Re: OsaSense genomineerd voor zorginnovatieprijs

2
Er staat niet in hoe dit onderzoek gedaan wordt. Het streven is nobel en het zou mooi zijn als het zo simpel kon maar ik zou iets meer duidelijkheid willen over het hoe en wat
Resmed S9 Mirage SX for her. Van 22 AHI naar 1AHI. Respireo neusdoppenmasker. Een vaste druk van 7. Masker Airfit P 10. Druk verhoogd naar 8.
Masker F en P Brevida. Druk verlaagd naar 7.
Nieuw slaaponderzoek: AHI 33 zonder CPAP

Re: OsaSense genomineerd voor zorginnovatieprijs

3
Ok, het vereist helemaal naar beneden scrollen voorbij de foto's van blije mensen om naar de beschrijving van werking te komen: Het is een meting met uitsluitend (!) hartslag en saturatie. Dit bestaat al heel lang, en wordt o.a. in de VS toegepast omdat PSGs daar doorgaans nog duurder zijn dan hier. De claim van innovatie berust op twee dingen: 1) de saturatiemeter heeft een GSM-modem waardoor de meting in realtime een server van de organisatie wordt verstuurd 2) hun speciale algoritme om conclusies te trekken uit de metingen

Vooral het algoritme lijkt me "voodoo" omdat de beschikbare data per definitie heel nauw en beperkt is. Er kan bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt worden tussen OSAS en CSAS.

Wat me zorgen baart is dat deze methode eigenlijk alleen positief resultaat kan leveren als de patient in het stadium is waar adembelemmering daadwerkelijk desaturaties veroorzaakt. Voor UARS en co. zal het resultaat negatief zijn, en zullen waarschijnlijk te horen krijgen dat het "allemaal in hun hoofd" zit.

Tot zover mijn skepsis... :P
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: OsaSense genomineerd voor zorginnovatieprijs

4
Ik zie er wel winst in als OSAS makkelijker kan worden opgespoord. Ik ben blij dat ik ontdekt heb dat ik het heb. Het heeft me zoveel opgeleverd! En dat wens ik alle andere ongediagnosticeerde patiënten ook van harte toe.

En dan maar hopen dat ze er een goed protocol voor vals negatieven bij maken.

Re: OsaSense genomineerd voor zorginnovatieprijs

5
Leuk dat de Apneuvereniging aandacht heeft besteed aan de nominatie van OSAsense voor de Zorginnovatieprijs 2018! Zelf ben ik sinds enige tijd bij dit project en de verrichte validatiestudie betrokken. Ik zou dan ook graag reageren op enkele gestelde vragen/gemaakte opmerkingen:

@Persluchtpiraat: De OSAsense screeningstool berust op een combinatie van twee zaken: een gevalideerde online vragenlijst en een nachtelijke meting met pulse-oximetrie. Ik kan mij voorstellen dat het algoritme mogelijk overkomt als 'voodoo'. Toch doen we ons uiterste best om dit zo transparant mogelijk te maken. Zo is het algoritme ontwikkeld op basis van tweedelijns P(S)G data van >3.500 patiënten uit het Medisch Spectrum Twente. Vervolgens hebben we het algoritme prospectief getest op 150 patiënten in de huisartsenpraktijk (zie onder). De resultaten van onze studie worden gepubliceerd in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. Patiënten die in de toekomst nog gebruik gaan maken van de screeningstool en toestemming geven voor het gebruik van hun meetgegevens zullen er aan bijdragen dat het algoritme steeds verder wordt verfijnd.
Het innovatieve aspect van OSAsense zit hem denk ik met name in de kwaliteit van de gemeten data: in plaats van 1 datapunt per seconde meet de OSAsense S18 pulse-oximeter 50 datapunten per seconde. Uit dit 'ruwe' signaal kunnen we meer informatie halen (plethysmogram) dan alleen het zuurstofgehalte. In het Medisch Spectrum Twente wordt zelfs onderzoek gedaan of het hiermee mogelijk is om onderscheid te maken tussen OSAS en CSAS.

@Agnes-HAM: de validatiestudie die vanuit het Medisch Spectrum Twente is verricht naar OSAsense heeft plaatsgevonden in 2016/2017 in de eerste lijn in de regio Twente. Bijna 150 patiënten namen deel. We vroegen huisartsen om patiënten die zij verwezen naar het slaapcentrum wegens een verdenking op slaapapneu om vooraf de OSAsense screeningstool mee te geven. Alle patiënten ondergingen, naast onze screening met een vragenlijst en nachtelijke pulse-oximetrie, de standaard P(S)G in het slaapcentrum. Vervolgens vergeleken we de resultaten van de P(S)G met het advies van onze screeningstool: géén enkele patiënten met slaapapneu zou zijn gemist wanneer de huisarts gebruik maakte van OSAsense, terwijl in meer dan de helft van de patiënten zónder slaapapneu een (onnodige) verwijzing had kunnen worden voorkomen. Deze resultaten zullen binnenkort ook worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. De Universiteit Twente voerde daarnaast een onafhankelijke onderzoek uit naar de kosteneffectiviteit van OSAsense. Conclusie: zowel op de korte als de lange termijn leidt de toepassing van OSAsense in de eerstelijnszorg tot een verbeterde kwaliteit van leven en een besparing van kosten.

@Maggie Mae: een belangrijk doel van OSAsense is inderdaad om de screening op slaapapneu laagdrempeliger te maken, zodat de huisarts naar verwachting eerder geneigd zal zijn om slaapapneu uit te sluiten bij patiënten met atypische klachten. Ik ben het helemaal eens met de noodzaak voor een goed protocol voor vals negatieven. Zelf vinden wij dat ook erg belangrijk en gebruiken we hiervoor onder andere de resultaten van de online vragenlijst en surrogaat parameters van de pulse-oximetrie. Input hiervoor vanuit de kennis en kunde van de Apneuvereniging is hierbij zeer welkom. Wij zouden de Vereniging hierbij dan ook graag actief betrekken.

Hopelijk geeft dit wat meer duidelijkheid over de achtergrond van de OSAsense screeningstool. Uiteraard ben ik zeer bereid om eventuele aanvullende vragen te beantwoorden. En, zoals gezegd, zien wij zeker de meerwaarde van input van de Apneuvereniging, liefst al in een vroege fase, zodat we de tool optimaal kunnen afstemmen op zowel de patiënt als de huisarts/specialist.

Re: OsaSense genomineerd voor zorginnovatieprijs

6
Dit baart me grote zorgen, omdat ik vermoed dat het alleen maar moeilijker gaat worden voor mensen om een volwaardig slaaponderzoek te krijgen (PSG) gezien het feit dat mensen met UARS al zo slecht worden bediend door de PSG. Slechts een voorbeeld: Ik ken een man die pas na drie PSGs in twee landen PLUS een second opinion pas een diagnose heeft naar aanleiding van RERAs. De uitkomst van mijn tweede PSG was "magische insomnie" (zie onderschrift) en nu is het geld voorlopig op, dus ben ik genoodzaakt om mijzelf te behandelen.

Dus, handig voor de duidelijke OSAS gevallen maar ik kan de fixatie op OSAS niet aanmoedigen.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: OsaSense genomineerd voor zorginnovatieprijs

7
Ik wist dat ik snurkte en mijn huisarts heeft het jaren geleden wel eens met me over apneu gehad. Ik wuifde dat weg. Mij leek niet waarschijnlijk dat ik dat had (mijn man hoorde geen ademstops en ik viel nooit in slaap overdag) en ik had geen zin om mm eigen risico aan te spreken en mezelf aan zo'n invasieve slaaptest te onderwerpen terwijl ik zelf niet het idee had dat er sprake was OSAS. Als mijn huisarts toen zo'n OsaSense had gehad, had ik dat zeker gedaan en had ik jaren eerder geweten van mn OSAS. Nu ben ik erachter gekomen omdat ik me moest laten screenen ivm bariatrische chirurgie, maar uit mezelf had ik die stap nooit gezet. En als dat nooit was gebeurd had ik het nooit ontdekt.
Sinds ik aan mensen vertel dat ik OSAS heb, kom ik regelmatig mensen tegen die ook verdachte signalen bij zichzelf herkennen, maar een slaaponderzoek via het ziekenhuis nog een te grote stap vinden. Op die manier blijven er veel ongediagnisticeerde en dus onbehandelde OSAS-parienten rondlopen. De prevalentie van OSAS is dusdanig hoog, dat het belangrijk is te werken aan laagdrempelige screening in de eerste lijn.

Vervelend dat zo'n apparaat UARS misschien wel niet detecteert, maar daar kan je informatie over opnemen in richtlijnen en protocollen. En wie weet biedt verdere technologische ontwikkelingen nieuwe mogelijkheden om dat ook te screenen in de toekomst. Maar dat dat nu nog niet kan mag natuurlijk nooit een reden zijn om het kind met het badwater weg te gooien.

Re: OsaSense genomineerd voor zorginnovatieprijs

8
Maggie Mae schreef:Maar dat dat nu nog niet kan mag natuurlijk nooit een reden zijn om het kind met het badwater weg te gooien.
Dat heb ik niet gezegd.

Welnu, wat u voorstelt is al jaren mogelijk. Ik kocht al in 2014 een Contec CMS50F [1], deze brengt ondubbelzinnig desaturaties aan het licht, zodat dit aanleiding kan geven voor een volledige PSG.

Ik had toendertijd geen desaturaties, daarom dacht ik dat ik geen ademhalingsproblemen had... dus niet handig voor mij.

[1] https://www.vipermedical.nl/contec-puls ... ter-cms50f
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i