Centrale Slaap Apneu Behandeling: Adaptieve Servo Ventilatie

1
Bron: www.sleepassociation.org, vertaald met DeepL Translator.


Als u aan slaapapneu lijdt, kunt u verschillende methoden proberen om uw symptomen te verminderen en een gelukkiger en gezonder leven te leiden. Een behandeling voor centrale slaapapneu die u en uw arts kunnen overwegen, is adaptieve servo-ventilatie. Dit nieuwe slaapapneu-apparaat laat positieve resultaten zien voor patiënten met centrale slaapapneu en andere slaapstoornissen. Leer meer over adaptieve servo-ventilatie en hoe het werkt, zodat u kunt beslissen of het de juiste slaapapneu-behandeling voor u is.

Wat is adaptieve servo-ventilatie?

Adaptieve servo-ventilatie (ASV) werd in 1998 ontwikkeld en is een niet-invasieve methode voor de behandeling van centrale slaapapneu en andere aandoeningen zoals complexe slaapapneu, gemengde slaapapneu en Cheyne-Stokes. Adaptieve servo-ventilatie is een relatief nieuwe behandeling van centrale slaapapneu waarbij de ademhalingsstatus van patiënten continu wordt gecontroleerd. Adaptieve servo-ventilatie wordt beschouwd als een vorm van positieve-luchtwegdruktherapie (PAP) en past de toegevoerde druk aan op basis van de detectie van pauzes, of apneus, in de ademhaling tijdens de slaap.

Hoe werkt adaptieve servo-ventilatie?

Het slaapapneu-apparaat dat met adaptieve servo-ventilatie wordt gebruikt, werkt met behulp van een drukvenster en computeralgoritmen. Dit drukvenster wordt ingesteld om te reageren op feedback van de gebruiker, waardoor het gedurende de nacht kan veranderen en worden aangepast. Adaptieve servo-ventilatie past de druk voortdurend aan om de ademhaling te stimuleren wanneer dat nodig is (op basis van de ademhalingspatronen van de patiënt). Dit slaapapneu-apparaat lijkt op CPAP-apparaten en maakt gebruik van dezelfde maskers, slangen en hulpstukken.

Deze centrale slaapapneu behandeling onderscheidt zich door het vermogen om ademhalingspatronen en arteriële bloedgassen snel te stabiliseren en ongemak en ontwaken (Arousals), die vaak geassocieerd worden met bilevel behandeling, tot een minimum te beperken. Al deze positieve resultaten worden mogelijk gemaakt door de methode waarbij adaptieve servo-ventilatie de drukbeademing personaliseert.

Verschillen tussen adaptieve servo-ventilatie en andere behandelingen

Naast adaptieve servo-ventilatie zijn er nog twee andere veelgebruikte behandelingen voor slaapapneu. CPAP- en BiPAP-therapie zijn de populairste therapieën die artsen aanraden aan patiënten die lijden aan verschillende vormen van slaapapneu. Hoewel CPAP en BiPAP vergelijkbaar zijn met adaptieve servo-ventilatie, is deze centrale slaapapneu-behandeling uniek en mag alleen aan bepaalde patiënten worden voorgeschreven.

Aantal drukken

Het duidelijkste verschil tussen adaptieve servo-ventilatie en CPAP en BiPAP heeft te maken met de druk. Terwijl CPAP één continue druk levert en BiPAP twee drukken (bij inademing en bij uitademing), past adaptieve servo ventilatie de druk aan op basis van een algoritme. Door deze aanpassingsinstelling is er geen consistent aantal drukken dat bij deze centrale slaapapneu behandeling wordt toegepast. Het verandert per gebruiker en zijn ademhalingspatroon.

Aanbevelingen van artsen

Naast drukverschillen moet u zich ook bewust zijn van de typische doktersaanbevelingen die gepaard gaan met het gebruik van adaptieve servo-ventilatie. Hoewel een bezoek aan uw arts de enige manier is om zeker te weten welke behandeling het beste voor u is, is gebleken dat adaptieve servo-ventilatie meestal wordt beschouwd als een laatste redmiddel voor slaapapneupatiënten.

CPAP- en BiPAP-therapie zijn bekende behandelingen voor slaapapneu en veel mensen proberen deze methoden om te beginnen. CPAP wordt gewoonlijk eerst geprobeerd, dan BiPAP, en adaptieve servo ventilatie kan daarna komen. Een van de belangrijkste redenen voor dit opeenvolgende proces is het comfortniveau van de patiënt met de drukmethode van elke therapie. De druk van CPAP is continu, die van BiPAP bestaat uit twee drukken (inademen en uitademen), en adaptieve servo-ventilatie bestaat uit aangepaste drukken. Het uitproberen van elk type therapie is de enige manier om te ontdekken welke voor u het meest succesvol en comfortabel is.

De moderne technologie die wordt gebruikt bij adaptieve servo-ventilatie is heel bijzonder en opent de deur voor een betere behandeling van slaapapneu. Als u lijdt aan een vorm van slaapapneu, neem dan contact op met uw arts om een goede diagnose te krijgen en overweeg daarna de verschillende vormen van slaapapneu-therapie die voor u het beste kunnen werken.


Bron: www.aastweb.org, vertaald met DeepL Translator.

Voor- en nadelen van Adaptieve Servo-Ventilatie (ASV) voor slaapapneu

Slaapapneu is een aandoening waar miljoenen Amerikanen aan lijden. De American Sleep Apnea Association meldt zelfs dat slaapapneu onder Amerikanen even vaak voorkomt als diabetes type 2, en dat ongeveer 18 miljoen mensen eraan lijden.

Adaptieve Servo-Ventilatie (ASV) is een van de behandelingen die gebruikt wordt om mensen die aan bepaalde vormen van slaapapneu lijden te helpen de rustgevende nachten slaap te krijgen die hun lichaam nodig heeft om niet alleen te overleven, maar ook een betere levenskwaliteit te behouden.

Indien onbehandeld, kan slaapapneu leiden tot een groot aantal medische problemen, waaronder:
  • Hoofdpijn
  • Extreme slaperigheid overdag
  • Hoge bloeddruk
  • Beroerte
  • Hartfalen, hartaanvallen, onregelmatige hartslag
  • Depressie
Dit zijn slechts enkele van de medische problemen waartoe slaapapneu kan leiden, aangezien elke patiënt andere problemen kan ondervinden op basis van de ernst van zijn slaapapneu. Naast medische problemen kan slaapapneu ook de kwaliteit van leven beïnvloeden door het vermogen om zich te concentreren op het werk te beïnvloeden, en kan het humeurigheid en gebrek aan energie veroorzaken.

Een snelle, effectieve behandeling is de beste oplossing voor slaapapneu. Om deze aandoening goed te kunnen behandelen, moet eerst een diagnose worden gesteld tijdens een slaaponderzoek. Zodra het onderzoek is voltooid, zal een slaaparts de resultaten evalueren om te bepalen welk type slaapapneu de patiënt heeft en welke behandeling voor hem het meest effectief zal zijn.

Als slaaptechnoloog is het uw taak om de effecten van adaptieve servo-ventilatie voor slaapapneu te titreren en te controleren, mocht het worden aanbevolen als behandeling voor de unieke en specifieke behoeften van individuele patiënten waarmee u werkt. Omdat ieder mens uniek is en ieder menselijk lichaam zijn eigen individuele reactie heeft op de verschillende symptomen die slaapapneu veroorzaakt, worden de behoeften van een individuele patiënt van geval tot geval door de arts bepaald.

Soms worden verschillende behandelingen en therapieën geprobeerd voordat degene wordt gevonden die het beste werkt voor een individuele patiënt. Adaptieve servo-ventilatie is een geavanceerde behandelingsoptie voor specifieke behoeften van de patiënt.

Wat is Adaptieve Servo-Ventilatie (ASV)?

Gebruikt voor de behandeling van centrale of complexe slaapapneu -- adaptieve servo-ventilatie is een niet-invasieve behandelingsmethode die continu de ademhalingsstatus van uw patiënten controleert.

ASV is een van de nieuwere vormen van positieve luchtwegdruktherapie (PAP) die momenteel op de markt zijn. Deze machine past de druk aan op basis van de detectie van pauzes (apneus) in de ademhaling tijdens de slaap. ASV wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de behandeling van centrale slaapapneu, hoewel het ook wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten met complexe slaapapneu.

Met ASV-apparaten wordt het drukvenster ingesteld om te reageren op feedback van de patiënt. In tegenstelling tot de vaste druk van een CPAP-machine, maakt ASV het mogelijk de druk continu aan te passen en de ademhaling te activeren wanneer dat nodig is, afhankelijk van de ademhalingspatronen van de patiënt. Dit maakt ASV bijzonder nuttig voor patiënten met centrale slaapapneu.

Vaak is de continue positieve luchtwegdruk (of CPAP) therapie de eerste vorm van therapie die patiënten krijgen om hun slaapapneu symptomen te behandelen. Als patiënten klagen over de continue druk van hun CPAP-machine, is bilevel positieve luchtwegdruktherapie (BiPAP™) meestal de volgende vorm van therapie die wordt geprobeerd. BiPAP-apparaten hebben namelijk een drukinstelling voor het inademen en een andere drukinstelling voor het uitademen, zodat patiënten die moeite hebben met CPAP vaak baat hebben bij het grotere comfort dat wordt geboden door een lagere uitademingsdruk.

Als CPAP en BPAP beide niet effectief zijn gebleken bij de behandeling van de centrale slaapapneu symptomen van een patiënt, wordt ASV meestal als laatste redmiddel ingezet. Omdat de technologie van ASV zo geavanceerd is, kunnen patiënten die niet adequaat behandeld worden met de andere twee therapieën, baat hebben bij deze behandelingsoptie.

Voordelen van Adaptieve Servo-Ventilatie voor Slaap Apneu

Adaptieve Servo-Ventilatie heeft een aantal duidelijke voordelen bij de behandeling van slaapapneu in vergelijking met andere methoden. Het is met name gunstig voor patiënten met centrale slaapapneu.

Eén element dat de ASV onderscheidt van andere PAP-apparaten is dat het zich aanpast aan de individuele ademhalingspatronen van de patiënt wanneer deze gedurende de nacht veranderen, en dat het een ademhaling geeft wanneer centrale apneus worden gedetecteerd. Dit helpt patiënten om gedurende de nacht gemakkelijker te ademen en ervoor te zorgen dat zij gedurende de nacht voldoende lucht krijgen toegediend.

Een ASV-apparaat is bij uitstek geschikt voor patiënten die complexe slaapapneu hebben ontwikkeld bij gebruik van CPAP- of BPAP-apparaten, aangezien het een variabele drukstroom biedt en zich gedurende de nacht naar behoefte aanpast. Deze technologie is geschikt voor de behandeling van zowel obstructieve als centrale slaapapneu.

Dat betekent natuurlijk niet dat ASV-therapie de juiste oplossing is voor alle slaapapneupatiënten. Ondanks de voordelen die een adaptieve servo-ventilatie behandeling kan bieden, zijn er specifieke overwegingen die bij elke slaapapneu patiënt in acht moeten worden genomen.

Nadelen van Adaptieve Servo Ventilatie voor Slaap Apneu

Er zijn patiënten voor wie ASV therapie gewoon niet wordt aanbevolen. Zo kunnen patiënten met ernstig symptomatisch hartfalen een verhoogde sterfte ervaren door het gebruik van adaptieve servo-ventilatie apparaten.

Bovendien zouden sommige slaapapneupatiënten met onderliggende of reeds bestaande gezondheidsproblemen geen ASV mogen gebruiken. Hieronder vallen patiënten die lijden aan de volgende aandoeningen:
  • Ernstige en chronische hypoventilatie
  • Matige tot ernstige chronische obstructieve longziekte (COPD)
  • Chronisch verhoogde partiële druk van kooldioxide (PCO2) op ABG (arterieel bloedgas groter dan 45 mm Hg)
  • Restrictieve thorax- of neuromusculaire ziekte
Daarom is het zo belangrijk dat slaaptechnologen zich bewust zijn van de contra-indicaties voor het gebruik van ASV om patiënten met slaapapneu te helpen, en dat ze voorzichtig zijn bij het voorschrijven van deze specifieke soort behandeling. Het is belangrijk om nauw samen te werken met de arts van de patiënt om er zeker van te zijn dat geen van de bovengenoemde aandoeningen van belang zijn voordat adaptieve servo-ventilatie wordt gebruikt voor patiënten met centrale slaapapneu.

De rol van de slaaptechnoloog bij het beperken van risico's

Als slaaptechnoloog is het uw taak uw patiënten te helpen de meest gunstige behandeling voor hun slaapapneu aandoeningen en individuele behoeften toe te passen. Onderdeel van die verantwoordelijkheid is het afwegen van de potentiële risico's tegen de potentiële voordelen.

In mei 2015 heeft ResMed, een wereldwijde fabrikant van CPAP- en ASV-apparaten, een verklaring uitgegeven waarin wordt gewaarschuwd tegen het gebruik van ASV-behandeling bij patiënten met symptomatisch chronisch hartfalen en een verminderde linker ventrikel ejectiefractie (LVEF) van minder dan of gelijk aan 45 procent (een normale LVEF ligt tussen 55 en 70 procent). Respironics, een andere fabrikant van slaaptechnologieën, volgde een paar dagen later met een eigen verklaring waarin het gebruik van ASV voor risicopatiënten wordt ontraden zolang er meer onderzoek wordt verricht.

De American Academy of Sleep Medicine (AASM) volgde ook met een verklaring waarin artsen met klem werden verzocht geen ASV meer voor te schrijven aan patiënten met symptomatisch hartfalen met een LVEF van minder dan 45%.

AASM ging verder met aan te bevelen dat:
  • Patiënten moeten worden beoordeeld op hartfalen symptomen voordat dit type therapie wordt voorgeschreven.
  • Patiënten die in deze risicogroep met ASV zijn behandeld, moeten worden gewezen op de risico's en worden aangespoord om alternatieve behandelingen voor hun slaapapneu te zoeken.
Zorg ervoor dat uw medisch directeur op de hoogte is van de bevindingen van de SERVE-HF studie, die de aankondigingen over de veiligheid van het gebruik van adaptieve servo-ventilatietherapie voor slaapapneupatiënten met chronisch hartfalen heeft bespoedigd. Werk vervolgens samen met uw medisch directeur om deze patiënten binnen uw organisatie op de juiste manier te behandelen.

Uw rol kan zaken omvatten als:
  • Het identificeren van patiënten die momenteel worden behandeld met ASV-therapie (u kunt dit eenvoudig doen door ASV-titraties te bekijken).
  • Communiceren met patiënten over hun risico's en kwetsbaarheden volgens de instructies en autorisatie van uw medisch directeur.
De volgende stap die u moet nemen is het doornemen van uw beleids- en procedurehandboek met uw medisch directeur om te bepalen of er wijzigingen moeten worden aangebracht om te voldoen aan de meest moderne en up-to-date aanbevelingen voor het gebruik van adaptieve servo-ventilatie bij de behandeling van patiënten met centrale of complexe slaapapneu.

Belangrijke samenvatting

Het is uw taak als slaaptechnoloog om samen met uw artsen de behandeling te vinden die het meeste voordeel biedt met het minste risico voor uw patiënten. Omdat er veel behandelingen voor slaapapneu zijn, is het belangrijk om alle feiten over elke patiënt te kennen.

Inzicht in de basisprincipes van adaptieve servo-ventilatietherapie, inclusief de voordelen en risicofactoren, voor de behandeling van bepaalde typen slaapapneu, is van cruciaal belang om u te helpen bij het werken binnen uw eigen richtlijnen om de meest effectieve en geschikte behandelingen te vinden voor elke patiënt die u behandelt.

Tenslotte dient elke patiënt die momenteel een ASV-therapie mag ondergaan, en diegenen die u overweegt een ASV-therapie te laten ondergaan, onderzocht en geëvalueerd te worden op hartfalen. Het is van essentieel belang dat u patiënten voorlicht over de risico's van het gebruik van dit apparaat als zij in bepaalde stadia van hartfalen verkeren en dat u preventieve en voorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat u patiënten behandelt die misschien niet weten dat zij hartfalen hebben.

Uiteindelijk zijn er veel verschillende behandelingen voor slaapapneu beschikbaar. Sommige behandelingen bieden meer voordelen voor patiënten dan andere. Elke behandeling heeft het potentieel om uitstekende voordelen te bieden aan de juiste patiënt, of hij of zij nu lijdt aan obstructieve slaapapneu, centrale slaapapneu of complexe slaapapneu.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar