Uitgebreide uitleg over Oscar.

1
Inleiding
SleepyHead was een Open-Source stuk software (gratis) voor slaapapneupatiënten, het product van duizenden uren van hacking en ontwikkeling door een eenzame Australische ontwikkelaar genaamd Mark Watkins, die daarmee duizenden slaapapneupatiënten geholpen heeft de controle over hun behandeling terug te nemen van overbelaste en te weinig investerende artsen.
De software gaf patiënten toegang tot de slaapgegevens die worden gegenereerd door hun CPAP-machines, maar die over het algemeen ontoegankelijk blijft, verborgen door Digital Rights Management en eigen gegevensformaten die alleen kunnen worden gelezen door geautoriseerde gebruikers (artsen) met bedrijfseigen software die patiënten vaak niet kunnen kopen, gebruiken of downloaden.
SleepyHead, samen met gebruikersforums zoals CPAPtalk.com en ApneaBoard.com hebben patiënten in staat gesteld fabrikanten van medische apparaten te omzeilen, die liever hadden dat de software helemaal niet bestond. Fabrikanten van medische apparatuur vochten in 2015 om een ​​vrijstelling van de Digital Millennium Copyright Act te voorkomen om hacking te legaliseren door patiënten die toegang wilden hebben tot hun eigen gegevens, maar een vrijstelling werd verleend, waardoor SleepyHead en dergelijke software werden gelegaliseerd.
Bron: Vice.com, Jason Koebler

OSCAR (Open Source Cpap Analysis Reporter)

Op 8 februari 2019 heeft Mark Watkins, na onenigheid over de ontwikkelingswerkzaamheden van SleepyHead, besloten om zijn werkzaamheden aan SleepyHead stil te leggen en definitief ermee te stoppen. Daar SleepyHead een open-source project was, heeft een kleine groep mensen in de USA en in Nederland besloten om dit project verder voort te zetten uitgaande van de laatste uitgebrachte versie van SleepyHead, onder de naam OSCAR. De ontwikkeling van OSCAR zal in de loop van de tijd worden voortgezet en af en toe voorzien worden van updates. Veel van OSCAR komt dus overeen met SleepyHead, maar er zullen steeds grotere verschillen ontstaan. Het is de bedoeling om OSCAR geschikt te maken voor nog meer merken en typen cpap's. Het zal echter veel tijd vergen om dit zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Men vraagt dus om begrip en geduld.

Inmiddels is OSCAR op dit moment, maart 2022, zo veel verder door ontwikkeld, dat wij u sterk aanraden om alleen met OSCAR verder te gaan. OSCAR kan nu met meerdere merken werken en werkt veel nauwkeuriger met de gegevens dan SleepyHead.

Index
Hoofdstuk 1: Download en Installatie
Hoofdstuk 2: Profiel aanmaken
Hoofdstuk 3: Het instellen van de software
Hoofdstuk 4: Zonder data geen uitlezing
Hoofdstuk 5: Statistieken
Hoofdstuk 6: Dagrapport (Nog in bewerking)

Er is een zeer uitgebreide Handleiding van de ontwikkelaars. U kunt de volledige handleiding direct omzetten naar Nederlands met behulp van de taalknoppen bovenaan op elke pagina.

1 - download en installatie

2
Geschikt voor de volgende machines

Kijk hier in de Wiki van OSCAR of uw machine ook ondersteund wordt door OSCAR !

• ResMed S9, AirSense 10/11 en AirCurve 10
• Philips Respironics System One en DreamStation 1 & 2
• DeVilbiss 54 & Blue 64 x
• Weinmann Somnobalance
• Fisher &Paykel ICON & ICON+

OSCAR werkt ook met de oxymeters van ResMed en PRS1 en alle modellen van de Contec CMS50 serie zuurstof desaturatiemeters (en klonen zoals Pulox), zowel standalone als door synchronisatie met CPAP data.

Het ApneuKenniscentrum raadt u aan om voortaan OSCAR te gaan gebruiken, daar deze sterk verbeterd is ten opzichte van SleepyHead, waarvan de ontwikkeling in 2019 is stopgezet.

Download OSCAR (gratis)

Via onderstaande link kunt u voor de verschillende besturingssystemen die er zijn, het programma OSCAR downloaden:

OSCAR


Oscar Installatie voor Windows, betreffende Virus waarschuwing:

https://www-apneaboard-com.translate.go ... protection

Oscar installatie voor Apple, betreffende Virus waarschuwing:

https://www-apneaboard-com.translate.go ... x_tr_hl=nl

Grafische problemen
Na installatie kan het voorkomen dat de tekst extreem klein of onleesbaar is.
Probleem: Tekst is extreem klein of onleesbaar.
Mogelijke oorzaak: Dit kan voorkomen bij ultra-high definitie schermen.
Oplossing of workaround:
In Windows 10 en 11:
Ga in de Windows bestandsverkenner naar de map waarin het oscar.exe programma staat (meestal C:\program files\OSCAR of C:\program files (x86)\OSCAR).
Klik met de rechtermuisknop op 'oscar.exe'.
Klik links op 'Eigenschappen'.
Klik links op het tabblad 'Compatibiliteit'.
Klik links op 'Hoge DPI instellingen wijzigen'.
Klik links op het vakje voor 'Override high DPI scaling behavior'.
Schalen uitgevoerd door: Klik op vervolgkeuzelijst net eronder en selecteer 'Systeem'.
Klik op Toepassen en dan op OK.Na installatie en het voor de eerste keer opstarten wordt u gevraagd om een profiel aan te maken, wat wordt besproken in het volgende hoofdstuk.

2 - profiel aanmaken

3
Tip: om de tekst op de afbeeldingen te kunnen lezen, klikt u op de afbeelding!

Hoe meer gegevens u invult, hoe meer dit op uw uitdraai van uw rapportage komt te staan. Minimaal is alleen uw naam gewenst.

Het invullen van vier schermen maakt uw Profiel compleet. We zullen deze eens nader bekijken. Het eerste scherm:
Tip: Het wachtwoord invullen is niet nodig als u de enige bent die van OSCAR gebruikt maakt. Invullen betekent: wachtwoord onthouden en het grootste probleem van een Apneu-er is vergeetachtigheid. U kunt dan niet meer bij uw profiel en zal weer een nieuw profiel aan moeten maken. Wij kunnen u wel helpen om het wachtwoord te achterhalen.

Kies volgende om naar het tweede scherm (Persoonlijke informatie - voor afdruk verslag) te gaan.
Tip: Vul wel uw lengte in cm in. Dit komt later mogelijk van pas.

Kies volgende om naar het derde scherm te gaan.
Tip: Vul zoveel mogelijk gegevens van uw eerste slaaptest in. Vraag om een uitdraai van uw slaaptest bij de arts, u heeft er recht op. Door deze gegevens hier te noteren, hoeft u het niet te onthouden en kunt u altijd terugkijken hoe het was voordat u de behandeling met de cpap of apap begon.

Bij het Soort apparaat kunt u via een drop down menu kiezen voor Apap, Bipap, Cpap, ASV.

Kies volgende om maar het vierde scherm te gaan.
Tip: Patiënt-ID is uw patiëntnummer in het ziekenhuis. Uw hoeft dit niet in te vullen.

Kies Einde om de aanpassingen vast te leggen.
Profielwijzigingen.JPG Profielwijzigingen.JPG 22538 keer bekeken 13.61 KiB
Kies "Ja" voor het opslaan van uw profiel.

U komt nu op een volgende pagina waar u gevraagd wordt om naar de instellingen te kijken. Dit wordt besproken in het volgende hoofdstuk.

Alvorens dit hoofdstuk te sluiten, nog even dit. Waar is nu het profiel wat zojuist is aangemaakt opgeslagen?

U kunt dit vinden door bovenin voor "Help" te kiezen en dan te kiezen voor "Over OSCAR", het volgende verschijnt dan:
Via de knop "Toon gegevensmap" kunt u uw Profiel terug vinden in de folder Profiles van de map OSCAR_Data. Door dit pad (zie adresbalk) te volgen kunt u altijd uw Profiel en gegevens terug vinden. Daar wordt ook een volledige backup van al de gegevens van uw apparaat opgeslagen. De map OSCAR_Data mag u dus nooit wissen!
Hiermee eindigt dit hoofdstuk. Het volgende Hoofdstuk gaat over het instellen van de schermen nog voordat uw Data wordt geïmporteerd.

3 - het instellen

4
Tip: om de afbeeldingen te kunnen lezen, klikt u op de afbeelding!

Nadat u de knop "Ja" had ingedrukt om uw profiel op te slaan, verschijnt het volgende scherm:


Het "Welkom" scherm.

Voor het juist instellen van OSCAR moeten we eerst gebruik van de Menu balk:

Menu scherm.JPG Menu scherm.JPG 22504 keer bekeken 11.78 KiB

Kies voor Bestand --> Voorkeuren, waarna het volgende scherm met deze vraag wordt gesteld:


Kiest u voor 'Resmed', dan wordt het volgende scherm getoond en leest u vooral de waarschuwing bij "Let op":


Neem de vinkjes instellingen over.

Kiest u voor 'Nee':


dan ziet u het volgende scherm met het tabblad importeer:


Tip: Als u met de muis aanwijzer op de knopinfo gaat staan, dan zal er een popup menu te voorschijn komen met meer informatie.

Als u op de blauwe pijlen gaat staan met de muis aanwijzer, verschijnt er een tekst. Bij de bovenste pijl met 240 plakt OSCAR de gegevens van twee opvolgende sessies (CPAP aan tot CPAP uit) aan elkaar als er minder dan vier uur tussen zitten.

Bij de onderste pijl negeert OSCAR kortere sessies dan wat hier is ingesteld (hier 1 minuut).

De meeste fabrikanten van cpap's gebruiken 12 uur op het midden van de dag als start en eindpunt van een metingsperiode. Dus doet u een middagslaapje dan wordt dit ook geregistreerd, vervolgens een paar uur niets en dan de aanvang van de nacht. Wanneer u de volgende dag dan weer wakker wordt en stopt, en vervolgens na nog een bepaalde tijd wakker te zijn geweest nogmaals een paar uur gaat slapen, wordt dit tot dezelfde dag berekend als dit voor 12 uur eindigt.

Het is dan ook verstandig om de instelling zoals hierboven is aangegeven te laten staan. Bij Nachtdiensten zal er overdag geslapen worden en zal dan over het 12 uur moment heen geslapen worden. De AHI zal dan gesplitst worden over twee dagen. Dit zal ook gebeuren als u uw cpap meeneemt tijdens een vakantie die plaatsvind in een andere tijdzone. Wijzig de tijd instelling van uw cpap alstublieft niet, tenzij u definitief gaat emigreren. Wijziging van de tijd kan het verlies van gegevens veroorzaken. Houd u hier rekening mee.

Terwijl u naar het tabblad Importeer kijkt , zijn er maar twee instellingen voor een nieuwkomer die van belang zijn:

Volgende dag start om ...

Als u vaak over het middaguur heen gaat slapen, kunt u hierbij al uw slaapdata voor een 'nachtrust' op dezelfde dag laten verschijnen in plaats van over twee dagen te verdelen. OPMERKING: De instelling ernaast (splitsen) is NIET beschikbaar bij een Resmed apparaat. De uitleg krijgt u als de muis boven deze regel staat. Dus het vinkje laten staan.

Maak SD-kaart back-up tijdens het importeren.

Zoals de noot tussen haakjes zegt, zorgt dit ervoor dat altijd een backup van de SD-kaart wordt gemaakt. Als u dit doet, wordt het gemakkelijker om de gegevens opnieuw te importeren als dat nodig is. Vinkje dus absoluut laten staan!!

Neemt u de overige vinkjes over zoals die aangegeven zijn.

Het vinkje bij "Sla de Gebruikers selectie over" of bij "Laad bij het opstarten het laatst gebruikte profiel" zorgt ervoor dat u uzelf niet telkens hoeft aan te klikken, wilt u dit wel bijvoorbeeld met meerdere profielen, dan moet u dus geen vinkje plaatsen.

Druk op "OK" om de instellingen te bevestigen.


Het scherm "Masker en apparaat".

Voor het juist instellen van OSCAR maken we gebruik van de Menu balk:

Menu scherm.JPG Menu scherm.JPG 22504 keer bekeken 11.78 KiB

Kies voor Bestand --> Instellingen --> Masker en apparaat

Het volgende scherm komt dan in beeld.


Hierboven is het scherm opgesplitst in een linker en rechter gedeelte.

Links beginnend is er een mogelijkheid om de tijd te corrigeren indien de tijd van uw CPAP afwijkt van de werkelijke tijd en deze niet via de cpap kan worden ingesteld. Er zijn merken waarvan de tijd niet via het display kan worden gewijzigd.
Hier kunt u dit alsnog doen in OSCAR zodat de start en eind tijd van de gemeten periode overeenkomt. De tijd kan met een min - teken of gewoon ingevuld = + worden. Via de OK knop bevestigen en controleren of de tijd nu overeenkomt met de daadwerkelijke tijd.

Het midden links moet u overnemen zoals het daar nu is ingevuld. De waarden komen overeen met het maskergrafiek van de Resmed Swift FX neusdoppenmasker.


Deze grafiek komt voor neusdoppenmaskers vrijwel overeen met die van andere merken.

Elk type masker heeft zo grafiek. Dus Neus maskers en Full Face maskers hebben in hun specificatie overzicht ook zo grafiek. Het kan zijn dat de instelling bij een druk van 4 of 20 cmH2O daar iets afwijkend zijn. Gebruikt u meerdere maskers dan kunt u ook de gemiddelde waarde (waarden bij druk 4 optellen en delen door het aantal maskers - hetzelfde bij druk 20) hier invullen.

Voor het Resmed systeem is dit niet echt nodig, deze geeft automatisch de overmatige lekkage aan.(= boven de 24 l/min)

Voor alle andere merken is het nodig om dit aan te vinken en de waarden in te stellen. Op deze wijze kan OSCAR de overmatige lekkage berekenen. De verwachte lekkage is dus de lekkage die bij die drukinstelling normaal is voor dat type masker. Dit verlaat dus diffuu via de gaatjes het masker. Alles wat boven de verwachte lekkage uitkomt is onverwachte lekkage, dus overmatige ongewenste lekkage. Dit kan via de siliconen rand of vanuit een openstaande mond ontsnappen.

Het invullen van de Aangegeven Lek-limiet zal zo dadelijk aan de rechterzijde worden besproken.

Links onder kunt u zo overnemen. Hiermee worden de onbekende gebeurtenissen bepaald.
Dit zijn Apneus en Hyponeus die net niet aan de voorwaarden (tenminste 10 seconden of langer) voldoen om tot een echte Apneu en Hypopneu te worden berekend.

Deze worden niet meegerekend in de officiële AHI index, maar kunnen zeker voor vrouwelijke apneu patiënten van belang zijn.

We gaan nu over naar de rechterzijde van het scherm.

Geheel bovenaan kunt u kiezen voor de voorkeur index: AHI of RDI.

Via deze link kunt u hier informatie over inwinnen. (Even browser Chrome gebruiken met de vertaal button)

https://www.sleepdr.com/the-sleep-blog/what-do-ahi-rera-arousal-and-rdi-mean/

Vult u in ieder geval AHI in.

Voor de Zorgverzekeraar is het van belang om de therapie trouw van tenminste 4 uur per nacht te weten. Men stelt hier vaak dat dit voor tenminste 5 van de 7 nachten moet gelden. Echter de ApneuVereniging beveelt aan om de cpap ALTIJD, dus ook bij middagslaapjes, te blijven gebruiken: alle niet gebruikte uren doen de gebruikte uren weer teniet!

Tip: Wees niet bevreesd dat u hier in het begin streng op wordt gecontroleerd. Alleen als u de cpap al langere tijd gebruikt en deze gewoon in de kast hebt staan, zal men de cpap terug eisen.

Nu komen we bij Aangeven Lek-limiet. Ook wordt dit wel de Rode Lijn genoemd bij Resmed software. De lekkage boven deze lijn is overmatige, dus ongewenste lekkage.

De gegevens die hier moet worden ingevuld verschilt per merk cpap. De waarden die hier moet worden ingevuld zijn door vele gebruikers over de gehele wereld bekeken en soms via de officiële uitlees software van diverse merken nader bepaald.

Voor de volgende merken moet u de volgende waarden invullen:

Devilbiss Intellipap 5.xx : 95 l/min
Devilbiss Blue 6.xx : 95l/min
F&P Icon (+) : 60 l/min
Resmed S9 en hoger : 24 l/min

Philips Respironics is moeilijker, daar deze niet in hun software weergeven waar de grens ligt waar overmatige lekkage ontstaat.

Om dit toch te kunnen bepalen, heeft men dit door ondervinding nader bepaald.

Voor Philips Respironics kunt u invullen:

Philips Respironics System One. De Philips Respironics-machines rapporteren TOTAL lek, maar Philips Respironics vertelt ons nooit wat de officiële definitie van een Large Leak is. OSCAR vlagt nu de officiële Encore Large Leaks als grijze balkjes over de stroomgraadgrafiek. Dus als u veel grote lekken krijgt, kunt u die gegevens gebruiken om u te helpen bepalen waar u een Large leak lijn moet trekken. Maar totdat u wat gegevens krijgt, zijn hier wat meer gegevens over waar u de Redline kunt trekken die gebaseerd zijn op het bekijken van veel Encore-gegevens van veel Philips Respironics-gebruikers door de jaren heen:

Oudere Serie 50 System One machines . druk 4 tot 8 cmH2O : 60 l/min
Oudere Serie 50 System One machines . druk 8 cmH2O en hoger : 90 l/min

Nieuwe serie 60 system One machines . druk 4 tot 8 cmH2O : 50 l/min
Nieuwe serie 60 system One machines . druk 8 cmH2O en hoger : 80 l/min

Philips Dreamstation, deze machine is nog nieuw en ik heb niets kunnen vinden over de rode lijn limiet voor deze machine.

Ik vraag daarom aan Dreamstation gebruikers of ze bij de officiële Encore software kunnen bepalen waar ongeveer de Large Leak ontstaat.

Voor dit moment zou ik voor de (dus geschat) Dreamstation kiezen voor het gemiddelde van : 70 l/min. (90+60/2 = 75) (80+50/2 = 65) (75+65/2 = 70)

Dan nog de Weinmann Somnobalance, daar ik nog geen gebruikers ken die OSCAR ook gebruiken, zou ik niet weten wat u hier zou moeten invullen als Rode Lijn Limiet.

We gaan nu verder met het plaatsen van het vinkje: Zet kanalen voor onbekende gebeurtenissen aan.
Dit is nodig om Aangepaste Gebruikers Markering weer te geven.

AHI/uur Grafiek tijdvenster is standaard 60 minuten.

Telkens op nul zetten. Vink dit aan!

Het voordeel hiervan is, dat vanaf de start van de cpap bij het slapen gaan, per uur wordt weergegeven wat de precieze AHI in dat bepaalde uur is geweest. Na elk uur wordt dit weer op nul gezet. Zo kunt u gemakkelijk controleren welke uren u Apneu / Hypopneu heeft gehad en of dit veel of weinig was. Misschien komt alles wel in de Remslaap naar voren, dus in eerste gedeelte van het tweede uur van de slaap. Als dit zo elke 1,5 uur daarna plaatsvindt, kunt u concluderen dat u Remslaap gerelateerd apneu heeft.

We gaan nu verder met het tweede blok aan de rechterzijde: Voorkeur berekeningsmethoden.

U kunt alles overnemen zoals het daar staat ingevuld.

Alleen bij Bovenste percentiel kunt u alles invullen wat u wilt, echter de meeste merken kiezen voor 90 % of 95 %.

Dit doet men. omdat bij de druk die vermeld staat bij 90 of 95 % de meeste apneus worden voorkomen. Deze druk wordt dan ook vaak gebruikt om als vaste druk te worden ingesteld bij het omzetten van apap naar cpap.

F&P Icon (+) hanteert 90 %
Resmed hanteert 95 %


Het scherm "Oxymetrie".

Voor het juist instellen van OSCAR maken we gebruik van de Menu balk:

Menu scherm.JPG Menu scherm.JPG 22504 keer bekeken 11.78 KiB

Kies voor Bestand --> Instellingen --> Oxymetrie

Het volgende scherm komt dan in beeld:


U kunt deze gegevens gewoon overnemen. Een verlaging van 4 % bij zuurstofdaling in het bloed wordt meestal gebruikt als meetpunt referentie.

Er zijn twee punten waar u rekening mee moet houden indien u een oxymeter gaat gebruiken.

Wilt u dit gaan vergelijken met de overige grafieken van de cpap zodat u gebeurtenissen in de grafieken met elkaar kan vergelijken op hetzelfde moment, dan is het van belang dat u de cpap en de oxymeter exact gelijktijdig start en eindigt. Tevens dient u eerst de cpap gegevens in te lezen en vervolgens de oxymeter gegevens.

Niet iederéén zal een oxymeter in huis hebben. Zij zijn te koop voor circa €97.50 en hoger en moeten in elk geval een geheugen bezitten om 24 uur gegevens te kunnen opnemen. Zelf heb ik de CMS50F Pulse Oxymeter.

Hoe ziet een grafiek er nu uit? Hieronder ziet u een opname van 10-10-2015:


In de afbeelding en in de linker kolom ziet u de gegevens staan bij minimum, medium (= 50%), 95 % en maximum.

Tussen kwart over zes en kwart over zeven, meestal de tijd dat ik wakker in bed lig met cpap nog aan en masker op, liep mijn AHI hoog op. Het valt op dat mijn polsslag 76 slagen per minuut was, net als bij de start toen ik ook nog wakker was. In rust was deze tussen 55 en 68 slagen per minuut. Mijn zuurstof was grotendeels tussen 95 % en 98 %, maar toonde op het hoogste AHI niveau van 10 per uur een verlaging naar 85 % gedurende een korte tijd, dus niet iets om actie voor te ondernemen.

Met de Oxymeter Wizards sluit ik dit scherm af.


Het scherm "Incidenten".

Voor het juist instellen van OSCAR maken we gebruik van de Menu balk:

Menu scherm.JPG Menu scherm.JPG 22504 keer bekeken 11.78 KiB

Kies voor Bestand --> Instellingen --> Incidenten:

Het volgende scherm wordt dan getoond:


U kunt in principe alles overnemen zoals het hier is ingevuld. Of alles ook wordt vertoond in OSCAR, is afhankelijk van het merk cpap welke u in bezit heeft. Heeft u geen Oxymeter, dan worden de daarbij behorende meldingen en grafieken niet weergegeven.

Tip: De betekenis van de tekst wordt via ballonnen weergegeven als u de muis aanwijzer daarboven houdt.
Tip: De tekst onder Cpap Incidenten, Kleur, Soort markering, Label en onder Detail kunt via dubbelklikken wijzigen. Echter zou ik u niet aanraden om dit te wijzigen.

Het scherm "Golfvormgrafiek".

Voor het juist instellen van OSCAR maken we gebruik van de Menu balk:

Menu scherm.JPG Menu scherm.JPG 22504 keer bekeken 11.78 KiB

Kies voor Bestand --> Instellingen --> Golfvormgrafiek

Het volgende scherm wordt dan getoond:


U kunt in principe alles overnemen zoals het hier is ingevuld. Of alles ook wordt vertoond in OSCAR is afhankelijk van het merk cpap welke u in bezit heeft. Heeft u geen Oxymeter, dan worden de daarbij behorende meldingen en grafieken niet weergegeven.

Waarschuwing: Bij Leksnelheid moet de Onderste en Bovenste waarde gelijk zijn aan het bij het tabblad Masker en apparaat "Aangegeven Lek-limiet" ( = Bovenste waarde) U kunt de onderste waarde handmatig aanpassen.

Tip: De betekenis van de tekst wordt via ballonnen weergegeven als u de muis aanwijzer daarboven houdt.
Tip: De tekst onder Cpap Golfgrafiek, Kleur, Label en onder Detail kunt via dubbelklikken wijzigen. Echter raad ik u aan om dit niet te wijzigen.


Het scherm "Algemeen".

Voor het juist instellen van OSCAR maken we gebruik van de Menu balk:

Menu scherm.JPG Menu scherm.JPG 22504 keer bekeken 11.78 KiB

Kies voor Bestand --> Instellingen --> Algemeen

Het volgende scherm in OSCAR wordt dan getoond:


U kunt in principe alles overnemen zoals het hier is ingevuld. Door op Nu controleren te drukken kunt u direct controleren of er een update is. Dit gebeurt in feite al automatisch en een update komt een paar keer per jaar voor.

Tip: De betekenis van de tekst wordt via ballonnen weergegeven als u de muis aanwijzer daarboven houdt.


Het scherm "Uiterlijk".

Voor het juist instellen van OSCAR maken we gebruik van de Menu balk:

Menu scherm.JPG Menu scherm.JPG 22504 keer bekeken 11.78 KiB

Kies voor Bestand --> Instellingen --> Uiterlijk

Het volgende scherm in OSCAR wordt dan getoond:


U kunt in principe alles overnemen zoals het hier is ingevuld. Desgewenst kunt u de Grafiek titels wijzigen van 14 naar 12 of zelfs 10 voor een betere weergave. Het beeld komt dan rustiger over. Na de wijziging even bevestigen met een klik op OK.

Tip: De betekenis van de tekst wordt via ballonnen weergegeven als u de muis aanwijzer daarboven houdt.

Hiermee wordt het hoofdstuk 3: Het juist instellen van OSCAR afgesloten. Tijd om nu de gegevens eens in te laden.

4 - Zonder data, geen uitlezing!

5
Tip: om de tekst op de afbeeldingen te kunnen lezen, klikt u op de afbeelding!

Zonder gegevens is er geen uitlezing mogelijk. Daarom wordt het tijd om de Data gegevens in te laden in OSCAR. Dit kan gebeuren door een USB stick (F&P) in het USB slot of door een SD kaartje in de kaartlezer te steken.

Daar kunnen problemen bij ontstaan. Bij de USB stick van F&P is het hoofdzaak om deze op de juiste wijze in het slot te steken. Voor mensen die geen F&P stick hebben, deze heeft een platte en een ronde kant. Het gedeelte wat in het slot gestoken moet worden is geheel plat en kan daardoor op twee manieren in het slot worden gestoken. De juiste manier is gevonden als het led lampje gaat branden.


Ook bij een SD kaart kunnen problemen ontstaan. Deze kan soms niet gelezen worden omdat de kaart misschien beschadigd is of de kaartlezer niet werkt. Bij een beschadigde kaart adviseer ik een andere (lege) kaart in de Cpap te steken, de intern opgeslagen gegevens door de cpap over te laten nemen op het Sd kaartje en dan dit kaartje vervolgens in OSCAR te laden. Als de kaartlezer van uw pc of laptop niet werkt kunt u de SD kaart ook niet vinden in uw Windows verkenner. U kunt dan het beste een andere kaartlezer gebruiken die u op een usb slot kunt gebruiken. Deze zijn voor weinig geld te koop.

Om de gegevens te kunnen inlezen moet het tabblad Welkom worden geselecteerd:


Indien u nog een Resmed S9 gebruikt, is het verstandig om het kaartje eerst op slot te zetten, dit doet u door het schuifje aan de linkerzijde omlaag te schuiven. Na het inlezen schuift u deze weer omhoog voordat u hem terug plaatst in de cpap.

De reden is, dat er problemen optraden doordat er een verborgen bestand op de SD kaart geplaatst wordt door Windows en OSX, die door de Resmed S9 niet werd herkend. Daardoor kon de SD kaart na het uitlezen niet gebruikt worden zonder dat deze geformatteerd moest worden. Hierdoor raakte de gegevens voor het tabblad dagrapport verloren. Voor de zekerheid dus even op slot zetten als u nog een Resmed S9 heeft. Het probleem is inmiddels wel opgelost, maar sowieso kunt u met een op slot gezet sd kaartje uw gegevens niet overschrijven of verloren zien gaan.


F&P Icon (+)

Na het insteken van de USB stick van F&P ziet u dit nadat u op de SD kaart 'Cpap importeren' heeft geklikt:


U kunt bijvoorbeeld voor 'Specificeren' kiezen en dan krijgt het volgende scherm als u op My Computer heeft geklikt:


U moet dan kiezen voor: FPHCARE (Schijfletter:) Waarschuwing: niet dieper in de folder FPHCARE gaan, anders mislukt het inlezen.

Of u kiest voor 'Ja' en na het inlezen ziet u dan het Welkom scherm terug en ziet u dat nu ook het Dagrapport, het Overzicht en het tabblad Statistieken gekozen kan worden.


Tevens geeft OSCAR informatie weer over het resultaat van de LAATSTE afgelopen meting.

In OSCAR kan de F&P SleepStyle (geïntroduceerd in 2017) wel worden uitgelezen, maar de eerdere versies F&P Icon en de F&P Icon+ kunnen slechts gedeeltelijk worden uitgelezen daar bij deze versies data ontbreken om bijvoorbeeld de Luchtstroomsterkte grafiek te tonen. Juist die grafiek is zo belangrijk om de Flow Limitation (Luchtstroombeperking) aan te kunnen tonen.


Philips Respironics

Heeft u een Philips Respironics apparaat, dan gebeurt dit op dezelfde wijze. U ziet dan zoiets als Philips (Schijfletter:)
Ook hier geldt: niet dieper in de folder Philips gaan, anders mislukt het inlezen. Beter kunt u voor 'Ja' kiezen.


Resmed

Heeft u een Resmed apparaat dan kunt u het volgende zien:


U kunt kiezen voor 'Specificeren' en dan voor My Computer en dan voor schijf D (in dit geval, bij u waarschijnlijk anders)


Ook hier niet verder de diepte ingaan. Beter kunt u voor de keuze 'Ja' kiezen als u de locatie krijgt voorgelegd.

U ziet dan:


De allereerste keer kan dit enige tijd duren, zeker als de therapie lang geleden is gestart: er wordt heel veel geïmporteerd (en een backup gemaakt). Na het importeren van de data ziet u het importeren van de sessies:

Sessies importeren.jpg Sessies importeren.jpg 22499 keer bekeken 8.44 KiB

Een sessie is een gemeten periode tussen twee tijdstippen. Heeft u de cpap 3 keer opgestart en beëindigd in een nacht, dan zijn dat 3 sessies. Na het laden van de Data ziet u het volgende:


In het volgende hoofdstuk behandelen we het tabblad Statistieken, te bereiken via de knop of het tabblad 'Statistieken'.

Hfdstk 5: Statistieken

6
Tip: om de tekst op de afbeeldingen te kunnen lezen, klikt u op de afbeelding!

We zijn nu aangekomen bij het Tabblad 'Statistieken'.

Dit scherm is opgebouwd uit 6 onderdelen:
 • 1: OSCAR Gebruiks-statistieken, gevuld met persoonlijke data gegevens.
 • 2: Cpap Statistiek en, indien u een Oxymeter bezit die samen kan werken met OSCAR, een Oxymeter statistiek.
 • 3: Wijzigingen in de voorgeschreven instellingen.
 • 4: Apparaat informatie.
 • 5: Rapport informatie.
 • 6: Onderste menu balk met de mogelijkheid om het soort Verslag in drie verschillende Lay-outs uit te voeren:
  • 1 Standaard Lay-out
  • 2 Maand Lay-out
  • 3 Tijdspanne Lay-out (met een door uzelf gekozen periode tijd)
  .

  Via het menu --> Bestand --> Rapport afdrukken , krijgt u een weergave op papier of indien gewenst via een pdf printer een pdf document die u kunt samenvoegen met de andere gewenste overzichten. Een voorbeeld van zo'n pdf printer is het gratis software programma Foxit Reader.

  We gaan nu verder duiken in dit Tabblad en maken daarbij alvast een kort uitstapje naar het Tabblad 'Dagelijks'.


  1: OSCAR Gebruiks-statistieken


  Dit vak is voornamelijk gevuld aan de hand van uw informatie die u heeft ingevuld bij het samenstellen van uw profiel.  2: Cpap Statistiek en, indien u een Oxymeter bezit die samen kan werken met OSCAR, een Oxymeter statistiek.


  Hier kunt u kiezen uit de Standaard weergave die u ook vaak vanuit het display van uw cpap kunt lezen en uit een maandelijks overzicht.

  Deze weergave is voortschrijdend, wat inhoudt dat de gegevens in de Standaard weergave voortdurend worden aangepast en dat in de Maand weergave na afloop van een maand, een nieuwe maand in beeld komt en de weergave van de oudste maand vervalt.

  De Standaard weergave:

  De Maand weergave:

  De Tijdspanne weergave:  Zoals u ziet, bezit ik een Oxymeter die ik op 26 november 2017 een nachtje in gebruik heb genomen. Deze is compatibel met OSCAR en kon ik zodoende de beschikbare data laden in OSCAR . Let wel op: Eerst de gegevens van uw cpap laden, pas daarna uw Oxymeter data laden naar OSCAR.

  We behandelen eerst de Cpap statistiek:

  U ziet hier het aantal dagen dat u de cpap in gebruik heeft vanaf de eerste dag van meting tot aan de laatste nacht.

  Cpap Gebruik

  Deze begint met het Gemiddeld aantal uren per nacht. Dit is de duur dat uw cpap heeft aangestaan, dit hoeft niet het aantal uren te zijn dat u daadwerkelijk heeft geslapen.

  Therapie trouw: De zorgverzekeraar verwacht dat u tenminste 4 uur per nacht en 5 nachten per week uw cpap in gebruik heeft. De ApneuVereniging geeft aan dat u in feite altijd en elke nacht en indien mogelijk bij uw middagslaapje, ten alle tijde uw cpap gebruikt. Apneu kan elk moment optreden. Gebruikt u uw Cpap niet voldoende, dan kan een Zorgverzekeraar uw cpap terug vorderen. Dit zal zeker in het begin van de therapie niet gebeuren, maar als u de cpap bij uw jaarlijkse controle uit laat lezen en dan blijkt dat u deze een half jaar of langer in de kast heeft gezet, dan kan men deze terugvorderen daar u deze in bruikleen heeft gekregen. In België is dit laatstelijk nog gebeurd daar bleek dat de gebruikster minder dan 3 uur per nacht de cpap in gebruik had. Helaas werd er niet geluisterd naar de reden waarom dit zo was.

  Werkzaamheid Therapie


  AHI = Apneu Hypopneu Index per Uur. Mate van ernst: 0-5 normaal // 5-15 lichte vorm // 15-30 matige vorm // 30 en hoger ernstige vorm.

  In de lichte en matige vorm kan ook voor een MRA worden gekozen door uw behandelend arts. Dit staat zo beschreven in de Osas richtlijnen.
  Echter men moet wel zeker zijn dat de MRA ook daadwerkelijk bijdraagt in de bestrijding van uw Apneu. Het is daarom raadzaam om voor het toewijzen van een MRA eerst via een Slaap-endoscopie (u wordt met een roesje korte tijd in slaap gebracht, waarna met een cameraatje wordt gekeken waar de afsluiting zich bevindt) te controleren of door het naar voren trekken van uw onderkaak tijdens uw slaap, de blokkade daadwerkelijk wordt opgeheven. Is dit niet het geval, dan heeft een MRA geen nut om als hulpmiddel te worden toegepast. Het gebeurt maar al te vaak dat een slaap-endoscopie wordt overgeslagen, waar na verloop van vele maanden blijkt dat u toch een behandeling met een cpap moet aanvangen. Helaas heeft dit dan onnodige Zorgkosten veroorzaakt voor het vervaardigen van een MRA die gewoon weggegooid kan worden. Ook heeft u maanden langer doorgelopen met uw vermoeidheid en alle risico's van dien. Daarom vraag om een Slaap-endoscopie vooraf.

  Obstructieve Apneu (OA) Index. Obstructieve blokkade in uw keelholte die tenminste 10 seconden of langer duurt om officieel een apneu te mogen worden genoemd. In OSCAR kunt u UF1 en UF2 grafieken tegenkomen met verstoringen die korter dan 10 seconden duren. Deze niet officiële apneu's worden niet meegerekend in uw AHI, maar kunnen wel degelijk van invloed zijn op uw welzijn als zij in grote getale voorkomen. Uw keel wordt dus gedeeltelijk geblokkeerd door bijvoorbeeld uw tong of slap weefsel, denk aan huig of verhemelte.

  Hypopneu (H) Index. Een Hypopneu is een ademhaling <i>vermindering</i> die tenminste 10 seconden of langer duurt om officieel een hypopneu te worden genoemd. Bij elke ademhaling haalt u een bepaald volume lucht naar binnen per minuut (=Teugvolume).
  Stel: uw haalt normaal 500 ml/min lucht en dit valt door een blokkade terug naar 300 ml/min. Dit is een terugval van 40 % en dan is er sprake van een hypopneu. U ademt nog wel maar krijgt minder lucht naar binnen door een gedeeltelijke blokkade.

  Open Luchtweg of Centrale Apneu (CA) index. Uw luchtweg wordt hier niet geblokkeerd en is gewoon open. Uw ademhalingscentrum in de hersenen geeft hier geen signaal af om adem te halen. Uw ademhaling stopt. Als dit 10 seconden of langer duurt dan spreekt men van een Centraal Apneu (of eigenlijk een Open luchtweg apneu: Om een Centrale Apneu vast te stellen moeten electroden het gebrek aan hersenactiviteit bewijzen).

  Sommige Apap/Cpap/Bipap/ASV apparaten kunnen dit bij benadering aangeven. Men maakt hier gebruik van de echo techniek. Men stuurt met de toegevoerde lucht, 4 seconden nadat de adem is gestopt, kleine drukpulsjes mee. Komen deze terug naar het apparaat, dan is er een echo en betekent dit dat de luchtweg geblokkeerd is. Het apparaat zal dan, indien mogelijk (cpap heeft vaste druk) de druk gaan verhogen om een volgende apneu op te heffen. Dit kan bij een apap tot de maximale ingestelde druk gaan. De apneu kan dan nog niet opgeheven zijn.

  Komt er geen echo terug naar het apparaat, dan is de luchtweg open en meet het apparaat een vermoedelijke centraal apneu (open luchtweg apneu) en zal daarom de druk niet aanpassen, want dat zou niet helpen.

  Waarom blijft u niet in een apneu? Door een apneu ademt u niet meer en daarmee verlaat er ook geen CO2 (Koolstofdioxide) uw lichaam. Er ontstaat een zuurstofdaling O2 in uw bloed en tevens een opstapeling van CO2 in uw bloed. Deze opstapeling van CO2 zorgt ervoor dat de zuurtegraad van uw bloed wijzigt en als dit op een gegeven moment een bepaalde waarde overschrijdt, krijgt uw hersenen een signaal om te bewegen en daardoor te ademen. U kunt daarbij ontwaken (Arousal) of bijna ontwaken (Almost Awakening). Vaak merkt u hier niets van en slaapt u verder. Wordt u wakker, dan kunt u merken dat u heel snel ademhaalt, u hyperventileert dan. En zo verlaat dan weer teveel CO2 uit uw lichaam.

  Bij een obstructief apneu, dus ademstilstand, blijft uw longen doorwerken en is uw lichaam naarstig op zoek naar zuurstof. Deze wordt overal onttrokken waar het op dat moment niet nodig is. Vandaar verkrampte/verzuurde lichaamsdelen.

  Bij centraal apneu is uw luchtweg open. Uw longen vallen stil en daar is het zuurstof gebrek iets minder. Tegen Centraal apneu valt weinig te doen. Behandeling met een Bipap of ASV kan uitkomst brengen. Als het percentage apneus voor 75 % uit Centraal apneu bestaat, dan wordt u een CSAS patiënt genoemd. In Gemengde vorm komt apneu ook voor.

  Tijd in Cheyne Stokes Ademhaling (CSR) in %. CSR is een herkenbaar herhalend patroon van ademhalen, waarbij de klassieke vorm van CSR erg vermoeiend qua ademen kan zijn. CSR zal later worden behandeld in het Tabblad Dagelijks.

  Onbekende Apneu (UA) Index: Bij deze vorm kan het apparaat niet juist bepalen welke vorm van apneu zich voordoet. Het kan een mixed apneu zijn dus zowel obstructief als centraal op hetzelfde moment. Bij een ASV wordt de ademhaling door het apparaat voortgezet aan de hand van de voorgaande ademhaling in een bepaalde tijd gemeten en vastgelegd in het geheugen van de ASV. Hierdoor worden Centrale adem stops opgeheven, doordat de longen gevuld worden met de ademhaling en de luchtstroom die door het apparaat gegenereerd worden. Dus wat bij een ASV in feite overblijft is een obstructieve ademstop. Bij een ASV is de Uitademingsdruk bepalend om de obstructieve ademstop te voorkomen. Indien er een obstructieve ademstop zich voordoet zal de druk stijgen tot de maximale ingestelde uitademingsdruk (EPAP max) Dus bij een ASV zal een Onbekende Apneu (UA) vaak alleen een Obstructieve ademstop zijn.

  95% Stroombeperking (FL = Flow Limitation) De Stroombeperking is bij het hebben van apneu eigenlijk heel erg belangrijk. De stroombeperking wordt in cijfers uitgedrukt tussen 0 - 1 ofwel geen stroombeperking (0) of veel stroombeperking (1) In de grafiek is de 95 % is dit cijfer hier altijd 0 behalve in de maand September (0.03). Zou hier de 99,5 % getoond worden, dan zie je een ander beeld. Deze varieert vaak tussen de 0,2 en de 0,5 en wil zeggen dat slechts 4,5 % van de tijd er sprake is van lichte stroombeperking. Men kijkt bij stroombeperking naar de ronding van de inademingscurve ofwel de 'bergtop' in de luchtstroomgrafiek (ademhalingsgrafiek)
  Dit zal meer besproken worden in het Tabblad "Dagrapport" in het volgende hoofdstuk.


  Lekstatistiek


  Gemiddelde leksnelheid = het Gewogen gemiddelde leksnelheid van het masker in L/min

  90% of 95% Leksnelheid dit is de maskerlekkage gemiddeld over 90% of 95% van de tijd dat de cpap aanstond in L/min.

  Tijd boven de Leksnelheid grens in %. Dit is de weergave van tijd dat er lekkage is geweest boven de ingestelde grens die u eerder heeft ingesteld in Hfdstk 3.
  Er is sprake van een grote lekkage (LL) als dit 30 % of meer van de gemeten tijd heeft plaats gevonden. De smiley op de display van de Resmed zal dan een rode kleur geven.

  Veel CPAP-gebruikers, die de Cpap al lange tijd gebruiken, zullen zeggen dat de "30% -tijd in Groot Lek gebied" te genereus is en dat Grote Lekken veel sneller van invloed zullen zijn op uw therapie. Dit is misschien een goede vuistregel voor u om te overwegen:
  • 1. Als u regelmatig in het officiële groot lek gebied bent voor 15% -30% van de nacht, dan heeft u WAARSCHIJNLIJK een groot lek probleem dat moet worden aangepakt.
  • 2 . Als u regelmatig in het officiële groot lek gebied bent gedurende 10% -15% van de nacht, dan heb je MOGELIJK een groot lek probleem dat moet worden aangepakt.
  • 3. Als u vaak officiële grote lekken hebt die een uur of langer duren, dan heb je WAARSCHIJNLIJK een groot lek probleem dat moet worden aangepakt.
  Dat allemaal gezegd hebbende: het is niet ongewoon dat mensen zo nu en dan gewoon een slechte nacht hebben door lekken. Als uw lek meestal voldoende laag is, kan het contraproductief zijn om u zorgen te maken over het wegwerken van de laatste lekken.


  Drukstatistiek

  Bij een cpap instelling is de druk altijd een vast ingestelde druk en zal deze in de drukstatistiek altijd hetzelfde zijn.

  In de automatische stand (variabele drukinstelling) heb je de gemiddelde druk instelling (= het gemiddelde tussen de minimum en maximum behaalde druk), de minimaal behaalde druk (groter of gelijk aan de minimum ingestelde druk), de 90 of 95 % druk stand en de maximaal behaalde druk ( kleiner of gelijk aan de maximaal ingestelde druk).

  Hier is de 90 of 95 % drukinstelling stand interessant. Bij deze instelling wordt vaak 90 tot 95 % van de apneus voorkomen door de apap. Na een titratie periode (= de periode na de start van de apap therapie en de eerste controle bedoeld om de benodigde druk nader te bepalen) kijkt men vaak naar deze druk instelling en kan men de apap als cpap instellen met een druk die rondom deze 90 / 95 % stand ligt.

  Ook kan men de Nek formules toepassen, waarnaar u via de link in deze zin wordt verwezen.

  Er zijn er twee:
  • de Hoffstein formule
  • de Series formule

  EPAP (Expiratory Positive Airway Pressure, positieve luchtwegdruk bij uitademing.)

  De gemiddelde EPAP (= de gemiddelde uitademingsdruk tussen de minimaal en maximaal behaalde uitademingsdruk)

  Minimum EPAP (groter of gelijk aan de minimum ingestelde druk)
  Maximum EPAP (kleiner of gelijk aan de maximum ingestelde druk)

  Veel apparaten bezitten de mogelijkheid om bij uitademing de druk te verlagen om het zo makkelijker te maken om tegen de luchtstroom uit te ademen. Deze mogelijkheid wordt EPR (Resmed) of A - B - C Flex - C Flex+ (o.a. Philips) genoemd.

  Bij Resmed wordt via de EPR functie de uitademingsdruk met 1 of 2 of 3 cmH2O verlaagd t.o.v. de inademingsdruk (= IPAP Inspiratory Positive Airway Pressure, positieve luchtwegdruk bij inademing.)

  A-Flex
  Een algoritme van Philips Respironics om het comfort te verbeteren. Dit gebeurt door het aanpassen van de druk van de CPAP aan het eind van de inademing en tijdens het uitademen, op basis van een door de gebruiker vastgelegde instelling.

  B-Flex
  Een kleine druk verlaging (niveaus 1, 2, of 3), tijdens het laatste deel van de inademing en tijdens de actieve uitademing (het begin van de uitademing)

  C-Flex
  Philips Respironics: Een kleine druk verlaging tijdens het begin van de uitademing.

  C-Flex+
  Philips Respironics: C-Flex+ biedt op stroming gebaseerde druk verlichting aan het begin van de uitademing en verzacht de drukovergang van inademing naar uitademing om extra comfort te bieden.

  Dit hoeft dus niet zoals bij Resmed een vaste drukverlaging te zijn. Het hangt vaak af van de kracht van de ademhaling hoeveel de druk verlaagt wordt tijdens de uitademing bij Flex instellingen. Vaak moet men hier even aan wennen en vergt dit enige tijd.


  Oxymeterstatistiek

  Indien u over een Oxymeter bezit die compatibel (= kan samenwerken met) is met OSCAR komt automatisch de Oxymeterstatistiek tot stand na het inlezen van de opgeslagen data. Zie ook Hfdstk 3 Instellen van OSCAR.

  Bloedzuurstof saturatie

  Gemiddelde SpO2 % Gemiddelde zuurstof gehalte in % in uw bloed.

  Gezonde mensen hebben een zuurstofgehalte van 95% tot 100%.

  Bloed (de rode bloedcellen) neemt het zuurstof uit de longen op en zorgt er - via je aders - voor dat het in alle uithoeken van je lichaam terecht komt. Zodat u alles kunt doen wat je wilt: sporten, dansen, praten, noem maar op. De lengte van al je aders is 100.000 kilometer, dat is 2,5x de wereld rond!
  Het zuurstofgehalte geeft aan hoeveel procent van hemoglobine (ijzer) in je rode bloedcellen zuurstof aan zich gebonden heeft. Door dit te meten kun je inschatten of je ademhaling en bloedsomloop effectief zijn. Dus of je longen genoeg zuurstof uit de lucht opnemen en of er voldoende zuurstof in je bloed terechtkomt.

  Door apneu en hypopneu ontstaat er zuurstoftekort in uw bloed en dit is op den duur zeer nadelig voor uw organen. Hierdoor kan uitval van organen ontstaan, hartfalen enz.

  Door 's nachts een oxymeter te gebruiken kunt u deze zuurstofdaling meten. Door het gebruik van een cpap of MRA met een succesvolle behandeling wordt deze daling, ook wel zuurstof desaturatie genoemd, tegengegaan.

  Min. SpO2 % minimaal gemeten zuurstofpercentage in uw bloed. Een zuurstofdaling wordt gemeten als deze tenminste 3 % daalt.

  SpO2 verlaging (SD) index SD = Standaard Deviatie SDI = Zuurstofdaling index in dit geval 23,52 dalingen per uur.

  Tijd in SpO2 verlaging (SD) in % tijdsduur in procenten dat de dalingen duurde.


  Polsslag

  Wat is een normale hartslag?
  Normale hartslag
  Een gezond hart en een normale hartslag zijn de basis van een goede gezondheid. Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt. Bij elke hartslag pompt het hart wel vier tot vijf liter bloed rond. Dit bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam. Afvalstoffen worden via het bloed juist afgevoerd. In de hartspier zitten speciale cellen waar elektrische prikkels doorheen lopen. Deze prikkels zorgen ervoor dat het hart samentrekt waardoor een hartritme ontstaat.

  Wat we verstaan onder een normale hartslag hangt af van een aantal factoren, zoals de mate van inspanning, leeftijd, gewicht en conditie. Gemiddeld varieert een normale hartslag van zo’n 50 hartslagen per minuut in rust tot een hartslag van wel 180 per minuut bij zware inspanning.

  Normale hartslag vrouw
  Hartritmes zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Vrouwen hebben namelijk een hogere hartslag per minuut dan mannen. De hartslag in rust bij een vrouw is gemiddeld 76 slagen per minuut.

  Normale hartslag man
  Een normale hartslag voor een man is in rust rond de 68 slagen per minuut. De hartslag per minuut ligt hiermee lager dan bij de vrouw. Wel pompt het hart bij mannen meer bloed per hartslag door het lichaam. Dit komt doordat mannen vaak meer spiermassa hebben en zwaarder zijn dan vrouwen van dezelfde lengte: het lichaam heeft dus meer zuurstof en voedingsstoffen nodig.

  Hartslag in rust
  In rust heeft het lichaam minder zuurstof nodig en is de hartslag per minuut relatief laag. Bij volwassenen is de hartslag in rust gemiddeld 60 tot 70 slagen per minuut. Tijdens de slaap kan de hartslag zelfs terugzakken naar 50 slagen per minuut. Baby’s hebben een veel hogere hartslag in rust: gemiddeld 130 slagen per minuut.

  Hartslag meten
  Je kunt de hartslag meten door het aantal slagen van het hart per minuut te tellen. De hartslag is het best voelbaar bij de pols, nek en hals. Leg hier twee vingers op en wacht tot je de hartslag voelt. Vervolgens tel je het aantal slagen gedurende één minuut. Dit aantal is je hartslag per minuut.

  Gemiddelde Polsslag Gemiddeld aantal polsslagen per minuut.

  Min. Polsslag Minimale gemeten polsslag per minuut
  Max. Polsslag Maximaal gemeten polsslag per minuut

  Wijziging in Polsslag (PC) index Aantal wijzigingen per uur. In dit geval 38.14 per uur.

  De bijbehorende Grafieken worden getoond in het tabblad "Dagrapport".  3: Wijzigingen in de voorgeschreven instellingen.


  Hier ziet u alle instellingen terug die u arts heeft in laten stellen, vaak door de leverancier uitgevoerd, vanaf de start van uw therapie met uw hulpmiddel.

  Dit kan zijn
  • een Cpap (vaste druk)
  • of een Apap (variabele druk met minimum en maximum ingestelde druk)
  • of een Bipap (Bi = twee, dus een Uitademingsdruk en een hogere Inademingsdruk, waarbij het verschil de drukondersteuning wordt genoemd)
  • of een ASV (ASV = vaste druk bij uitademen en inademen, ook hier heet het verschil drukondersteuning), of een ASVAUTO (ASVAUTO= een variabele uitademingsdruk die varieert tussen minimum en een maximum ingestelde druk, daar bovenop is er sprake van een drukondersteuning die varieert tussen een minimum en een maximum ingestelde druk. De Uitademing druk + de Drukondersteuning druk bij elkaar opgeteld geeft de Inademing druk)
  De groene gekleurde lijnen geven de beste instellingen weer op dat moment met de laagste AHI score en de rood gekleurde lijnen de slechtste instellingen met een hoge AHI score. Hoewel dit leuk is om dit te weten, is dit niet echt interessant. Dertig dagen met een gemiddeld AHI van slechts 0.04 /uur lijkt mij beter, want dit geeft aan dat er veel dagen waren met een AHI van 0,0 en slechts enkele dagen met een AHI van iets boven 0,0 /uur.

  Het overzicht geeft in ieder geval weer wat uw instellingen geweest zijn en hoe u op dat moment daarop reageerde.


  4: Apparaat informatie.


  Hier ziet u welke apparaten u heeft ingelezen. Indien u meerdere apparaten heeft gehad en deze konden allemaal met Oscar worden uitgelezen, dan ziet u deze allemaal hier terug. Tip: U hoeft geen nieuw account aan te maken bij een ander apparaat. U kunt gewoon doorgaan met het nieuwe apparaat en de gegevens worden aaneensluitend in de grafieken getoond.


  5: Rapport informatie.

  Rapport informatie.png Rapport informatie.png 22469 keer bekeken 3.06 KiB

  Hier ziet u terug op welke dag en tijdstip en met welke versie van OSCAR dit rapport is vervaardigd.


  6: Onderste menu balk met de mogelijkheid om het soort Verslag in drie verschillende Lay-outs uit te voeren

  Soort verslag.jpg Soort verslag.jpg 22471 keer bekeken 9.54 KiB

  1 Standaard Lay-out

  In deze lay-out ziet u in één oogopslag hoe uw laatste nacht, laatste week, laatste 30 dagen, laatste half jaar en laatste jaar uw voortschrijdende gemiddelde AHI en andere scores waren. (voortschrijdend = oudste nacht eraf en laatste nacht erbij)

  2 Maand Lay-out

  In deze lay-out ziet u ook de laatste nacht, maar verder ziet u de gegevens terug gesorteerd per maand over de laatste twaalf maanden.

  3 Tijdspanne Lay-out (met een door uzelf gekozen periode tijd)

  Deze lay-out is mogelijk sinds versie 1.3.1 van OSCAR en is op veler verzoek ingebouwd. Met deze mogelijkheid kunt u zelf bepalen om de gegevens op te vragen met een door u zelf gekozen periode. Natuurlijk moet er wel sprake zijn van een regelmatig gebruik van uw hulpmiddel en de data hiervan moet ook regelmatig zijn ingelezen in OSCAR om een redelijk beeld te geven.

  Hiermee sluit ik dit Hoofdstuk af en gaan we het volgende Hoofdstuk bekijken die gaat over het tabblad "Dagrapport". Wordt vervolgd.

Re: Uitgebreide uitleg over Oscar.

7
Hfdstk 6: Dagrapport (Nog in bewerking)
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(Klik op de Afbeeldingen om deze te vergroten)

Het tabblad Dagrapport is in feite het belangrijkste wat Oscar kan bieden. Buiten de al besproken hoofdstukken om, is dit het hart van Oscar, de plek waar je de belangrijkste data gegevens van je xpap kunt uitlezen.

We beginnen weer met het menu en gaan aan de hand daarvan dit tabblad bespreken. Kies in het menu voor 'Weergave' en je ziet dan het volgende verschijnen op het scherm:


In het menu zie je alle items aangevinkt die van belang zijn voor dit tabblad Dagrapport. Achter de items staat de snelkoppeling F + een cijfer, waarmee je een item kunt tonen of verbergen, dit naar eigen keuze.
 • De lijn cursor is de liniaal die zichtbaar is in de middelste kolom, waar alle grafieken kunnen worden getoond. Met deze liniaal kun je op een bepaald tijdstip een incident bekijken en daarmee alle grafieken daaronder op hetzelfde tijdstip bekijken (naar beneden scrollen) en zo kun je zien wat er op dat tijdstip plaatsvond.
 • Toon Taartgrafiek, deze grafiek geeft een verdeling in taartpunten en toont alle 'soorten' gebeurtenissen die plaatsgevonden heeft. (Tip: niet echt van belang en neemt alleen veel ruimte in beslag en kan dan ook beter via F3 worden verborgen.)
 • Zijbalk dagrapport, dit betreft de linker kolom en het is verstandig om deze altijd te tonen, daar hier belangrijke data gegevens in tabel vorm wordt getoond. Verbergen kan met F8 en dit kan zinvol zijn als je de middelste kolom met de grafieken pagina breed wilt bekijken, dan ook de Rechter zijbalk Aan/Uit via F10 verbergen.
 • Dagkalender, de dagkalender toont de kalenderdagen. In de huidige vorm kun je via de knop links boven een maand terug en via de knop rechtsboven een maand vooruit springen. Bovendien kun je op de dropdown menu knop klikken (zwarte driehoekje) en dan een maand kiezen. Klik je op het jaartal, dan kun een jaar naar keuze kiezen. Ook dit deel neemt veel ruimte in beslag. Door F9 te kiezen kun je de dagkalender tot één regel reduceren. Met de pijl links kun je 1 dag terug en met de pijl rechts kun je 1 dag vooruit. Via de rechterpijl gevolgd met verticale streep, kun je snel springen naar de meest recente dag met data gegevens. Links naast de datum staat weer een dropdown menu en daarmee kun je de Dagkalender weer vergroten. (Zelfde functie als F9)
 • Rechter zijbalk Aan/Uit, deze balk kan met de F10 knop worden verborgen of worden getoond. Daar deze balk ook weer snelkoppelingen toont en ook data gegevens vertoond die niet dagelijks nodig zijn, is het voor het overzicht van de middelste kolom beter deze te verbergen en alleen te tonen wanneer dit gewenst is.
Als de Dagkalender geminimaliseerd en de Taart grafiek verborgen is, zien we in de linker kolom vijf tabbladen staan, te weten:
 • Details
 • Incidenten
 • Notities
 • Bladwijzers
 • Zoeken
Beginnend met het tabblad 'Details' zien we achtereenvolgens:
 • De AHI score van de afgelopen nacht
 • De apparaat gegevens met de instelling gegevens
 • De datum, Start tijd en Einde tijd en het totaal aantal gebruikte uren.
 • De Incidenten die eventueel hebben plaatsgevonden. Deze kunnen per merk verschillend worden getoond.
 • De Statistieken
 • De apparaat instellingen, uitgebreider dan hiervoor.
 • Sessie-informatie
De AHI score van de afgelopen nacht

De AHI score die hier wordt weergegeven is alleen maar juist als alle sessies (zie later in dit hoofdstuk) aangevinkt zijn.
Deze score wordt afgerond op twee decimalen achter de komma, terwijl dit op de xpap zelf vaak maar met één decimaal wordt afgerond. Hiermee is Oscar iets nauwkeuriger. De AHI wordt overigens altijd per uur weergegeven. Dus korter dan een uur gebruikt, dan wordt de AHI herrekend naar een uur.
Dus AHI 0.46 x 6,33 = 0.46 x 6.6 (0.6 x 6minuten=36minuten) = 3.036 incidenten afgerond 3 incidenten over de hele nacht en dit klopt twee onbekende apneus (Unknown Apnea) en één Hypopneu. Daar dit een ASV betreft worden de Centrale apneus door het apparaat automatisch verholpen en blijven de onbekende apneus, meestal obstructief van aard, en hypopneus over.

De apparaat gegevens met de instelling gegevens

Hier zie je het merk van jouw apparaat staan, in dit geval betreft het een Resmed AirCurve CS10 PaceWave, ingesteld als soort apparaat AutoASV. (ASV is ook een mogelijkheid) Bij een apparaat met vaste druk instelling zou daar staan Cpap en met een variabele druk instelling Apap of AutoCpap.
Je ziet dan de vaste druk instelling in cmH2o staan of een minimum en maximum drukinstelling in het geval van een apap of autocpap.

De datum, Start tijd en Einde tijd en het totaal aantal gebruikte uren.

Hier wordt de datum weergegeven, doordat er na middernacht is gestart is dit de datum van 28-augustus, terwijl dit de data gegevens zijn van 27 augustus op 28 augustus. (Zie de Dagkalender datum 27 augustus 2023) De begin tijd en de eind tijd en de totale tijd dat het apparaat heeft aangestaan (dit wil niet zeggen, dat je de hele tijd ook slapend hebt doorgebracht) worden vermeld.

De Incidenten die eventueel hebben plaatsgevonden. Deze kunnen per merk verschillend worden getoond.

Elk merk apparaat kan meer of minder informatie verstrekken. Bijvoorbeeld het merk Löwenstein Prisma heeft weer veel andere data gegevens dan Philips Dreamstation DS1 of DS2 en Resmed heeft ook weer andere data gegevens. Vaak betekent dit hetzelfde maar zijn de benamingen van de incidenten en of grafieken net weer even iets anders. Oscar geeft de betekenis vaak weer door met de muiscursor erboven te gaan zweven en deze dan even stil te houden.

Als er een incident heeft plaatsgevonden bijv. de UA 0.31 dan kun je op die gekleurde regel klikken en dan gebeuren er twee dingen tegelijkertijd. Je ziet opeens dat het tabblad Incidenten wordt geopend en dat het eerste UA incident wordt geselecteerd. Tevens zie je ook dat in de Incident Markeringen Grafiek in de midden kolom het eerste UA incident wordt getoond. Dit zelfde gaat op voor elk incident waarbij de waarde meer moet zijn dan 0,0 ofwel er moet wel sprake zijn van een incident die plaats heeft gevonden.


De Statistieken

De getoonde informatie onder Statistieken kan per merk Xpap verschillend zijn, dus de uitleg hieronder is niet compleet.

Hieronder zie je dus een tabel staan die is onderverdeeld in Kanalen en dan instellingen uitgedrukt in Percentages.

Ook hier kun je de muiscursor laten 'zweven' boven zo'n kanaal aanduiding waarna er in een pop-up uitleg wordt gegeven wat e.e.a. betekent.

Kanaal Druk wordt uitgelegd als zijnde: Behandeldruk (cmWK = centimeter WaterKolom) en bijv. Gew.(ogen) gem.(iddelde) 10,90 cmWK. (cmWK = cmH20)

Statistieken.JPG Statistieken.JPG 478 keer bekeken 11.52 KiB

Deze vraag komt vaak voor, hoe moet ik bovenstaande nou zien? De uitleg hieronder geldt voor alle kanalen. Min = minimum en Med = medium (50%)

De druk lag tussen Min en 50 % van de gemeten tijd tussen 6,60 cmWK en 10,68 cmWK
De druk lag tussen 95% en 50% ofwel 45% van de gemeten tijd tussen 13.82 cmWK en 10,68 cmWK
De druk lag tussen 99,5% en 95% ofwel 4,5% van de gemeten tijd tussen 14,42 cmWK en 13,82 cmWK
De druk lag tussen 100% en 99,5% ofwel 0,5% van de gemeten tijd boven de 14,42 cmWK
De gemeten tijd is dus in dit geval 6h33m02s

De bovengenoemde druk is in dit geval (ASV) de inademing druk (IPAP).
EPAP is de uitademing druk.
Je kunt zien dat het drukverschil hier groter is dan de maximale EPR druk van 3 cmWK of 3 cmH20 die bij een cpap of apap kan worden ingesteld.
Bij een ASV kan het drukverschil ook wel ondersteuningsdruk genoemd groot zijn.

Dan zie je ook staan TTiA = 00:00:59 of wel de Totale Tijd in Apneu (dus tijdens een echte ademstop, geen hypopneu = bijna ademstop) 59 seconden in totaal zonder lucht.
Tijdsduur boven de Leklimiet: 1,569% Bij Resmed ligt de Leklimiet op 24 l/min. De totale slaaptijd was 6h33m02s omgerekend naar minuten (6*60)+33=393 minuten. De tijd dat dus boven de 24 l/min uitkwam is dus 1,569 % x 393 minuten = 6.16617 minuten ofwel 370 seconden.

Elk masker heeft bij een bepaalde druk instelling een daarbij behorende normale lekhoeveelheid in l/min. Dit is nodig om de uitgeademde lucht gemengd met uitgeademde co2 uit het masker te wassen. Is de lekkage bij een bepaalde drukinstelling hoger dan de normale lekhoeveelheid, dan spreken we over bovenmatige lekkage, dit kan dan maskerlekkage zijn of ook mondlekkage. Resmed noemt dit Onbedoelde lek. Bij vele andere merken zie je in OSCAR bij de Lekkage grafiek twee lijnen staan, de onderste is dan de onbedoelde lek en de bovenste is dan de Totale lek. (Dus normale lek + onbedoelde lek = Totale lek)

Dit alles is eerder besproken geweest in Hoofdstuk 3 in het scherm 'Masker en apparaat' daar staat ook de leklimieten van andere merken dan Resmed vermeldt.

afbeelding_2023-08-29_211822488.png afbeelding_2023-08-29_211822488.png 478 keer bekeken 10.65 KiB
Hierboven staat het totale Statistieken overzicht en hierin zie je ook de Inademtijd en de Uitademtijd vermeld staan.
Belangrijk is dat de uitademtijd liefst hoger moet liggen dan de inademtijd.

Lees hierover op deze site: https://running.nl/bewuste-ademhaling-voor-betere-prestatie-en-sneller-herstel/

Opmerking: dit moet niet als reclame worden beschouwd voor deze site of een bepaald genoemd product, maar meer als uitleg waarom een goede ademhaling van belang is.

Ook zie je onder statistieken staan:
 • Ademfrequentie (Aantal ademhalingen per minuut)
 • Ademvolume (Volume lucht wat per ademhaling wordt verplaatst in ml)
 • Doelvent(ilatie) (Beoogd ademminuut volume in l/min)
 • Ademmin(uut) Vol(ume) (Volume lucht dat per minuut wordt uitgewisseld met de omgeving in l/min)
Er wordt wel eens gevraagd, zit hier een verband tussen? Ja, dat is zo! Men kan de optimale Ademvolume ook berekenen via een formule. Helaas kan ik deze echter niet meer terugvinden in mijn archief.

Ademminuut Volume = Aantal ademhalingen per minuut x Adem Volume per ademhaling
De doelventilatie is een beoogd doel om te halen als zijnde ademminuut volume

Ook zie je onder statistieken staan:
 • Stroombeperking (Geeft een indicatie van de luchtstroombeperking of wel obstructie/blokkade van de luchtweg aan, dit wordt ook wel Flow Limitation genoemd, dit wordt later in dit hoofdstuk besproken)
 • Snurken (Geeft het geluidsniveau van eventueel nog aanwezig snurken aan)


De apparaat instellingen

De getoonde informatie onder Apparaat instellingen kan per merk Xpap verschillend zijn, dus de uitleg hieronder is niet compleet.


Hierboven zie je de instellingen staan van het ASV apparaat. In ASV modus heb je alleen een EPAP druk en een drukondersteuning PS (Pressure Support)

Drukondersteuning PS = PS max minus PS min

In ASVAuto is er sprake van een minimum EPAP en een maximum EPAP en van een Minimum ondersteuningsdruk en een maximum ondersteuningsdruk .
EPAP = Uitademing druk en IPAP = Inademing druk

De inademing druk kan maximaal worden = EPAP max + Max. ondersteuningsdruk = 8,2 + 7,2 = 15,4 cmWK/cmH20
Dus bij deze ASVAuto instelling kan de ademhaling fluctueren tussen minimum 6,2 en maximum 15,4 cmWK/cmH20

Dat wil niet zeggen dat dit ook werkelijk het geval was. In werkelijkheid lag dit tussen 6,2 en 15,2 cmWK/cmH20. Dit zullen we later in een grafiek zien.

Bij een Cpap heb je een vaste druk instelling met eventuele drukverlagingsfunctie bij het uitademen. Deze heet vaak EPR, C-flex (+), A-flex, Bi-flex, Softflex, enz)
Bij een Apap/AutoCpap heb je een minimum en een maximum drukinstelling, waartussen de druk kan variëren. Ook hier kan men over de drukverlagingsfunctie beschikken.
Bij een Bi-pap beschikt men over twee drukinstellingen die men kan instellen. De uitademingsdruk EPAP en de Drukondersteuning PS die samen een maximaal bereik van de Inademingsdruk IPAP kan geven. Dus een lage uitademingsdruk met eventueel een hoge inademingsdruk. Een Bi-pap heeft vaak een minimum vastgestelde ademhalingsfrequentie van 10 per minuut. Dit wordt ook wel Back-up frequentie genoemd. Ga je daaronder dan zorgt de Bi-pap dat je tenminste 10 ademhalingen per minuut haalt. Je kunt dus Spontaan ademen (zelf op eigen tempo) of getimed (vastgestelde tijdsduur per ademhaling). Bipap ST (S = Spontaan, T = Tijd/Timed)

De Aanlooptijd (ook wel ramptijd) staat op uit. Dus er wordt geen gebruikt gemaakt van een startdruk ook wel rampdruk genoemd.

Antibacterieel filter staat op Nee. Zo'n filter wordt voornamelijk in ziekenhuizen gebruikt en wordt geplaatst tussen de uitgang van de cpap en het beginpunt van de slang. Als dit op Ja wordt gezet en je gebruikt geen Antibacterieel filter dan merk je dat je ontzettend zwaarder moet ademhalen, dus altijd op Nee laten staan.

Automatisch starten en Automatisch stoppen staat op Aan en dit wil zeggen dat het apparaat start als je begint te ademen door het masker en automatisch stopt na enkele seconden als je je masker hebt afgezet.

Basisinstellingen Plus wil zeggen dat alle gegevens getoond worden via het display van de Resmed. Dus AHI enz.
Basisinstellingen Aan wil zeggen dat alleen de Gebruikte uren en de Lekkage wordt getoond op het display.

Climate Control Automatisch en slangverwarming ook automatisch wil zeggen dat de slangtemperatuur 27 °C blijft dat de bevochtiger ook automatisch bediend wordt door het apparaat en dat de relatieve vochtigheid door de automatische instellingen op circa 85 % wordt gehouden.
Resmed geeft dan aan dat er op deze wijze vrijwel geen condens in de slang zal optreden. Let wel als de slaapkamer temperatuur kouder wordt dus lager dan 12 °C kan er wel eventueel op den duur condens optreden.


Sessie-informatie

Sessie-informatie afbeelding_2023-09-06_210212146.png Sessie-informatie 369 keer bekeken 7.81 KiB

Elke keer dat de xpap wordt gestart en weer gestopt, wordt opgeslagen als een periode met een starttijd en een eindtijd en dit wordt dus een sessie genoemd.
De tijd tussen starttijd en eindtijd is de tijdsduur van deze sessie. Elke sessie wordt ook genummerd, zoals in bovenstaande afbeelding is te zien.

Dus één toiletbezoek, waarbij de xpap wordt uitgezet, geeft dan twee sessies.

Een powernap ofwel een middagdutje geeft een starttijd en een eindtijd in de middaguren. Vervolgens uren later weer een starttijd (eventueel meerdere) en een eindtijd (eventueel meerdere). In OSCAR zie je dan een korte sessie in de middag, vervolgens een groot gat en dan de nachtelijke registratie flink opgehoopt en dus een in elkaar gedrukte weergave van de nacht in de grafieken.

Hoe los je dit op?

Je kunt elke sessie ook uitschakelen (niet zichtbaar maken in de grafiek) als je de nachtelijke registratie beter wilt bekijken. Haal het vinkje weg bij de middagsessie en de grafiek vertoond dan de gehele nachtelijke registratie verspreidt over de gehele grafiek.

In de bovenstaande afbeelding zie je twee sessies staan. Als je alle twee de vinkjes verwijderd zijn de grafieken in het midden van het Dagrapport allemaal leeg en verwijderd. Je krijgt dan de waarschuwing "Alle sessies staan uit!" en "Er zijn wel sessies, maar die staan uit."

Wil je dus alleen een duidelijk overzicht krijgen van de nacht, dan schakel je de middagsessie uit. De AHI score wordt dan anders als er ook een AHI score in de middag plaatsvond. Maar het is op deze manier makkelijker om de grafiek te lezen.

In de afbeelding zie je ook de twee sessies afgebeeld als een blauw en geel vak. Daarin staat de tijdsduur vermeldt. Als er veel sessies zijn, zijn er ook veel vakken. Deze vakken kunnen dan zo klein worden dat de tijdsduur niet meer zichtbaar wordt.

Door te klikken op zo'n sessie vak schakel je dit vak uit, het vinkje is dan verwijderd en in de grafiek zie je alleen het andere sessie vak staan. Door weer te klikken op het uitgeschakelde sessie vak, wordt het vinkje weer teruggezet en zijn beide sessie vakken weer zichtbaar in de grafiek. In principe kun je dus elke sessie vak uitschakelen en per sessie vak de grafiek bekijken. Je ziet dan ook meteen hoe de AHI score was in die sessie. Zeker handig bij meerdere sessies per nacht.

Hiermee beëindigen we het tabblad Detail en gaan we nu het tabblad Incidenten bekijken.


Het tabblad 'Incidenten'


In dit tabblad vind je alle gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden terug.

Via het aanklikken van het pijltje voor de gebeurtenissen worden deze zichtbaar en elke gebeurtenis wordt met het tijdstip wanneer deze heeft plaatsgevonden weergegeven. Tussen de haakjes staat de tijd, in seconden weergegeven, dat deze heeft geduurd. Door een gebeurtenis aan te klikken, wordt je direct verwezen naar het desbetreffende incident in de Incidenten Markering grafiek.

Bij Hypopneu wordt geen tijdsduur aangegeven. De reden hiervoor is dat een hypopneu geen volledige ademstop is en de tijdsduur die deze heeft geduurd niet mag worden meegeteld met de Totale Tijd in Apneu (TTiA). De TTiA geeft de werkelijke tijd aan die tijdens volledige ademstilstand is doorgebracht. Desondanks komt het nog wel eens voor dat er achter de Hypopneu, tussen haakjes, de tijdsduur staat vermeldt. De TTiA zou dan met deze, ten onrechte, tijdsduur verminderd moeten worden.

Een Hypopneu is een ademhalingsvermindering die tenminste 10 seconden duurt en waarbij het volume van de ademhaling minstens tot 70 % daalt van de gemiddelde ademhaling. De luchtweg is vernauwd, maar niet volledig geblokkeerd.

Ook de Starttijd(en) en Stoptijd(en) worden hier keurig weergegeven. Dus hoe meer Sessies, hoe meer Start- en Stoptijden staan hier vermeldt.

Geheel onderaan dit tabblad Incidenten zie je een schuifmaat staan die oploopt van 1 tot 30 minuten. Hiermee kun je de beeldgrootte in het Incidenten Markeringen grafiek inzoomen van 30 minuten tot 1 minuut en daarmee ook alle andere grafieken. Deze mogelijkheid is ook aanwezig door in de grafieken te staan en dan herhaaldelijk met de linkermuisknop te klikken om in te zoomen en met de rechtermuisknop te klikken om uit te zoomen.


Wordt vervolgd.

Het grootste deel van de pagina Dagrapport is gewijd aan de gedetailleerde grafieken. Hiermee kunt u alle belangrijke dingen die tijdens de nacht zijn gebeurd inspecteren, tot een adem-voor-adem overzicht toe. Dat geldt speciaal voor de grafiek Luchtstroomsterkte, waarin elke ademhaling zichtbaar wordt als je er herhaaldelijk op klikt: zo kun je inzoomen. Met de rechter muisknop kun je weer uitzoomen.

Op een gegeven moment zie je dan een op- en neergaande grafiek: de ademhaling. Naar boven is inademen (opgaande lijn, alles boven de nullijn is inademing) en bij uitademen gaat hij weer naar beneden (neergaande lijn, alles onder de nullijn is uitademing).

We kijken vooral naar de bovenkant, waar de inademing eindigt en de uitademing begint. Daar kun je al heel veel aan zien. Die top is niet altijd mooi rond, maar kan allerlei vormen hebben, zoals in onderstaande figuren zichtbaar zijn:


Uitleg 1ste afbeelding alle drie zijn vormen van Flow limitation

AfbeeldingUitleg Afbeelding 2:
 1. Normale flowcurve
 2. Snurken (trillingen) bij inademing
 3. Als 2, met flowlimitatie (afvlakking)
 4. Flowlimitatie bij inademing, normale uitademing
 5. Als 4, met snurken bij in- en later bij uitademing
 6. Uitademing door de mond, met normale flow bij inademing (Bij gebruik van een neusmasker; bij volgelaat masker niet op deze manier zichtbaar.)
 7. Snurken bij uitademen
Een andere figuur geeft nog meer voorbeelden, met mogelijke interpretatie:


Uitleg Afbeelding 3:Dit hoofdstuk is nog in bewerking, maar tot dat klaar is verwijs ik graag naar de uitleg in de Amerikaanse ApneaBoard WiKi, automatisch vertaald in het Nederlands:
https://www-apneaboard-com.translate.goog/wiki/index.php/OSCAR_-_The_Guide?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl#The_daily_detailed_graphs

Deze uitleg maakt deel uit van de omvangrijke OSCAR WiKi, waar continue aan gewerkt wordt:
https://www-apneaboard-com.translate.goog/wiki/index.php/OSCAR_-_The_Guide?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl