problemen met doorslapen en Cognitieve Slaaptherapie (CGT-i)

1
Goeiemorgen, na lange aanhoudende doorslaapproblemen besloot ik toch maar even een bericht hier te posten om te polsen naar andere ervaringen rond doorslaapproblemen en vertel ik mijn ervaring met cognitieve slaaptherapie

Ik ervaar dus een probleem van regelmatig wakker worden (3 tot 5x per nacht). Je probeert je niet zenuwachtig maken, wat mij door mijn lange tijd van slaapproblemen aardig lukt, maar blijven de doorslaapproblemen en resulteert het in een slecht functioneren overdag en bij mij een verminderde resistentie tegen ziektes.

Tot voor kort nam ik een halve slaappil (Trazolan). Hoewel ik weet dat dit niet aangewezen is bij Apneu-patienten, gaf het mij toch het gevoel dat ik het eerste deel van de nacht wat kon doorslapen.
Er werd bij mij AHI 30 vastgesteld. Ik doorliep een traject van CPAP tot gebruik MRA en terug naar CPAP (omdat MRA AHI ‘maar’ verlaagde naar 20)

In ziekenhuis zei men mij ook na mijn 3de en laatste slaaptest dat alles medisch in orde was en perfect werkte (ik heb op mijn Philips Dreamstation een gemiddelde AHI van 1.5 op een druk van 8.5, wat dus zeer goed is). MAAR ik slaap dus 3-5u aan 1 stuk en dan word ik wakker om de 1 a 1u30.

Ik ben 35 j, (BMI +/-21) en ben sportief ingesteld, maar dat lukt niet meer zo goed door de vermoeidheid.
Door het niet werken en in mijn ogen slechte begeleiding in het ziekenhuis dan maar te rade gegaan bij andere slaapdokters en het psychologische errond, want ieder slaapprobleem is natuurlijk anders en misschien had ik naast mijn apneu ondertussen wel een verstoord slaappatroon of oneffectief. Mijn symptomen wezen het allicht wel aan. Er werd mij aangeraden om (cognitieve slaaptherapie te volgen). Hiermee is het niet de bedoeling om je tijd in bed te verlengen, maar om je tijd in bed zo efficiënt als mogelijk te gebruiken om te slapen: lees: minder/niet wakker worden, minder last bij inslapen. De therapie zelf is wel slopend (je mag veel minder tijd in bed doorbrengen, maar wordt geleidelijk aan verlengd). Hoewel ik nu in week 5 zit van de 8, moet ik zeggen of ik eraan twijfel of het wel mijn probleem tot in de kern zal oplossen, maar ik kan wel zeggen dat het wel zeker helpt om een gezond en vooral een NORMAAL slaappatroon en -hygiëne te ontwikkelen, zonder te grijpen naar slaappillen, theetjes, rituelen allerhande. Het vergt even een grote inspanning, maar voor velen die blijven kampen met vermoeidheid kan dit een oplossing zijn. In plaats van 3-5x wakker te worden, word ik heden 1-2x wakker (maar ik mag op dit moment ook 'maar' 7u15 in bed doorbrengen, initieel was dit 6u30. Anderen in mijn groep moesten starten bij 5u. Hell, but worth it!). Uiteindelijk is dit een therapie die je met zelfstudie en VEEL discipline zelf kunt doen, maar in het ziekenhuis ben je meer begeleid, heb je een groep waarbij je kunt ‘ventileren’, krijg je veel meer informatie en tips en coaching.

Ondertussen wacht ik even af, blijf volhouden in deze CGT-i-therapie en hoop dat ik toch wat kan beginnen doorslapen. Ik zal ook wat experimenteren om mijn druk van de CPAP licht op te voeren. Wie weet krijg ik AHI onder de '1' en lost dit ook het doorslaapprobleem op? Indien niet helpt dan maar gaan zoeken op weer een ander spoort.

Zijn er mensen met dezelfde problemen? Hebben jullie het kunnen oplossen? Deel gerust jullie mening!

Re: problemen met doorslapen en Cognitieve Slaaptherapie (CGT-i)

2
Yep, iedere nacht weer meerdere keren wakker. Soms,wel tot 10 keer per nacht. Val vaak snel weer in slaap maar nooit voor lang. Met regelmaat een nacht dat er totaal geen diepe slaap gemeten wordt.
Ik heb hier last van sinds de geboorte van mijn dochters (tweeling), en vermoed dat het een soort conditionering is.
Ook kom ik met regelmaat niet in slaap. Lig dan om 3.00 nog klaarwakker in bed.
Recent werd ik doorverwezen naar de Ruysdaelklinkiek. Daar schreef men mij Amitriptyline voor. Dit is een vorm van antidepressiva, waar je suf van wordt, en dus hopelijk op door slaapt. Ik moest beginnen met een halve tablet, en mag opbouwen naar 3 tabletten.
Daarnaast moest ik mij aan de slaaphygiene regels houden. Een uur voor het slapen geen schermen, altijd rondom dezelfde tijd naar bed, en weer opstaan (lastig met onregelmatige diensten). Vast ritueel bij het naar bed gaan, en niet langer dan 10 à 15 minuten wakker liggen in bed. Als het in slaap vallen niet lukt, dan ga je eruit, gaat iets saais doen en probeert het na een half uur nog eens.
Ik slaap nu iets beter, de late nachten zijn duidelijk minder geworden, ik slaap iets langer. Nu rondom de 7 uur, was 6 à 6,5 uur, maar afgelopen week toch weer een nacht van 2,5 en een van 4,5 uur. Ik herstel nu wel sneller van zo'n nacht, ervaar meer energie.
Resmed S9 Mirage SX for her. Van 22 AHI naar 1AHI. Respireo neusdoppenmasker. Een vaste druk van 7. Masker Airfit P 10. Druk verhoogd naar 8.
Masker F en P Brevida. Druk verlaagd naar 7.
Nieuw slaaponderzoek: AHI 33 zonder CPAP

Re: problemen met doorslapen en Cognitieve Slaaptherapie (CGT-i)

3
Ik kan er ook over meepraten. AHI is nu met cpap prachtig tussen de 0,1 en 0,5 maar dat is het enige goede nieuws.

Ben al jaren tussen de 5 en 10 x per nacht wakker (slaap meteen in en meestal ook weer meteen als ik wakker word) en heb de huisarts gevraagd om hetzelfde middel als Agnes-HAM noemt maar kreeg dit niet omdat ze nog nooit van deze toepassing van dit medicijn had gehoord. (huisarts heeft hiervoor nog contact opgenomen met mijn behandelende specialisten in het ziekenhuis die het ook niet kenden)
Dit was dus een hele teleurstelling voor mij want ik wilde dit meteen gaan proberen. Ik heb nu weer een afspraak gemaakt met de Osas en longarts in het ziekenhuis maar dit kon pas half Januari.
Wordt vervolgd dus voor mij en ik hoop dat de specialisten wel een oplossing weten want dit beperkt mijn leven heftig.
Resmed airsence 10 met neusdoppen Airfit P10

Re: problemen met doorslapen en Cognitieve Slaaptherapie (CGT-i)

4
Hallo,

Bedankt voor jullie reacties. Als ik dit zo lees valt mijn probleem toch nog mee.

slaapmiddel Trazolan heeft mij indertijd toch wat geholpen -psychisch- (ik ben er zelf nog maar 2 weken vanaf met dank aan de therapie die ik volg). Goed opletten met welk soort slaapmiddel je neemt, want ze geven je het gevoel dat je wel (door)slaapt, maar je slaapkwaliteit verbetert er niet door. Integendeel, dus het zal je een vals gevoel geven, samen met bijwerkingen (sufheid enz.) + dat er op een gegeven moment gewenning optreedt en ze weer minder gaan werken. Eigenlijk is het sterk afgeraden (en ik heb er los van mijn jonge leeftijd al heel wat ervaring mee). Nogmaals: ze verbeteren je slaapkwaliteit niet en dat is toch wat we zoeken...

Verder onderzoek is wellicht the way to go, maar ik kan toch ook de CGT-i aanbevelen. Het is enkele weken serieus op je tanden bijten door een groter tekort aan slaap (maar als je nu slecht slaapt is dat relatief). Toch zou toch 8-9/10 van de mensen moeten helpen. Hoewel mijn probleem nog niet volledig opgelost, voel ik wel verbetering in mijn slaaphygiene in z'n totaliteit (ik heb nog 3 weken te gaan in de sessies): ik wordt nu gemiddeld 1 à 2x wakker waar dat vroeger 3 à 5x wakker.

Wat Agnes-HAM beschrijft lijkt op wat CGT-i uiteindelijk beoogt, maar daar gaan ze er van uit dat je geen rituelen moet doen om normaal te kunnen slapen, een normaal slapende mens doet dat meestal toch ook niet?
In mijn sessies was er iemand die vertelde dat ze haar tanden om 20u poetste omdat indien ze dit voor het naar bed gaan deed ze weer klaarwakker werd. Ook dit is een ritueel en wordt in de sessies afgeraden om dit zo te blijven doen. Ze moet haar tanden poetsen voor z naar bed gaat.
Dit gaat natuurlijk om herconditioneren van je brein...

Hoe lang liggen jullie gemiddeld in bed? Hoe veel tijd daarvan slapen jullie?

Re: problemen met doorslapen en Cognitieve Slaaptherapie (CGT-i)

5
Dat wisselt nogal, door de onregelmatige diensten (van7.30 tot 16.00 en van 14.00 tot 22.30). Daardoor werken de slaaphygiene regels voor mij ook niet goed. Mijn bioritme is dat van een avondmens, ik ga dus liever rond 00.00-1.00 naar bed en sta dan rond 9.00 op. Tijdens de vroege diensten is het lastiger omdat ik dan uiterlijk om 23.00 zou moeten slapen, wat dus niet lukt.
Als ik 8 uur in bed lig, haal ik misschien net 6,5 uur slaap (mijn gevoel daarin wordt bevestigd door de registratie van mijn fitbit), vaak ook minder.
Tijdens mijn vakantie (of meer vrije dagen achter elkaar) kom ik soms weleens boven de 7 uur slaap uit, heel soms 8 uur. Als ik dus mijn bioritme kan volgen gaat het duidelijk beter. Overigens, ook als ik langere tijd achter elkaar dagdiensten heb, gaat het ook beter.
Het streven is dus 8 uur slapen, maar daarvoor moet ik zeker 9,5 uur in bed liggen en dat garandeert ook zeker geen uitgerust gevoel.
Resmed S9 Mirage SX for her. Van 22 AHI naar 1AHI. Respireo neusdoppenmasker. Een vaste druk van 7. Masker Airfit P 10. Druk verhoogd naar 8.
Masker F en P Brevida. Druk verlaagd naar 7.
Nieuw slaaponderzoek: AHI 33 zonder CPAP