BiPAP: Bilevel Positive Airway Pressure

1
Bron: www.sleepassociation.org, vertaald met DeepL Translator.
Bilevel Positive Airway Pressure (BiPAP) kan de ademhaling verbeteren bij mensen die lijden aan ademhalingsmoeilijkheden. Obstructieve slaapapneu, chronische obstructieve longaandoeningen (COPD) en longontsteking zijn enkele van de vele gezondheidsaandoeningen die met een BiPAP-machine kunnen worden verbeterd. U kunt de ideale kandidaat voor BiPAP zijn als u lijdt aan obstructieve slaapapneu, maar geen continue positieve luchtwegdruk (CPAP) kunt verdragen of geen verbeteringen in uw toestand ziet met CPAP.

Hier vindt u meer informatie over hoe BiPAP werkt om de ademhaling te verbeteren, een korte blik op BiPAP versus CPAP, en mogelijke gevaren van BiPAP-machines.

Wat is BiPAP?

BiPAP is een soort beademingsmachine die ontworpen is om te helpen bij de ademhaling. Het apparaat bestaat uit een gezichtsmasker of neuspluggen die via een slang verbonden zijn met een beademingsapparaat dat lucht onder druk in de longen perst. De luchtdruk die door een BiPAP-machine wordt geproduceerd, voorkomt dat de keelspieren dichtklappen en veel voorkomende symptomen van slaapapneu veroorzaken, zoals snurken en ademhalingspauzes.

BiPAP levert lucht op twee wisselende niveaus, in tegenstelling tot hetzelfde niveau voor zowel inkomende als uitgaande lucht. BiPAP produceert een hoger niveau van inspiratoire positieve luchtwegdruk (IPAP), en een lager niveau van expiratoire positieve luchtwegdruk (EPAP). Hierdoor kunnen patiënten comfortabel uitademen zonder dat ze bij het uitademen tegen een hogere EPAP moeten vechten.

De IPAP- en EPAP-instellingen worden vooraf door uw arts gekozen en zijn zo ontworpen dat ze elkaar afwisselen zoals bij een natuurlijke ademhaling. BiPAP-apparaten kunnen ook zo worden ingesteld dat ze het aantal ademhalingen per minuut meten en ademhalingen toedienen op momenten in de nacht waarop ademhalingspauzes optreden.

Wat is het verschil tussen CPAP en BiPAP?

Het belangrijkste verschil tussen CPAP en BiPAP is dat CPAP-apparaten dezelfde hoeveelheid lucht onder druk naar de longen en luchtwegen blazen wanneer u inademt en wanneer u uitademt, terwijl de luchtdruk van een BiPAP-apparaat hoger is bij het inademen dan bij het uitademen. Volgens het Journal of Clinical Sleep Medicine is aangetoond dat een BiPAP-behandeling de ademhalingsstoornissen tijdens de slaap aanzienlijk verbetert bij patiënten met obstructieve slaapapneu die niet reageren op CPAP.


Wanneer moet BiPAP worden gebruikt?

BiPAP-apparaten worden vaak gebruikt door patiënten die CPAP-apparaten niet verdragen. Sommige patiënten melden problemen bij het uitademen met een CPAP-machine, omdat machines die op een hoog drukniveau zijn ingesteld patiënten het gevoel kunnen geven dat ze harder moeten werken dan nodig is om uit te ademen en uit te ademen. Dit effect brengt de behandeling van slaapapneu in het gedrang, aangezien patiënten mogelijk niet profiteren van een goede slaap omdat ze moeite hebben met uitademen tegen de CPAP.

Het Journal of Thoracic Disease meldt dat patiënten die CPAP gebruiken vaak neusongemakken en congestie ervaren, waardoor de therapietrouw op de lange termijn laag is.

Uw arts kan u een BiPAP-machine voorstellen als u slaapapneu hebt en een hoge druk nodig hebt, of als u niet op een behandeling met een CPAP-machine hebt gereageerd. Volgens Johns Hopkins Medicine kan een BiPAP-machine ook ideaal zijn als u naast obstructieve slaapapneu ook comorbide aandoeningen hebt, zoals:
 • Congestief hartfalen
 • COPD
 • Longontsteking
 • Astma
 • Obesitas hypoventilatie syndroom (een aandoening waarbij mensen die zwaarlijvig zijn niet snel of diep genoeg kunnen ademen, wat een laag zuurstofgehalte en een hoog kooldioxidegehalte in het bloed veroorzaakt)
 • Moeite met ademhalen na een operatie
 • Een neurologische aandoening die de ademhaling beïnvloedt, zoals een ischemische beroerte
 • Een ander type longaandoening
Hoe gebruikt u een BiPAP-machine?

De meeste BiPAP-apparaten werken ongeveer hetzelfde: u moet een gezichtsmasker, een neusmasker of neuspluggen dragen die zijn aangesloten op een beademingsapparaat met slangen. Uw arts zal u instructies geven over hoe u de apparatuur moet dragen, en hoe u het apparaat moet in- en uitschakelen wanneer u gaat slapen en wakker wordt.

Net als bij CPAP-apparaten kan het slapen met een BiPAP-apparaat in het begin onwennig en ongemakkelijk aanvoelen. Als u het gevoel hebt dat uw ademhaling niet verbetert door uw BiPAP-machine, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts. De drukinstellingen van uw BiPAP-apparaat moeten mogelijk worden aangepast om u te helpen beter te slapen en uw slaapapneu symptomen te verminderen.

De meeste BiPAP-apparaten zijn zo ontworpen dat ze zacht, stil en ritmisch zijn terwijl u slaapt, zodat u of uw partner 's nachts niet gestoord worden. Sommige patiënten dragen oordopjes om overtollig geluid van de BiPAP-machine te overstemmen.


Wat zijn de gevaren van BiPAP-machines?

BiPAP-machines zijn over het algemeen erg veilig, hoewel er, net als bij elke andere medische behandeling, enkele risico's bestaan. Het nuttigen van voedsel of dranken tijdens het dragen van de BiPAP-machine wordt afgeraden, omdat u dan voedseldeeltjes en vloeistof in de longen kunt inademen.

Andere mogelijke risico's en gevaren van BiPAP-machines zijn onder meer:
 • Ongemak door een nauw aansluitend gezichtsmasker
 • Huidbeschadiging door het dragen van het masker
 • Minder luchtwegdruk door een slecht passend masker dat lucht lekt
 • Een licht opgeblazen gevoel in de buik
 • Oogirritatie
  S
 • inuspijn of congestie
BiPAP-apparaten zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar als u problemen ondervindt tijdens het gebruik van het apparaat, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Uw arts kan de instellingen misschien aanpassen of samen met u op zoek gaan naar een andere behandeling voor uw obstructieve slaapapneu.

Als u denkt dat u aan slaapapneu lijdt, kunnen een slaaponderzoek en een juiste diagnose van een arts u een stap dichter brengen bij het bereiken van een goede nachtrust. Overweeg een slaaponderzoek thuis om uw arts te helpen de diagnose slaapapneu te stellen. Een arts kan ook de verschillen tussen BiPAP en CPAP bespreken, samen met andere beschikbare behandelingsopties.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar