helpen medicijnen i.c. cpap tegen centrale apneus?

1
Het ging goed met de CPAP, ik kreeg weer energie. Maar dan begint het toch weer wat lastiger te worden. Volgens mijn vrouw draai ik weer meer in bed, snurk en ik ben 's morgens nog niet uitgerust.

Dus Vivisol heeft de CPAP uitgelezen en gelijk doorverwezen naar slaapteam omdat fors aantal centrale apneus zichtbaar waren. Bijna gelijk een nachtje logeren met alle draadjes en dergelijke en inderdaad, fors aantal centrale apneus en onrustige slaap. Obstructieve apneus heel acceptabel laag (was vroeger 40+)

Druk op CPAP is wat bijgesteld maar ook medicijnen gekregen: pramipexol 0,088mg, de eerste week 1 voor het slapen, week 2 2 tabletjes en zo door tot max 4. Stoppen als de slaap weer goed is. Na 4 weken geen positief resultaat, erger nog, ik word overdag slomer en trager en val bijna zo weer in slaap bij tv ofzo. Dus bellen.

Nu acetazolamide 250 mgr gekregen, eentje voor slapen gaan en zal binnen 10 dagen verbetering moeten brengen. Omdat we gelijk daarna op vakantie gaan zou ik graag goed voorbereid dan gesprek ingaan (als het dus niet helpt)

Trouwens, sinds mijn klachten is mijn diabetesinstelling ook weer van slag. Of ik voel me niet lekker omdat die instelling weer van slag is. De bloedwaardes hiervoor krijg ik met moeite weer onder controle.

Als er ervaringsdeskundigen zijn, dan is het hier. :mrgreen: Dus welke behandeling hebben jullie voor de centrale apneus? Medicijnen en zo ja welke?
Tip voor overleg met specialist zijn natuurlijk welkom (Gelre Ziekenhuis Apeldoorn)

Re: helpen medicijnen i.c. cpap tegen centrale apneus?

3
Ik zit op 10 tot 12 centrale apneus per uur. Eigenlijk houd ik me niet zo bezig met exacte waardes, de beoordeling daarvan laat ik liever bij de specialist. Hij is zeker toegankelijk voor vragen maar ik vergeet de getallen die hij opnoemt. Hij laat het zeker wel zien en laat op beeldscherm zien waar en hoe.

Ik ben erg benieuwd hoe centrale apneus behandeld worden. En zo ja hoe?

Re: helpen medicijnen i.c. cpap tegen centrale apneus?

4
Da's een duidelijk nummer. Zit ik ver onder. Wel een nacht een onverklaarbare piek van centrale apneus van 17/uur gemiddeld gehad.
Ik kan het mis hebben maar het lijkt erop dat de gemiddelde druk een invloed heeft op de centrale apneus. Lagere druk over een nacht is ook minder centrals.

Ik heb me nooit echt in medicijnen tegen centrale apneus verdiept. Wel weet ik dat er speciale, nieuw ontwikkelde APAP aparaten op de markt zijn die schijnbaar helpen bij centrale apneus. Volgens mij zijn dit de bipap of servo bipap machines.

Re: helpen medicijnen i.c. cpap tegen centrale apneus?

6
Hallo luitjes ook ik heb last van Csas ik moet eigenlijk zeggen had last want sinds de druk van mij pap naar beneden is gegaan van 11 naar 10 gaat het een stuk beter
Heb zelfs even op 9.5 gezeten maar vond dit niet prettig dus werd het 10
Csas kan worden opgewekt door de behandeling met een pap vooral bij een hogere druk in mijn geval bij 11
Het gaat nu weer steeds beter dus misschien is dit een tip heb het wel in overleg met de arts en de osas verpleegkundige gedaan

Vriendelijke groet

BOEDHA

Re: helpen medicijnen i.c. cpap tegen centrale apneus?

9
Na diverse verschillende medicijnen blijkt er niets te helpen. :evil:

Eigenlijk geeft de specialist aan dat er nog maar weinig mogelijk is. Zit me nu serieus af te vragen of ik toch maar eens naar een slaapkliniek ga voor een second opinion. Maar ook daar gelden weer lange lange wachttijden. Dus wil ik liever in overleg met de arts een oplossing zoeken. Dus een schopje om dit weer eens onder de aandacht te brengen. Wat gebeurt er immers bij al die patiënten met centraal apneus?

Ik ben hierdoor verdorie voor 50% arbeidsongeschikt op dit moment.

Re: helpen medicijnen i.c. cpap tegen centrale apneus?

12
Henk (en Nelleke) schreef:Met de APAP (CPAP op automaat) heeft het geen verbetering gebracht. Heb ooit iets gelezen over BI-pap of VI-pap maar kan dat niet terugvinden.
Hoi Henk

Ik vraag me af hoe hoog de drukken van je APAP zijn. Dat schrijf je nergens. Normaal gesproken staat de druk bij een APAP ingesteld van 4 tot 14 maar dat is bij Centraal apneu te hoog. Daar mag de bovedruk maximaal 10 zijn. Bij hogere drukken kun je juist Centrale apneu's opwekken.

Druk op CPAP is wat bijgesteld maar ook medicijnen gekregen: pramipexol 0,088mg, de eerste week 1 voor het slapen, week 2 2 tabletjes en zo door tot max 4. Stoppen als de slaap weer goed is. Na 4 weken geen positief resultaat, erger nog, ik word overdag slomer en trager en val bijna zo weer in slaap bij tv ofzo. Dit soort medicatie heeft gewenning nodig. Daar ben je inderdaad een tijd flink moe van maar je slaapkwaliteit wordt er door verbeterd. Na een tijd zul je merken dat de slaperigheid overdag verdwijnt. 4 Weken in de opbouw fase is te kort om hier positieve effecten van te merken. Ik slaap met de dubbele dosering, dus 8 tabletjes, en daar nog andere medicatie bij. Deze medicatie is overigens niet tegen Centraal apneu maar wordt gegeven bij Restless Legs Syndroom of Periodic Limb Movement Disorder. Dit is schijnbaar bij jou ook zo, gezien je onrustige slaap.

Slaap je op dit moment zonder medicatie? Als dit zo is en je hebt, zoals ik vermoed, ook RLS of PLMD dan zal het opkanppen niet echt lukken. Ik heb 4 jaar geen behandeling tegen deze aandoening gehad en ben volledig in de ziektewet geraakt. Pas na behandeling begon ik weer op te knappen en heb zelfs 10 maanden weer full time kunnen werken. Dat ik 50% ben afgekeurd heeft te maken met een auto ongeluk, niet met deze aandoening.

Groetjes, Thea

Re: helpen medicijnen i.c. cpap tegen centrale apneus?

13
Momenteel wel weer aan andere medicijnen. Afgesproken het 2 maanden aan te zien en dan eens met de longarts te bespreken. Ik heb nu het probleem dat ik 's middags heel diep slaap en behoorlijk uitrust maar de nachten....... vaak wakker en onrustig.

Dus nu weer in training om niet 's middags (fors) te slapen maar 's avonds dan maar eerder naar bed. Neuroloog blijft zeggen dat hij nog niet uitbehandeld is maar dat de mogelijkheden afnemen omdat ik amper reageer op de medicijnen. En geduld hebben.

Hoop nog steeds meer ervaringen te lezen van lotgenoten

Re: helpen medicijnen i.c. cpap tegen centrale apneus?

14
Ik zie dat de laatste reactie op dit forum dateert van 2011, ik hoop dat er nog lezers zijn.
Mijn partner is al 15 jaar gediagnostiseerd met CSA
Het slapen met een cpap toestel gaf heel wat verbetering, toch bleef vermoeidheid overdag en het gevoel niet uitgerust te zijn de rode draad. Een intelligente man die zich uiteindelijk overeind hield door automatische piloot. Alle denkbare leefstijladviezen zoals juiste voeding, beweging, slaaphygiene toegepast. Echter was er nog 1 ding waar de artsen steeds naar verwezen, rookstop. Sinds 1 jaar gestopt met roken met behulp van Champix, voor velen een product om nooit meer te nemen, voor hem veranderd het zijn leven. In de ochtend uitgerust, meer energie, terug kunnen denken, overdag niet in slaap vallen, geen gevoel dat zijn luchtwegen en vooral neus voortdurend vast zit. Uiteraard voor de artsen voor de hand liggend, dankzij de rookstop zijn alle problemen opgelost. Na een kuur van drie maanden champix gestopt en daar, alle symptomen waren van de een op de andere dag terug. De huisarts verwijst naar het feit dat champix ooit op de markt is gebracht als antidepressivum, enkele groepen uitgeprobeerd maar hij reageerde hierop heel slecht. Zelf gestapt naar een psychiater om medicatie uit te zoeken die het meest aansluit bij zijn klachtenpatroon en dicht aanleunt bij champix. Op zich waren we bereid om champix aan te houden ondanks geen terugbetaling van het product met een hoog prijskaartje. Maar.. Pfizer had het product teruggeroepen en de nieuwe levering is voorzien voor eens 2022.
De psychiater heeft zorgvuldig geluisterd en haar conclusie was duidelijk, mijn partner is niet depressief, er gebeurd iets in die hersenen dat een grote impact heeft op zijn denken en functioneren. De psychiater is gestart met de opbouw van welbutrine ook een rookstopmiddel en antidepressivum, de werking is nog niet zoals champix maar de opbouw lijkt in de goede richting. Wat ons is opgevallen is dat zijn dichte neus terug is gekomen na de champix stop, we vragen ons nu af of het niet te maken heeft met de CSA, hij spreekt over het gevoel te hebben dat de hersenen niet voldoende prikkels krijgen om te ademen ondanks dat hij geen nachtelijke apneus meer doet. Het perfecte scenario zou zijn dat de welbutrine verder wordt opgebouwd en dat de symptomen terug verdwijnen net zoals bij champix. Het is voor ons en vooral voor hem duidelijk dat het gaat over een defect of verstoring in de chemie van de hersenen en dat dit een andere aanpak nodig heeft dan een depressieve persoon. Tijdens de champix kuur had ik een andere partner, ongelofelijk, dat beeld heb ik nog nooit gezien en eveneens nog geen arts tegengekomen die een patiënt kent met een gelijkaardig beeld. Voor velen is champix een product met veel bijwerkingen, voor hem heeft het zijn leven veranderd. Als medicatie op punt staat met welbutrine of als we terugkeren naar de champix wil hij eens een nacht, desnoods in een slaalabo om te slapen zonder zijn cpap toestel. Moesten mensen deze ervaring herkennen, alvast bedankt om deze te delen. We zijn niet meer te stoppen, er is iets in de chemie van zijn hersenen dat kan ondersteund worden met de juiste medicatie wat meer kwaliteit van leven geeft.

Re: helpen medicijnen i.c. cpap tegen centrale apneus?

16
Ik zie dat u een volledige theorie heeft gevormd rond hersenchemie, maar het oorzakelijke pad kan heel anders liggen.
Dija schreef: 07 nov 2021, 11:54 Mijn partner is al 15 jaar gediagnostiseerd met CSA
Het slapen met een cpap toestel gaf heel wat verbetering,
CPAPs doen helemaal niets tegen CSA, (daarvoor heb je een BiPAP S/T of een ASV nodig) dus dat maakt aannemelijk dat de primaire problematiek van obstructieve in plaats van centrale aard is. Des te meer omdat u zegt dat het aanmerkelijke verbetering gaf.

Nu is bekend dat antidepressiva zoals SSRIs REM slaap onderdrukken, en aangezien de meeste mensen een groot deel van hun obstructieve episodes tijdens REM zouden hebben, zorgt het nemen van SSRIs voor een merkbare verbetering. Helaas blijven mensen dan hangen in afhankelijkheid van medicatie terwijl het werkelijke probleem niet wordt opgelost.

Champix is geen SSRI, maar het is wel bekend dat het sterk effect heeft op de slaaparchitectuur waardoor het mogelijk is dat een vergelijkbaar effect optreedt.

Check of de ademhaling met CPAP flow limitation vertoont (zie illustratie hieronder). Zo ja, dan is de behandeling met CPAP niet adequaat. Vervolgstappen zijn dan druk verhogen of overstappen op een apparaat met Bilevel modaliteit omdat deze beter toegerust zijn om Flow Limitation op te heffen. Hopelijk kom je dan op het zelfde niveau van welzijn terug, zonder pillen.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: helpen medicijnen i.c. cpap tegen centrale apneus?

17
Allemaal interessante feedback om mee te nemen naar het consult van eind november. Bedankt hiervoor, andere info steeds welkom. Eigenlijk komt het er op neer dat ik totaal niet weet wat er wordt besproken met die arts, eind november de eerste keer dat ik mee zal gaan op vraag van mijn partner. Het is moeilijk voor hem om met woorden zijn klachten te benadrukken, hij neemt meestal aan wat een arts zegt of voorstelt ook al gelooft hij niet in de behandeling.