Apneu bij te vroeg geboren babies(prematuren)

1
Het is niet zo breed bekend: Ook bij te vroeg geboren babies kan een ernstige vorm van apneu voorkomen. Bij contnue bewaking en adequate behandeling zal dit verschijnsel bij het overgrote deel van deze babies op termijn verdwijnen. Er is géén verband met wiegendood!!
Er is sprake van apneu bij te vroeg geboren babies bij een ademstilstanden van meer dan 20 seconden.


Deze vorm van apneu treedt meestal op bij kinderen die na een zwangerschapsduur van minder dan 34 weken zijn geboren. De aandoening is ernstiger en komt vaker voor naarmate de zwangerschapsduur korter was.
Bij deze kinderen is het gedeelte van de hersenen dat de ademhaling aanstuurt (het ademhalingscentrum) nog niet volledig uitgerijpt. Als gevolg hiervan kunnen zich herhaalde periodes voordoen waarin de normale ademhaling met een stokkende ademhaling wordt afgewisseld.
Bij zeer kleine premature pasgeborenen kan de apneu worden veroorzaakt door tijdelijke blokkering van de keelholte ( als gevolg van een lage spierspanning of het naar voren buigen van de nek. Dit wordt ‘obstructieve apneu' genoemd.
Naarmate het ademhalingscentrum in de loop van de tijd verder uitrijpt, komen de periodes van apneu minder vaak terug en tegen de tijd dat het kind de voldragen leeftijd heeft bereikt, komen de aanvallen niet meer voor.
De behandeling van deze vorm van apneu is afhankelijk van de oorzaak. Apneu die door blokkering van de keelholte wordt veroorzaakt, kan worden verminderd door de pasgeborene op de rug of zij te laten liggen met het hoofd recht naar voren. Als de apneuaanvallen vaker terugkomen en vooral als het kind een blauwachtige verkleuring van de huid vertoont, kan een geneesmiddel worden toegediend dat het ademhalingscentrum stimuleert. Als veelvuldige en ernstige aanvallen van apneu ondanks deze behandelingen niet kunnen worden voorkomen, moet het kind mogelijk worden behandeld met een CPAP of een beademingsapparaat.
Een aantal weken voordat ze de voldragen leeftijd bereiken, hebben bijna alle premature kinderen geen apneuaanvallen meer.
Er is geen verband aangetoond tussen apneu bij premature kinderen en het risico van wiegendood.

Nog meer informatie: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/176057-apneu-tijdelijk-ophouden-van-ademhaling-bij-prematuren.html
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar