RuudJ
Moderator
Re: Doorzetters

Bericht door RuudJ »

Hallo Jan,

Het is mij nu duidelijk, waardeerde je mening al hoor, dat je in elk geval door het gebruik van de NightBalance het snurk probleem probeert op te lossen.

Zelf heb ik in het verleden de Snorebreaker aangeschaft, werkt ook, maar heeft als nadeel dat je bij rugligging toch wakker wordt.

Ik wens jou en je vrouw allebei veel succes en sterkte toe.

Bedankt voor je antwoord.

Groet RuudJ
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.

jaapio
Geregistreerde gebruiker
Re: Doorzetters

Bericht door jaapio »

Kom toevallig dit draadje tegen en…..wooeeehoooeee herkenbaar wat ik hier allemaal lees. Ik heb het een paar keer gelezen en geprobeerd het te doorgronden maar bovenal hoe ik zelf erin sta.

Ik begrijp Menno, ik begrijp Jan.

Schitterend omschreven Menno. Vertrekken met een boot zonder roer dan weet je zo goed als zeker dat je ooit ergens tegen aan knalt. Je bent immers stuurloos. Je zou een oen zijn als je de geboden hulp niet gaat aanvaarden. Je weet dat je stuurloos bent, je weet dat het ooit eens mis kan gaan.
Van de andere kant, iemand zonder benen gaat toch ook geen marathon lopen! Simpel weg omdat het onmogelijk is. Geen benen, geen marathon lopen, geen roer is niet kunnen sturen. Ik begrijp je verhaal en nogmaals, mooi omschreven.

Maar Jan begrijp ik ook. Zolang ik me kan heugen snurkte ik ook. Herhaaldelijk hoorde ik van m’n mede slapers “hey joh je stopt met adem halen als je slaapt”. Oja? Ja! Oh, zal wel, heb er geen last van en ben er nog steeds hahaha.
Slaapapneu? Nooit van gehoord, mijn pakkie an niet. Ik slaap goed (dacht ik) heb nergens last van (dacht ik) was niet overdreven moe. Ook niet na het vele sporten wat ik gedaan heb in m’n leven. Tot voor een paar jaar geleden ging om 7.00 uur smorgens zwemmen, een uurtje. In de morgen de sportschool in en vaak smiddags nog een uurtje mountainbiken. Wordt je wel moe van maar niet op die manier die ik hier in forum zoal lees.
Als toen me iemand had gezegd, je hebt slaapapneu, je moet aan de cpap had ik die persoon vierkant uitgelachen. Wat een onzin zeg, slaap apneu.
Je kan zeker niet alle kwalen aan apneu hangen. Zo doet stress bv ook heel erg veel met een lichaam. Zo had ik altijd erg veel last van hoofdpijn. Slikte een 10 tot 15 paracetamol per dag. Apneu? Zou ik dat destijds hier in het forum gezet hebben, ja hoor apneu doet dat. Erg hoge bloeddruk had ik ook. Huisarts vertelde me dat ik nooit meer van de medicatie af zou komen. Apneu? Zou ik dat destijds hier in het forum gezet hebben, ja hoor apneu doet dat. In die tijd had ik nog nooit van apneu gehoord. Uiteindelijk kom ik thuis te zitten. Weg stress, weg hoge bloeddruk, weg elke dag hoofdpijn, weg medicatie. Apneu? Nee want daar had ik nog nooit van gehoord. Stress weg, kwalen weg, weg medicatie.

Jan, je bent gestopt met de cpap omdat je het nut er niet van inziet. Dat je de cpap had wilt zeggen dat je een onderzoek hebt gehad en dat er naar voren is gekomen dat je apneu hebt. Dat is dan al een feit. Je hebt apneu. Dat je er geen last van hebt is wat anders. Je had dus meer last van de cpap dan dat er klachten waren. Dat had ik precies zo in 2008. Nondesju zeg, pokke apparaat, pokke masker. Ik deed geen oog meer dicht. En sliep zo lekker voor ik het apparaat had. Ja ik dacht net zo als jij. Weg ermee, ze kunnen me meer vertellen, apneu amehoela. Zucht, ik sliep weer lekker.

Klachten? In 2013 had ik klachten waarvan men niet wist waar die vandaan komen. Na een raffel internisten, reumatologen, en meer van die geld verslindende figuren weet men nog altijd niet waar mijn klachten vandaan komen. Maar slapen deed ik prima, totaal geen geijkte apneu klachten. Net zoals jij Jan, goed slapen, geen klachten qua vermoeidheid en dat soort dingen. Dus, waarom zou je in godsnaam dan aan zo’n ellendige cpap gaan hangen???? Nee hoor, gelijk heb je, weg dat ding. Zo dacht ik ook in 2008 met mijn ruin 70 ademsstops.

Apneu en het gebruik van de behandelingen. Wetenschappelijk aangetoond? Je wilt bewijs dat bepaalde klachten aan de apneu kapstok gehangen wordt?
Ook ik ben ook erg sceptisch over wat men zoal de wereld in gooit. Met mijn hoofdpijnen en hoge bloeddruk van weleer had men het vast op apneu gegooid als het toen zo bekend was als nu. Dat stress de veroorzaker was zou dan niet gezien zijn.

Mijn dochter is te vroeg geboren. Ze had zuurstof te kort. Zuurstof te kort is niet goed en ondanks ze nu 36 is en nog altijd levend heeft dat zuurstof te kort echt wel wat met haar gedaan, niet goed dus.

Ga eens zwemmen en laat je eens een tijdje onder water houden. Zeker weten dat je op een moment eens in paniek raakt, je wilt lucht hebben. Als je dan boven water komt en uiteindelijk naar een hap lucht snakt lucht dat op, toch? Dat maak je bewust mee, je lichaam reageert op het feit dat je geen lucht krijgt. Na een paar keer goed adem halen is het paniek gevoel weg, je lichaam, paniek reactie zal snel weer verdwijnen. Als je slaapt merk je dat niet, je bent van de wereld maar die reacties heb je wel. Zuurstof te kort, lichamelijke reactie, zaken die niet echt goed zijn voor lijf en ledematen. Bewijs? Wat is bewijs? Wetenschappelijk is aangetoond dat als je geen zuurstof krijgt je het hoekje om gaat. Je onder water wordt gehouden je uiteindelijk in paniek raakt. Dat op zich zou al bewijs genoeg moeten zijn.
Maar Jan, ik ben/was ook een beetje zoals jij hoor. Ja hoor apneu, boeie ik slaap goed, ben niet moe. Heb meer last van dat cpap ding dan dat het me goed doet. Toedeledokie weg ermee.

Als ik Menno goed begrijp wilt hij zoveel zeggen, je weet dat je apneu hebt en er is iemand die je een hulpmiddel aanreikt om de eventuele effecten van apneu te minimaliseren. Je hebt geen roer maar er is een sleepboot beschikbaar en die sleepboot kan voorkomen dat je ergens tegenaan knalt.
Je hebt apneu en de cpap kan voorkomen dat je door zuurstof tekort een hartaanval of hersenbloeding krijgt. Wilt dus niet zeggen dat door de cpap je niet de kans loopt ooit een hartaanval of zo te krijgen.

Ik vind het beste bewijs altijd de ervaringsdeskundige. Mensen die baat hebben bij het gebruik van de cpap. Daarom is dit forum ook zo mooi, mooi dat mensen hun ervaring delen met anderen. In 2008 deed ik dat niet. Ik ging de verhalen van anderen niet lezen, ik had immers nergens last van dus waarom zou ik gaan zoeken naar een apneu forum.

In 2013 kreeg ik te horen dat ze geen oorzaak konden vinden van mijn klachten. Elke dag pijn aan handen, voeten, knieën, schouders etc etc. vele vele onderzoeken gehad en geen uitkomst. Maar ik sliep prima hoor. Ja snurkte wel maar daar had ik geen last van. Mijn vrouw gelukkig ook niet. Die zei, ik hoor je liever snurken dan als je geen adem haalt hahaha….. mooi toch.
Anyway, ik zit bij de huisarts en vraag, en nu dan? Hij wist het ook niet meer. Op dat moment viel me in, apneu, zou apneu hiermee te maken kunnen hebben? Leek hem onwaarschijnlijk maar zou kunnen en ik, ik had meteen al spijt dat ik dit aan gekaard had. Oei….. dilemma, zag me alweer liggen met die toeter op, half stikkend, snakkend naar adem als je wilt gaan slapen. Ooohhhh noooo ga ik niet doen, of…… ??? zal je zeggen, elke dag pijn is ook geen pretje en wie weet helpt het! Niet geschoten is altijd mis, toch.
Uiteindelijk dan toch maar de specialist, dit maal een slaap kliniek. Elke vezel vertelde me, dit kan nooit aan apneu liggen, hier ga ik niks mee opschieten.
Heerlijk was dat nachtje in de slaapkliniek, NOT. Zal je zeggen, ik kan nog geen pleister op m’n lijf verdragen, laat staan een raffel kabels en kastjes en dan ook weer die verschrikkelijke toeter op je snufferd waardoor je bijna geen lucht krijgt. Wat heeft dit toch voor een zin zeg???

Na een verschrikkelijke nacht in de slaapkliniek kreeg ik de uitslag. Meneer, u heeft een zeer ernstige vorm van slaapapneu. U heeft 140 apneus. Ja zal wel, heb er geen last van. Toch is dit zeer ernstig, zo hoorde ik. Later liep ik met een cpap en al de kliniek uit. Man man man wat baalde ik. Ga ik niet gebruiken zeg ik nog tegen mijn vrouw. Dat ze oprotten met hun machientje. Van de andere kant dacht ik aan mijn klachten.

En dan, dan ga ik me eens verdiepen in het fenomeen “slaap apneu”. Zo kom ik hier het forum terecht en ga verhalen lezen. Wat maken mensen mee, hoe vergaat het hen daarna met gebruik van de cpap? Ook struin ik internet af. Wat is apneu nu precies en wat zijn de gevolgen, kunnen de gevolgen zijn. Ik lees succes story’s maar ook verhalen waar het niks uitmaakt, cpap of niet.
De nieuwsgierigheid is groter dan mij eigenwijsheid, ik begin vol goede moed met het gebruik van de cpap, juli 2013. Mede ook omdat ik me erin verdiept heb, geschrokken ben van welke gevolgen apneu “kan” hebben. Heb ik wetenschappelijk bewijs nodig om te beseffen dat als je maar lang genoeg onder water wordt gehouden je dan in paniek raakt? Ik besef meer en meer dat als je slaapt je niet alles in de hand hebt, je weet niet dat je half aan stikken bent maar je lijf reageert daar wel op. Onbewuste paniek aanvallen en als je al eens bijna verdronken bent dan weet je hoe dat voelt en wat de lichamelijke reactie is. Alsof je kop ontploft, snakkend naar adem maar in je slaap besef je dat niet. Adrenaline stoten zijn dat. Natuurlijke reactie om in leven te blijven.

Ik kan je zeggen dat ik een beetje eraf gestapt ben “ik heb er geen last van dus is het er niet”.

Om een beetje in de Menno sfeer te blijven heb ik denkelijk ook een mooie vergelijking.

Henk en Piet kopen beide een nieuwe auto. Hageltje nieuw, zo uit de showroom. Kost wat maar dan heb je ook wat.
Henk denkt vooruit en laat zijn auto behandelen tegen roest. Onzin vind Piet, auto is nieuw en zijn al goed behandeld.
Elk jaar laat Henk zijn auto na kijken of de roestbehandeling nog goed is. Piet vind het nog altijd onzin want de auto rijd precies het zelfde als de auto van Henk. Vele winters en veel pekel later rijden beide auto precies het zelfde, zien er het zelfde uit aan de buiten kant, rijden het zelfde, zelfde kilometerstand, op het eerste gezicht dus niks aan de hand. Piet denkt, haha die kosten heb ik me mooi bespaart. Maar dan, na jaren tijdens een apk krijgt Piet te horen, uw auto is afgekeurd want een chassisbalk is door gerot. Piet schrikt en vraagt, is dat nog op te lossen? Henk daarentegen rijd met een smile de garage uit. Piet krijgt te horen dat het een erg dure reparatie is. De kosten zijn vele malen hoger als de roestbehandeling en onderhoud welke Henk had laten doen. Piet had er niet bij stil gestaan wat het onderhuids zou uitmaken, wel of geen roestbehandeling.

Ik heb me dus verdiept in het fenomeen “slaap apneu”. Ik heb de verhalen van anderen gelezen, wat het “kan” doen met je, wat de gevolgen “kunnen” zijn. Van al die kwalen wat ik gelezen heb had ik er geen van. En dan toch aan de cpap? Ja, wilde weten of mijn klachten die ik had er door zouden verminderen, wat niet het geval is. Maar toch bleef ik volharden de cpap te gebruiken na alles wat ik er over gelezen heb. En ja, meerdere malen wel gedacht dat apparaat naar mars te schieten. Ik sliep niet goed meer, sliep erg weinig. Gevoel om te stikken, wat een verschrikking. Oja zeker, vaak genoeg bewust en onbewust de toeter af gezet maar ik bleef volhouden. Wat was het mooi geweest als ik iets positiefs ervan zou merken, integendeel, sliep niet goed meer, 2 uurtjes, 3 uurtjes was de max in het begin. Ik zat soms al om 2.30-3.00 uur beneden. Mijn verhaal hier doen en alle tips ten goede nemen, er iets mee doen. Gaande weg ging het gebruik steeds beter maar een eureka gevoel was ver te zoeken. Las ik dat anderen bv zich beter zijn gaan voelen, beter sliepen, ik had dat gevoel niet. Ik wilde echter niet voor een verrassing komen te staan tijdens een apk keuring of wellicht helemaal niet meer op keuring kunnen gaan, volhouden was het devies.
Ik ben nu 1.5 jaar verder en waren de nachten voorheen kort, pas nu sinds enkele weken zie ik regelmatig dat ik de toeter zo rond 6.5 uur heb op gehad. Zoals het voor het gebruik van de cpap was. Pas geleden zelfs 8.5 uur. Totaal geen gevoel van…ooohhhh ik ben fitter of zo iets, alleen dat ik nu meer tijd de toeter op heb als in het begin. Voor mij een prima manier gevonden om er mee te gaan slapen mede ook dankzij dit forum. Ik er nu zo goed als geen probleem meer mee heb. Ik de cpap blijf gebruiken.

Sterker nog. Laatst gingen we een nachtje ergens anders slapen. Mijn vrouw vraagt of ik de cpap mee neem. Och nee, ga voor één nacht niet met dat ding slepen. Wat ik niet voor mogelijk heb gehouden, gewoon weg slecht geslapen die nacht. Nu kan dat altijd wel eens gebeuren en hoeft dat niet meteen te liggen aan het feit ik de toeter niet op heb gehad. En toch schrijf ik de slechte nacht wel toe aan het niet gebruiken van de toeter.

Maar Jan, ik begrijp je volkomen. Je hebt apneu, dat is geconstateerd. Er is een hulpmiddel om eventuele gevolgen van apneu de kop in te drukken. Jij hebt besloten dat je dat hulpmiddel niet gaat gebruiken. De kans bestaat dat je er geen hinder van gaat ondervinden maar de kans is er ook dat je uiteindelijk wel de gevolgen ervan moet gaan dragen. De discussie of het dan aan apneu heeft gelegen, who knows. Het eeuwige leven bestaat toch niet maar leef het zo fijn mogelijk zou ik zeggen.
Resmed Airsense 10
Neusmasker F&P Eson M
Verwarmde slang heb ik ook.

CoBen
Geregistreerde gebruiker
Re: Doorzetters

Bericht door CoBen »

Beste Jaapio,

Wat een lang artikel heb je geschreven zeg! Ik had moeite om het helemaal te lezen.
Maar ik vind jouw conclusie heel erg goed.

En dat er veel narigheid kan komen is mijn ervaring. Ik heb een reeks aan dingen meegemaakt die door slaapapneu veroorzaakt konden zijn. Burn-out, hartinfarct en na nog een tijd doorgesukkeld te hebben, uiteindelijk in coma in het ziekenhuis beland.
Daar is mijn cpap behandeling gestart. Na drie weken kon ik naar huis met een cpap die ik 10 dagen eerder gekregen heb.
Mijn kwaliteit van leven hierna was duidelijk vele malen beter dan het in de tien jaar tevoren was. Al heb ik wel moeten ervaren dat de verbetering geleidelijk aan terugkwam.

Ik hoop dat jouw verhaal zal meehelpen om twijfelaars te overtuigen dat het hebben van slaapapneu, misschien ogenschijnlijk geen nadelen zal hebben. Maar dat het toch beetje bij beetje de kwaliteit van leven bederft. Wanneer het breekpunt komt is tevoren niet te bepalen. Een cpap zal in elk geval helpen om de tijd waarop het breekpunt zal komen voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Houdoe (betekent zoveel als "Behoed jezelf"

Ben
Er is genoeg lucht op de wereld.
Maar blijkbaar kan je toch lucht tekort komen.

Cortrans
Geregistreerde gebruiker
Re: Doorzetters

Bericht door Cortrans »

Allereerst, is er geen discussie als er geen tegenstrijdigheden zijn.
Menno heeft op een hele mooie manier beschreven, wat als.......
Jan zijn verhaal is ook heel duidelijk. Jan geeft zelf aan, dat er wel degelijk apneu is geconstateerd zonder dat hij nog steeds geen klachten ernaartoe.
En daar zit het grote verschil met de vele andere posters hier op dit mooie en informatieve forum.
De meeste mensen hier hebben (meerdere) klachten, waardoor op den duur apneu als oorzaak is geconstateerd.
Ik zelf liep ook al meerdere jaren met diverse klachten die niet echt aaan “iets” duidelijks omschreven konden worden.
September 2016 kreeg ik zelfs een fiets test bij een cardioloog, en werd er direct voorgesteld om verder onderzoek te doen.
Gevolg, een dotter behandeling op 2 januari 2017.
Tijdens die behandeling nog even tussendoor een hartstilstand gehad, die gelijk door schokken weer opgewekt werd.
Nu een jaar verder nog steeds niet van die klachten als vermoitheid en vergeetheid, en het korte lontje af, kwam een vervangende huisarts op het idee om aan mijn vrouw te vragen hoe het met het slapen ging?
Al snel een afspraak gemaakt bij het slaapcentrum van het Antonius ziekenhuis in Utrecht.
Na 3 maanden eindelijk een afspraak om een nacht alle apparatuur om te hangen. Thuis want in het slaapcentrum was geen plek.
Na een week de uitslag......... 40 haperingen per uur.
Alle klachten die ik heb zoals diabetes type 2, overgewicht (ben al mijn hele leven truckchauffeur), dus weinig beweging en zeer lange dagen met vaak om 4 uur vertrekken, schreef ik dan ook vaak al toe aan mijn werk.
Bij mij zijn er dus wel degelijk vele klachten die “mogelijk” aan apneu zijn toe te schrijven.
Jan geeft dus aan geen klachten te hebben, waardoor hij de CPAP, niet nodig vindt.
Er is dus voor beide personen wat te zeggen.

Ik hoop inderdaad met de CPAP dat op den duur mijn klachten minder zullen worden, al merk ik nu nog niet veel verschil na 2,5 weken.
Ik respecteer ieder zijn mening, maar ga er nog steeds van uit, dat de artsen weten wat ze voor schrijven......
Ik blijf de CPAP zeker wel gebruiken, ondanks dat het een zwaar “medicijn” is.
Met vriendelijke groet, Cor

persluchtpiraat
Geregistreerde gebruiker
Re: Doorzetters

Bericht door persluchtpiraat »

Sommige mensen hebben geen pijn aan een rottende kies... toch zullen weinig mensen aanraden om zoiets op z'n beloop te laten
Diagnose SEIN: "insomnie." Dwz, insomnie die verdwijnt als ik mijn zelfgekochte CPAP gebruik. Wie het weet mag het zeggen. #mallampati4 join the club
Philips Respironics BiPAP Auto 761P, 9 over 6 cmH2O, F&P Simplus. FlashAir & Sleepyhead.

Willemk
Geregistreerde gebruiker
Re: Doorzetters

Bericht door Willemk »

Dit topic startte bijna een jaar geleden. Doorzetters en afhakers zijn van alle tijden. Harde bewijzen en aannames, wetenschap is ook maar een mening zei iemand eens!
Mijn beknopte verhaal van feiten en aannames.
1990 Stress gerelateerd hartfalen, ritme stoornissen, verhoogde bloeddruk, verlaagde pompfunktie van het hart, verminderde nierfunktie. Geregeld ernstige spierspanningshoofdpijn met name voor het slapen gaan. Medicatie.
2015 Observatie ziekenhuis opname, kritische hartritme stoornissen. Aangepaste medicatie.
2017 Ernstige schildklier problemen, FT4 hormoonwaarde 88. Prednison kuur.
2018 Inmiddels een " abonnement " bij cardioloog, internist, KNO en longarts. 3 sept. PSG resultaat AHI 70 gemengd OSA / CSA.
12 sept. CPAP in gebruik. 13 sept AHI < 10. Na 3 maanden gebruik gemiddeld AHI 8. Zonder CPAP was e.e.a toch echt op een fiasco uitgedraaid, is dit een aanname? Terwijl CPAP niet het juiste middel zou zijn om CSAS te bestrijden!? Van de eerder genoemde al jaren bestaande
spierspanningshoofdpijn geen spoor meer! Het gevoel van permanente vermoeidheid is verdwenen. Met mijn 77 jaar spring ik evengoed niet over de schuur, je kunt ook niet alles hebben!
Geen enkele specialist kwam ooit op het idee dat apneu wel eens een rol gespeeld kan hebben in het ontstaan van de klachten. Die aandacht heb ik aan mijn liefhebbende echtgenote te danken die deze mogelijkheid opperde!
Ben ik nu tevreden? Gematigd, zeker als ik de AHI waarden van mijn lotgenoten zie! Waarden van 1, 2, 3 enz. zijn utopia voor mij.
Of de CPAP gehandhaaft blijft gezien de CSA moet afgewacht worden. De verhalen over het effekt van BIPAP, ASV enz. stellen niet echt gerust. Maar de drastisch verbeterde zuurstof voorziening van hart, hersenen etc. wel!
Het vooruitzicht mogelijk levenslang aan de slang werkt bij mij (77) soms best deprimerend. Wat moet een jongere dan wel niet voelen!

Gr. WillemK


i
Philips Respironics Dreamstation, APAP, F&P Simplus full face, therapiedruk 5, verwarmde slang, CSAS/ OSAS gemengd.

persluchtpiraat
Geregistreerde gebruiker
Re: Doorzetters

Bericht door persluchtpiraat »

Willemk schreef:De verhalen over het effekt van BIPAP, ASV enz. stellen niet echt gerust
Hmm, welke verhalen?
Willemk schreef:Het vooruitzicht mogelijk levenslang aan de slang werkt bij mij (77) soms best deprimerend. Wat moet een jongere dan wel niet voelen!
Ik was 28 toen ik begon. Poe, er zijn ook jongeren met een hersenverlamming die de hele dag en nacht in een rolstoel met beademing zitten, da's toch andere koek!
Diagnose SEIN: "insomnie." Dwz, insomnie die verdwijnt als ik mijn zelfgekochte CPAP gebruik. Wie het weet mag het zeggen. #mallampati4 join the club
Philips Respironics BiPAP Auto 761P, 9 over 6 cmH2O, F&P Simplus. FlashAir & Sleepyhead.

RuudJ
Moderator
Re: Doorzetters

Bericht door RuudJ »

Willem, hoofdpijn weg, vermoeidheid verminderd dat zijn toch pluspunten waarvan je wellicht de rest van je leven kunt genieten.

Plus niet te vergeten, het leven duurt met behulp van deze hulpmiddelen waarschijnlijk ook nog wat langer dan zonder deze hulpmiddelen. Als je een neusdoppen masker gebruikt kun je de AHI wellicht nog wat verlagen. Bij mij ging deze meteen van boven de 5 naar onder de 3 per uur.

Wees niet bevreest voor een bipap of asv, zij zijn ervoor om ondersteuning van de ademhaling te geven.

Alles om het leven te veraangenamen.

En met 77 jaar kun je nog altijd 110 worden dus nog 33 jaar erbij, dat is minder dan de helft van 77, dus je bent alweer over de helft heen. Ook weer positief, toch?

Groet RuudJ
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.

Noorder
Geregistreerde gebruiker
Re: Doorzetters

Bericht door Noorder »

Ik ben < 40 jaar, ik heb niet zo'n probleem met het vooruitzicht van nooit meer zonder CPAP. Elke avond gewoon masker op en slapen. Bij mij speelt overgewicht zeker een rol maar waarschijnlijk ook en erfelijke factor; ik denk dat mijn moeder het ook had (ook altijd in de weer met allerlei middeltjes tegen allerlei klachtjes, en snurken als een beer), die kan ik het helaas niet meer vragen.

Dit is mijn eerste winter met de CPAP en voor het eerst sinds jaren heb ik geen last meer van onwijs erge en langdurige bronchitis, daar ben ik op zich al erg blij mee!

Willemk
Geregistreerde gebruiker
Re: Doorzetters

Bericht door Willemk »

Over het effekt van BIPAP en ASV bij de behandeling van CSA is voldoende te lezen. Zo zou BIPAP de kwaal kunnen verergeren? Feit of aanname? CPAP zou niet het geschikte middel zijn bij de behandeling van CSAS. Mijn AHI is echter wel drastisch gezakt, feit. Feit is ook dat de AHI waarden op en neer bewegen van minimaal 3,2 tot 11,2 met een enkele uitschieter naar 14. Krijg de stellige indruk dat de " geestelijke gesteldheid " agv. stress, trauma etc. zijn weerslag vindt in de CSA waarden. Mijn 30 dagen gemiddelde ligt op 8. De waarden CSA liggen hoger dan die van OSA. In Januari 2019 zal ik wel horen welke therapie de voorkeur zal hebben/ krijgen.
En Ruud, nog 33 jaar? Zou opmerkelijk zijn, dan is de motor van ons bootje eerder aan revisie toe dan ik!
Dat er ( heel veel ) mensen zijn die er slechter aan toe zijn dan wij "slangenmensen" is mij ( helaas ) zeer wel bekend. Ondanks mijn redelijk gevorderde leeftijd geef ik de moed niet op. Doorzetter dus!

gr. WillemK
Philips Respironics Dreamstation, APAP, F&P Simplus full face, therapiedruk 5, verwarmde slang, CSAS/ OSAS gemengd.


Plaats reactie