wanneer kom je in aanmerking voor een cpap ?

1
Dag Forumleden,

Ik heb al enige tijd een mra beugel aangezien ik in milde mate slaapapneu heb.
Ik heb echter het idee dat deze beugel niet veel helpt, ik blijf moe en lusteloos/depressief wakker worden elke ochtend, mij motoriek lijkt toch steeds slechter te worden en ik krijg ook meer cognitieve klachten.
Ik heb mijn longarts al verzocht om eens een cpap te gebruiken, maar deze vind dat ik daarvoor niet genoeg argumenten heb. Mijn klachten zouden niet van de apneu komen, aangezien de ademstops toch zijn verminderd tot onder de 5 (apneu/hypopneu index was bij laatste onderzoek 4,81 per uur, 26 ademhalingstops tijdens nacht, gemiddelde duur ademhalingsstop 34 seconden, maximale duur was 73 seconden, toch best lang vind ik).
Ik heb vervolgens de firma Vivisol aangeschreven teneinde dan maar zelf een cpap aan te schaffen, maar deze leveren enkel indien een slaapspecialist begeleiding geeft hierin.
Wat is wijsheid in deze ? maar doorgaan met de MRA of proberen via een second opinion een proefplaatsing van een cpap te bewerkstelligen ?
En zijn er criteria op grond waarvan beslist kan worden of iemand in aanmerking komt voor een cpap , bijvoorbeeld een index van meer dan zoveel AHI ?
Groet,
Bas.

Re: wanneer kom je in aanmerking voor een cpap ?

5
als ik het dus goed begrijp, kun je ook in aanmerking komen voor een cpap wanneer je AHI weliswaar niet zo hoog is, maar wanneer je wel lange ademstops hebt en hierdoor klachten ; zie de url en de tekst " Iemand met een beperkt aantal apneus kan stevige klachten hebben. Bijvoorbeeld als de apneus bijzonder langdurig zijn. Zo kan ook iemand met weinig klachten toch een ernstige osas hebben als de AHI hoog is" / dank nogmaals, ik ga het eens voorleggen aan de slaaparts

Re: wanneer kom je in aanmerking voor een cpap ?

7
Beste Sebas,

Ik had een ahi van 13 met ernstige vermoeidheidsklachten, heb er denk ik minimaal 10 jaar mee rondgelopen. Toen kreeg ik een mra maar na een half jaar gebruik sliep ik vrijwel niet meer en raakte ik echt uitgeput. Ik heb toen weer contact gezocht met de slaappoli en, nadat de kno-arts geconstateerd had dat mijn mra op de therapeutische stand stond, heb ik een nieuw slaaponderzoek gekregen. Ook omdat ik enorme last van restless legs had en bij het eerste onderzoek veel plmd had. Bij dit tweede onderzoek was ahi iets toegenomen dus die deed blijkbaar niet veel. Sindsdien een cpap. Dus ik zou zeggen: op grond van je moeheid een nieuw slaaponderzoek vragen, ook met een lage ahi kun je je heel moe blijven voelen. En wellicht heb je nog een andere slaapstoornis.

Succes, Jil

Verstuurd vanaf mijn MotoG3 met Tapatalk

Re: wanneer kom je in aanmerking voor een cpap ?

9
Hallo Bas,
Hopelijk gaat het lukken. Zelf had ik al enkele jaren vermoeidheidsklachten. Dat ik veel snurkte en de adem af en toe stokte, daar maakte mijn vrouw mij op attent. Mensen die alleen wonen hebben een goeie huisarts nodig want slaapapneu komt niet direct op bij de meeste huisartsen. Huisarts bezocht en onmiddellijk verwijzing gekregen. Eerst KNO-arts bezocht, slaaptest thuis gedaan en daarna de OSAS verpleegkundige. Slaaptest gaf aan dat ik een AHI had van 25. Zuurstofgehalte bloed daalde naar 72%.
Daarna de longarts bezocht en ik kreeg te horen dat ik een CPAP zou krijgen. Pak van mijn hart want een beugel zag ik niet zitten. In het ziekenhuis is een dependance van Total Care en ik kreeg een DevilBiss Autopap. De eerste twee apparaten die ik meekreeg heb ik teruggebracht omdat ze soms gewoon een nacht niet registreerden. Je krijgt dan ook geen goed beeld.
Ik heb expliciet om een machine gevraagd met een serienummer uit een andere reeks. De eerste twee zaten in dezelfde reeks, minder dan 100 nummers van elkaar. De derde die ik kreeg was duidelijk een gebruikte machine maar hij doet het tot op heden prima. AHI terug naar 2,5 en dat is volgens de kenners netjes.
Wel heb ik, omdat ik 48 jaren gerookt heb en 8 maanden ervoor gestopt was met roken, een Thorax foto laten maken en een longfunctieonderzoek gekregen. Alles was gelukkig goed en dat was een pak van min hart.
E.e.a. vond plaats in het Haga Ziekenhuis in den Haag. Ik vermoed dat veel longartsen doen alsof ze dit apparaat uit eigen zak moeten betalen. Alles wordt door de verzekering vergoed dus geen zorgen. Inderdaad een second opinion aanvragen als ze je aan het lijntje houden. Met zo'n CPAP gaat je leven er weer heel anders (beter) uitzien.
Succes!
ResMed Airsense 10 autoset en Resmed Mirage FX-N AHI gem. 0,4