Plaats reactie
RuudJ
Moderator
Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

Bericht door RuudJ »

Bron: www.cpaptalk.com, vertaald met Google Translate en licht geredigeerd. Het voorstel in dit artikel om de therapeutische voorgeschreven druk met 1, 2 of 3 cmh2o te verhogen bij gebruik van de EPR functie moet altijd in overleg met uw arts besproken worden.

De "EPR" van een ResMed-machine (expiratoire drukverlichting) verlaagt de druk voor uitademen met 1, 2 of 3 cm, wat overeenkomt met de instelkeuzes van de EPR 1, 2 of 3.
C-Flex in een Phlips Respironics-machine werkt op een andere wijze. De C-Flex-instellingen van 1, 2, 3 verminderen weliswaar de druk wanneer u begint uit te ademen, maar doet dat niet met exacte cm's.

C-Flex 1 geeft "enige reductie " in uitademingsdruk
C-Flex 2 geeft "iets meer reductie " in uitademingsdruk
C-Flex 3 geeft "de meeste reductie " in uitademingsdruk

De hoeveelheid drukvermindering die u krijgt met C-Flex van Philips is erg afhankelijk van hoe krachtig u uitademt.

Als het begin van uw uitademing vrij krachtig is (denk aan een sterke "HUFF !!") zal C-Flex de druk sneller verminderen dan wanneer u uw uitademing heel zacht start. U kunt een wisselende druk krijgen van de ene naar de andere uitademing. Iedere keer dat u uitademt krijgt u een drukvermindering die afhankelijk is van hoe sterk of licht die specifieke uitademing van u was.

Er zijn nog andere verschillen tussen ResMed's EPR en Philips C-Flex, maar het feit dat één (ResMed) exacte drukvermindering geeft in cm's volgens de 1, 2, 3 EPR-instelling en de andere (Respironics) geeft een vage daling van "enige", "iets meer", "meest" voor de 1, 2, 3 C-Flex-instelling, is een van de grootste verschillen tussen het soort uitademingsdrukverlichting dat door deze twee merken wordt aangeboden.

C-Flex is ontworpen om het grootste deel van zijn drukverlies te geven aan het begin van de uitademing ... aan het begin van het uitademen elke keer. Het is ook ontworpen om de normale druk weer terug te laten komen VOORDAT de persoon volledig is uitgeademd. Dat gevoel (als de persoon het voelt) van meer druk terugkomen terwijl de persoon nog steeds probeert uit te ademen, kan verontrustend zijn. Kan je het gevoel geven dat je weer moet inademen, ook al adem je nog steeds uit.

Een forumlid kon C-Flex niet verdragen en schreef over ademstapelen: dat hij zich soms 'overhaast' voelde om zijn volgende adem te beginnen en bijna hijgend wakker werd. Hij probeerde blijkbaar te vroeg in te ademen omdat hij waarschijnlijk een van die mensen is die een ongelijk uitademingspatroon heeft, niet altijd hetzelfde. Hij kon C-Flex daarom niet gebruiken, zelfs niet met de laagste instelling.

Als de luchtweg begint te blokkeren of zelfs dicht gaat bij het uitademen en de ademhaling slinkt voordat de persoon begint te INADEMEN, kan de blokkade de persoon ervan weerhouden om zelfs een nieuwe inademing te starten. Hij zou dan een apneu hebben. Het doel van C-Flex is om dat te voorkomen. C-Flex start de therapeutische druk VOORDAT de persoon van nature begint in te ademen. Zodoende kan de blokkade niet gebeuren. De benodigde druk om de luchtweg open te houden is dan al voldoende zodat de inademing kan beginnen.

Brochure Philips met uitleg over flex.pdf
(329.29 KiB) 228 keer gedownload

ResMed's EPR werkt anders. Hoewel C-Flex het meeste werkt aan het begin van de uitademing, lijkt EPR niet de volledige 1, 2 of 3 cm druk te laten zakken op het moment dat een persoon start met de uitademing. EPR voelt aan alsof de druk naar beneden gaat als de uitademing doorgaat. De volledige drukverlaging van 1, 2 of 3 cm is op een bepaald punt tijdens het uitademen en blijft tot het einde van de uitademing. EPR wacht totdat de persoon opnieuw BEGINT in te ademen. Dat is heel anders dan de manier waarop C-Flex de therapeutische druk weer inlaat VOORDAT de persoon zelfs helemaal klaar is met uitademen.

Maar wat als de ineenstorting (blokkade) van de luchtweg gebeurt omdat een EPR-instelling van "3" 3 cm minder druk geeft dan nodig is om de apneus van die persoon te voorkomen? Wat als een persoon een CPAP-druk van 10 heeft voorgeschreven, en de 7 cm die wordt afgeleverd tijdens een EPR-instelling van "3" (om de uitademingsdruk 3 cm te verlagen) kan een apneu plaatsvinden? Hoe kan de persoon zelfs weer inademen, zodat de EPR tijdens de pauze stopt met het onderdrukken van de druk? Hoe krijg je de therapeutische druk van 10 weer op gang?

Er is een beveiliging ingebouwd in EPR voor dat soort van eventualiteit. Als de persoon niet binnen zoveel seconden weer is gaan inademen, wordt de EPR opgeschort, wordt de therapeutische druk weer toegelaten en ... hopelijk wordt de luchtweg weer opengesperd. De persoon kan een nieuwe adem halen. EPR blijft "uit" totdat de normale ademhaling wordt hervat, waarna EPR weer iets gaat doen.

Dat is waarom ik vaak suggereer dat als iemand EPR gaat gebruiken, ze misschien hun CPAP-druk (of hun minimale druk met een ResMed autopap) 1 of 2 of 3 cm boven de voorgeschreven waarde willen instellen. Dat zou verzekeren dat de therapeutische druk inderdaad nog steeds aanwezig was, zodat de persoon op tijd een nieuwe adem kon halen.

Ze zouden nog steeds het comfortvoordeel van EPR halen, omdat een hogere druk om in het algemeen in te ademen niet ongemakkelijk is, en het is het relatieve verschil tussen inademen (bij een hogere druk) en uitademen (bij een lagere druk) waardoor "CPAP ademhaling" wordt bereikt met EPR ingeschakeld en natuurlijk aan voelt.

Heel wat mensen op het forum hebben geschreven over het verlagen van hun door de machine gerapporteerde AHI toen ze EPR uitschakelden. In de meeste gevallen zou ik zeggen dat ze die lagere AHI hadden gekregen als ze hun voorgeschreven druk hadden verhoogd met ongeveer hetzelfde aantal cm's waarop ze hun EPR hadden ingesteld, en liet ze de EPR gewoon op aan laten staan.

Dus, er zijn pluspunten en minnen over hoe deze twee heel verschillende-van-elk-andere uitademing "comfort" -eigenschappen werken. De twee fabrikanten zijn begonnen met het ontwerpen van hun verlichting van druk tijdens het uitademen op de manier die zij het beste vonden. Om nog te zwijgen van het feit dat patenten moesten worden overwogen!

Sommigen houden van de één, anderen houden van de andere, sommigen geven er de voorkeur aan om de uitademing hulpvoorziening van de fabrikant niet te gebruiken. Het is goed om keuzes te hebben.


modedit RM: het merk Devillbis hanteert de term SMARTFLEX. Daarover is dit artikel geschreven.
RuudJ
Moderator
Re: Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

Bericht door RuudJ »

door persluchtpiraat » 10 okt 2019 -13:41
Noorder schreef: ↑10 okt 2019 -12:46
Samengevat, C/A-Flex kent een vaste (of althans berekend voor het eind van de uitademing) tijdsduur voor de drukverlaging, EPR een flexibele tijdsduur gebaseerd op realtime monitoren van de uitademing(?)
Zo zou ik het niet beschrijven. EPR is eigenlijk een marketing naam voor iets dat al onder de naam Bilevel CPAP bekend was, namelijk "pressure support." (PS) Pressure support verlicht de inspanning van het ademen. Daarom wordt het toegepast bij spontaan ademende mensen met spierverlamming of andere neurologische klachten.

Het enige verschil is dat EPR beperkt is tot 3 cmH2O aan "ademhulp" (PS) terwijl een full blown Bilevel CPAP (ResMed VPAP of Respironics BiPAP) wel 23 cmH2O aan assistentie kan leveren.

In een slogan: Bij "Flex" wordt de druk een variabele, onbekende hoeveelheid (wel gestuurd met instelling 1 2 of 3) verlaagd UITSLUITEND aan het begin van de uitademing. Met EPR krijg je de volledige, onverminderde therapiedruk UITSLUITEND bij begin van inademen tot het moment dat je stopt met inademen. Direct daarna valt de druk terug met 1, 2 of 3 cmH2O volgens de respectievelijke EPR instelling.
Noorder schreef: ↑10 okt 2019 -12:46
Het probleem wat ik met Flex heb is dat het snel voelt alsof er te weinig debiet is; erg benauwd gevoel.
Dat kan inderdaad, omdat Flex niet de inspanning verlicht. Ze proberen meer een soort "illusie" te creëren.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar.
persluchtpiraat
Geregistreerde gebruiker
Re: Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

Bericht door persluchtpiraat »

Deze wetenschappelijke publicatie geeft in detail de verschillen aan tussen verschillende comfortfuncties
Ik behandel mijn UARS. Diagnose SEIN: "insomnie". Echter geen insomnie met CPAP, ra ra.
Binnenkort Oesofagale Manometrie bij Kempenhaeghe!
Philips Respironics BiPAP Auto 761P, 14 over 9 cmH2O, ResMed AirFit F30i

Plaats reactie