Mijn ervaring met de Sleep Position Trainer van Nightbalance

1
Hallo allemaal,
Ik wil met jullie hier graag mijn ervaringen delen met de Sleep Position Trainer van Nightbalance.
En eindelijk na jaren de ommekeer van mijn neergaande klachtenspiraal.

Op mijn 50e (in 2003) kwam mijn vrouw er bij toeval achter dat ik soms niet ademde tijdens mijn slaap. Na slaaptest diagnose matig apneu.
Sinds mijn jeugd had ik ook al vreemde vermoeidheidsklachten die de laatste jaren verergerden tot extreme vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, wazig zien, veel last van infecties, zware spierpijn, ontstoken pezen en vaatlijden (hart kransslagader) hartritmestoornissen ontstoken schildklier, licht nierfalen en obesitas.

De start met een MRA beugel bleek na een slaaptest en nog altijd zware vermoeidheid niets te helpen. Slaapscopie onderzoek gaf aan dat mijn tongbasis te groot was voor de ruimte in mijn keel en derhalve dus een anatomisch probleem. Dit is ook bevestigd na een second opinion door Prof. dr. Olivier Vanderveken in het UZA te Antwerpen. Ik bleek dus een POSAS, Positieafhankelijk Obstructief Slaap Apneu patiënt te zijn. Toen dus aan de CPAP maar ook die bleek onvoldoende te helpen bij rugslaap.
Nadat de behandelend specialist mij de Nightbalance voorgeschreven had heb ik er helaas nog 2,5 jaar op moeten wachten omdat het college van zorgverzekeraars geen toestemming gaf voor vergoeding en kopen ook niet mogelijk was. 2 jaar geleden heb ik de SPT dan eindelijk wel “mogen” kopen voor 475 euro die helaas toen nog niet vergoed werd door mijn zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea. Sinds kort vergoed Achmea als eerste zorgverzekeraar de SPT gelukkig wel en ik hoop dat de andere verzekeraars heel snel zullen volgen. Ook andere Achmea onderdelen komen in aanmerking voor vergoeding: FBTO, Avéro Achmea, Interpolis, Prolife, OZF!

Ik leefde als 60 jarige onderhand al als een soort jonge bejaarde met mijn vrouw als mantelzorgster omdat ik niet veel meer kon en een abominabel slechte conditie had.
Uitlezingen van de SPT geven sinds deze 2 jaar gebruik aan dat de rugslaap periodes inmiddels terug gebracht zijn met ca 75 %. In deze tijd is ook (na 10 jaar behandelingen) eindelijk te merken dat de aller taaiste vermoeidheid aan het afnemen is. Ik hoef niet alle middagen meer extra te slapen om de dag door te komen, hoewel de avonden nog wel eens moeilijk zijn om wakker te blijven. Niet dat ik nu kan gaan “smijten” met mijn energie want ik blijf nog steeds snel vermoeid en moet oppassen niet oververmoeid te raken. Infectieklachten nemen ook langzamerhand af. Heel voorzichtig probeer ik weer wat te werken aan mijn conditie door te wandelen en te fietsen. De SPT is dus voor mij vooralsnog een apparaatje dat mijn leven al aardig positief aan het beïnvloeden is.

Sinds dit jaar ben ik vrijwilliger geworden bij de gebruikersclubs van de Apneuvereniging (iets wat tot vorig jaar voor mij fisiek onmogelijk was) waar ik me af en toe een paar uurtjes inzet om mensen te helpen met het uitlezen van hun CPAP’s op info bijeenkomsten van de apneu vereniging. De ervaring bij de apneu vereniging leert dat je kunt zeggen dat je gezondheid vaak na 3 jaar na inzet van goede therapie op een punt gekomen is waarin het lichaam het maximale nog heeft kunnen herstellen die het zuurstofgebrek- en andere schade heeft aangericht door de jaren heen. Dus nog 1 jaar te gaan ….

Ik hoop dat er mensen zijn die in mijn verhaal misschien iets herkennen en wie weet nu ook op het goede spoor gezet zijn als de apneu behandeling misschien nog steeds te wensen overlaat zodat je eens aan je arts kunt vragen hoe je apneu beeld is geweest bij slapen op je rug tijdens je slaaponderzoek.

Voor wat meer info over de SPT heeft de apneu vereniging ook iets op haar site gezet:
https://apneuvereniging.nl/ik-heb-apneu ... etraining/

Bij leveranciers Vivisol en Mediq Tefa is ook de nodige info te vinden;
(let op, vergoeding van de SPT is alleen op voorschrift van je behandelende specialist)
http://www.vivisol.nl/index.php/service ... ietherapieGroetjes Aart Marchal
Resmed S9, CPAP, druk 8,5 Swift FX neusmasker + Puresom kinband.
Tevens 3 jaar gebruiker van de SPT.
BENT U AL LID VAN ONZE APNEUVERENIGING €32,50/€30/JAAR? WORD LID!

Re: Mijn ervaring met de Sleep Position Trainer van Nightbalance

7
Lang geleden naaide ik een zakje in een shirt waarin ik sliep, daar deed ik 1 tennisbal in, dan lig je niet lekker op je rug, had ik gelezen. Maar ik had kennelijk geen last van die bal want ik lag gewoon op mijn rug te ronken.
2 tennisballen hielpen ook niet. En een ongemakkelijk hard drukkend kussentje met dikke vulling en ingenaaide kastanjes verdeeld, hielp evenmin.