Het verband tussen migraine en slaap

1
Bron: www.sleepassociation.org, vertaald met DeepL Translator.

modedit RuudJ: In het oorspronkelijke bericht via voornoemde link, staan meerdere linken die verwijzen naar andere berichten.

ASA Migraine Slaap ASA Migraine Slaap

Slaap en migraine zijn met elkaar verbonden en worden gecontroleerd door dezelfde delen van uw hersenen, dus het kan tijd zijn om naar uw slaapkwaliteit te kijken als u last heeft van migraine. Migraine, slechte slaapkwaliteit en slaaptekort hebben belangrijke gevolgen voor de lichamelijke gezondheid en de cognitieve functie. Om migrainesymptomen onder controle te krijgen en uw slaappatronen te verbeteren, moet u leren hoe de twee samenhangen.


Wat is migraine?

Migraine is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van hevige of kloppende hoofdpijn. De International Headache Society stelt de diagnose migraine op basis van de ernst van de pijn en de duur van vier tot 72 uur. Migraine treft ongeveer 12% van de Amerikanen en is een van de meest invaliderende ziekten ter wereld. Bovendien is het de meest voorkomende neurologische aandoening, die een negatieve invloed heeft op de levenskwaliteit, het sociale leven, het gezinsleven en de werkvaardigheden.

Migraine begint vaak met prodroom- en auraverschijnselen, met vroege symptomen zoals stemmingswisselingen, hunkeren naar voedsel en gezichtsstoornissen. Als de migraine eenmaal begint, wordt deze steeds ernstiger en kunnen andere symptomen optreden, zoals verhoogde zintuiglijke gevoeligheid, misselijkheid en overgeven. Sommige mensen ervaren ook spierzwakte of tintelingen en gevoelloosheid in hun ledematen. Ze treden vaak op aan het begin van de dag.


Wat veroorzaakt migraine?

Terwijl werd gedacht dat migraine werd veroorzaakt door vernauwde bloedvaten, tonen studies nu aan dat ze door genetica en verschillende andere factoren worden veroorzaakt. Vrouwen hebben drie keer meer kans op migraine dan mannen, en mensen met een familiegeschiedenis van migraine hebben mogelijk meer kans op genetisch veroorzaakte migraine. Migraine komt ook vaak voor in combinatie met medische aandoeningen zoals stemmingsstoornissen, epilepsie en slaapstoornissen.

Andere oorzaken kunnen zijn:
 • Stress
 • Hoofdletsel
 • Felle of knipperende lichten
 • Hormonale veranderingen
 • Overgeslagen maaltijden
 • Onvoldoende slaap
 • Triggers door voedsel
 • Plotselinge of extreme weersveranderingen
 • Cafeïne
 • Tabak
 • Medicatie
Migraine is niet te genezen, maar de symptomen kunnen wel worden verlicht met medicijnen en gedragsveranderingen. De U.S. Food and Drug Administration (FDA) keurt momenteel het gebruik van verschillende geneesmiddelen goed om migraine symptomen te verlichten.


Wat is de relatie tussen migraine en slaap?

Studies suggereren dat migraine en slaap een tweerichtingsrelatie hebben. Met andere woorden, slechte slaappatronen kunnen migraine veroorzaken en omgekeerd. Slaap en migraine hebben gemeenschappelijke anatomische gebieden in de hersenen, zoals de hersenstam, de cortex, de hypothalamus en de nucleus supraopticus. Deze anatomische structuren reguleren neurotransmitters zoals serotonine, melatonine, orexine en dopamine.

Tijdens de slaap regelen deze gebieden het circadiane ritme en controleren ze het niveau van waakzaamheid. Bij migraine verwerken, moduleren en zenden deze structuren pijn uit. Onderzoek naar deze mechanismen wijst op een bidirectioneel verband tussen slaap en migraine, bijvoorbeeld wanneer de melatoninespiegel daalt tijdens het begin van een migraine.

Zowel migraine als een slechte nachtrust brengen aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee. Van de migrainepatiënten heeft 30% tot 50% last van slaapstoornissen. Studies tonen een sterke comorbiditeit aan tussen migraineaanvallen, slaapstoornissen en psychiatrische aandoeningen zoals depressie en angst. Migrainepatiënten lopen ook een hoger risico op beroertes en hartaanvallen.

Andere complicaties zijn:
 • Verminderde cognitieve functie
 • Chronische pijngerelateerde stress
 • Stemmingsstoornissen
 • Obesitas
 • Verhoogd risico op ongevallen of verwondingen
 • Diabetes
 • Verminderde productiviteit

Neurologisch verband tussen migraine en slaapstoornissen

Migrainepatiënten hebben te maken met verschillende slaapproblemen en -stoornissen, waarvan slapeloosheid, slaperigheid overdag, slaapapneu en parasomnia de meest voorkomende zijn.

Slapeloosheid, gedefinieerd als het onvermogen om te slapen of een totaal gebrek aan slaap, komt vaker voor bij patiënten met migraine dan bij patiënten zonder migraine. Bij deze patiënten treedt migraine op met een verhoogde pijn en frequentie. Onderzoek speculeert dat, aangezien de hypothalamus en de hersenstam beide betrokken zijn bij slaap-waak fysiologische en pijn modulatie, zij gerelateerde mechanismen kunnen zijn voor zowel migraine als slapeloosheid.

Slaapapneu, dat ademhalingsproblemen en slaapstoornissen veroorzaakt, blijkt ook ochtendhoofdpijn te veroorzaken. Migraine kwam echter in vergelijkbare mate voor bij slaapapneupatiënten en de algemene bevolking. Rustelozebenensyndroom komt aanzienlijk vaker voor bij migrainepatiënten, tot 39% van de patiënten. Studies suggereren dat dit te wijten is aan een gedeelde disfunctie binnen de hypothalamus en het dopaminesysteem. Zij theoretiseren dat de aandoeningen elkaar niet noodzakelijk beïnvloeden, maar dezelfde neurologische hoofdoorzaak hebben.

Parasomnieën zijn brede en ongewenste slaapafwijkingen zoals slaapwandelen of nachtmerries en worden geassocieerd met migraine. Zij kunnen in verband worden gebracht met de disfunctie van serotonine, die anders verantwoordelijk is voor de slaap-waakcycli en de pathogenese van migraine. Bruxisme wordt geassocieerd met gewrichtsdisfunctie, en beide kunnen migraine uitlokken door zenuwactivering. Studies suggereren ook dat migrainepatiënten een verhoogde gevoeligheid voor pijn kunnen hebben.


Hoe beïnvloedt migraine het slaappatroon?

Migraine en slechte slaap hebben een cyclisch verband. Naarmate slaapstoornissen toenemen, nemen de risico's op het ontstaan van migraine toe. De pijntolerantie kan afnemen, waardoor de migraine ernstiger wordt en de slaap niet kan beginnen. Migraine kan u voortdurend en vroeg in de ochtend wakker maken.

Aangezien het ontstaan van migraine samenhangt met het slaap-waakpatroon, kan te veel slaap ook migraine veroorzaken.


Tips om migraine symptomen en slaapgezondheid te verbeteren

Hoewel migraine niet te genezen is, kunnen sommige medicijnen en gedragsveranderingen de slaap en migraine symptomen verbeteren. Er is ook een nieuw medicijnvrij alternatief voor het beheersen van migraine door middel van een draagbaar apparaat dat Cefaly aanbiedt.

Hier zijn een paar manieren om de slaap te verbeteren en migraine te beheersen:
 • Ga op vaste tijden slapen en word op vaste tijden wakker
 • Vermijd onder- of overslaap, streef naar ongeveer acht uur
 • Vermijd stimulerende middelen, vooral voor het slapen gaan
 • Volg migraine symptomen om oorzaken en triggers te identificeren
 • Doe aan ontspannende activiteiten zoals mediteren voor het slapengaan
Als uw symptomen aanhouden en een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit, is het misschien tijd om een arts te raadplegen. Artsen kunnen slaapstoornissen en migraine diagnosticeren en voorschrijvende behandelingen geven, zoals medicatie, verandering van dieet en therapie.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar