centraale apnoen verlagen, welke door CPAP veroorzaakt zijn?

1
Hoi allemaal,

ik ben Paul, één Duitser in Nederland wonend. Ik hoop ik maak niet te veel foutjes als ik mijn verhaal opschrijf... :)

Ik ben op zoek naar een oplossing centrale apnoen kwijt te raken, die door gebruik van CPAP / APAP introduceert zijn. Zijn er opties dit te bewerkstelligen behalve de druk te verlagen? Die druk is al niet te hoog met gemiddeld minder dan 7 mbar.

Achtergrondverhaal:

Sinds 2008 had ik een CPAP-machine, die nodig was omdat ik zonder maske met de AHI tussen 15 and 30 zat (BMI ~ 29). Dan was ik afgefallen (BMI ~25) en sleep niet echt goed met de machine. Toen, dat was 2012, was ik in het slaaplabor en het word gevonden dat mijn AHI zonder masker ~ 8 was en met masker ~ 5. Ik mocht beslissen of ik nog de machine wil gebruiken en had dan ermee gestopt. In dit onderzoek was al duidelijk dat ik met en druk van 5 mbar voor zijligging en met en druk van 6 voor rugligging al geen ademstilstand meer had, maar dan wel enkele centrale uitzetters en Cheyne-Stokes-adming kwamen. Ik had dan ervoor gekozen geen CPAP /APAP meer te gebruiken. Ik voelde me meestal goed of ten minste o.k. -- het was niet altijd perfect maar viel weel mee. Omdat ik met de machine ook niet beter voelde was dit een redelijke beslissing.

Toen ik naar Nederland kwam had ik helaas veel minder tijd en mogelijkheid om te sporten en ben nu weer bij en BMI ~ 28 en heb weer erg last dat ik niet goed slaap. Dan ben ik moe en heb vaak hoofdpijn. Door de dag woord het dan moeilijker en soms is het echt erg. Ik heb nu met het recept van Duitsland al een nieuwe machine gekregen (Resmed Airsense 10 APAP machine met Airfit P10 pillows). De instelling maak ik zelf. Ik was nog niet bij een specialist. Hoofdzakelijk voor tijd redenen, omdat ik snel een oplossing wilde -- maar ook wegens de kosten (ik moet dit jaar 850 Euro bij betalen als ik naar en specialist ga). Niet ten slotte verwacht ik niet te veel hulp van en specialist, omdat ik al in Duitsland in verschillende slaaplabors ben geweest en in het eind mij niemand "perfect" kon helpen. Ik ben zeker ook meer geïnteresseerd in mijn eigen gezondheid dan een specialist en kan daar grondig naar kijken ... ;-)

Ik ben nu sinds 50 dagen met de machine bezig en heb verschillende instellingen geprobeerd en met Sleepyhead de gegevens bekeken.

Ik heb geleerd, dat EPR (uitademverlichting) voor mij heel erg schadelijk is, omdat ik dan duidelijk meer centraale apnoen heb (gemiddeled een waarde voor Clear Airway CA van 5.2 in plaats van 3.0).

Maar behalve dit kom ik echter niet verder. Zonder machine heb ik zeker weer ademstilstanden. Met machine zijn de obstructieve uitzetters beheerst, maar ik heb last van de centraale uitzetters. Die zijn tijdens de slaap te zien en zitten altijd achter een Cheyne-Stokes-achtige ademhaling (ik tel enkele zogenoemde "events" voor het inslapen niet mee!).

Ik heb verschillende instellingen geprobeerd: APAP 6 - 10, 6 - 9, 5.6 - 7.6. Het maakt geen verschil. De waardes schommelen best wel veel tussen een AHI van 1 en kunnen boven de 10 lopen:

Code: Selecteer alles

	     Clear Airway	Obstructive	Hyopnea          AHI
Median	   2.7	          0.5	       1.3          6.6
Average	  3.0	          0.6	       1.4          5.5
STD	      1.8	          0.3	       0.7          2.1
Max	      7.9	          1.2	       3.4         10.5
Min	      0.3	            0	       0.15         1.2
De voorlaatste nacht had ik dan CPAP met den druk van 5.6 en laatste nacht met 5.0 -- in de hoop dat de lagere druk tot minder centraale apnoen leid. Helaas was dit (nog?) niet de geval. Beide nachten had ik en AHI ~ 7. Obstructive en Hypopnea zijn laag geweest, behalve de laage druk.

Ik kan nog geen patroon herkennen wanneer ik minder centraale apnoen heb en dus beter slaap. Maar als ik niet goed slaap dan is altijd de oorzaak in meer centraale apnoen te vinden. De waardes voor Obstructive en Hypopnea blijven best wel laag.

Ik wil nog een druk van 4 mbar probeeren, maar ik heb het druk op werk en doe dit pas aanstaande weekend.

Mijn doel is en AHI < 4 (beter < 3) te bereiken, omdat ik me dan meestal redelijk goed voel. Als ik met de AHI-waarde rond de 5 zit ben ik al moe en krijg vaak erg hoofdpijn en heb moeite mijn werk te kunnen dun (waar ik veel concentratie nodig heb). Als ik een AHI-waarde van > 7 heb, dan kan ik bijna zeker zijn dat mijn dag niet goed zal worden.

Sorry voor de lange beschrijving. Op dit moment weet ik niet of en hoe ik dit korter zou kunnen zeggen.

Groeten uit Zuid-Holland, Paul
Laatst gewijzigd door NLPAP op 17 mar 2018, 20:14, 2 keer totaal gewijzigd.

Re: centraale apnoen verlagen, welke door CPAP veroorzaakt z

2
Welkom Paul,

Je ahi score is niet erg hoog, maar ik begrijp dat je desondanks toch veel last ervan ondervindt.

Het vervelende van centraal Apneu is dat je luchtweg vaak open is en dat het verlagen van je druk naar beneden toe niet zal helpen. De druk verhogen naar 10 of hoger zal juist centraal Apneu uit kunnen lokken.

Het kan zijn dat jij UARS hebt.

Dit is Apneu en Hypopneu, maar dan op een laag niveau, maar daar kun je veel last van ondervinden.

Ik weet niet hoe goed jij de Engelse taal, lees taal machtig bent?

Op deze site http://www.sleeptreatment.com kun je daar veel informatie over vinden.

Het kan zijn dat je beter geholpen bent met een bipap of asv.

Ik praat dan over bv. een Resmed Aircurve CS 10 of de Resmed Aircurve PaceWave CS 10.

Mag ik vragen met welk masker jij nu slaapt? Is dit een neusmasker of neusdoppen masker of een full face masker? Welk merk?

Heb jij deze Resmed AirSense 10 in Duitsland ontvangen of hier in Nederland?

Groet RuudJ
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: centraale apnoen verlagen, welke door CPAP veroorzaakt z

3
Beste Ruud,

bedankt voor je antwoord.

Omdat ik zonder de masker geen ernstige vorm van Cheyne-Stokes-ademhaling heb en de CA waarschijnlijk door de druk komt, ben ik bezig te proberen de druk zo lag mogelijk af te stellen.

UARS ken ik nog niet en ik zal ernaar kijken. Engels is geen probleem voor mij. Bedankt voor die link. Ik heb de Resmed Airsense 10 met de Airfit P10 (had ik al geschreven, maar alleen de nummer en niet de naam Airsense and Airfit) masker. Die heb ik in Nederland ontvangen.

Èèn Bipap zal bijna zeker niet de juiste oplossing zijn, omdat ik vastgesteld heb, dat de ERP instelling (die men als een vorm van en "kleine" BiPap-maschine kan bezien) juist aan meer centraale apnoen bijdragt. Ik had eerst ERP = 2. Daar had ik al last van Cheyne-Stokes-ademhaling (en centraale uitzetters) gekregen. Toen ik ERP = 3 geprobeerd heb, was het meteen duidelijk dat dit niet de juiste kant opgaat. Daar had ik dan heel erg last van centraale apnoen. Ik heb dan ERP uitgezet. Sindsdien is het beter (details zie boven).

De kans op slechte invloed van ERP is in overeenkomst met ervaringen van Lank Lefty (hier zijn kanaal:
https://www.youtube.com/channel/UCg_Rj5 ... OX6MMq08gQ) en ook volgens deze rapport:

http://www.apneaboard.com/forums/Thread ... ring-Sleep

Hoe en wanneer een ASV machine centraale apnoen kan voorkomen heb ik nog niet begrepen.