van de afgelopen nacht heb je lekkage gehad. Dat is zo te zien een uur van je totale 5,5 uur.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.

Terug naar “Medische problemen als oorzaak of gevolg”