Alles over Second Opinion!

1
Second Opinion, recht voor iedereen

Second Opinion, wees goed voorbereid

Second Opinion, helft van aanvragen leidt tot ander advies
http://nos.nl/l/2158002
https://www.bnr.nl/nieuws/lifestyle/10318146/helft-second-opinions-leidt-tot-ander-advies

Dit bericht is opgesteld ten behoeve van informatie voorziening voor nieuwe forumleden en leden van het Facebook account van de ApneuVereniging. Het doel van dit bericht is om in één bericht meerdere berichten te verspreiden die misschien van nut kunnen zijn. De hier geplaatste linken, zijn van berichten die via het Forum of via de site van de ApneuVereniging al te vinden zijn.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Second Opinion, Wees goed voorbereid!

2
Bron: de Telegraaf, 30 januari 2016

Voor het gesprek

Schrijf op waar u het met de zorgverlener over wilt hebben om te voorkomen dat u belangrijke zaken vergeet.
Vraag kopieën op van uw medisch dossier en breng deze mee. Iedere patiënt heeft immers recht op inzage van de eigen medische gegevens.
Noteer wat de klachten zijn, hoe lang u hier al mee rondloopt, welke diagnose of behandeling er is voorgesteld door de behandelend arts, waarom u hieraan twijfelt en wat uw wensen precies zijn.
Vraag een partner, vriend of familielid om mee te gaan. Twee horen altijd meer dan een.


Tijdens het gesprek

Maak aantekeningen.
Wees open en eerlijk.
Geef het aan wanneer u iets niet begrijpt.
Stel vragen.
Probeer in eigen woorden te herhalen wat de arts heeft gezegd.
Vraag naar risico’s, gevolgen en het vooruitzicht van een behandeling of onderzoek.
Komt u voor erg moeilijke beslissingen te staan? Vraag om bedenktijd en eventueel een vervolggesprek.
Vraag de arts of u achteraf contact op mag nemen als u nog vragen heeft.


Na het gesprek

Zet alle belangrijke punten nog eens op papier, zijn uw vragen beantwoord?
Vergelijk het advies van de tweede arts met uw eigen arts. U beslist uiteindelijk zélf wat u doet.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Second Opinion, recht voor iederéén!

3
Bron: de Telegraaf, 30 januari 2016

Het recht op een second opinion, de mening van een andere behandelaar, is geregeld in de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO). Dit betekent dat u als patiënt áltijd recht heeft op een tweede mening en de zorgverlener dat recht behoort te erkennen. Toch laten veel patiënten deze mogelijkheid nog liggen. Zonde, vindt Thom Meens van Patiëntenfederatie NPCF. „Als we op vakantie willen, bekijken we verschillende boekingssites. Voor hypotheekadvies bezoeken we meerdere banken. Maar gaat het om onze gezondheid dan blijven we vaak bij één behandelaar hangen. Juist bij zoiets belangrijks lijkt het mij nuttig om te rade te gaan bij een andere partij. Twee weten altijd meer dan een.”

De patiënt mag daarin volgens de zegsman best wat mondiger worden. „Neem zelf het voortouw. Het gaat om úw gezondheid, úw gemoedsrust. Geloof mij, een arts zou zelf bij ingrijpende beslissingen ook het advies van een tweede partij inwinnen.”

Van dit laatste lijkt niet iedereen overtuigd. De angst voor een beschadigde band met de huidige behandelaar blijft voor menig patiënt een groot obstakel bij het aanvragen van een second opinion. Nergens voor nodig, benadrukt ook Lilian Jansen van de Federatie Medisch Specialisten. „U hoeft écht niet bang te zijn dat een arts boos wordt of zich gepasseerd voelt. Het is als patiënt uw goed recht om een second opinion aan te vragen. Sterker nog, steeds meer artsen verwijzen zelf ook actief door naar een collega als ze bepaalde expertise missen.”

Voor de duidelijkheid: het aanvragen van een second opinion is niet bij iedere aandoening of ingreep nodig. Vaak doet u dit pas bij twijfel over een diagnose, als er sprake is van een zware of langdurige behandeling of bij mogelijk ernstige gevolgen van behandeling.

Het is sowieso goed om te weten dat veel verzekeraars de kosten van een second opinion alleen vergoeden als u een verwijzing heeft van uw behandelend arts. Hij of zij zal in het merendeel van de gevallen ongetwijfeld bereid zijn te helpen en de collega in kwestie voorzien van de nodige documenten. Artsen kunnen een second opinion alleen op basis van zwaarwegende redenen weigeren, bijvoorbeeld wanneer een patiënt meerdere malen voor hetzelfde probleem een second opinion aanvraagt. Mocht het om welke reden dan ook uitgesloten zijn dat u met uw arts om tafel gaat, kan ook de huisarts of zorgverzekeraar verwijzen naar een andere specialist.

Besef vooraf dat u na het inwinnen van een tweede mening voor een dilemma kunt komen te staan. Het is mogelijk dat de ’tweede’ arts met een afwijkend behandelplan komt. Blijf daarom altijd zelf helder nadenken en bepaal bij welke behandeling u zich het prettigst voelt. Komt u er echt niet uit? Raadpleeg dan uw huisarts of patiëntenvereniging.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar