Gebruikersavatar
RuudM
Beheerder
Beheerder
Berichten: 369
Lid sinds: 15 jul 2018, 13:06

Informatie over de AirSense 10


AirSense 10 snelstart.pdf
AirSense 10 handleiding.pdf
AirSense 10 met HumidAir handleiding.pdf
ResMed technische gids externe voeding.pdf

Nadere uitleg keuzemenu
mijn opties
slaaprapport
klinisch menu
drukverlichting EPR

Software
• MyAir viewforum.php?f=82
• ResScan viewforum.php?f=83

Dit bericht is opgesteld ten behoeve van informatievoorziening voor nieuwe forumleden en leden van het Facebook account van de ApneuVereniging. Het doel van dit bericht is om in één bericht meerdere berichten te verspreiden die van nut kunnen zijn. De hier geplaatste linken zijn van berichten die via het Forum of via de site van de ApneuVereniging al te vinden zijn.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 6062
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Algemene vragen en antwoorden van ResMed

1) De Resmed stuurt de druk direct de hoogte in en gaat vrijwel de gehele nacht tegen het maximum aan zitten. De AHI daarentegen zat meteen op een 0,7 per uur en zelfs lager.
Het apparaat doet dit niet voor niks, blijkbaar is er toch flow limitatie/obstructie aanwezig waardoor je een hogere druk nodig hebt. Je ziet direct het resultaat zoals je zelf al benoemt: een lagere rest AHI!

2) Wat mij opvalt, is dat de Resmed geen Obstructieve apneu en Hypopneu aangeeft in het display, alleen CA's.
Onze apparatuur geeft wel degelijk zowel de OA als CA aan, in het slaaprapport in het display zie je de AHI en vervolgens AI en CI. HI=AHI-totaal AI en OA=total AI-CA. Op basis van de FOT (forced oscillation technique) technologie wordt bepaald of de luchtweg open, danwel gesloten is, dit is een zeer betrouwbare methode.

3) AB Filter is dit een pollen filter die op de plaats komt van het witte filter?
Nee, het AB filter is een filter die tussen de luchtuitlaat van het apparaat en de slang wordt geplaatst bij gebruik van het apparaat door meerdere patiënten (bv in een instelling). We hebben wel hypoallergene filters beschikbaar voor onze apparaten, deze komt dan ipv het witte filter die standaard in het apparaat zit. De instelling AB filter moet op 'Nee' blijven staan, tenzij dit AB filter echt wordt toegepast.
Standaard luchtfilters zorgen voor effectieve luchtfiltratie voor uw ResMed S9 en Air 10-apparaten voor slaaptherapie.
Deze wegwerpfilters kunnen apparaten beschermen tegen vervuiling zoals huidschilfers en kattenhaar en helpen uiteindelijk uw patiënten schone lucht in te ademen. De luchtfilters moeten om de zes maanden worden vervangen, of vaker als ze gaten ontwikkelen of verstopt raken met vuil of stof.
De hypoallergene luchtfilters voor S9 en Air 10-apparaten voor slaaptherapie zijn gemaakt van een combinatie van materialen die voorkomen dat fijne deeltjes en grotere materie uw therapieapparaat en uiteindelijk uw luchtwegen binnendringen. Uw luchtfilter moet om de zes maanden worden vervangen, of meer indien nodig, bijvoorbeeld als het is beschadigd, gescheurd of wordt geblokkeerd door stof of vuil.
Het ResMed hypoallergene luchtfilter is met name geschikt als u lijdt aan hooikoorts of andere allergenen in de lucht.

4) Is er een speciale USB stick nodig, daar er een USB ingang aanwezig is. Vervangt deze dan de SD kaart?
Nee, de USB ingang is enkel bedoeld voor de technische dienst om het toestel uit te kunnen lezen of upgrades te kunnen verrichten.

5) De Basisinstelling is standaard of Plus. Wat houden deze termen in en wat is het verschil dan?
Dit heeft te maken met welke toegang de gebruiker heeft in het slaaprapport. Selecteer je Standaard dan ziet men in het slaaprapport enkel gebruik, maskerpas en bevochtiger en wanneer je deze op Plus zet ziet de patient een zeer uitgebreid slaaprapport met naast bovengenoemde zaken tevens AHI, AI, CA, kun je periodes selecteren etc.

6) Er is een draadloos teken in het display zichtbaar, maar nergens zie ik iets waar je dit zou kunnen activeren. Hoe werkt dit?
Klopt, in al onze Airsense (CPAP en APAP) en Aircurve (Bi-Level en ASV) zit nu standaard een data module die, na activatie, dataverkeer en hiermee uitlezen op afstand mogelijk maakt. Voordat dit geactiveerd mag worden moet de patient altijd een consent formulier ondertekenen. We zijn met een aantal ziekenhuizen in NL druk bezig dit verder uit te rollen.

7) Is het ademhalingspatroon van vrouwen anders dan die van mannen, daar jullie een speciale witte Resmed AirSense 10 voor vrouwen aanbieden?
Klopt, vrouwen hebben veel vaker een meer oppervlakkige ademhaling en een lagere AHI. Ook zie je bij vrouwen vaak RERA´s voorkomen. Onze Autoset For Her heeft een specifiek algortime die hier m.n. op inspeelt. Dit apparaat is echter nog niet verkijgbaar in NL en we zijn nog aan het bekijken of we deze uberhaupt hier op de markt brengen.

8) Wat voor gevolgen heeft het verkeerd instellen van type slang of masker?
Het ingeven van het juiste maskertype geeft informatie aan het toestel over de bedoelde lekkage van dat masker. Het toestel zal deze intentionele lekkage aftrekken van de totale lekkage om zo enkel de onbedoelde lekkage weer te geven. Wanneer het juiste masker niet wordt ingegeven zal dit consequenties hebben voor de betrouwbaarheid van de weergegeven lekkage, hetzij een overschatting of een onderschatting. Dit beïnvloed echter niet de monitoring van de flow en zal ook geen invloed hebben op de variabelen gerelateerd aan de flow zoals triggering,cycling, teugvolume etc

Wat betreft de ingave van het type slang: een slang met een kleinere diameter (slimline) heeft meer weerstand dan een slang met een grotere diameter. De geleverde druk bij het masker zal een beetje lager zijn dan verwacht. Dit heeft echter geen consequentie voor de monitoring van de flow en de hieraan gerelateerde variabelen, omdat de verhouding tussen weerstand en flow bijna lineair is binnen het drukbereik gebruikt voor medische doeleinden. Wij adviseren echter om het juiste type masker en slang in te geven in het toestel teneinde de lekkage en drukken zo correct mogelijk weer te geven.
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 6062
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Keuzemenu: mijn opties

Aanlooptijd: vaak ook wel de rampinstelling genoemd. Deze kun je op uit laten staan als je direct met de juiste druk wilt beginnen. Wil je er wel gebruik van maken dan zet je hem op aan. Deze is dan instelbaar vanaf 5 minuten tot maximaal 45 minuten in stapjes van 5 minuten. Je kunt de aanlooptijd ook op Auto instellen. De cpap kan namelijk registreren wanneer je in slaap bent gevallen en gaat dan pas naar de vaste druk of bij een apap naar de minimale ingestelde druk.

Startdruk: Als de Aanlooptijd is ingeschakeld en op een tijdsinterval staat ingesteld, dan kun je met behulp van deze knop de Startdruk instellen met een interval van 0,2 cmh2o. Maximaal de vaste druk bij cpap en de minimum druk bij de apap. Logisch is deze instellingen niet, want dan heeft de Aanlooptijd geen nut. Eerder op 5 of 6 cmh2o als je gebruikt maakt van een neusdoppenmasker, hiermee voorkom je dan dat je de therapie begint met een benauwd gevoel door een te lage luchtstroom.

Climate control: bij het gebruik van de Climate Line verwarmde slang zie je nu Climate Ctrl staan. Je kunt dan kiezen uit twee mogelijkheden. Auto of Handm. Bij Auto vervalt de mogelijkheid om het Bevochtiging Niveau in te stellen. Bij Handm. kun je dit wel doen. Mijn advies Auto.

Slangtemperatuur: bij het gebruik van de Climate Line verwarmde slang kun je nu de Slangtemp. instellen. De mogelijkheden zijn Uit, instelbaar van 16 tot maximaal 30 graden Celsius, Auto. Mijn advies, Auto. Climate Ctrl en Slangtemp. op Auto stand en bij het gebruik van een Full face masker en Neus masker heb je dan volgens Resmed geen last van condens in de slang. Bij een neusdoppen masker dus wel in het stuk slang van het masker zelf.

Vochtigheid Niveau: instelbaar van Uit, stand 1 tot en met 8.

Toelichting:

Zodra je de verwarmde slang gebruikt staat de Climate control op Auto en is de bevochtiger niet instelbaar, maar wordt automatisch ingesteld ongeacht of de slangtemperatuur op Auto staat of op een andere temperatuur staat of zelfs op Uit staat.

Zodra de Climate control op Handmatig staat, kun je de bevochtiger handmatig instellen, ongeacht of de slangtemperatuur op Auto staat of op een andere temperatuur staat of zelfs op Uit staat.

Zodra de watertank uit het apparaat is gehaald en is vervangen door het bijbehorende zij deksel, kun je Climate control niet meer in het menu zien en instellen. Dit zelfde gaat ook op voor de bevochtiging instelling. Nog wel zichtbaar en instelbaar tussen Uit en 16 tot en met 30 graden Celsius is de slangtemperatuur van de verwarmde slang. Het wordt sterk afgeraden om de verwarmde slang op een temperatuur stand te gebruiken zonder tegelijkertijd gebruik te maken van de bevochtiger. Dit wordt afgeraden omdat de verwarmde lucht de luchtweg kan aantasten en zeker sterk kan uitdrogen zonder bevochtiging.

Dus geen bevochtiger in gebruik, dan de verwarmde slang op Stand 'Uit' zetten of de normale slang gaan gebruiken.

SmartStart: mogelijkheid Uit of Aan. In stand Aan hoef je de cpap niet meer uit of aan te zetten met de groen verlichte knop bovenop het toestel. Je zet je masker op, haalt adem door het masker en de cpap gaat werken. Je zet je masker af en na 2 tot 3 seconden gaat de cpap uit. Alleen bij een lager ingestelde druk bij het gebruik van een neusdoppen masker kan het voorkomen dat de cpap niet uit wil gaan. Na het afzetten blijft de cpap nog 20 minuten blazen om de temperatuur af te laten koelen en eventueel waterdruppels op te laten drogen.

(tip 1: Als je de groen verlichte aan/uit knop een paar seconden ingedrukt houd, dan zet je de cpap op ECO stand, scheelt overdag in de stroom kosten. Let op: maak je gebruik van E-Health en/of myAir gebruik dan de Eco -stand niet, de kans bestaat dat de gegevens niet verzonden kan worden.)

(Tip 2: Als je de cpap uitzet zie je direct in het display een knipperend sneeuwvlokje symbool staan. Dit betekent dat de cpap nog met een kleine druk (1 cmh2o} zo 20 minuten doorblaast om eventueel condens binnen in de slang sneller op te laten drogen.

Wil je dit niet, hou dan het aan/uit knopje (groen gekleurd licht) net zolang ingedrukt (3 tot 5 sec) totdat het groene lampje uitgaat. (Dit is de eco stand, dit kan tot de volgende avond zo blijven. Cpap verbruikt dan overdag minder stroom) Je kunt er ook voor kiezen om dan direct daarna de cpap weer aan te zetten door kort op het aan/uit knopje te drukken. Alleen het display gaat dan aan, zodat je de slaaprapport gegevens alsnog kunt bekijken. Resultaat het zachtjes doorblazen is dan gestopt. Je kunt daarna de ecostand weer inschakelen, als je dit wenst, door de aan/uit knop weer langer ingedrukt te houden.)

Masker: instelbaar op Kussentjes = Neusdoppen, Volgelaat = Full face, Neus = Neus.

Maskerpas: hiermee kun je controleren of je masker goed zit. Bij veel lekkage een rode smiley en bij een juiste instelling een groene smiley.

Opwarmen: met deze functie kun je de cpap 10 minuten voor het gebruik het watertemperatuur op laten warmen.

Vliegtuigmodus: aan of uit. Het apparaat mag worden meegenomen in de handbagage. Medische hulpmiddelen worden niet meegerekend in het maximale gewicht van de handbagage.
Het apparaat kan op het vliegtuig worden gebruikt want het voldoet aan de vereisten van de Federal Aviation Administration (FAA). Op Reizen met uw apparatuur vindt u begeleidende brieven voor luchtreizen die u kunt downloaden en afdrukken.
Wanneer u het apparaat gebruikt in een vliegtuig:
- zorg dat de bevochtiger geheel leeg is en in het apparaat is geplaatst. Het apparaat werkt alleen als de bevochtiger is geplaatst.
- schakel de Vliegtuigmodus in (raadpleeg de gebruikershandleiding voor instructies).

Over: informatie van het toestel, de bevochtiger of de GSM verbinding. Het belangrijkste is het aantal draaiuren. Een CPAP moet minstens 16000 draaiuren maken voordat er een mogelijkheid voor technische vervanging bestaat. Tenzij de therapie een ander soort toestel vereist, bijvoorbeeld een bipap.
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 6062
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Keuzemenu: slaaprapport

Op het display van de Resmed AirSense 10 Autoset staat onder "Mijn opties" (dus niet in) het 'Slaaprapport' vermeldt. Via de ronde draaiknop (draaien en erop klikken) kun je dit Slaaprapport openen.
Er bestaan twee rapporten: verkort of uitgebreid. Welk rapport wordt getoond is afhankelijk van de door uw arts of leverancier gekozen instelling. In de basisinstellingen wordt dan gekozen voor 'aan' (verkort) of 'uit' (uitgebreid).


verkorte versie

Home: via deze keuze keert u terug naar het vorige displayoverzicht.

Gebruik uren: dit zijn de uren dat het apparaat heeft aangestaan ongeacht of u wel of niet geslapen heeft. Dit is een overzicht van de laatst gemeten periode. Weergegeven wordt uren:minuten.

Maskerafdichting: dit geeft de afdichting weer van het masker in de vorm van een Smiley. Groen is goed, Rood is fout. Rood wordt de Smiley wanneer één derde van de gemeten tijd lekkage boven de 24 liter per minuut heeft voorgedaan. Is dit het geval, dan dient u hier absoluut aandacht aan te schenken. Tijdens grote lekkage kan het apparaat niet nauwkeurig de AHI meten en heeft u dus valse AHI informatie. Via 'Mijn opties' kunt u gebruik maken van 'Maskerpas'. Lukt het u niet, neem dan contact op met uw leverancier. Een verouderd masker, 1 jaar in gebruik of langer, kan een slappe siliconen rand geven die makkelijker gaat lekken.

Bevochtiger: als de bevochtiger goed werkt en natuurlijk gebruikt wordt, dan wordt dit weergegeven door een groene Smiley. Zet u het apparaat aan zonder bevochtiger en zonder zijkap, dan hoort u dit aan het geluid en het apparaat slaat af na enige seconden. In het display komt de volgende melding: Let op, Hoge lekkage gedetecteerd, kijk uw waterreservoir of zijkap na. Via de OK knop komt u weer in het Home display terecht. Een rode Smiley voor de bevochtiger heb ik nog niet meegemaakt.

Tot. uren gbrkt: hier wordt het totaal aantal gebruikte uren weergegeven vanaf het moment dat u het apparaat in gebruik heeft genomen. Dit is niet het totaal aantal draaiuren vanaf de fabriek. Deze kunt u terug vinden in het Klinisch Menu, onder 'Configuraties/over'. Bij 15 tot 16 duizend draaiuren verwisselde men vaak het apparaat maar tegenwoordig wordt dit pas gedaan als het apparaat gebreken gaat vertonen.uitgebreide slaaprapport

Home: via deze keuze keert u terug naar het vorige displayoverzicht.

Gebruik uren: dit zijn de uren dat het apparaat heeft aangestaan ongeacht of u wel of niet geslapen heeft. Weergegeven wordt uren:minuten.

Gebeurt.(enissen) (AHI) p/u: dit zijn het aantal Apneus (Obstructief en Centraal) en het aantal Hypopneus (Obstructief en Centraal, kan niet onderscheiden worden) over de gehele meettijd verdeeld per uur. In de wereld van apneu wordt dit altijd per uur uitgedrukt. Heeft u korter dan een uur geslapen bijv. in de middag, dan wordt dit herberekend naar een ahi per uur. AHI staat voor Apneu Hypopneu Index.

Maskerafdichting: dit geeft de afdichting weer van het masker in de vorm van een Smiley. Groen is goed, Rood is fout. Rood wordt de Smiley wanneer één derde van de gemeten tijd lekkage boven de 24 liter per minuut heeft voorgedaan. Is dit het geval, dan dient u hier absoluut aandacht aan te schenken. Tijdens grote lekkage kan het apparaat niet nauwkeurig de AHI meten en heeft u dus valse AHI informatie. Via 'Mijn opties' kunt u gebruik maken van 'Maskerpas'. Lukt het u niet, neem dan contact op met uw leverancier. Een verouderd masker, 1 jaar in gebruik of langer, kan een slappe siliconen rand geven die makkelijker gaat lekken.

Bevochtiger: als de bevochtiger goed werkt en natuurlijk gebruikt wordt, dan wordt dit weergegeven door een groene Smiley. Zet u het apparaat aan zonder bevochtiger en zonder zijkap, dan hoort u dit aan het geluid en het apparaat slaat af na enige seconden. In het display komt de volgende melding: Let op, Hoge lekkage gedetecteerd, kijk uw waterreservoir of zijkap na. Via de OK knop komt u weer in het Home display terecht. Een rode Smiley voor de bevochtiger heb ik nog niet meegemaakt.

Meer info: hieronder wordt meer informatie verstrekt. Er kan hier niet op geklikt worden, dus door de draaiknop te gebruiken gaat u naar meer informatie.

Tot. uren gbrkt: hier wordt het Totaal aantal uren gebruikt weergegeven vanaf het moment dat u het apparaat in gebruik heeft genomen. Let op dit is niet het Totaal aantal draaiuren vanaf Fabriek. Deze kunt u terug vinden onder "Mijn opties" en dan bij "Over". Bij 15 tot 16 duizend draaiuren verwisseld men vaak het apparaat, maar tegenwoordig wordt dit pas gedaan als het apparaat gebreken gaat vertonen.

Periode: door op deze instelling te klikken, kunt u kiezen uit: Annuleren - 1 dag - 1 week - 1 maand - 3 maanden - 6 maanden - 1 jaar. Als het apparaat van het stroomnet wordt gehaald, dan springt de Periode automatisch naar 1 maand. Dit gebeurd bij een storing (harde reset) of als u het apparaat meeneemt op vakantie.

Dagen gbrkt: hier wordt het aantal dagen weergegeven waarop het apparaat is gebruikt. Dit is afhankelijk van de instelling bij 'Periode'. Bij instelling 1 week en 5/7 wil dit zeggen dat het apparaat 5 van de 7 dagen is gebruikt.

Dagen > 4 u.: hier wordt het aantal dagen weergegeven dat het apparaat tenminste 4 uur per gemeten tijd is gebruikt. Ook dit is afhankelijk van de instelling bij 'Periode'. De Zorgverzekeraar gaat uit van tenminste 4 uur gebruik per nacht. Wordt dit niet gedaan, dan kan de Zorgverzekeraar na een waarschuwing het in bruikleen verstrekte apparaat terugnemen vanwege een niet effectieve therapie. Vlak na de start van de therapie geldt dit niet, daar men zeker maanden de tijd krijgt om aan het apparaat te wennen.

Gem. gebrk: hier wordt het aantal uren weergegeven dat het apparaat per dag is gebruikt. Bijv. 7,9 uur staat voor 7 uur en 54 minuten (hier is 0,1 = 6 minuten). Ook dit is afhankelijk van de instelling bij 'Periode'.

Gbr. Uren: hier wordt het totaal aantal uren weergegeven dat het apparaat in de ingestelde periode is gebruikt.

Druk: hier wordt de gemiddelde druk weergegeven in cmh2o of hPa in Cpap of Apap instelling,

Lekk.: hier wordt de lekkage weergegeven in liters per minuut. Resmed houd 24 liter per minuut aan. Zit je daarboven, dan heet dit bovenmatige lekkage.
Dit kan soms maar gedurende een seconde geweest zijn en dan wordt dit hier weergegeven.

AHI: Apneu Hypopneu Index is reeds besproken bij 'Gebeurt.(enissen) (AHI) p/u'

Totale AI: hier wordt de Totale Apneu Index weergegeven. AI in dit geval is het totaal aantal stops van Obstructieve en Centrale apneus.

Centrale AI: hier wordt alleen de Centrale Apneu Index weergegeven.
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 6062
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Keuzemenu: klinisch menu

Het 'Klinisch Menu' is een (vergrendeld) menu waarin artsen instellingen kunnen vastleggen en waar de fabrikant extra mogelijkheden biedt. Het is een kleine moeite om op het internet te achterhalen hoe u het Klinisch Menu kunt ontgrendelen. Ik ben daarom van mening dat een toelichting van dit menu u kan behoeden voor stappen die u beter niet kunt doen en die u moet overlaten aan uw arts of leverancier. Het aanbrengen van wijzigingen doet u op eigen risico. Alle wijzigingen worden in de machine geregistreerd en kunnen door artsen of leverancier worden uitgelezen.
Als u het menu heeft ontgrendeld ziet u in het display onder <home> de keuze <instellingen>. Druk de ronde knop in en en draai totdat u het <klinisch menu> ziet.


Therapie

Modus: hier kunt u kiezen voor Annuleren, CPAP of AutoSet (APAP). Annuleren spreekt voor zich. Kiest men voor CPAP dan kunt u daaronder de ingestelde druk in stellen van 4 cmh2o tot 20 cmh2o en dit kan in stappen van 0,2 cmh2o. Kiest men voor AutoSet, dan kunt u de Min. druk en Max. druk instellen van 4 cmh2o tot 20 cmh2o en dit kan in stappen van 0,2 cmh2o. Breng geen wijzigingen in de druk aan tenzij u dit in overleg met uw arts zelf mag wijzigen!

Masker: hier kunt u kiezen voor Annuleren, Kussentjes (= Neusdoppen), Volgelaat (= Full face) of Neus (Neus masker). Deze keuze kunt u ook instellen via "Mijn opties". Het juist instellen van het Maskertype is van belang om 'Grote lekkage' te kunnen berekenen t.o.v. de bij dit type masker behorende lekkage die nodig is om uw uitgeademde lucht uit het masker te wassen.


Comfort

Aanlooptijd: dit wordt bij andere merken ook wel ramptijd instelling genoemd. Instelbaar is Uit - 5 tot 45 min (in stappen van 5 min) - Auto. De Aanlooptijd zorgt ervoor dat gedurende de ingestelde tijd de druk van 4 cmh2o naar de vaste druk instelling bij cpap en bij apap van 4 cmh2o naar de minimum ingestelde druk loopt. De Auto stand registreert wanneer u in slaap bent gevallen en zal dan pas de druk gaan verhogen naar de vaste druk instelling bij cpap en bij apap van 4 cmh2o naar de minimum ingestelde druk. Deze mogelijkheden kunt u ook instellen via "Mijn opties".

EPR: hier kunt u kiezen voor Annuleren, Uit of Aan. EPR is een drukverlaging bij het uitademen. Dit is ongeveer gelijk aan a en c Flex functie bij andere merken. Kiest men voor Aan, dan kunt u verder gaan. U kunt dit in overleg met uw arts gaan gebruiken indien u problemen heeft met het tegen de luchtstroom uitademen.

EPR-duur: hier kan men kiezen voor de drukverlaging tijdens de Aanlooptijd (moet deze wel op Aan zijn gezet) of voor Hele tijd (gedurende de gehele nacht).

EPR-niveau: instelbaar in de volgende standen: 1, 2 of 3. Resp. drukverlaging van de uitademingsdruk t.o.v. de inademingsdruk van 1 cmh2o , 2 cmh2o of 3 cmh2o. Dit kan de therapie verlichten. https://www.directhomemedical.com/machines-cpap-bipap/s8-epr-easy-breathe-technology-facts-resmed.pdf

Reactie AutoSet: AutoSet-modus (alleen AirSense 10 AutoSet-apparaat).
Voor patiënten die gevoelig zijn voor snellere drukveranderingen tijdens de therapie, kan de AutoSetreactie worden ingesteld op Standaard of Zacht. Bij instelling op Zacht ontvangen patiënten rustigere drukstijgingen tijdens de therapie. Patiënten die AutoSet-reactiefunctie gebruiken, profiteren nog altijd van de voordelen van de AutoSettechnologie van ResMed, waaronder verbeterde gevoeligheid voor flowbeperking en CSA-detectie door middel van de Forced Oscillation Technique.

Climate Ctrl: hier kunt u kiezen voor < Annuleren, Auto of Handm. Bij het gebruik van een normale slang krijg je nu het Vochtigheid Niveau te zien, daarover zo meer. Bij het gebruik van de Climate Line verwarmde slang zie je nu Climate Ctrl staan. Je kunt dan kiezen uit twee mogelijkheden. Auto of Handm. Bij Auto vervalt de mogelijkheid om het Bevochtiging Niveau (= standaard stand 4) in te stellen. Bij Handm. kun je dit wel doen. Mijn advies: Auto. Deze mogelijkheden kunt u ook instellen via 'Mijn opties'. Heeft u een Resmed AirSense 10 Elite lees dan de opmerking bij "Let op" hierna.

Bij het gebruik van de Climate Line verwarmde slang kun je nu de slangtemp. instellen. De mogelijkheden zijn: uit, instelbaar (van 16 tot maximaal 30 graden Celsius), auto. Mijn advies: auto. Climate Ctrl en Slangtemp. op auto stand. Bij het gebruik van een full face masker en neusmasker heb je dan volgens Resmed geen last van condens in de slang. Bij een neusdoppen masker dus wel, in het stuk slang van het masker zelf. Deze mogelijkheden kunt u ook instellen via 'Mijn opties'.

Let op: Bij een Resmed AirSense 10 Elite ( = cpap) bestaat de mogelijkheid 'Auto' niet voor de slang temperatuur. Als dan gekozen wordt voor Climate Control op 'Auto' stand, dan vervalt de instelling slang temperatuur en de instelling bevochtiging. Het apparaat gebruikt dan als slang temperatuur 27 graden Celsius en de bevochtiger zal door het apparaat variabel worden ingesteld om zo de relatieve vochtigheid constant te houden zodat er geen of zeer weinig condens optreedt.

Vochtigheid niveau: instelbaar van Uit, stand 1 tot en met 8. Deze mogelijkheden kunt u ook instellen via 'Mijn opties'.


Accessoires

AB-Filter: dit staat voor Anti-Bacteriën filter en bij het gebruik daarvan kunt u voor Ja kiezen. Anders laat u de keuze op Nee staan.


Opties

Basisinstellingen: hier kunt u kiezen voor Aan (verkorte versie) of Plus (uitgebreidde versie). Hier moet u zijn om het slaaprapport van verkorte versie te wijzigen in de uitgebreide versie. Deze instelling kunt u zonder problemen wijzigen.

SmartStart: mogelijkheid Uit of Aan. In stand Aan hoef je de cpap niet meer uit of aan te zetten met de groen verlichte knop bovenop het toestel. Je zet je masker op, haalt adem door het masker en de cpap gaat werken. Je zet je masker af en na 2 tot 3 seconden gaat de cpap uit. Alleen bij een lager ingestelde druk bij het gebruik van een neusdoppen masker kan het voorkomen dat de cpap niet uit wil gaan. Na het afzetten blijft de cpap nog 20 minuten blazen om de temperatuur af te laten koelen en eventueel waterdruppels op te laten drogen. Deze mogelijkheden kunt u ook instellen via 'Mijn opties'.
Tip: als je de groen verlichte aan/uit knop een paar seconden ingedrukt houd, dan zet je de cpap op ECO stand, scheelt overdag in de stroom kosten.
Let op: de functie Smartstart kan ook voor een probleem zorgen. Als deze is ingeschakeld en er ontstaat een grote pieklekkage (bijvoorbeeld door lekkage via de openstaande mond) dan kan het apparaat dit registreren als dat het masker is afgezet. Het apparaat zal zich dan automatisch uitschakelen terwijl u ligt te slapen. U ontwaakt en ziet het display en het Aan/Uit knopje onverlicht zoals dit ook zo is als u ligt te slapen met de cpap op Aan stand. Pas door het draaien van de draaiknop springt de verlichting weer aan. Hou dit dus in gedachten als u de Smartstart functie heeft geactiveerd en u dit overkomt.

Herinneringen: hier kunt u de datum invullen en > Herh. invullen op stand Uit, 1 mnd - 24 mnden in stappen van 1 mnd voor de volgende Accessoires: Masker, Reservoir, Slang en Filter. U krijgt een waarschuwing als de herinneringsdatum bereikt is op het display. Handig als geheugen steun voor het verwisselen van filters en aanvragen van het jaarlijkse masker. Deze instelling kunt u zonder problemen wijzigen.


Configuratie

Taal: taal instelling

Datum: datum instelling dd-mm-jjjj

Tijd: uu/mm, Hier kunt u bij de zomertijd en wintertijd de tijd in uren wijzigen. Wees daar voorzichtig mee. Wintertijd instellen op de juiste datum na 14h00 's middags en voor 24h00 's avonds.

Drukeenh.: hier kunt u kiezen voor cmH2O of hPa

Temp.eenh: hier kunt u kiezen voor Celsius of Fahrenheit.

Fabrieksinst. her.: hier krijgt u de vraag voor gelegd: Weet u 't zeker? Fabrieks-instellingen herstellen? Nee / Ja.

Gegevens wissen: Hier krijgt u de vraag voor gelegd: Weet u 't zeker? Alle gegevens wissen? Nee / Ja.

Over: u kunt kiezen tussen <Vorige> u keert terug naar het vorige menu. Vervolgens kunt u gegevens zien van het Apparaat - CX-nummer - Bevochtiger - Interne modem. Deze gegevens kunt u ook zien via "Mijn opties", als bij Basisinstellingen Plus is ingevuld.

Via de instelling <Home> gaat u naar <klin.menu afsluiten> als u hier voor kiest keert u terug naar het basismenu.
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 6062
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Wat is CFlex bij Philips en EPR bij ResMed?

De "EPR" van een ResMed-machine (expiratoire drukverlichting) verlaagt de druk voor uitademen met precies 1, 2 of 3 cm, wat overeenkomt met de instelkeuzes van de EPR van 1, 2, 3.

C-Flex in een Respironics-machine werkt anders. De C-Flex-instellingen van 1, 2, 3 verminderen wel de druk wanneer u begint uit te ademen. Maar niet op exacte cm's.
C-Flex 1 geeft " enige reductie " in uitademingsdruk
C-Flex 2 geeft " iets meer reductie " in uitademingsdruk
C-Flex 3 geeft " de meeste reductie " in uitademingsdruk

De C-Flex-drukval voor uitademen is niet exact, zoals EPR in een ResMed-machine zit. De hoeveelheid drukvermindering die u krijgt met C-Flex (bij welke dan ook C-Flex-instelling) is erg afhankelijk van hoe krachtig u uitademt.

Als het begin van uw uitademing vrij krachtig is (denk aan een sterke "HUFF !!") zal C-Flex de druk verminderen, meer dan wanneer u uw uitademing heel zacht start. U kunt een wisselende mate van drukval krijgen bij dezelfde C-Flex-instelling (bijvoorbeeld C-Flex ingesteld op 3) van de ene naar de andere uitademing - iedere keer dat u uitademde, zou de werkelijke hoeveelheid drukvermindering die u zou krijgen afhankelijk zijn van hoe sterk of licht die specifieke uitademing van u was.

Er zijn nog andere aanzienlijke verschillen tussen ResMed's EPR en Respironics C-Flex, maar het feit dat één (ResMed) exacte drukvermindering geeft in cm's volgens de 1, 2, 3 EPR-instelling en de andere (Respironics) geeft een vage daling van "enige", "meer", "meest" voor de 1, 2, 3 C-Flex-instelling, is een van de grootste verschillen tussen het soort uitademingsdrukverlichting dat door deze twee merken wordt aangeboden.

C-Flex is ontworpen om het grootste deel van zijn drukverlies te geven aan het begin van de uitademing ... aan het begin van het uitademen elke keer. Het is ook ontworpen om de normale druk weer terug te laten komen VOORDAT de persoon volledig is uitgeademd. Dat gevoel (als de persoon het voelt) van meer druk terugkomen terwijl de persoon nog steeds probeert uit te ademen, kan verontrustend zijn. Kan je het gevoel geven dat je weer moet inademen, ook al adem je nog steeds uit.

Dat ontwerp van C-Flex heeft echter een goed doel. Als de luchtweg begint in te storten (te blokkeren) omdat de ademhaling slinkt, en als de luchtweg tijdens de pauze na het uitademen dicht gaat, voordat de persoon begint te INADEMEN, kan de instorting (blokkade) de persoon ervan weerhouden zelfs een nieuwe inhalatie te kunnen starten. Hij zou een apneu hebben.

Door C-Flex te ontwerpen om de therapeutische druk weer IN te laten VOORDAT de persoon van nature begint te inhaleren, kan de ineenstorting (blokkeren) niet gebeuren. De benodigde druk om de luchtweg open te houden, is al op zijn plaats zodat de persoon kan STARTEN om weer in te ademen.

In mijn vorige bericht is beschreven hoe C-Flex is ontworpen om de therapeutische druk weer in te laten voordat de uitademing is voltooid, zodat de luchtweg open wordt gehouden, zodat de persoon weer kan inademen.

1063524_PRSTS_Flex_SalesAid.pdf
1065624_FlexFamilyDSIntl.pdf


ResMed's EPR werkt heel anders. Hoewel C-Flex het meest laat vallen aan het begin van de uitademing, lijkt EPR (toch, als ik het heb gebruikt) niet de volledige 1, 2 of 3 cm druk te laten zakken op het moment dat een persoon start om uit te ademen. EPR voelt aan alsof de druk naar beneden gaat als de uitademing doorgaat . De volledige exacte drukverlaging van 1, 2 of 3 cm is op een bepaald punt tijdens het uitademen en blijft BLIJVEN tot het einde van de uitademing.

Aan het einde van het uitademen en tijdens een pauze die kan plaatsvinden voordat de persoon weer begint in te ademen, blijft de EPR zijn exacte drukdaling van 1, 2 of 3 cm handhaven. EPR wacht totdat de persoon BEGINT opnieuw in te ademen voordat hij de therapeutische druk weer in laat gaan. Dat is heel anders dan de manier waarop C-Flex de therapeutische druk weer inlaat VOORDAT de persoon zelfs helemaal klaar is met uitademen.

Maar wat als de ineenstorting (blokkade) van de luchtweg gebeurt omdat een EPR-instelling van "3" 3 cm minder druk geeft dan nodig is om de apneus van die persoon te voorkomen? Wat als een persoon een CPAP-druk van 10 heeft voorgeschreven, en de 7 cm die wordt afgeleverd tijdens een EPR-instelling van "3" (om de uitademingsdruk 3 cm te verlagen) kan een apneu plaatsvinden? Hoe kan de persoon zelfs weer inademen, zodat de EPR tijdens de pauze stopt met het onderdrukken van de druk? Hoe krijg je de therapeutische druk van 10 weer op gang?

Er is een beveiliging ingebouwd in EPR voor dat soort van eventualiteit. Als de persoon niet binnen zoveel seconden weer is gaan inademen, wordt de EPR opgeschort, wordt de therapeutische druk weer toegelaten en ... hopelijk wordt de luchtweg weer opengesperd. De persoon kan een nieuwe adem halen. EPR blijft "uit" totdat de normale ademhaling wordt hervat, waarna EPR weer iets gaat doen.

Dat is waarom ik vaak suggereer dat als iemand EPR gaat gebruiken, ze misschien hun CPAP-druk (of hun minimale druk met een ResMed autopap) 1 of 2 of 3 cm boven de voorgeschreven waarde willen instellen. Dat zou verzekeren dat de therapeutische druk inderdaad nog steeds aanwezig was, zodat de persoon op tijd een nieuwe adem kon halen.

Ze zouden nog steeds het comfortvoordeel van EPR halen, omdat een hogere druk om in het algemeen in te ademen niet ongemakkelijk is, en het is het relatieve verschil tussen inademen (bij een hogere druk) en uitademen (bij een lagere druk) waardoor "CPAP ademhaling" wordt bereikt met EPR ingeschakeld en natuurlijk aan voelt.

Heel wat mensen op het forum hebben geschreven over het verlagen van hun door de machine gerapporteerde AHI toen ze EPR uitschakelden. In de meeste gevallen zou ik zeggen dat ze die lagere AHI hadden gekregen als ze hun voorgeschreven druk hadden verhoogd met ongeveer hetzelfde aantal cm's waarop ze hun EPR hadden ingesteld, en liet ze de EPR gewoon op aan laten staan.

Dus, er zijn pluspunten en minnen over hoe deze twee heel verschillende-van-elk-andere uitademing "comfort" -eigenschappen werken. De twee fabrikanten zijn begonnen met het ontwerpen van hun verlichting van druk tijdens het uitademen op de manier die zij het beste vonden. Om nog te zwijgen van het feit dat patenten moesten worden overwogen!

Sommigen houden van de één, anderen houden van de andere, sommigen geven er de voorkeur aan om de uitademing hulpvoorziening van de fabrikant niet te gebruiken. Het is goed om keuzes te hebben.

Bron: CPAP.com, vertaald door Google Translate

Het voorstel om de therapeutische voorgeschreven druk met 1-2-3 cmh2o te verhogen bij gebruik van de EPR functie moet altijd in overleg met uw arts besproken worden.

Een Forumlid die C-Flex niet kon uitstaan, schreef over "ademstapelen" - 's nachts wakker worden bijna hijgend, want zelfs in de slaap was zijn lichaam blijkbaar gevoelig voor dat "gevoel" omdat hij waarschijnlijk een van die mensen is die een "ongelijk" uitademingspatroon heeft, niet altijd hetzelfde, en zei dat hij zich soms "overhaast" voelde om zijn volgende adem uit te halen. Het forumlid probeerde blijkbaar vroeg in te ademen, zelfs tijdens de slaap. Hij kon C-Flex niet gebruiken zelfs bij de laagste instelling.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
RuudJ
Moderator
Moderator
Berichten: 6062
Lid sinds: 29 okt 2011, 14:50

Re: Informatie over de AirSense 10

Met dank aan PersluchtPiraat:

EPR is eigenlijk een marketing naam voor iets dat al onder de naam Bilevel CPAP bekend was, namelijk "pressure support." (PS) Pressure support verlicht de inspanning van het ademen. Daarom wordt het toegepast bij spontaan ademende mensen met spierverlamming of andere neurologische klachten.

Het enige verschil is dat EPR beperkt is tot 3 cmH2O aan "ademhulp" (PS) terwijl een full blown Bilevel CPAP (ResMed VPAP of Respironics BiPAP) wel 23 cmH2O aan assistentie kan leveren.

In een slogan: Bij "Flex" wordt de druk een variabele, onbekende hoeveelheid (wel gestuurd met instelling 1 2 of 3) verlaagd UITSLUITEND aan het begin van de uitademing. Met EPR krijg je de volledige, onverminderde therapiedruk UITSLUITEND bij begin van inademen tot het moment dat je stopt met inademen. Direct daarna valt de druk terug met 1, 2 of 3 cmH2O volgens de respectievelijke EPR instelling.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum

ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.

Terug naar “Resmed”