Niet helemaal nieuw..

1
Goedenavond

Sinds 6 jaar weer het forum omdat ik eigenlijk wel heel benieuwd ben of er in 6 jaar tijd nieuwe en bruikbare ontwikkelingen zijn op het gebied van apneu's en de apparatuur er voor.
Zijn er bijvoorbeeld andere inzichten over de oorzaken van apneu's en is daar dan het beleid van bv longartsen op aangepast>?


Dank bij voorbaat

Tom
Devilbiss 54 SE-P met bevochtiger
Neuskap Resmed Mirage FX
DRuk vast op 5-5
Ramptijd 20(4) minuten ( wat dat ook moge betekenen)

AHI zonder 31per uur
Nu 2

Re: Niet helemaal nieuw..

2
Welkom terug Tom,

De Devilbiss 54 die ik in jouw onderschrift zie staan is al verouderd en vervangen door de Devilbiss 64 Blue. Jouw apparaat zal al aardig wat draaiuren hebben staan op de klok. Wellicht kun je bij jouw leverancier om een nieuw model vragen. Het antwoord kan zijn, "We vervangen pas als uw apparaat problemen gaan geven" of ze kunnen zeggen "U heeft een verouderd type en u krijgt van ons het nieuwere model."

Inzichten over hoe Apneu ontstaat is niet echt gewijzigd. Wat wel gewijzigd is, is de Osas-richtlijn uit 2009 die is vervangen door de Osas-richtlijn uit 2018.

Deze richtlijn gaat uit van het feit, dat men minder moet kijken naar de hoogte van de AHI, maar meer moet kijken naar de Klachten die AHI veroorzaken.

Dus, hoge AHI en geen klachten, dan kan men er voor kiezen niet tot behandeling over te gaan. Slechte zaak.
Dus, lage AHI, ook onder de 5 per uur, maar wel klachten, dan wel over gaan tot behandeling.

Of men zich nu houdt aan deze herziene richtlijn uit 2009 die in 2018 in werking is getreden, is een ander punt van discussie.

Verder zijn er natuurlijk wijzigingen op maskergebied. De Dreamwear versies van maskers van Phillips. De Resmed Airfit series van maskers en ook F&P heeft diverse nieuwere maskers op de markt gebracht.

De Nightbalance van Philips, ofwel de SPT (Slaap Positie Trainer ook wel Slaap Positie Therapie genoemd) is sinds 2017 in het basispakket opgenomen en wordt vergoed.

De Inspire operatie, ofwel de Pacemaker voor de tong is goedgekeurd voor vergoeding vanuit het basispakket. Echter voor weinige weggelegd, ook vanwege de hoge kosten van circa €30.000,00 en je moet aan veel hoge eisen voldoen om in aanmerking te komen.

Nu dit was het wel zo een beetje, misschien dat anderen nog wat kan aanvullen?
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Niet helemaal nieuw..

3
RuudJ schreef: 30 mei 2022, 13:02 Deze richtlijn gaat uit van het feit, dat men minder moet kijken naar de hoogte van de AHI, maar meer moet kijken naar de Klachten die AHI veroorzaken.
...
Dus, lage AHI, ook onder de 5 per uur, maar wel klachten, dan wel over gaan tot behandeling.
Was het maar zo 😭
RuudJ schreef: 30 mei 2022, 13:02 Of men zich nu houdt aan deze herziene richtlijn uit 2009 die in 2018 in werking is getreden, is een ander punt van discussie.
Amen to that :)
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: Niet helemaal nieuw..

4
Dank Ruud zoals gewend, voor deze weer nuttige en uitgebreide uitleg

Ik zal eens bellen met Total care

Tom
Devilbiss 54 SE-P met bevochtiger
Neuskap Resmed Mirage FX
DRuk vast op 5-5
Ramptijd 20(4) minuten ( wat dat ook moge betekenen)

AHI zonder 31per uur
Nu 2