Uitgebreide uitleg over SleepyHead/Oscar.

1
Inleiding
SleepyHead is een open-source stuk software (gratis) voor slaapapneupatiënten dat het product is van duizenden uren van hacking en ontwikkeling door een eenzame Australische ontwikkelaar genaamd Mark Watkins, die duizenden slaapapneupatiënten geholpen heeft de controle over hun behandeling terug te nemen van overbelaste en te weinig investerende artsen.
De software geeft patiënten toegang tot de slaapgegevens die al worden gegenereerd door hun CPAP-machines, maar blijft over het algemeen ontoegankelijk, verborgen door DRM en eigen gegevensformaten die alleen kunnen worden gelezen door geautoriseerde gebruikers (artsen) met bedrijfseigen software die patiënten vaak niet kunnen kopen, gebruiken of downloaden.
SleepyHead en gebruikersforums zoals CPAPtalk.com en ApneaBoard.com hebben patiënten in staat gesteld fabrikanten van medische apparaten te omzeilen, die liever hadden dat de software helemaal niet bestond. Fabrikanten van medische apparatuur vochten in 2015 om een ​​vrijstelling van de Digital Millennium Copyright Act te voorkomen om hacking te legaliseren door patiënten die toegang wilden hebben tot hun eigen gegevens, maar een vrijstelling werd verleend, waardoor SleepyHead en dergelijke software werden gelegaliseerd.
Bron: Vice.com, Jason Koebler

OSCAR (Open Source Cpap Analysis Reporter)

Op 8 februari 2019 heeft Mark Watkins, na onenigheid over de ontwikkelingswerkzaamheden van SleepyHead, besloten om zijn werkzaamheden aan SleepyHead stil te leggen en definitief ermee te stoppen. Daar SleepyHead een open-source project is, heeft een kleine groep mensen in de USA en in Nederland besloten om dit project verder voort te zetten met de laatste uitgebrachte versie van SleepyHead onder de naam OSCAR. Daar dit veel werkzaamheden met zich meebrengt, zal de ontwikkeling van OSCAR in de loop van de tijd worden voortgezet en af en toe voorzien worden van updates. Veel van OSCAR komt dus overéén met SleepyHead, maar er kunnen kleine verschillen voorkomen. Ik zal, indien nodig, deze verschillen in deze handleiding ook opnemen. Echter er zullen vaak afbeeldingen van SleepyHead en OSCAR door elkaar voorkomen, maar weet dat dit vaak uiterlijke verschillen zullen zijn en dat de werking van beide programma's vrijwel hetzelfde zullen zijn. Wel is het de bedoeling om OSCAR geschikt te maken voor meerdere merken cpap's. Het zal echter veel tijd vergen om dit zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Men vraagt dus om begrip en geduld.

Index
Hoofdstuk 1: download en Installatie
Hoofdstuk 2: profiel aanmaken
Hoofdstuk 3: het instellen van de software
Hoofdstuk 4: zonder data geen uitlezing
Hoofdstuk 5: statistieken

Er is ook een Engelstalige handleiding. U kunt u deze handleiding vertalen met behulp van Google. De vertaalknop bevindt zich in Chrome in de hieronder getoonde cirkel in de adresbalk:

AfbeeldingOf misschien nog beter via https://www.deepl.com/translator die ook rekening houd met de zin opbouw constructie en daardoor nog beter vertaald. (Gratis te gebruiken)

1 - download en installatie

2
Geschikt voor de volgende machines

Kijk Hier in de Wiki van Oscar of uw machine ook ondersteund wordt door Oscar!

• ResMed S9, AirSense 10 en AirCurve 10
• Philips Respironics System One en DreamStation
• DeVilbiss
• Weinmann Somnobalance
• Fisher &Paykel ICON & ICON+
SleepyHead werkt ook met de oxymeters van ResMed en PRS1 en alle modellen van de Contec CMS50 serie zuurstofdesaturatiemeters (en klonen zoals Pulox), zowel standalone als door synchronisatie met CPAP data.

Het ApneuKennisCentrum raad u aan om voortaan OSCAR te gaan gebruiken daar deze sterk verbetert is ten opzichte van SleepyHead, waarvan de ontwikkeling in 2019 is stopgezet.
Download SleepyHead (gratis)
Controleer welke versie u nodig heeft (Windows 10 - 32 of 64 bits). Dit vindt u via de startknop > instellingen (het pictogram van het tandwiel), Systeem, Info.
Voor Windows 32-bits V1.0.0 Beta2
Voor Windows 64-bits V1.1.0
Voor Mac en Linux kunt u de juiste versie op deze link downloaden.

Download OSCAR (gratis)

Via onderstaande link kunt u voor de verschillende besturingssystemen die er zijn, het programma OSCAR downloaden:

OSCAR

Na installatie en het voor de eerste keer opstarten wordt u gevraagd om een profiel aan te maken, wat wordt besproken in het volgende hoofdstuk.

2 - profiel aanmaken

3
Hoe meer gegevens u invult, hoe meer dit op uw uitdraai van uw rapportage komt te staan. Minimaal zijn uw naam, landcode en de tijdzone (GMT+1 Amsterdam) met het vinkje van Zomertijd gewenst.
Er kunnen maximaal vijf profielen worden aangemaakt. Bij het aanmaken van meer dan vijf profielen worden gegevens niet meer ingelezen en verkeerd getoond.

Het invullen van vier schermen maakt uw Profiel compleet. We zullen deze eens nader bekijken. Het eerste scherm:

Afbeelding


Tip: Het wachtwoord invullen is niet verplicht als u de enige bent die van SleepyHead/Oscar gebruikt maakt. Invullen betekent, wachtwoord onthouden en het grootste probleem van een Apneuer is vergeetachtigheid. U kunt dan niet meer bij uw profiel en zal weer een nieuw profiel aan moeten maken.

Kies volgende om naar het tweede scherm te gaan.

Afbeelding


Tip: Vul uw Lengte in cm in. Dit komt u later eventueel van pas.

Kies volgende om naar het derde scherm te gaan.

Afbeelding


Tip: Vul zoveel mogelijk gegevens van uw eerste slaaptest in.Vraag om een uitdraai van uw slaaptest bij de arts, u heeft er recht op. Door deze gegevens hier te noteren, hoeft u het niet te onthouden en kunt u altijd terugkijken hoe het was voordat u de behandeling met de cpap of apap begon.

Bij het Soort apparaat kunt u via een drop down menu kiezen voor Apap,Bipap, Cpap, ASV.

Kies volgende om maar het vierde scherm te gaan.

Afbeelding


Tip: Patiënt-Id is uw patiëntnummer in het ziekenhuis. Uw hoeft dit niet in te vullen.

Kies Einde om naar het volgende scherm te gaan.

Afbeelding


Kies "Yes" voor het opslaan van uw profiel.

U komt nu op een volgende pagina waar u gevraagd wordt om naar de instellingen te kijken. Dit wordt besproken in het volgende hoofdstuk.

Alvorens dit hoofdstuk te sluiten, nog even dit. Waar is nu het profiel wat zojuist is aangemaakt opgeslagen?

U kunt dit vinden door voor "Help" te kiezen en dan te kiezen voor "Over SleepyHead", het volgende verschijnt dan:

Databestand.JPG


Via de knop "Toon Datamap" kunt u uw profiel terugvinden. Deze moet u dus veilig stellen als u een oude versie van SleepyHead moet vervangen. Via de knop Sluiten verlaat u dit scherm.

Door dit pad (zie adresbalk) te volgen kunt u uw Profiel terug vinden in de folder Profiles. Daar wordt uw data gegevens van uw apparaat opgeslagen.

Afbeelding


U kunt dit vinden door voor "Help" te kiezen en dan te kiezen voor "Over OSCAR", het volgende verschijnt dan:

Data map.JPG

Via de knop "Toon Datamap" kunt u uw Profiel terug vinden in de folder Profiles. Daar wordt uw data gegevens van uw apparaat opgeslagen.

Door dit pad (zie adresbalk) te volgen kunt u uw Profiel terug vinden in de folder Profiles. Daar wordt uw data gegevens van uw apparaat opgeslagen.

Profilespad.JPG

Hiermee eindigt dit hoofdstuk. Het volgende Hoofdstuk gaat over het instellen van de schermen nog voordat uw Data wordt geïmporteerd.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

3 - het instellen

4
Nadat u de knop "Yes' had ingedrukt om uw profiel op te slaan, verschijnt het volgende scherm:

Afbeelding


Het "Importeer" scherm.
Voor het juist instellen van SleepyHead maken we gebruik van de Menu balk:

Afbeelding


Kies voor Bestand --> Instellingen/Voorkeuren, waarna het volgende scherm met het tabblad Importeer wordt getoond:

AfbeeldingWaarschuwing: de knop klik "Hier" werkt wel maar leidt naar een niet ingevulde pagina.

Als u op de blauwe pijlen gaat staan met de muis aanwijzer, verschijnt er een tekst. Bij de bovenste pijl met 240 neemt SleepyHead de gegevens mee als er vier uur tussen twee meetmomenten zijn voor dezelfde nacht.

Bij de onderste pijl negeert SleepyHead kortere sessies van hier 1 minuut.


Of deze, dit kan afhangen van uw cpap merk.

Instellingen.JPG

De meeste fabrikanten van cpap's gebruiken het 12 uur op het midden van de dag als start en eindpunt van een metingsperiode. Dus doet u een middagslaapje dan wordt dit ook zo geregistreerd, vervolgens een paar uur niets en dan de aanvang van de nacht. Wanneer u de volgende dag dan weer wakker wordt en stopt, en vervolgens na nog een bepaalde tijd wakker te zijn geweest nogmaals een paar uur gaat slapen, wordt dit tot dezelfde dag berekend als dit voor 12 uur eindigt.

Het is dan ook verstandig om de instelling zoals hierboven is aangegeven te laten staan. Bij Nachtdiensten zal er overdag geslapen worden en zal dan over het 12 uur moment heen geslapen worden. De AHI zal dan gesplitst worden over twee dagen. Dit zal ook gebeuren als u uw cpap meeneemt tijdens een vakantie die plaatsvind in een andere tijdzone. Wijzig de tijd instelling van uw cpap alstublieft niet, tenzij u definitief gaat emigreren. Wijziging van de tijd kan het verlies van gegevens veroorzaken. Houd u hier rekening mee.

Terwijl u naar het tabblad Importeer kijkt , zijn er maar twee instellingen voor een nieuwkomer die van belang zijn:

Dag tijd gesplitst.

Als u vaak over het middaguur heen gaat slapen, kunt u hierbij al uw slaapdata voor een 'nacht' op dezelfde dag laten verschijnen in plaats van over twee dagen te verdelen. OPMERKING: De tijdsverdeling is NIET beschikbaar nadat u data van een Resmed in SleepyHead hebt ingevoerd. Deze keuze was opzettelijk omdat het uitschakelen van de Day-time-splitsing nodig is om SleepyHead in staat te stellen om de samenvatting gegevens van de Resmed te krijgen. Dus het vinkje laten staan.

Maak SD-kaart back-up tijdens het importeren.

Zoals de parentetische noot zegt, zorgt dit ervoor dat dit is gecontroleerd, is vrij kritisch voor ResMed en FP Icon gebruikers, aangezien die machines regelmatig de gedetailleerde gegevens op de SD-kaart overschrijven. Als u dit controleert, wordt het gemakkelijker om de gegevens opnieuw te importeren als dat nodig is. Vinkje dus laten staan, wordt aangeraden.

Neemt u de overige vinkjes over die aangegeven zijn.

Het vinkje bij "Sla de Gebruikers selectie over" of bij "Laad bij het opstarten het laatst gebruikte profiel" zorgt ervoor dat u uzelf niet telkens hoeft aan te klikken, wilt u dit wel bijvoorbeeld met meerdere profielen, dan moet u dus geen vinkje plaatsen.

Druk op "OK" om de instellingen te bevestigen.


Het scherm "Masker en apparaat".

Voor het juist instellen van SleepyHead maken we gebruik van de Menu balk:

Afbeelding


Kies voor Bestand --> Instellingen --> Masker en apparaat

Het volgende scherm komt dan in beeld.

Afbeelding


Hierboven is het scherm opgesplitst in een linker en rechter gedeelte.

Links beginnend is er een mogelijkheid om de tijd te corrigeren indien de cpap tijd afwijkt t.o.v. de werkelijke tijd en deze niet via de cpap kan worden ingesteld. Er zijn nog merken waarvan de tijd niet via displays kunnen worden gewijzigd.
Hier kunt u dit alsnog doen in SleepyHead zodat de start en eind tijd van de gemeten periode overéénkomt. De tijd kan met een min - teken of gewoon ingevuld = + worden. Via de OK knop bevestigen en controleren of de tijd nu overéénkomt met de daadwerkelijke tijd.

Het midden links moet u overnemen zoals het daar nu is ingevuld. De waarden komen overéén met het maskergrafiek van de Resmed Swift FX neusdoppenmasker.

Afbeelding


Deze grafiek komt voor neusdoppenmaskers vrijwel overéén met die van andere merken.

Elk type masker heeft zo grafiek. Dus Neus maskers en Full Face maskers hebben in hun specificatie overzicht ook zo grafiek. Het kan zijn dat de instelling bij een druk van 4 of 20 cmh2o daar iets afwijkend zijn. Gebruikt u meerdere maskers dan kunt u ook de gemiddelde waarde (waarden bij druk 4 optellen en delen door het aantal maskers - hetzelfde bij druk 20) hier invullen.

Voor het Resmed systeem is dit niet echt nodig, deze geeft automatisch de overmatige lekkage aan.(= boven de 24 l/min)

Voor alle andere merken is het nodig om dit aan te vinken en de waarden in te stellen. Op deze wijze kan SleepyHead de overmatige lekkage berekenen. De verwachte lekkage is dus de lekkage die bij die drukinstelling normaal is voor dat type masker. Dit verlaat dus via de diffuus gaatjes het masker. Alles wat boven de verwachte lekkage uitkomt is onverwachte lekkage, dus overmatige ongewenste lekkage. Dit kan via de siliconen rand of vanuit een openstaande mond ontsnappen.

Het invullen van de Aangegeven Lek-limiet zal zo dadelijk aan de rechterzijde worden besproken.

Links onder kunt u zo overnemen. Hiermee worden de onbekende gebeurtenissen bepaald.
Dit zijn Apneus en Hyponeus die net niet aan de voorwaarden (tenminste 10 seconden of langer) voldoen om tot een echte Apneu en Hypopneu te worden berekend.

Deze worden niet meegerekend in de officiële AHI index, maar kunnen zeker voor vrouwelijke apneu patiënten van belang zijn.

We gaan nu over naar de rechterzijde van het scherm.

Geheel bovenaan kunt u kiezen voor AHI of RDI.

Via deze link kunt u hier informatie over inwinnen. (Even browser Chrome gebruiken met de vertaal button)

https://www.sleepdr.com/the-sleep-blog/what-do-ahi-rera-arousal-and-rdi-mean/

Vult u in ieder geval AHI in.

Voor de Zorgverzekeraar is het van belang om de therapie trouw van tenminste 4 uur per nacht te weten. Men stelt hier vaak dat dit voor tenminste 5 van de 7 nachten moet gelden. Echter de ApneuVereniging beveelt ten alle tijde de cpap altijd, dus ook bij middagslaapjes, te blijven gebruiken. Alle niet gebruikte uren doen de gebruikte uren weer te niet.

Tip: Wees niet bevreesd dat uw hierop in het begin streng op wordt gecontroleerd. Alleen als u de cpap al langere tijd gebruikt en deze gewoon in de kast hebt staan, kan men de cpap terug eisen.

Nu komen we bij Aangegeven Lek-limiet. Ook wordt dit wel de Rode Lijn genoemd bij Resmed software. De lekkage boven deze lijn is overmatige, dus ongewenste lekkage.

De gegevens die hier moet worden ingevuld verschild per merk cpap. De waarden die hier moet worden ingevuld zijn door vele gebruikers over de gehele wereld bekeken en soms via de officiële uitlees software van diverse merken nader bepaald.

Voor de volgende merken moet u de volgende waarden invullen:

Devilbiss Intellipap 5.xx = 95 l/min (Niet: Devilbiss Blue 6.xx, deze kan {nog} niet via SleepyHead worden uitgelezen)
F&P Icon (+) = 60 l/min
Resmed S9 en hoger = 24 l/min

Philips Respironics is moeilijker, daar deze niet in hun software weergeven waar de grens ligt waar overmatige lekkage ontstaat.

Om dit toch te kunnen bepalen, heeft men dit door ondervinding nader bepaald.

Voor Philips Respironics kunt u invullen:

Philips Respironics System One . De Philips Respironics-machines rapporteren TOTAL lek, maar Philips Respironics vertelt ons nooit wat de officiële definitie van een Large Leak is. SleepyHead 0.9.6 vlagt nu de officiële Encore Large Leaks als grijze balkjes over de stroomgraadgrafiek. Dus als u veel grote lekken krijgt, kunt u die gegevens gebruiken om u te helpen bepalen waar u een Large leaklijn moet trekken. Maar totdat u wat gegevens krijgt, is hier wat meer gegevens over waar u de Redline kunt trekken die gebaseerd zijn op het bekijken van veel Encore-gegevens van veel Philips Respironics-gebruikers door de jaren heen:

Oudere Serie 50 System One machines . druk 4 tot 8 cmh2o = 60 l/min
Oudere Serie 50 System One machines . druk 8 cmh2o en hoger = 90 l/min

Nieuwe serie 60 system One machines . druk 4 tot 8 cmh2o = 50 l/min
Nieuwe serie 60 system One machines . druk 8 cmh2o en hoger = 80 l/min

Philips Dreamstation, deze machine is nog nieuw en ik heb niets kunnen vinden over de rode lijn limiet voor deze machine.

Ik vraag daarom aan Dreamstation gebruikers of men bij de officiële Encore software kunnen bepalen waar ongeveer de Large Leak ontstaat.

Voor dit moment zou ik voor de (dus geschat)

Dreamstation kiezen voor het gemiddelde van = 70 l/min. (90+60/2 = 75) (80+50/2 = 65) (75+65/2 = 70)

Dan nog de Weinmann Somnobalance, daar ik nog geen gebruikers ken die SleepyHead ook gebruiken, zou ik niet weten wat u hier zou moeten invullen als Rode Lijn Limiet.

We gaan nu verder met het plaatsen van het vinkje: Zet kanalen voor onbekende gebeurtenissen aan.
Dit is nodig om Aangepaste Gebruikers Markering weer te geven.

AHI/uur Grafiek tijdvenster is standaard 60 minuten.

Telkens op nul zetten. Vink dit aan!

Het voordeel hiervan is, dat vanaf de start van de cpap bij het slapen gaan, per uur wordt weergegeven wat de precieze AHI in dat bepaalde uur is geweest. Na elk uur wordt dit weer op nul gezet. Zo kunt u gemakkelijk controleren welke uren u Apneu / Hypopneu heeft gehad en of dit veel of weinig was. Misschien komt alles wel in de Remslaap naar voren, dus in eerste gedeelte van het tweede uur van de slaap. Als dit zo elke 1,5 uur daarna plaatsvindt, kunt u concluderen dat u Remslaap gerelateerd apneu heeft.

We gaan nu verder met het tweede blok aan de rechterzijde.

U kunt alles overnemen zoals het daar staat ingevuld.

Alleen bij Bovenste percentiel kunt u alles invullen wat u wilt, echter de meeste merken kiezen voor 90 % of 95 %.

Dit doet men. omdat bij de druk die vermeldt staat bij 90 of 95 % de meeste apneus worden weggeblazen. Deze druk wordt dan ook vaak gebruikt om als vaste druk te worden ingesteld bij het omzetten van apap naar cpap.

F&P Icon (+) hanteert 90 %
Resmed hanteert 95 %


Het scherm "Oxymetrie".

Voor het juist instellen van SleepyHead maken we gebruik van de Menu balk:

Afbeelding


Kies voor Bestand --> Instellingen --> Oxymetrie

Het volgende scherm komt dan in beeld:

Afbeelding


U kunt deze gegevens gewoon overnemen. Een verlaging van 4 % bij zuurstofdaling in het bloed wordt meestal gebruikt als meetpunt referentie.

Er zijn twee punten waar u rekening mee moet houden indien u een oxymeter gaat gebruiken.

Wilt u dit gaan vergelijken met de overige grafieken van de cpap zodat u gebeurtenissen in de grafieken met elkaar kan vergelijken op hetzelfde moment, dan is het van belang dat u de cpap en de oxymeter exact gelijktijdig start en eindigt.

Tevens dient u eerst de cpap gegevens in te lezen en vervolgens de oxymeter gegevens.

Niet iederéén zal een oxymeter in huis hebben. Zij zijn te koop voor circa €97.50 en hoger en moeten in elk geval een geheugen bezitten om 24 uur gegevens te kunnen opnemen. Zelf heb ik de CMS50F Pulse Oximeter.

Hoe ziet een grafiek er nu uit? Hieronder ziet u een opname van 10-10-2015:

Afbeelding


In de afbeelding en in de linkerkolom ziet u de gegevens staan bij minimum, medium (= 50%), 95 % en maximum.

Tussen kwart over zes en kwart over zeven, meestal de tijd dat ik wakker in bed lig met cpap nog aan en masker op, liep mijn AHI hoog op. Het valt op dat mijn polsslag 76 slagen per minuut was, net als bij de start toen ik ook nog wakker was. In rust was deze tussen 55 en 68 slagen per minuut. Mijn zuurstof was grotendeels tussen 95 % en 98 %, maar toonde op het hoogste AHI niveau van 10 per uur een verlaging naar 85 % gedurende een korte tijd, dus niet iets om actie voor te ondernemen.

Met de Oxymeter Wizards sluit ik dit scherm af.

Afbeelding
Het scherm "Incidenten".

Voor het juist instellen van SleepyHead maken we gebruik van de Menu balk:

Afbeelding


Kies voor Bestand --> Instellingen --> Incidenten:

Het volgende scherm wordt dan getoond:

Afbeelding


U kunt in principe alles overnemen zoals het hier is ingevuld. Of alles ook wordt vertoond in SleepyHead is afhankelijk van het merk cpap welke u in bezit heeft. Heeft u geen Oxymeter, dan worden de daarbij behorende meldingen en grafieken niet weergegeven.

Tip: De betekenis van de tekst wordt via Luchtballonnen weergegeven als u de muis aanwijzer daarboven houdt.
Tip: De tekst onder Cpap Incidenten, Kleur, Soort markering, Label en onder Detail kunt via dubbelklikken wijzigen.

Echter behoudens eventueel nog in het Engels staande teksten onder Detail, zou ik u niet aanraden om dit te wijzigen.


Het scherm "Golfvormgrafiek".

Voor het juist instellen van SleepyHead maken we gebruik van de Menu balk:

Afbeelding


Kies voor Bestand --> Instellingen --> Golfvormgrafiek

Het volgende scherm wordt dan getoond:

Afbeelding


U kunt in principe alles overnemen zoals het hier is ingevuld. Of alles ook wordt vertoond in SleepyHead is afhankelijk van het merk cpap welke u in bezit heeft. Heeft u geen Oxymeter, dan worden de daarbij behorende meldingen en grafieken niet weergegeven.

Waarschuwing: Bij Leksnelheid moet de Onderste en Bovenste waarde gelijk zijn aan het bij het tabblad Masker en apparaat "Aangegeven Lek-limiet" ( = Bovenste waarde) U kunt de onderste waarde handmatig aanpassen.

Tip: De betekenis van de tekst wordt via Luchtballonnen weergegeven als u de muis aanwijzer daarboven houdt.
Tip: De tekst onder Cpap Golfgrafiek, Kleur, Label en onder Detail kunt via dubbelklikken wijzigen.

Echter raad ik u aan om dit niet te wijzigen.


Het scherm "Algemeen".

Voor het juist instellen van SleepyHead maken we gebruik van de Menu balk:

Afbeelding


Kies voor Bestand --> Instellingen --> Algemeen

Het volgende scherm in SleepyHead wordt dan getoond:

Algemeen.JPG

Het volgende scherm in Oscar wordt dan getoond:

Algemeen_Oscar.JPG

U kunt in principe alles overnemen zoals het hier is ingevuld. Door op Nu controleren te drukken kunt u direct controleren of er een update is. Dit gebeurd in feite al automatisch en een update komt niet zo vaak voor.

Tip: De betekenis van de tekst wordt via Luchtballonnen weergegeven als u de muis aanwijzer daarboven houdt.


Het scherm "Uiterlijk".

Voor het juist instellen van SleepyHead maken we gebruik van de Menu balk:

Afbeelding


Kies voor Bestand --> Instellingen --> Uiterlijk

Het volgende scherm in SleepyHead wordt dan getoond:

Uiterlijk_SleepyHead.JPG

Het volgende scherm in Oscar wordt dan getoond:

Uiterlijk_Oscar.JPG


U kunt in principe alles overnemen zoals het hier is ingevuld. Desgewenst kunt u de Grafiek titels wijzigen van 14 naar 12 of zelfs 10 voor een betere weergave. Het beeld komt dan rustiger over. Na de wijziging even bevestigen met een klik op OK.

Tip: De betekenis van de tekst wordt via Luchtballonnen weergegeven als u de muis aanwijzer daarboven houdt.

Hiermee wordt het hoofdstuk 3 Het juist instellen van SH! afgesloten. Tijd om nu de Data eens in te laden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

4 - zonder data, geen uitlezing

5
Zonder data gegevens is er geen uitlezing mogelijk. SleepyHead maakt ons dat ook duidelijk.

Op het tabblad Statistieken:

Afbeelding


Op het tabblad Dagelijks:

Afbeelding


Afbeelding


Daarom wordt het tijd om de Data gegevens in te laden in sleepyHead/Oscar. Dit kan gebeuren via een USB stick (F&P) in het USB slot of via een SD kaartje in de kaartlezer te steken.

Daar kunnen problemen bij ontstaan. Bij de USB stick van F&P is het hoofdzaak om deze op de juiste wijze in het slot te steken. Voor mensen die geen F&P stick hebben, deze heeft een platte en een ronde kant. Het gedeelte wat in het slot gestoken moet worden is geheel plat en kan daardoor op twee manieren in het slot worden gestoken. De juiste manier is, als het led lampje gaat branden.

Afbeelding
Ook bij een SD kaart kan problemen ontstaan. Deze kan soms niet gelezen worden omdat de kaart misschien beschadigd is of de kaartlezer niet werkt. Bij een beschadigde kaart adviseer ik een andere (lege) kaart in de Cpap te steken, de gegevens door de cpap over te laten nemen en dan dit kaartje vervolgens in SH te laden. Als de kaartlezer van uw pc of laptop niet werkt kunt u de SD kaart ook niet vinden in uw Windows verkenner. U kunt dan het beste een andere kaartlezer gebruiken die u op een usb slot kunt gebruiken. Deze zijn voor weinig geld te koop.

Om de Data te kunnen inlezen moet het tabblad Welkom worden geselecteerd:

Afbeelding


Indien u een SD kaart gebruikt, is het verstandig om deze eerst op slot te zetten, dit doet u door het schuifje aan de linkerzijde omlaag te schuiven. Na het inlezen schuift u deze weer omhoog voordat u hem terug plaatst in de cpap.

De reden is dat er problemen optraden doordat er een verborgen bestand op de SD kaart geplaatst wordt door Windows die door de Resmed niet wordt herkend. Daardoor kon de SD kaart niet gebruikt worden zonder dat deze geformatteerd werd. Hierdoor raakte de gegevens voor het tabblad dagelijks verloren. Voor de zekerheid dus even op slot zetten als u een Resmed heeft.

F&P Icon (+)

Na het insteken van de USB stick van F&P ziet u dit nadat u op de SD kaart 'Cpap importeren' heeft geklikt:

Afbeelding


U kunt bijvoorbeeld voor 'Specificeren' kiezen en dan krijgt het volgende scherm als u op My Computer heeft geklikt:

Afbeelding


U moet dan kiezen voor: FPHCARE (Schijfletter:) Waarschuwing: niet dieper in de folder FPHCARE gaan, anders mislukt het inlezen.

Of u kiest voor 'Yes' en dan ziet u dit:

Afbeelding


Er staat dan Import gelukt, X sessies geïmporteerd van X:\

In het scherm Welkom is nu ook naast de SD Kaart - Oxymetrie Wizard de keuze voor Statistieken bekijken verschenen:

Afbeelding


Tevens geeft SleepyHead informatie weer over het resultaat van de afgelopen meting.

Opmerking: Hoewel in de Wiki bij Oscar staat dat de SleepStyle (uitgezet in 2017) zou moeten werken in Oscar, blijkt dat deze alleen de F&P Icon structuur aangeeft te hebben gevonden, maar na inlezen van de gegevens blijkt er helaas geen data te voorschijn te komen. Men is hiervan op de hoogte, maar op dit moment (Juni 2020) is het nog onbekend hoe en wanneer dit probleem wordt opgelost.


Philips Respironics
Heeft u een Philips Respironics apparaat, dan gebeurd dit op dezelfde wijze. U ziet dan zoiets als Philips (Schijfletter:)
Ook hier geldt: niet dieper in de folder Philips gaan, anders mislukt het inlezen. Beter kunt u voor 'Yes' kiezen.


Resmed
Heeft u een Resmed apparaat dan kunt u het volgende zien:

Afbeelding


U kunt kiezen voor 'Specificeren' en dan voor My Computer en dan voor schijf H:\ (in dit geval, bij u waarschijnlijk anders)

Afbeelding


Ook hier niet verder de diepte in. Beter kunt u voor 'Yes' kiezen.

U ziet dan:

Afbeelding


De allereerste keer kan dit enige tijd duren, zeker als de therapie lang geleden is gestart. Na het importeren ziet u het resultaat:

Afbeelding


Een sessie is een meting. Heeft u de cpap 3 keer opgestart en beëindigd in een nacht, dan zijn dat 3 sessies. Na het laden van de Data ziet u het volgende:

Afbeelding


In het volgende hoofdstuk behandelen we het tabblad Statistieken, te bereiken via de knop 'Statistieken bekijken' of via het tabblad 'Statistieken'.

Hfdstk 5 Statistieken In behandeling.

6
We zijn nu aangekomen bij het Tabblad 'Statistieken'.

Dit scherm is opgebouwd uit 6 onderdelen:
 • 1: SleepyHead Gebruiks-statistieken, gevuld met persoonlijke data gegevens.
  2: Cpap Statistiek en, indien u een Oxymeter bezit die samen kan werken met SleepyHead, een Oymeterstatistiek.
  3: Wijzigingen in de voorgeschreven instellingen.
  4: Apparaat informatie.
  5: Rapport informatie.
  6: Onderste menu balk met de mogelijkheid om dit rapport in de Standaard layout of in Maand layout uit te voeren.
Via het menu --> Bestand --> Rapport afdrukken , krijgt u een weergave op papier of indien gewenst via een pdf printer een pdf document die u kunt samenvoegen met de andere gewenste overzichten. Een voorbeeld van zo pdf printer is het gratis software programma Foxit Reader.

We gaan nu verder duiken in dit Tabblad en maken daarbij alvast een kort uitstapje naar het Tabblad 'Dagelijks' en 'Overzicht".

1: SleepyHead Gebruiks-statistieken

Dit vak is voornamelijk gevuld aan de hand van uw informatie die u heeft ingevuld bij het samenstellen van uw profiel.

Afbeelding2: Cpap Statistiek en, indien u een Oxymeter bezit die samen kan werken met SleepyHead, een Oymeterstatistiek.

Hier kunt u kiezen uit de Standaard weergave die u ook vaak vanuit het display van uw cpap kunt lezen en uit een maandelijks overzicht.

Deze weergave is voortschrijdend, wat inhoudt dat de gegevens in de Standaard weergave voortdurend worden aangepast en dat in de Maand weergave na afloop van een maand, een nieuwe maand in beeld komt en de weergave van de oudste maand vervalt.

De Standaard weergave:

Afbeelding


De Maand weergave:

Afbeelding


Zoals u ziet, bezit ik een Oxymeter die ik op 26 november 2017 een nachtje in gebruik heb genomen. Deze is compatible met SleepyHead en kon ik zodoende de beschikbare data laden in SleepyHead. Let wel op: Eerst de gegevens van uw cpap laden, pas daarna uw Oxymeter data laden naar SleepyHead.

We behandelen eerst even de Cpap statistiek:

U ziet hier het aantal dagen dat u de cpap in gebruik heeft vanaf de eerste dag van meting tot aan de laatste nacht.

Cpap Gebruik

Deze begint met het Gemiddeld aantal uren per nacht. Dit is de duur dat uw cpap heeft aangestaan, dit hoeft niet het aantal uren te zijn dat u daadwerkelijk heeft geslapen.

Therapie trouw: De zorgverzekeraar verwacht dat u tenminste 4 uur per nacht en 5 nachten per week uw cpap in gebruik heeft. De ApneuVereniging geeft aan dat u in feite altijd en elke nacht en indien mogelijk bij uw middagslaapje, ten alle tijde uw cpap gebruikt. Apneu kan elk moment optreden. Gebruikt u uw Cpap niet voldoende, dan kan een Zorgverzekeraar uw cpap terug vorderen. Dit zal zeker in het begin van de therapie niet gebeuren, maar als u de cpap bij uw jaarlijkse controle uit laat lezen en dan blijkt dat u deze een half jaar of langer in de kast heeft gezet, dan kan men deze terugvorderen daar u deze in bruikleen heeft gekregen. In België is dit laatstelijk nog gebeurd daar bleek dat de gebruikster minder dan 3 uur per nacht de cpap in gebruik had. Helaas werd er niet geluisterd naar de reden waarom dit zo was.

Werkzaamheid Therapie

AHI = Apneu Hypopneu Index per Uur. Aard van Apneu: 0-5 normaal // 5-15 lichte vorm // 15-30 matige vorm // 30 en hoger ernstige vorm.

In de lichte en matige vorm kan ook voor een MRA worden gekozen door uw behandelend arts. Dit staat zo beschreven in de Osas richtlijnen.
Echter men moet wel zeker zijn dat de MRA ook daadwerkelijk bijdraagt in de bestrijding van uw Apneu. Het is daarom raadzaam om voor het toewijzen van een MRA eerst via een Slaapendoscopie (u wordt met een roesje korte tijd in slaap gebracht, waarna met een cameraatje wordt gekeken waar de afsluiting zich bevindt) te controleren of door het naar voren trekken van uw onderkaak tijdens uw slaap, de blokkade daadwerkelijk wordt opgeheven. Is dit niet het geval, dan heeft een MRA geen nut om als hulpmiddel te worden toegepast. Het gebeurd maar al te vaak dat een slaapendoscopie wordt overgeslagen, waarna verloop van vele maanden blijkt dat u toch een behandeling met een cpap moet aanvangen. Helaas heeft dit dan onnodige Zorgkosten veroorzaakt voor het vervaardigen van een MRA die gewoon weggegooid kan worden. Ook heeft u maandenlang langer doorgelopen met uw vermoeidheid en alle risico's van dien. Daarom vraag om een Slaapendoscopie vooraf.

Obstructieve Apneu (OA) Index. Obstructieve blokkade in uw keelholte die tenminste 10 seconden of langer duurt om officieel een apneu te mogen worden genoemd. In SleepyHead kunt u UF1 en UF2 grafieken tegenkomen met onbekende apneu die korter dan 10 seconden duren. Deze niet officiële apneu's worden niet meegerekend in uw AHI, maar kunnen wel degelijk van invloed zijn op uw welzijn als zij in grote getale voorkomen. Uw keel wordt dus geblokkeerd door bijvoorbeeld uw tong of slap weefsel, denk aan huig of verhemelte.

Hypopneu (H) Index. Een Hypopneu is een ademhaling vermindering die tenminste 10 seconden of langer duurt om officieel een hypopneu te worden genoemd. Bij elke ademhaling haalt u een bepaald Volume lucht naar binnen per minuut (Teugvolume)
Stel: uw haalt normaal 500 ml/min lucht en dit valt door een blokkade terug met 30 / 40 % naar 300 ml/min is een terugval van 40 % dan is er sprake van een hypopneu. U ademt nog wel maar krijgt minder lucht naar binnen door een gedeeltelijke blokkade.

Open Luchtweg of Centrale Apneu (CA) index. Uw luchtweg wordt hier niet geblokkeerd en is gewoon open. Uw hersenen geven hier geen signaal af om adem te halen. Uw ademhaling stopt. Als dit tenminste 10 seconden of langer duurt dan spreekt men van een Centraal apneu.

Sommige Apap/cpap/bipap/asv apparaten kunnen dit bij benadering aangeven. Men maakt hier gebruik van de echo techniek. Men stuurt met de toegevoerde lucht,na 4 seconden nadat de adem is gestopt, kleine drukpulsje mee. Komen deze terug naar het apparaat, dan is er een echo en betekend dit dat de luchtweg geblokkeerd is. Het apparaat zal dan, indien mogelijk (cpap heeft vaste druk) de druk gaan verhogen om de apneu op te heffen. Dit kan bij een apap tot de maximale ingestelde druk gaan. De apneu kan dan nog niet opgeheven zijn.

Komt er geen echo terug naar het apparaat, dan is de luchtweg open en meet het apparaat een vermoedelijke centraal apneu en zal daarom de druk niet aanpassen, daar dit niet nodig is.

Waarom blijft u niet in een apneu? Door een apneu ademt u niet meer en daarmee verlaat er ook geen CO2 Koolstofdioxide uw lichaam. Er ontstaat een zuurstofdaling O2 in uw bloed en tevens een opstapeling van CO2 in uw bloed. Deze opstapeling van CO2 zorgt ervoor dat de zuurtegraad van uw bloed wijzigt en als dit op een gegeven moment een bepaalde waarde overschrijdt, krijgt uw hersenen een signaal om te bewegen en daardoor te ademen. U kunt daarbij ontwaken (Arousal) of bijna ontwaken (Almost Awakening). Vaak merkt u hier niets van en slaapt u verder. Wordt u wakker dan kunt u merken dat u heel snel ademhaalt, u hyperventileert dan. Er verlaat dan teveel CO2 uit uw lichaam.

Bij een obstructief apneu, dus ademstilstand, blijft uw longen doorwerken en is uw lichaam naarstig opzoek naar zuurstof. Deze wordt overal onttrokken waar het op dat moment niet nodig is. Vandaar verkrampte/verzuurde lichaamsdelen.

Bij centraal apneu is uw luchtweg open. Uw longen vallen stil en daar is het zuurstof gebrek iets minder. Tegen Centraal apneu valt weinig te doen. Behandeling met een bipap of asv kan uitkomst brengen. Als het percentage apneus uit 75 % Centraal apneu bestaat, dan wordt u een CSAS patiënt genoemd. In Gemengde vorm komt apneu ook voor.

Tijd in Cheyne Stokes Ademhaling (CSR) in %. CSR is een herkenbaar herhalend patroon van ademhalen, waarbij de klassieke vorm van CSR gevaarlijk kan zijn. CSR zal later worden behandeld in het Tabblad Dagelijks.

Lekstatistiek

Gemiddelde leksnelheid = het Gewogen gemiddelde leksnelheid van het masker in L/min
90% of 95% Leksnelheid dit is de maskerlekkage gemiddeld over 90% of 95% van de tijd dat de cpap aanstond in L/min.
Tijd boven de Leksnelheid grens in %. Dit is de weergave van tijd dat er lekkage is geweest boven de ingestelde grens die u eerder heeft ingesteld in Hfdstk 3. Er is sprake van een grote lekkage LL als dit 30 % of meer van de gemeten tijd heeft plaats gevonden. Het masker smiley van de Resmed zal dan een rode kleur geven.

Veel CPAP-gebruikers, die de Cpap al lange tijd gebruiken, zullen zeggen dat de "30% -tijd in Groot Lekgebied" te genereus is en dat Grote Lekken veel sneller van invloed zullen zijn op uw therapie. Dus dit is misschien een goede vuistregel voor u om te overwegen:
 • 1. Als u regelmatig in het officiële groot lek gebied bent voor 15% -30% van de nacht, dan heeft u WAARSCHIJNLIJK een groot lek probleem dat moet worden aangepakt.
  2 . Als u regelmatig in het officiële groot lek gebied bent gedurende 10% -15% van de nacht, dan heb je mogelijk een groot lek probleem dat moet worden aangepakt.
  3. Als u vaak officiële grote lekken hebt die een uur of langer duren, dan heb je WAARSCHIJNLIJK een groot lek probleem dat moet worden aangepakt.
Dat allemaal gezegd hebbend: het is niet ongewoon dat mensen zo nu en dan gewoon een slechte nacht hebben voor lekken. Als uw lekken meestal voldoende zijn, kan het contraproductief zijn om u zorgen te maken over het wegwerken van de laatste lekken.


Drukstatistiek

Bij een cpap instelling is de druk altijd een vast ingestelde druk en zal deze in de drukstatistiek altijd hetzelfde zijn.

In de automatische stand heb je de gemiddelde druk instelling (= het gemiddelde tussen de minimum en maximum behaalde druk), de minimaal behaalde druk (groter of gelijk aan de minimum ingestelde druk), de 90 of 95 % druk stand en de maximaal behaalde druk ( kleiner of gelijk aan de maximaal ingestelde druk).

Hier is de 90 of 95 % drukinstelling stand interessant. Bij deze instelling wordt vaak 90 tot 95 % van de apneus weggeblazen door de apap. Na een titratie periode (= de periode na de start van de apap therapie en de eerste controle bedoeld om de benodigde druk nader te bepalen) kijkt men vaak naar deze druk instelling en kan men de apap als cpap instellen met een druk die rondom deze 90 / 95 % stand ligt.

Ook kan men de Nek formule toepassen die luidt:

Druk = -5.12 + (0.13*BMI) + (0.16*nek omtrek in cm) + (0.04*AHI)

BMI = Lichaamsgewicht in kg / lichaamslengte in meter in het kwadraat ( = lichaamslengte in meter x lichaamslengte in meter)

AHI = AHI bepaald bij de slaaptest.

Soms telt men bij de uitkomst nog 1 cmh2o op.

EPAP (Expiratory Positive Airway Pressure, positieve luchtwegdruk bij uitademing.)

De gemiddelde EPAP (= de gemiddelde uitademingsdruk tussen de minimaal en maximaal behaalde uitademingsdruk)

Minimum EPAP (groter of gelijk aan de minimum ingestelde druk)
Maximum EPAP (kleiner dan de maximum ingestelde druk)

Veel apparaten bezitten de mogelijkheid om bij uitademing de druk te verlagen om het zo makkelijker te maken om tegen de luchtstroom uit te ademen. Deze mogelijkheid wordt EPR (Resmed) of A - B -C Flex (o.a. Philips) genoemd.

Bij Resmed wordt via de EPR functie de uitademingsdruk met 1 of 2 of 3 cmh2o verlaagd t.o.v. de inademingsdruk (= IPAP Inspiratory Positive Airway Pressure, positieve luchtwegdruk bij inademing.)

A-Flex
Een algoritme van Philips Respironics om het comfort te verbeteren. Dit gebeurt door het aanpassen van de druk van de CPAP aan het eind van de inademing en tijdens het uitademen, op basis van een door de gebruiker vastgelegde instelling.

Bi-Flex
Een kleine druk verlaging (niveaus 1, 2, of 3), tijdens het laatste deel van de inademing en tijdens de actieve uitademing (het begin van de uitademing)

C-Flex
Philips Respironics: Een kleine druk verlaging tijdens het begin van de uitademing.

Dit hoeft dus niet zoals bij Resmed een vaste drukverlaging te zijn. Vaak moet men hier even aan wennen en vergt dit enige tijd.


Oxymeterstatistiek

Indien u over een Oxymeter bezit die compatibel (= kan samenwerken met) is met SleepyHead komt automatisch de Oxymeterstatistiek tot stand na het inlezen van de opgeslagen data. Zie ook Hfdstk 3 Instellen van SH.

Bloedzuurstof saturatie

Gemiddelde SpO2 % Gemiddelde zuurstof gehalte in % in uw bloed.

Gezonde mensen hebben een zuurstofgehalte van 95% tot 100%.

Bloed neemt het zuurstof uit de longen op en zorgt er - via je aders - voor dat het in alle uithoeken van je lichaam terecht komt. Zodat jij alles kunt doen wat je wilt: sporten, dansen, praten, noem maar op. De lengte van al je aders is 100.000 kilometer, dat is 2,5x de wereld rond! Het zuurstofgehalte geeft aan hoeveel procent van hemoglobine (ijzer) in je rode bloedcellen zuurstof aan zich gebonden heeft. Door dit te meten kun je inschatten of je ademhaling en bloedsomloop effectief zijn. Dus of je longen genoeg zuurstof uit de lucht opnemen en of er voldoende zuurstof in je bloed terechtkomt.

Door apneu en hypopneu ontstaat er zuurstoftekort in uw bloed en dit is op den duur zeer nadelig voor uw organen. Hierdoor kan uitval van organen ontstaan, hartfalen enz.

Door 's nachts een oxymeter te gebruiken kunt u deze zuurstofdaling meten. Door het gebruik van een cpap of MRA met een succesvolle behandeling wordt deze daling, ook wel zuurstof desaturatie genoemd, tegengegaan.

Min. SpO2 % minimaal gemeten zuurstofpercentage in uw bloed. Een zuurstofdaling wordt gemeten als deze tenminste 3 % daalt.

SpO2 verlaging (SD) index SD = Standaard Deviatie SDI = Zuurstofdaling index in dit geval 23,52 dalingen per uur.

Tijd in SpO2 verlaging (SD) in % tijdsduur in procenten dat de dalingen duurde.

Polsslag

Wat is een normale hartslag?
Normale hartslag
Een gezond hart en een normale hartslag zijn de basis van een goede gezondheid. Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt. Bij elke hartslag pompt het hart wel vier tot vijf liter bloed rond. Dit bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam. Afvalstoffen worden via het bloed juist afgevoerd. In de hartspier zitten speciale cellen waar elektrische prikkels doorheen lopen. Deze prikkels zorgen ervoor dat het hart samentrekt waardoor een hartritme ontstaat.

Wat we verstaan onder een normale hartslag hangt af van een aantal factoren, zoals de mate van inspanning, leeftijd, gewicht en conditie. Gemiddeld varieert een normale hartslag van zo’n 50 hartslagen per minuut in rust tot een hartslag van wel 180 per minuut bij zware inspanning.

Normale hartslag vrouw
Hartritmes zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Vrouwen hebben namelijk een hogere hartslag per minuut dan mannen. De hartslag in rust bij een vrouw is gemiddeld 76 slagen per minuut.

Normale hartslag man
Een normale hartslag voor een man is in rust rond de 68 slagen per minuut. De hartslag per minuut ligt hiermee lager dan bij de vrouw. Wel pompt het hart bij mannen meer bloed per hartslag door het lichaam. Dit komt doordat mannen vaak meer spiermassa hebben en zwaarder zijn dan vrouwen van dezelfde lengte: het lichaam heeft dus meer zuurstof en voedingsstoffen nodig.

Hartslag in rust
In rust heeft het lichaam minder zuurstof nodig en is de hartslag per minuut relatief laag. Bij volwassenen is de hartslag in rust gemiddeld 60 tot 70 slagen per minuut. Tijdens de slaap kan de hartslag zelfs terugzakken naar 50 slagen per minuut. Baby’s hebben een veel hogere hartslag in rust: gemiddeld 130 slagen per minuut.

Hartslag meten
Je kunt de hartslag meten door het aantal slagen van het hart per minuut te tellen. De hartslag is het best voelbaar bij de pols, nek en hals. Leg hier twee vingers op en wacht tot je de hartslag voelt. Vervolgens tel je het aantal slagen gedurende één minuut. Dit aantal is je hartslag per minuut.

Gemiddelde Polsslag Gemiddeld aantal polsslagen per minuut.

Min. Polsslag Minimale gemeten polsslag per minuut
Max. Polsslag Maximaal gemeten polsslag per minuut

Wijziging in Polsslag (PC) index Aantal wijzigingen per uur. In dit geval 38.14 per uur.

De bijbehorende Grafieken worden vertoond in het tabblad "Dagelijks".

Afbeelding