jaapio
Geregistreerde gebruiker
Roken....

Bericht door jaapio »

Gisteren, 12-1-2020, was het alweer twee weken geleden zeg. Twee weken geleden lag ik dus op de afdeling rikketikbewaking. Op de valreep van het oude jaar toch nog even het eigen risico van de zorgverzekering opgesoupeerd. En had nog wel zooooo mijn best gedaan om eens wat over te houden. Van de andere kant…… je hebt er zo weinig aan hè als je naar de eeuwige jachtvelden bent gegaan. En de ambulance eens van binnen gezien.

Maar goed, niet te lang bij stil blijven staan anders is dat weer een reden voor de volgende infarct en daar zit ik niet op te wachten.

Volgens mij had ik al beschreven dat ik een bezoekje heb gebracht aan mijn huisarts nadat ik weer thuis was gekomen. Ik wilde toch wel weten wat ik zo allemaal moet slikken van de specialisten. Dan geloof ik eerder mijn huisarts dan een net uit het ei gekropen stagecardioloog of wie dan ook die pillen voor heeft geschreven. Ahum, niks ten nadele van de specialist in wording, zij moeten het ook leren maar het liefst niet via mijn goddelijk lichaam en aanverwante kwalen. Puh….

Wat dan zo raar is hè….. zit ik me druk te maken over een pilletje. Dat kon wel eens slecht zijn voor geest en gezondheid. Van de andere kant rook ik wel dagelijks een half pakje shag. Alsof dat niet slecht is dan! Raarrrrrrrrrrrrrrrrr……toch!!
Tja, roken is niet echt gezond, iets wat ik wel weet. Dat wordt nog eens bevestigd door mijn huisarts.

Rook je nog Jaap? Uuuhhhh yep. Voor hij verder gaat…. Jajaja ik weet het, beter is om te stoppen, je hebt een waarschuwing gehad etc etc. ik wil er ook vanaf….maar hoe dan?
Huisarts…. Misschien hier eens met Bart praten? Bart is een praktijkondersteuner die helpt bij stoppen met roken.
Ja ik kan wel met Bart gaan praten maar hij kan mij niks nieuws vertellen hoor. Het geijkte praatje ja…roken is slecht, roken is ongezond, waarom rook je nou, je gooit geld weg etc etc…..dat weet ik allemaal wel. Misschien kan hij je iets geven om te stoppen?
Achja, ik maak wel een afspraak met Bart. Tevens ook een afspraak gemaakt om de luisterlappen eens door te laten spoelen hahaha….. kan ik beter naar moeder de vrouw luisten…uche….

Roken, allang wil ik er van af. Het heeft alles wat ik niet wil of zelfs vies vind. In ons vorig huis had ik me zelf al verbannen naar buiten. Buiten roken, scheelde de helft al. Van een pakje naar een half pakje shag per dag. Waarom toch?
Dan ga je tanken….. huh huh wij gaan lekker in België tanken want dat is goedkoper. Scheelt enorm…..en dan toch bijna €90.- betalen voor een slof shag? Ja maar, houd ik me zelf voor de gek, shag in België is ook goedkoper. Oja is goedkoper, even een peuk opsteken dan maar….pppfffff

En twee weken geleden een hartinfarct. Ook weer in het ziekenhuis “rookt U”…. ja jammer genoeg wel. Alsof een infarct alleen maar van het roken komt zeg. Als ik thuis kom op oudejaarsdag is het eerste wat ik doe……zucht eindelijk een peuk opsteken. Hoezo verslaafd. Te idioot maar het is wel zo. Net een hartinfarct gehad, angsten uitgestaan, gedotterd, een stent geplaatst, half lek geprikt etc etc en dan doodleuk weer een peuk opsteken. Ja, en? Slim?
Er zit zo’n duiveltje op mijn schouder die me elke keer verteld dat het zo erg niet is dat roken. Lekker van genieten joh, je hebt er zo goed als geen last van….. en zo houd men zich zelf voor de gek. Goed praten noem ik dat ik zonder schuld gevoel de volgende op te kunnen steken.

Ja, ben net thuis en steek de eerste weer op. Maar….. na twee trekjes maak ik die peuk weer uit.
In de asbak buiten heb ik zo’n kort pijpje staan. Kan je de peuk indoen en dan is die meteen uit.
Dat deed ik al een hele tijd. Paar trekjes nemen, peuk in dat pijpje om die peul later weer op te steken. Ik wilde immers al langer van het roken af. Maar zonder succes. Minder roken dan maar.
Vorige week drastisch geminderd met roken. Ik wil er van af…. Ochtend ritueel vernaderen dan maar.
Het was…opstaan, naar beneden, peuk draaien en aansteken, waterkoker aan zetten, trekkie nemen, oploskoffie in de beker, trekkie nemen, wat opschudden, peuk helemaal oproken. Goodmeurning….how are you today….
We gaan het anders doen.
Opstaan, naar beneden en meteen aankleden, schoenen aan, Bertju (onze jack russel) de riem omdoen, naar buiten ZONDER peuk. Ja zo ga ik dat voortaan doen.
Na een half blokje had ik wel zo iets van….. Holly sjeise zeg..wat is dit dan. Kreeg me bijna geen lucht ineens. Hhhmmm…. Even heel rustig aan doen. Stapje voor stapje….. dat gaat wel. Wwhaaa…. Mooi, nog niet gerookt deze morgen. Na het blokje om kom ik weer thuis…..de spreekwoordelijke deegroller in mijn nek van moeder de vrouw. En dat mag niet, jij mag niet alleen gaan wandelen, foei…dat mag niet, ik moet met je mee….want …ho ho ho…. Van wie mag dat niet dan? Hebben ze in het ziekenhuis gezegd. Ohw….. heb ik niet gehoord haha….. maar het goede nieuws is….nog niet gerookt en nu je me op de klote hebt gegeven steek ik er ene op wwhahahaha……. Dommmmmm……

Het lukt me in de week na thuiskomst echt drastisch te minderen. Tussen de drie en de zes peukies op een dag. Jaja, op de manier van opsteken en uitmaken dan hè.

En dan het gesprekje met Bart, de praktijkondersteuner van de huisarts.
Ppppfffff…wat ik al dacht. Het eeuwige op waarheid beruste gezeik over hoe slecht roken is. Hoorde me zelf herhaaldelijk zeggen “ja, weet ik…. Ja, weet ik”. En dan het verhaal wat nicotine doet met je bloed aders. Dat was wel nieuw voor me. Aandachtig luister in naar Bart. Nicotine doet dit en dat me je aders. Ohw…… maar dan zijn die hulpmiddeltjes toch ook slecht voor je? Zit toch ook nicotine in? Kan je net zo goed roken, toch! Haha op dat moment vond ik me zelf best erg. Toch weer iets zoeken om het roken te rechtvaardigen.
Jaja Bart, ik weet het allemaal wel en ga ook stoppen ooit.
Poepoe, blij dat dit gesprek afgelopen is. Nu nog even de luisterlap[pen laten doorspoelen en dan naar huis.
Eenmaal weer thuis een pafke opgestoken. Onderdeel van het minder roken was al, shag thuis laten liggen als je weg moet.
Nog een onderdeel om minder te roken is om bv op facebook te zetten dat je ooit wilt stoppen en al heel wat minder aan het roken bent. Dat heb ik dus ook gedaan.
Olala……dan heb je altijd van die figuren die gerookt hebben, zelf zijn gestopt en dan ineens alle wijsheid in pacht hebben. Gewoon stoppen, hoor je dan. Tuurlijk, doe je even gewoon toch. Krijg toch het antirooksyndroom denk ik dan en ga naar buiten om er ene op te steken. Maar juist daarom doe ik dat dan ook. Want ik wil geen flater slaan natuurlijk. Ik wil niet vandaag dit zeggen en toch het andere doen. Die druk leg ik me zelf op dus.

Hartinfarct heeft er best wel ingehakt. Sneller buiten adem wat ik voorheen nooit heb gehad. Medicijnen doen dat ook hoorde ik van de huisarts. Smorgens en savonds samen met Yvonne Bertju uitlaten. Geen peuk mee nemen. De hele week lukt het me om het met drie a zes peuken te doen op de hele dag. Heulemaal ne verkeerd hoor….. maar kan beter, ooit.
Begin vorige week had ik nog vier pakjes shag in huis. Eentje had ik open gemaakt, twee heb ik weg gegeven aan mijn schoonbroertje, en eentje had ik nog in huis.
De hele week spookte het door mijn hoofd, als dat laatste pakje op is koop ik geen nieuwe meer, ik stop er dan mee. Één pakje gerookt op de hele week. Hoe goed is dat dan?
Het laatste pakje maak ik open. Ik draai er ene, de fik erin. Na een trekje of drie maak ik die weer uit. Net als ik de derde van die dag heb gedraaid krijg ik post, een pakketje.
Huh, ik heb niks besteld. Voelt aan als een boekje. En het is een boekje. Het boek “stoppen met roken” van Allan Carr. Iemand van de autoclub heeft me dat opgestuurd. Hoe mooi is dat dan. Het deed iets met me. Anderen willen ook graag dat ik stop met roken zonder het maar gewoon te vinden. Ik raak er zelfs een beetje emotioneel van zeg. Ook een beetje een uuuhhh gevoel.

Waar ben ik nu in godsnaam mee bezig? Je wilt stoppen met roken maar je paft gewoon door. Elke keer weer denk je “dan stop ik” maar van stoppen ho maar. Nu is het weer, ik rook dat laatste pakje nog op en dan stop ik. Hoeveel laatste pakjes heb ik al gerookt zeg. Slappe hap ben ik….slappe hap. Als dit dan werkelijk het allerlaatste pakje is wat ik op ga roken dan kan je ook nu direct stoppen, weg ermee. Gassiemeine…… lichtelijke paniek maakt zich meester van me. Yvonne is werken, ik doe me dit alles zelf aan. Laatste pakje weg gooien dan maar? Uuhhh ja? Nee, want dan kan ik het alsnog pakken…… dan ben ik er echt klaar mee.
Ik loop de garage in, pak het blik van blik en veger. Trek het hele pakje shag leeg en verkruimel dat op het blik. Dan een spuitbus remmenreiniger. Dat is heel brandbaar. Even twijfel ik nog want als ik nu spuit is het pakje echt weg. En dan……. Ja dan spuit ik de shag helemaal onder de remmenreiniger en steek de boel in de fik. Burn baby burn………
Olala…..ik raak er helemaal van onderste boven eigenlijk. Snel pak ik de telefoon en film het gebeuren, maak er ook foto’s van.
Zucht…..en nu is het echt gedaan…hoop ik. Heb nu iig niks meer in huis om te roken…. Kan nu niet toegeven aan een zwak moment want er is niks meer. Het filmpje stuur ik naar Yvonne. Zij is wel heel erg blij.

OMG….en nu dan? Het duurt niet echt lang als het vege lijf vraagt om een nicotine shot. Tja…da ken nnie meer wha…niks in huis. Neem maar een worteltje hahahaha…. Ja lach maar. Een worteltje is het geworden. En nog een wortjeltje en nog ene. Nog heel even en de bril kan ook weg hahaha…
Urenniet meer gerookt. Ben ik dan echt gestopt? Om het me zelf wederom nog lastiger te maken zet ik het op facebook. Jaja…. Ooohhh goed bezig en wat knap etc etc….. we willen niet falen hè.
9 januari heeft dit zich afgespeeld.
Next day….. was er al mee begonnen. Opstaan, aankleden, Bertju uitlaten……alleen nu geen peuk meer na het ontbijt. Die dag zouden we naar Zeeland gaan. Andere auto kopen. Tevens bij vrienden langs gaan. Ook een vervent roker. Spannend hoor. Iets na achten in de vroege morgen vertrokken.
Dag van te voren gestopt en dan de stress van een andere auto kopen, hoe makkelijk kan je het maken voor je zelf?
Rond 14.00 uur de knoop door gehakt. Deal is gesloten en nog steeds niet gerookt. Hierna op bezoek bij onze vrienden. Ahum……normaliter als we daar zijn gaan we om de haverklap naar buiten roken. Ik had me voorgenomen nu niet mee naar buiten te gaan. Dus ook niet gedaan. Mooie is dat die vriend van me zelfs nu ook veel minder heeft gerookt hahaha….
De 31ste kunnen we onze nieuwe aanwinst op gaan halen. Nu is het zaterdag en we gaan redelijk op tijd huiswaarts. Het is nogal een stuk rijden.
Donderdag gestopt, vrijdag de auto gekocht, zaterdag weer naar huis, gisteren zondag bezoek gehad….en vandaag dus dag vijf.
Na drie dagen zou het lijf niet meer vragen om nicotine…..dat zou afgelopen moeten zijn. Toch herhaaldelijk de drang naar een peuk hoor. Maar kan nu wel zeggen…..ik rook niet meer. Beter zeg ik… ik ga niet meer roken. Deze paar dagen zouden het ergst moeten zijn en die heb ik doorstaan.

Vanaf nu mag ik van me zelf mezelf een ouwe rookloze knakker noemen. Is toch wel beter voor me dacht ik zo. Nu al worden de geuren intenser, de smaken heftiger. Het zou voordelig zijn ivm de apneu. Ik ben benieuwd. Bij een half pakje shag per dag scheelt ons dat ruim €130.- per maand wat we nu niet meer de lucht inblazen hahaha….
Verder sta ik niet meer als een malloot buiten in de kou aan een peuk te lurken. Geen stress meer als ik weg ga….heb ik mijn shag, waar is mijn aansteker etc etc. ooohhhhh en mijn vingers stinken niet meer, ook alweer zo iets. Allemaal voordelen nu…..en dit ga ik volhouden. Nu helemaal na het schrijven van dit stukje. Kijk, een auto erbij kost ook poen he. Maar niet zoveel als wat we aan het roken kwijt waren.

Van de andere kant, hobby is leuk maar wat moeten we nu eigenlijk met vier auto’s? is dat ook een verslaving?

Gegroet, zij die van lezen houden, van een rookloze apneu patiënt die nog leeft.

;)


ByBy.....
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

:party: :party: :party: :party: :party:
Resmed Airsense 10
Neusmasker F&P Eson M
Verwarmde slang heb ik ook.
RuudJ
Moderator
Re: Roken....

Bericht door RuudJ »

Jaapio :') :') :') :') :') :') :') :') :') :') :') >:) >:) >:) >:) :') :') :') :') :') Top man, wat een story en nu volhouden.

Mijn vrouw ging ook elke dag minder roken en was op een gegeven moment een half jaar gestopt. Toen kwam de EK finale die Nederland in 1988 won, stak een sigaret op en was weer verslaafd. Eind jaren 90 weer geprobeerd, maar lukte niet om te stoppen. Toen was het 2003 in dat jaar besloot ze te minderen en dat lukte uiteindelijk enkele sigaretten per week uiteindelijk 1 sigaret per week en toen de afspraak gemaakt, Als Andy Forham de BDO finale wint dan stop ik definitief. Andy won in de eerste week van januari 2004 en sindsdien heeft zij niet meer gerookt, nu 16 jaar geleden..... Het kan dus wel, hoewel zij het nog steeds lekker vindt ruiken.

Hou vol, geef niet toe.... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
jaapio
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door jaapio »

Ook een heel apart verhaal van je vrouw Ruud. Maar na één peuk alweer 100% verslaafd?

Ik rookte al vanaf mijn 15de. Wij van de oude generatie weten het vast nog wel. In de bioscoop, reclame van Marlboro. Als je dat rookte hoorde je bij de stoere cowboys. Of van de elite, peter Stuivesant of zo iets. Of als zeeman rooktje drum. Was je op een feestje stonden de glaasjes vol met peuken klaar, voor ieder wat wils. Met of zonder filter, noem maar op. Je moest en zou roken.
Jaren geleden werd ik wakker (doe ik wel vaker hoor) maar nu met flinke keelpijn. Zoals altijd, naar beneden en een peuk opsteken. Woohooo…dit was andere koek. Ik hoeste bijna mijn onderbroek naar het hiernamaals zeg. Nog eens proberen, trekkie maar niet te doen. Peuk uitmaken en weer proberen ennog eens en nog eens. Ik moest en zou roken maar het deed zeer in mijn keel.
Toen van die keelsnoepjes gehaald. Je kent ze wel, in de groene of rode verpakking. Voor mijn neus had ik twee bakjes. In de ene mijn shag en in de andere de keelsnoepjes. Roken ging gewoon niet door mijn keel.
Na twee dagen niet gerookt te hebben had ik zo iets van, als ik twee dagen zonder kan, kan ik ook net zo goed stoppen met roken. En zo ging dat dus. De shag liet ik voor m’n neus liggen en elke keer als ik behoefte kreeg aan een nicotine shot nam ik een keel snoepje.
Hoe was het toen mogelijk. Door keelpijn en dan direct ermee gestopt. Het viel me destijds op dat het achteraf best makkelijk ging. Tjaha, ook toen een forum opgezocht voor tips en zo om vooral toch maar van het roken af te blijven.
Man man man….het duurde niet lang of ik kreeg de grootste ruzie op dat forum. Ahum, ja met een politie agent. Die beste man was op het zelfde moment gestopt als ik. Hij sprak over zijn vrienden, Nico en Tine die hij de deur had uitgeschopt. En een ieder die nog rookte was een slappeling.
Slappeling? Hoezo zijn die mensen een slappeling, omdat hij wel was gestopt? Omdat het hem wel was gelukt? Zijn dan de mensen waarbij stoppen niet is gelukt slappelingen? Ik vond dat een beetje kort door de bocht en zeker niet een gedachte die bij een agent past. Pppffff de mafklapper….. toedeloe forum.
Mij ging het goed af destijds. Uiteindelijk pleurde het rookgerij de deur uit en de keelsnoepjes ook.

Net zoals jij nu verteld Ruud, steek één peuk op en je zit er weer aan vast. Iets wat ik toen ook hoorde. Oh oh eigenwijs als ik ben en toen ook al was….het volgende. Na driemaanden rookloos.
Met vrienden gaan we uit eten. Lekker een pintje erbij. En dan wil ik het weten ook. Is het wel echt waar dat als je ooit gerookt hebt, ermee gestopt bent, er eentje opsteekt, je er dan ook weer aan vast zit? Ik wil het weten. Wwoooooeeeehhhhh best gevaarlijk natuurlijk hè maar ik steek er ene op.
Oei….. het schiet meteen mijn kop in. Tjonge…. Even later steek er nog ene op.
Zou ik er weer aan vast zitten dan? Nee, helemaal niet.
De drie maanden die volgen gaan rookloos voorbij. No problemo. En zo gebeurt het dat ik alleen af en toe een peuke opsteek bij een feestje of als we op bezoek zijn en een biertje drinken. Zo gaat dat 4 jaar. Geen enkele probleem. Totdat…………

In die tijd hebben we een caravan. We besluiten dat ding op een camping in Zeeland te laten staan. Dan lekker op de vrijdag twee uurtjes sturen om het weekend te genieten van de rust op die camping. En dan ook, lekker weertje, in de namiddag een biertje en daar hoort dan een peukie bij. Vervolgens rookte ik de hele week niet. No problemo.
Dan is het vakantie. Drie weken op de camping, joepieeee. Prachtig weer. Wat een rust, genieten van een biertje en een peukie. En laat dat nu teveel van het goed geweest zijn.
Eenmaal thuis ging in de tuin zitten en dacht, ik heb wel zin in een biertje ondanks ik thuis zo goed als nooit dronk. En begon steeds vroeger in de middag een biertje te pakken. Waarom? Mja….duidelijk, om te kunnen roken dus. Ik zat er weer aan vast na vier jaar. En nu erger als ooit. Nu rookte ik zware shag.

Dit was jaren geleden. Vaak gedacht, wat stom was dat toen. Destijds had ik het gewoon bij een enkele keer moeten laten, dan was er niks aan de hand geweest.
Wil ik niet mee zeggen dat iedereen dat kan hè. Ik geloof zeker dat er lui zijn die, nadat ze gestopt zijn, na één peuk opsteken er weer aan vast zitten.

Ik wil ook niet meer roken, ik wil zeker volhouden. Dat gaat me ook lukken. De lichamelijke verslaving is al achter de rug. Dat duurt ongeveer drie dagen volgens de experts. Nu zit het alleen nog in het koppie. Mocht het echt niet lukken, dan ook zal ik dat van de daken schreeuwen. Dat gaat echter niet gebeuren haha….. misschien heb ik nog tioen jaar op deze aardkloot, wie zal het zeggen endie tijd wil ik nog genieten van de bloemetjes, Yvonne, Bertju en de auto’s wwhahahaha….. hoe erg is dat dan! O:-)
Resmed Airsense 10
Neusmasker F&P Eson M
Verwarmde slang heb ik ook.
RuudJ
Moderator
Re: Roken....

Bericht door RuudJ »

:') :') :') Nou met je vrouw , hond en vier auto's (je kunt er maar met één gaan toeren) kom jij nog wel een hoopjes jaren verder als je rikketik het toelaat, maar daar doe je alles al voor, lees ik. Rustig opbouwen is het motto. :muscle:
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
Menno M.
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door Menno M. »

"Ik heb hier een plaat van mijn neef Theo, dat hij zink mettut zoontjah van zijn tweede vrouw uit háár eerste huwelâk.
Maar da's heel geinâhg".


"Er bestaan geen eindes. Er zijn alleen nieuwe beginnen." (Menno M.)
insertnamehere
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door insertnamehere »

Hoi Japio
Ik rook al 10 jaar niet meer. Ik heb dertig jaar gerookt en twee jaar geleden een halve long kwijtgeraakt door longkanker. Waarschijnlijk door het roken. Ik snap je wel. Ik mis roken ook nog regelmatig en droom erg vaak dat ik nog rook. Het valt niet mee om te stoppen, maar het kan wel, succes
Ap, Neu, Mies...........
jaapio
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door jaapio »

Menno M. schreef: 13 jan 2020, 20:29 "Ik heb hier een plaat van mijn neef Theo, dat hij zink mettut zoontjah van zijn tweede vrouw uit háár eerste huwelâk.
Maar da's heel geinâhg".
hahaha geweldig..... :') :') :')
Resmed Airsense 10
Neusmasker F&P Eson M
Verwarmde slang heb ik ook.
jaapio
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door jaapio »

insertnamehere schreef: 13 jan 2020, 21:44 Hoi Japio
Ik rook al 10 jaar niet meer. Ik heb dertig jaar gerookt en twee jaar geleden een halve long kwijtgeraakt door longkanker. Waarschijnlijk door het roken. Ik snap je wel. Ik mis roken ook nog regelmatig en droom erg vaak dat ik nog rook. Het valt niet mee om te stoppen, maar het kan wel, succes
Oei...heftig hoor, een halve long kwijt raken :disappointed:

Het zijn maar momenten dat ik graag een trekkie zou willen nemen :yum:
Zit of zat in me kop..... besloten om te stoppen, dan stop ik ook.
We waren vanavond op een feestje. Die hebben daar een rookhok. Ben er toch even bij gaan zitten, bij de rokers.
nee nee nee.....heb zelf geen gerookt..... ondanks je dan toch zo iets hebt van ...eentje hahaha Maar ja is pas vijf dagen geleden he voor mij

Maar zo zie je maar weer dat het voor iedereen anders is. Gassiemeine, na tien jaar nog soms verlangen naar een peuk en dan zelfs dromen dat je nog rookt....toch wel bizar eigenlijk.
Resmed Airsense 10
Neusmasker F&P Eson M
Verwarmde slang heb ik ook.
Agnes-HAM
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door Agnes-HAM »

Top Jaap. Je kunt het, net als wennen aan de CPAP, dat lukte ook.
:muscle: :muscle: :muscle: :thumbsup:
Resmed S9 Mirage SX for her. Van 22 AHI naar 1AHI. Respireo neusdoppenmasker. Een vaste druk van 7. Masker Airfit P 10. Druk verhoogd naar 8.
Masker F en P Brevida. Druk verlaagd naar 7.
Nieuw slaaponderzoek: AHI 33 zonder CPAP
jaapio
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door jaapio »

Thanks Agnes..... :blush:

We blijven ons best doen :muscle:
Resmed Airsense 10
Neusmasker F&P Eson M
Verwarmde slang heb ik ook.
willem9503
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door willem9503 »

jaapio schreef: 13 jan 2020, 11:29 OMG….en nu dan? Het duurt niet echt lang als het vege lijf vraagt om een nicotine shot. Tja…da ken nnie meer wha…niks in huis. Neem maar een worteltje hahahaha…. Ja lach maar. Een worteltje is het geworden. En nog een wortjeltje en nog ene. Nog heel even en de bril kan ook weg hahaha…
Voor de komische noot....
Ik heb ooit een collega gehad, zij stopte ook met roken (mislukt by the way) en nam worteltjes als alternatief.
Als je dat volhoudt kan ik uit ervaring zeggen dat er op enig moment een licht oranje gloed in/op je huid, ogen en haar gaat ontstaan door het hoge caroteen-gehalte.
Je moet er van houden (beter je vrouw moet er van houden)....... :grin:

Maar natuurlijk heel veel sterkte in deze!
Resmed Airsense 10, Airfit P10, AHI 66
Druk: 8.6 cmWK, EPR: 1cmWK
jaapio
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door jaapio »

Jajaja mijn vrouw houd er van. :yum:

Hoe ik dat weet?

Toen wij elkaar leerde kennen had ik een weelderige haardos in de kleur “worteltjesblond”. :heart_eyes:
De tand des tijds heeft de kleur ietwat doen verbleken, sterker nog, het weelderige is er ook wel vanaf eigenlijk. Met andere woorden, kaal en wat er nog aan haren staat is meer grijs dan worteltjesblond.
Denkelijk is dit nu wel de goude tip om het grijsachtige te transformeren naar het worteltjesblond van weleer. Mijn dank is groot Willem hahaha :') :')

De zevende rookloze dag vandaag….. :muscle:
Resmed Airsense 10
Neusmasker F&P Eson M
Verwarmde slang heb ik ook.
jaapio
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door jaapio »

Het gaat goed, het gaat lekker met het “niet” roken ……….alleen………

Vorige maand de 9de de peuken aan de wilgen gehangen dus. Nu ruim een maand geleden en het gaat me goed af. De zin naar een peuk steekt natuurlijk dagelijks wel even de kop op maar dat duurt max 3 minuten. En dan weer naar de orde van de dag.
Jaha, orde van de dag was opstaan, peuk opsteken, bakkie zetten. Het ritme van het begin van de dag moest al eerste veranderd worden.
Ik heb het al beschreven. De dag nadat ik weer thuis was was het ritme, opstaan, aankleden en Bertju uitlaten. Niet eerst een peuk opsteken.

Tjonge, Bertju uitlaten. Op de hoek van de straat was ik al buiten adem zeg. Hoe raar is dat dan? Kransslagader is weer open, nog geen peuk gerookt en dan loop je 50 meter en bam…buiten adem!
Voor het infarct had ik daar geen last van. Raarrrrrrrrrrr……. En blij was ik zeker niet er mee. Ineens was ik een ander mens, een oud mens, een ziek mens.
Een hoop pillen per dag slikken, je mag dit niet, je mag dat niet…… en dan hoor je dat liedje weer “leef alsof het je laatste dag is, leef” ja haha hoe dan?
Maar roken doe ik niet meer. Puh….

Dan hart revalidatie ziekenhuis. Of ik daar aan mee wilde doen. Zeker doe ik daar aan mee. Ik ben niet alwetend en leren doe je er altijd wel van. Als eerste de fietstest. Dan wordt je opgeroepen uit de wachtkamer. “u mag uw bovenlijf ontkleden en op de fiets gaan zitten meneer”. Dat doe je dan ook netjes hè. De jonge dame komt er dan aan lopen en begint allerhande plakkers op m’n lijf te plakken. “u ziet er nogal getraind uit dus starten we met u wat zwaarder dan normaal”. Huh…. Tjonge….waar is de bel, vraag ik. De bel? Ja als het fout gaat trek ik wel aan de bel, heb ik weer, zwaarder beginnen hahaha…. De dame kon er ook wel mee lachen. Dan beginnen we…..elke keer wordt het wat zwaarder en zwaarder. “u gaat prima meneer, heel goed meneer, prima conditie meneer, maken we niet vaakmee hier meneer….. “ Op zich viel het ook wel mee en net als ik denk dat het wel goed is geweest is de test klaar. Niet slecht hoor meneer, voor een gezond iemand van uw leeftijd is 170watt normaal. U fietste 167watt. En dat is heel goed. Ja, zal wel….. maar ben nog altijd zo buiten adem hoor, ik benniet meer de Jaapio van weleer meer.
Daags later, gesprek met cardio verpleegkundige. Ook zij geeft aan dat de fietstest prima was. Maar ook dat ik erg goed gehandeld had na het infarct, ik was er snel bij en daarom is de schade beperkt gebleven. Ze vertelde me dat iknog een hartfunctie had tussen de 50 en 55% terwijl het tussen de 60 en 65% zou moeten zijn voor iemand van mijn leeftijd. Niemand heeft of haalt de 100%.
Goede berichten dus.
Vanaf ik thuis ben doe ik elke morgen mijn bloeddruk meten. Ik leg de verpleegkundige dat schema voor. “moesten meer mensen doen, zal de cardioloog zeker blij mee zijn” zegt ze. Bloeddruk is perfect, beter als voorheen en wat mij opvalt is de hartslag die een stuk lager ligt als voorheen.
Maar goed, het niet meer roken, elke dag bewegen ( jaja..), medicatie helpen daar zeker bij.

Yep,elke dag bewegen, elke dag wandelen. Tjesus zeg, op de hoed van de straat al buiten adem zijn vond ik maar niks. Elke morgen rond 5.45 uur naar buiten samen met Bertju en Yvonne. Rondje lopen. Poepoe…..wat was dat in het begin heftig. Naar je lijf blijven luisteren, niet teveel ineens doen….bahbah…. Als Yvonne dan werken is ga ik in de middag alleen een stuk lopen met Bertju. Yvonne was daar niet blij mee “als er wat gebeurd weet ik niet waar je bent”. We hebben toen een app geïnstalleerd op de telefoon, nu kan ze ten alle tijden zien waar ik ben….. ook als ik eens wat te hard rijd met de auto wwhahahaha.

Ja niet roken. Ik ben best wel blij dat ik daar van af ben hoor. Nu een maand en vier dagen rookloos.
Alleen…..zo begon ik dit verhaal….. alleen wat ik in de meeste gevallen een nadeel vind is dat ik alles veel beter ruik. Tjongejonge….dat is niet altijd prettig hoor. Klinkt niet echt fris maar alleen als ik moet plassen smorgen…en dan zwijg ik maar over de grote boodschap……voorheen had ik daar niet zo’n last van. En dan de rooklucht, oude rooklucht. Ik heb er geen probleem mee als iemand naast me een peuk rook maar tjonge wat meurt dat als iemand naast je staat en die heeft gerookt. Deze week nog in de apotheek. Een vrouw op wel 2 meter afstand naast me maar wat meurde die zeg.
Maar ook in de auto waar ik wel eens rookte met raam open en ventilator op standje orkaan. Altijd was ik van mening dat je dan niks zou ruiken in de auto. Nu ruik ik het wel, Yvonne ruikt niks in de auto. Heel bizar.

Mooiste van alles, we houden een hoop poen over per maand. Toen ik nog binnen rookte blies ik een pakje shag per dag de lucht in. Reken maar uit wat dat kost tegenwoordig. Na eenmaal buiten te zijn gaan roken was het nog de helft. Toch nog een pakje per 2 dagen, nog altijd een fortuin. Dan haalde ik de shag in Belgie waar het iets goedkoper is….en dan nog houden we nu rond de €135.- per maand over. Dat kost de Toyota Avensis aan wegenbelasting en verzekering nog niet eens. Hahaha….

Het niet roken gaat me dus goed af. Conditie is met stappen vooruit gegaan. Smorgen lopen we een 2 kilometer en savonds doen we dat nog eens.

Slapen is een ander verhaal. Nu wordt ik weer vaker erg vroeg wakker van het transpireren. Erg vervelend. We duiken er ruim op tijd in. Wat mij ook opvalt is dat de apneus iets omhoog zijn gegaan. Op het display zie ik nu vaker een gemiddelde van rond de 3 wat voor heen rond de 1 lag. Op zich nog steeds niet slecht maar valt me wel op.

En dit is dan ons dagelijkse ochtendwandeling….

Afbeelding
Resmed Airsense 10
Neusmasker F&P Eson M
Verwarmde slang heb ik ook.
RuudJ
Moderator
Re: Roken....

Bericht door RuudJ »

Hoi Jaap, nu maar hopen dat de politie niet mee kijkt als die app de snelheid van je auto kan meten.... :') :') :') :')

Gek hé, niet rokers klagen altijd dat andere stinken en rokers zeggen dan dat zij niet zo moeten 'zeiken'. Nu ben jezelf als een oud-roker een niet-roker geworden en wordt je zo bewust wat die 'zeikers' altijd beweerden en 'zeik' je nog harder dan de oorspronkelijke niet rokers! Precies als een oud collega van mij deed. Rookte als een ketter en na stoppen ketterde die wat af tegen de nog wel rokers.

Maar je bent dus op de goede weg en nu weer langzaam opbouwend heen. Sterkte met het volhouden en succes met de training(en)!
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
Noorder
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door Noorder »

Heel goed Jaap, als je het weet vol te houden behoor je tot de 10% van de stopperselite die het lukt om de zooi definitief eruit te gooien. Ik ben ook zo'n zeikerige ex-roker en weet alles van dat duiveltje. Ik kan je vertellen: er komt gegarandeerd een dag waarop je je 's avonds in bed realiseert dat je de hele dag niet aan roken of trek in roken hebt gedacht.

Mijn moeder heeft haar hele leven gerookt behalve het laatste half jaar van haar leven, de reden van stoppen laat zich raden. De details van dit laatste half jaar zal ik je besparen; het begon met een raar hoestje naar de huisarts gaan. Ze is 62 jaar geworden.

Maar wat beter motiveert dan dit soort verhalen is de gedachte dat roken dadelijk echt helemaal uit je leven is als je nu even weet vol te houden, dagje voor dagje.
jaapio
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door jaapio »

Ahum Ruud… :thinking: …ik een zeikerd omdat iemand rookt? :flushed: Neeeeeee….. egnie. O:-) Als iemand roken wilt moet hij of zij dat lekker doen. Ga ik niet over zeiken. Weet als geen ander hoe lastig het is/was om het niet te doen. Dat ik het vind stinken had ik al toen ik nog wel rookte. Verschrikkelijk die lucht als je smorgen beneden kwam na een avondje gezelligheid met rokende visite. :mask: Daarom toen al besloten om niet meer binnen te roken. Ook de rook in je kleren heb ik altijd al minder gevonden. Bah….maar roken deed ik wel, gewoon stug door dampen haha….. ik denk dat ik dat vies vond omdat ik al lang van het roken af wilde komen…denk ik dan hoor.
Nu ik niet meer rook ga ik gewoon bij de rokers staan hoor. Ja dan denk ik wel eens….mmmm….en meteen er achter aan NOT. Geen probleem mee. Geur van een dampende peuk vind ik dan ook niet vies maar oude rook vind ik vies, rook wat in de kleren zit of de geur van een asbak. Of een woonkamer waar stevig gerookt wordt maar niet gelucht, dat vind ik vies en altijd al vies gevonden.
Zal nooit tegen een roker gaan zeiken omdat die rookt…never. Kom er maar eens vanaf.

Politie mag mee kijken hoor, ik rijd nooooiiittttt te hard… :stuck_out_tongue_winking_eye: ..ahum hahaha….alleen Yvonne kan dat zien en anders om ook wwhahahaha…… :') :')

Weet je Noorder…..ik houd dat vol… :muscle: .niet als. Heel sporadisch komt de behoefte even op, bv net na het eten of als ik net op sta. Maar dat mag geen naam hebben. Als ik dat heb dan gaat mijn gedachte uit naar bv de wegenbelasting van onze nieuwe voiture. Als ik zou roken was ik meer kwijt geweest dan die belasting haha…..en dan is die behoefte weer weg. In bed denk ik daar nooit aan, dan wil ik slapen zonder te snurken hahaha……

Maar wat erg van je moeder op zo’n jonge leeftijd zeg. :scream: :rolling_eyes: :cry: In mei wordt ik 61 hoop ik……tjonge. Je ziet maar weer, het kan zo afgelopen zijn.
Je kan ook genieten van het leven zonder te roken :party: :party: maar heb alle begrip voor hen die het niet lukt om het te laten. :zipper_mouth:
Resmed Airsense 10
Neusmasker F&P Eson M
Verwarmde slang heb ik ook.
RuudJ
Moderator
Re: Roken....

Bericht door RuudJ »

Jaap :+1: :+1: :+1: :+1:
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
jaapio
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door jaapio »

Gooooooooodmeurningggggggg…… even een berichtje hoe het nu gaat met me.

Prima….doeiiiiiiiiii hahahaha….. wel heel kort hè.

Nadat mijn rikketik er bijna mee gestopt was wordt je gevraagd of je mee wilt doen met het project “hart revalidatie”. Dit wordt uit de basis verzekering gewoon vergoed dus, baat het niet schaad het niet, ik doe daar aan mee. Onder andere zijn er enkele bijeenkomsten, een cardioloog komt aan het woord, lifestyle coache of zo iets, maatschappelijk werk maar ook fysiotherapie. Kortom, het is best veel en heel goed dat dit gedaan wordt.
Na een intake gesprek met een fysiotherapeut werd ik in zwaarste groep ingedeeld. Dan is het de bedoeling om 4 weken lang, 2x per week deel te nemen aan groepsactiviteiten om je conditie te verbeteren, grenzen te ontdekken maar bovenal erachter te komen wat je fysiek nog kan. De eerste keer ga je dan ook 20 fietsen. Je begint met een wattage van 20watt. Na drie minuten mag je het wattage opschroeven en dat houd je dan vol tot de 20 minuten om zijn. Dat wattage begin je mee als de 4 weken sessie begint.
Ik ben nu 4x geweest en ja hoor, afgelopen vrijdag loop je lekker met de neus tegen de muur. De keer er voor had ik het wattage opgeschroefd naar 150watt. Afgelopen vrijdag moet je na drie minuten op dat wattage zitten. En laat dat nu toch best zwaar zijn.
Anyway, in totaal duurt zo’n sessie van 8.15 uur tot 9.15 uur. De resterende tijd wordt ingevuld met trainingen of bal spellen. Kan je zeggen dat dit best zwaar is.

Gelukkig was ik dus al gestopt met roken sinds 9 januari. En ja dat gaat me goed af. Ik ben erg blij dat ik daar van af ben want tjongejonge wat scheelt dat een hoop poen zeg. Buiten dat, geen gele vingers meer, geen meurende kleding meer aaaallemaal voordelen….. alleen soms best nog wel eens de zin om er ene op te steken hoor. Doen we maar niet.
Grootste angst was toch wel de kilo’s die je aankomt als je stopt met roken. De vorige keer (ooit eens gestopt en jammer genoeg weer begonnen) was ik 20 kilo bij gekomen. Hhhmmm….. maar goed. Voor de rikketik was het beter om maar niet meer te roken he.

Hoe gaan we dat doen? Hoe voorkomen we dat ik nog zwaarder ga worden? Hoe ga ik weer goed bewegen na het infarct?
Stug volhouden.
Beginnen we maar met kleine stukjes wandelen. Doodop was ik als ik op de hoek van de straat ben. Tjesus zeg, als dat de toekomst is! Maar we gaan door….. van een klein blokje om naar een straatje erbij. We gaan door en door.
Nu wandelen we 2x per dag 2km. Het is hier prachtig om te wandelen. Ook in het donker want de eerste wandeling doen we al rond 5.45 uur. En dan na het avond eten nog eens. Soms plakken we er nog een stuk aan. Maken we het rondje wat groter. Dat doen we dan ook in regen en wind en sneeuwstormen.

Afbeelding
Flink pak sneeuw hier afgelopen donderdag.

Dan wordt je hier bijna van de weggeblazen in het open veld hahaha….
Sinds we hier wonen heb ik veel minder last van de gewrichten…. Heel raar dit maar het wandelen gaat redelijk goed……volhouden…..toverwoord.

Het niet roken en het wandelen gaat zelfs zo goed dat we afgelopen vrijdag middag wandel schoenen zijn gaan kopen…… wandelschoenen, echte wandelschoenen……ik…wandelschoenen. Mot niet gekker worden die flauwekul….. of….??
We zijn wel naar een speciaalzaak gegaan. Tja….dan hoor je wel waarom wandelschoenen belangrijk zijn. Heel verhaal…over ditjes en datjes en… “mooi verhaal maar jij wilt verkopen” zeg ik tegen playback Al Bundy hahaha…. Ik hoef alleen maar nieuwe gymschoenen. Yvonne wilt wandelschoenen….. goh en als ze die aan heeft is ze helemaal om. Pas ook eens Jaap…..echt apart. Voor ik het weet heb ik ook wandelschoenen aan. Goh….hhhmmm….. ja apart dit. Ja…duhhhh…zal wel wat kosten dan hè, zeg ik tegen Al. Eens kijken…. Gymschoenen €140.- en de wandelschoenen €160.-…….. per paar hè meneer want met u moet ik uitkijken wwhahahaha…..geweldig. yvonne had ook nog eens de verkeerde sokken…..dus €15.- voor drie paar. Eens kijken, dan komen we op €475.- meneer, zegt meneer Bundy met een big smile zonder blikken of blozen.
Aaarrrgghhhhh mijn hart….hahaha…. zo dan…. Mooi…en wat gaat dat kosten voor Jaapio want je kan toch wel wat doen aan die prijs hè….. uiteindelijk hebben we €420.- betaald. Ook best poen zat hè….voor wandelschoenen…poepoe. Gaf dat liever uit aan een sportuitlaat voor de nieuwe avensis of zo hahahaha….

Afbeelding
Goud waard dit.

Ik zei het al, het is hier schitterend in onze achter tuin. Zodra we de straat uit zijn lopen we hier.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Duitsland is dit

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Lopen we het extra stukje erbij zien we in de verte de toren in Vaals, drie landen punt.
Wisten we niet zeker of dat die toren was. Gisteravond zijn we daar even naar toe gereden om te kijken of het echt die toren is wat we zien. En dat is zo haha….

Maar goed…. Het niet roken gaat super. In plaats van te zijn aangekomen ben ik 8 kilo afgevallen. Van 117kg in adam en eva pakkie naar 109kg de laatste keer dat ik me gewogen heb,
Heel blij mee.
Hart revalidatie gaat ook goed. Zeker blij dat ik daar aan mee doe. Nog 4x een fysio sessie…….

Slapen met de toeter gaat ook nog prima…. Gebeurt niet vaak maar afgelopen nacht heb ik ruim 7 uur getoeterd geslapen aan één stuk …….

Fijne zondag allen :blush: :blush:
Resmed Airsense 10
Neusmasker F&P Eson M
Verwarmde slang heb ik ook.
RuudJ
Moderator
Re: Roken....

Bericht door RuudJ »

Tjonge die Bertju is wel een hoogspringer zeg :dog:

Maar mooie omgeving woon je Jaap!
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
Agnes-HAM
Geregistreerde gebruiker
Re: Roken....

Bericht door Agnes-HAM »

Schitterend daar, enne....goed bezig Jaap. Dit zijn veranderingen die het verschil gaan maken. Super
Resmed S9 Mirage SX for her. Van 22 AHI naar 1AHI. Respireo neusdoppenmasker. Een vaste druk van 7. Masker Airfit P 10. Druk verhoogd naar 8.
Masker F en P Brevida. Druk verlaagd naar 7.
Nieuw slaaponderzoek: AHI 33 zonder CPAP

Plaats reactie