Pagina 1 van 1

Wat is de juiste temperatuur en vocht

Geplaatst: 03 jun 2020, 17:52
door casperb71
Ik gebruik al ruim 9 jaar de CPAP. Heb nu mijn 2e (Resmed Air sence S10) Daarnaast gebruik ik al jaren een verwarmde slang die destijds op aanraden van de specialist heb aangeschaft.

Nu staat mijn druk al vele jaren op 10,2 en heb ik de climatecontrol meestal volledig automatisch staan.

Ik vraag mij 3 dingen af:

1 - is mijn druk nog goed?
2 - wat is de ideale temperatuur voor mijn slang?
3- hoeveel vocht is het advies bij handmatige instelling omdat ik soms een heel bakje leegslurp in de nacht als hij op automaat staat.

Vroeger werd je goed begeleid door Vivisol in het ziekenhuis, maar dat werd steeds minder en nu kan je alleen problemen telefonisch melden.
Mijn longarts heb ik al 6 jaar niet gezien omdat het goed gaat en verwijst mij naar Vivisol....

...maar ben ik wel goed bezig want ik slaap wel 8 uur, doch wordt NOOIT uitgerust wakker, wat ik in het 1e jaar wel had.
Ik heb nu veel last van slijm wat in de keel wordt gedrukt en de neusslijmvliezen zwellen heel veel op.
Wie kan mij wat adviezen geven?

Re: Wat is de juiste temperatuur en vocht

Geplaatst: 03 jun 2020, 18:27
door Louis66
casperb71 schreef: 03 jun 2020, 17:52 Ik gebruik al ruim 9 jaar de CPAP.
...knip...
...maar ben ik wel goed bezig want ik slaap wel 8 uur, doch wordt NOOIT uitgerust wakker, wat ik in het 1e jaar wel had.
Heeft u in het 2e jaar contact opgenomen met uw longarts en uw klachten besproken?
Zoja, wat was toen de reactie van uw longarts?

Re: Wat is de juiste temperatuur en vocht

Geplaatst: 03 jun 2020, 18:49
door casperb71
De longarts verwees mij naar Vivisol.
De klachten zijn pas van de laatste 4 jaar.

Re: Wat is de juiste temperatuur en vocht

Geplaatst: 03 jun 2020, 19:26
door Louis66
Bij wie bent u eigenlijk onder behandeling?
Daarmee bedoel ik, wie is er verantwoordelijk voor uw behandeling? Lijkt me dat u met die persoon contact moet opnemen om uw problemen te bespreken van het niet uitgerust wakker worden. Er kan in die jaren veel veranderd zijn, misschien heeft u nu wel een andere druk nodig of een ander masker.

Wat de waterhuishouding betreft, da's een persoonlijke instelling. Ik slurp soms ook mijn waterbakje leeg en soms zit er nog meer als de helft in. Ik gebruik een Philips Dreamstation auto, ingesteld op vaste waarde met bevochtiging op 4, verwarmde slang, maar die is uitgeschakeld op dit moment

Re: Wat is de juiste temperatuur en vocht

Geplaatst: 03 jun 2020, 20:45
door RuudJ
Hoi Casper, long time no see 😉

Aan de hand van de Nekformule zou je eens kunnen berekenen wat de benodigde druk zou kunnen zijn.

Heb je de slang temperatuur ook op Auto stand staan?

Re: Wat is de juiste temperatuur en vocht

Geplaatst: 04 jun 2020, 10:38
door casperb71
Hallo Ruud,
Ja er zijn weer wat jaartjes vervlogen en geen berichten betekend dat het goed gaat/ging.
Ik heb je "nek "berekening uitgevoerd maar kom dan op 8,46 uit. Ik weet nog dat ik begon met 9 en dat wilde niet. Hierop heeft men geadviseerd de druk op 10,2 te zetten en dat sloeg naar een paar weken goed aan en de behandeling werkte.
De slang heb ik meestal op automatisch staan en heb ook wel geëxperimenteerd met handmatige instellingen, maar geen verschil waarneembaar. AHI waren destijds 38 en zijn nu meestal onder de 0,5 dus dat werkt prima.

Voor Louis66 (zonder naam) ben ik via een lokale longarts, die alleen wist hoe je Apneu moest schrijven :grin: , doorgestuurd naar Kempenhaeghe. Het expertisecentrum voor mensen met slaapstoornissen. Daar heb ik 3 jaar gelopen en ben goed begeleid ondanks dat ik toen onverklaarbare nachtelijk onrust had. Vervolg via een longarts was niet nodig omdat alles stabiel bleef.
4 jaar geleden bleek dat ik een ernstige vorm van PTSS had (al 15 jaar) die de nachtelijke onrust veroorzaakte en loop daarvoor nog steeds onder behandeling. Dat gaat nu goed. Daarnaast heb ik eind 2018 een open hartoperatie gehad en kreeg 3 bypasses, dus ik hoop dat je begrijpt dat ik een beetje ziekenhuis-moe ben.
Vanochtend bij de huisarts geweest voor een bacterie in mijn been die niet weg wil en zij constateerde dat mij zuurstofgehalte wat aan de lage kant was. Morgen gaan we dit probleem bespreken en heb ook aangegeven dat ik al jaren niet meer uitgerust wakker wordt ondanks de CPAP. Dus hier komt een vervolg op.

Re: Wat is de juiste temperatuur en vocht

Geplaatst: 05 aug 2020, 07:21
door casperb71
Zal jullie even bijpraten over het lage zuurstofgehalte.

De batterij van de huisarts haar meter was bijna op

Ze vond het vreemd en heeft toen ik weg was het bij haar zelf uitgeprobeerd. Ook toen een lage waarde.
Nieuwe batterij erin en de waardes waren weer normaal.
Zo zie je maar dat ook bij een professional iets fout kan gaan.

De bacterie in de knie werd zodanig ernstig, dat het operatief moest worden behandeld. Een week met een drain gelopen en inmiddels alles weer top.
Duidelijk een geval van pech. Iedereen heeft huidbacterien en als deze binnen komen, kan dat een ontsteking veroorzaken. Dat kan door stoten komen of zelf door een muggenprik. Oorzaak onbekend en probleem is nu opgelost.