Heup in de verdrukking

1
Ik gebruik de SomnoPose app om alleen in zijligging te slapen. De software werkt heel goed, maar ik krijg pijn in beide heupen. Wie herkent dit? Is het een kwestie van wennen of moet ik op zoek naar een andere matras?
Alvast bedankt voor je reactie!

Jan

Re: Heup in de verdrukking

2
Jan, belangrijk is een goede ondersteuning in zijligging.

Een kussen tussen de benen houd alles een beetje in een rechte lijn.

Zijligging met ondersteuning van extra kussens. Zijligging met ondersteuning van extra kussens.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Heup in de verdrukking

4
Inmiddels kan ik het onderwerp beter veranderen in ‘elleboog in de verdrukking’. Doordat ik zoveel op mijn rechterzij lig, is het slijmbeursje bij mijn rechter elleboog ontstoken. Er lekt heel wat vocht uit.
Hoe kan ik lekker slapen en mijn slijmbeurs laten genezen?

Re: Heup in de verdrukking

5
Misschien op de linkerzijde tijdelijk gaan slapen?

Bron: www.sleep.org, Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie).

De Beste Slaaphouding
Bijgewerkt op 3 februari, 2022


Medisch beoordeeld door
Sherrie Neustein, M.D.

Daniel Seymour
Geschreven door
Daniel Seymour

De meeste volwassenen hebben een voorkeur voor één of twee slaaphoudingen die zij het meest comfortabel en effectief vinden. Nacht na nacht in de verkeerde houding slapen kan leiden tot pijn, een verstoorde slaap en andere gezondheidsproblemen. Het optimaliseren van uw slaaphouding kan deze problemen helpen voorkomen en de kwaliteit van uw slaap verbeteren.

Welke slaaphouding voor u de beste is, hangt af van uw leeftijd en of u resultaten probeert te vermijden die kunnen voortvloeien uit het slapen in een bepaalde houding. Idealiter zou uw slaaphouding een gezonde uitlijning van de wervelkolom moeten bevorderen en drukpunten verminderen.

Zijwaarts slapen
De meest voorkomende slaaphouding1 bij volwassenen is op de zij. Dit is een geschikte houding voor de meeste mensen, en het kan vooral comfortabel zijn voor mensen met hartaandoeningen.

Als u een geschikt matras2 en kussen kiest, kan op uw zij slapen helpen om uw ruggengraat de hele nacht recht te houden en pijn in de lendenwervels en nekwervels3 te verminderen. Bij sommige mensen kan zijslapen echter schouderpijn4 veroorzaken. Door gedurende de nacht de slaaphouding van de ene zijligging naar de andere over te brengen, kan worden voorkomen dat er te veel druk op één kant van het lichaam komt te staan.

Slapen op de rug
De volgende meest voorkomende slaaphouding is de rugligging. Slapen op de rug kan voordelen hebben, vooral als u drukpunten ervaart wanneer u op uw zij slaapt. Deze houding verdeelt het lichaamsgewicht5 en zorgt ervoor dat het lichaam in een vrij neutrale positie komt te liggen, hoewel deskundigen het er niet over eens zijn of rugslapen geschikt is voor mensen met lage rugpijn. Het plaatsen van een opgerolde handdoek onder de knieën kan de druk op de lendenwervelkolom verlichten.

De American Academy of Pediatrics raadt aan dat baby's altijd op hun rug slapen om het risico op wiegendood (SIDS) te verminderen6.

Slapen op de buik
De minst voorkomende slaaphouding is op de buik. Slapen op de buik kan voor sommige mensen oncomfortabel zijn omdat het lichaam dan meer energie moet besteden aan de ademhaling dan in andere slaaphoudingen. Slapers kunnen het ook ongemakkelijk vinden om de nek gedurende lange tijd zijwaarts te draaien, vooral als ze ouder worden en de flexibiliteit van de ruggengraat verliezen. De meeste deskundigen raden buikslapen af.

Het wisselen van slaaphouding gedurende de nacht komt vaak voor op jonge leeftijd en neemt geleidelijk af naarmate mensen ouder worden.

Wat is de beste slaaphouding voor snurken?
Op je zij slapen7 kan snurken tijdens de nacht helpen verminderen. Rugligging kan het snurken juist versterken en de slaapapneusymptomen verergeren8.

Wat is de beste slaaphouding voor brandend maagzuur?
Slapen in zijligging kan de symptomen van brandend maagzuur verlichten, een oncomfortabele aandoening die de slaap kan verstoren9. Onderzoek heeft aangetoond dat slapen op uw linkerzij10 het meest effectief is om brandend maagzuur te voorkomen. Als u op uw rug slaapt, probeer dan het hoofdeinde van uw bed hoger te plaatsen om de symptomen te verminderen.

Wat is de beste slaaphouding bij rugpijn?
Rugpijn is een veelvoorkomend probleem bij volwassenen dat in sommige gevallen kan worden veroorzaakt door de houding van het lichaam tijdens het slapen. Op uw rug slapen kan helpen bij lage rugpijn. Mensen met schouderpijn vinden een rugligging misschien ook comfortabeler dan slapen op hun zij.

Zijwaarts slapen kan ook helpen tegen rugpijn. Het gebruik van een geschikt kussen en het plaatsen van een extra kussen tussen de knieën tijdens het zijslapen kan helpen om de schouders en heupen in lijn te houden.

Als u langdurige rug- of lichaamspijn heeft, zelfs nadat u geprobeerd heeft uw slaaphouding te veranderen, moet u een arts raadplegen voor een juiste diagnose en evaluatie van de behandelingsmogelijkheden.

Wat is de beste slaaphouding als u zwanger bent?
Het kan een hele uitdaging zijn om tijdens de zwangerschap goed te slapen. Sommige mensen vinden dat hun meest comfortabele slaaphouding verandert in de loop van hun zwangerschap. In het algemeen is de beste houding tijdens de zwangerschap de zijligging of foetushouding.

Onderzoek heeft aangetoond dat vanaf het tweede trimester slapen op de linkerzij de hartfunctie11 verbetert ten opzichte van slapen op de rechterzij of op de rug. Rugligging in de late zwangerschap kan daarentegen negatieve gevolgen hebben voor de foetus en kan het risico op doodgeboorte verhogen12.

Het gebruik van kussens om uw buik, knieën en rug te ondersteunen kan het slaapcomfort tijdens de zwangerschap verbeteren.

Hoe kunt u uw slaaphouding optimaliseren?
De juiste matras en kussen13 helpen het lichaamsgewicht te verdelen, de ruggengraat uit te lijnen en drukpunten te verminderen. Uw matras moet zacht genoeg zijn om uw slaaphouding te ondersteunen, maar stevig genoeg om uw wervelkolom in een neutrale positie te houden. Ook uw kussen moet dik genoeg zijn om de ruimte tussen hoofd en matras op te vullen, maar niet zo dik dat het uw nek in een onnatuurlijke hoek dwingt te buigen.


References
See Less
+ 13 Sources
1.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29138608/
2.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22129355/
3.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31256029/
4.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20036076/
5.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26835867/
6.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27940805/
7.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28127672/
8.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29991424/
9.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29859888/
10.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26053170/
11.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21708015/
12.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24661447/
13.
Accessed on November 12, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28626314/
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar