Stefang
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 6
Lid sinds: 14 okt 2020, 22:30

Lekkage en slecht doorslapen

Hallo,

Vorig jaar september constateerde de Ruysdaelkliniek ernstige obstructieve slaapapneu bij mij (AHI 40.6). Na enkele maanden experimenteren heb ik met hulp van mijn CPAP-leverancier, longarts en jullie suggesties uiteindelijk begin van dit jaar een goede combinatie gevonden van drukinstelling op mijn Resmed AirSense 10 (5,6, EPR uit), masker (neusdoppen AirFitP30i), verwarmde slang (28 graden en vochtigheid 6) en kinband (Topaz verstelbaar). Daarmee kwam mijn AHI onder de 2.0 en sliep ik redelijk, al werd ik nog wel 3 - 4 keer per nacht wakker en had dan met name tegen de ochtend soms moeite om weer in slaap te vallen.
De laatste weken slaap ik helaas weer slechter, zelden meer dan 1,5 uur achtereen en 5x per nacht wakker, ondanks het gebruik van een combinatie van natuurlijke slaapmiddelen (2x 3 mg melatonine, 2 x5 mg cannabidiol, 3 ml wild lettuce). Ben dan ’s middags regelmatig zo moe dat ik een powernap van een half uur houd om de avond mijn ogen open te kunnen houden.
Op mijn Resmed display (slaaprapport) heb ik bijna elke nacht wel een rood icoon v.w.b. lekkage en dat zie ik ook terug in mijn SleepyHead statistieken (regelmatig nachten met 20 – 40% van de tijd boven de leksnelheidsgrens).
Aan mijn instellingen is niets veranderd, merk wel dat de kinband wat lijkt te zijn uitgerekt (ik gebruik die nu 7 maanden, zou toch een jaar mee moeten kunnen?). Ik stel hem zo strak mogelijk in, maar kan dan nog wel mijn kaak bewegen. Verder is alleen mijn gewicht wat afgenomen (van 78 naar 73,5 kilo).

Vragen:
1. Wat is de oorzaak van mijn toegenomen lekkage?
2. Zou de lekkage mijn slechte doorslapen verklaren? Of heeft dat misschien (ook nog) een andere oorzaak?

Zie uit naar jullie reacties.
Hartelijke groeten,
Stefan

Terug naar “Slaapapneu - hoe ga jij ermee om?”