Re: Hulp nodig bij verwijzing naar juiste specialist

21
Okay, dat is dan al weer beter dan alleen de Elite. Ik neem aan dat je hem zelf hebt ingesteld? Wat voor drukinstelling gebruik je en heb je een vaste of variabele instelling?
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Hulp nodig bij verwijzing naar juiste specialist

22
Redelijk rustige instelling op dit moment. Variabel (APAP) met druk van 4 tot 8.
Afbeelding

De EPR laat ik voorlopig op 2/3 staan. Zonder werd ik wakker als een complete zombie (draailoos en raar gevoel achter de ogen).
Veel doet het apparaat niet. Hij is vooral reactief. Deep sleep lijkt heel uniform te gaan en dan gaat de druk rustig omlaag. Hij krikt de druk omhoog precies als ik in REM belandt waarvan ik weet dat deze te gefragmenteerd is. Hij doet dat een paar keer tot ongeveer 6/6,5. Mijn ademhaling grafiek verandert in REM in een accordeon. Ik wrijf in REM ook vaak onbewust in mijn handen. Af en toe een CA van 15/25 sec nadat ik me gedraaid heb, maar sommige CA's zijn ook spontaan. Ik dacht deze week eens te testen met een hogere minimum druk.

Re: Hulp nodig bij verwijzing naar juiste specialist

23
Altijd goed om rustig te beginnen. Besef wel dat de druk niet lager kan dan 4. Dus bij een (ramp) druk van 4 en EPR2 blijft de druk 4. Feitelijk komt EPR2 pas tot zijn recht als je de minimum druk op 6 zet (6-2=4). Dat is nog wel een overweging, want 6 boven 4 ademt gewoon makkelijker dan standaard 4. Zelf heb ik ramp vanaf het begin af aan uit gezet, om dezelfde reden.

Dat je flowrate grafiek eruit ziet als een accordeon is interessant. Google maar eens op Periodic breathing of Cheyne-Stokes respiration.
Ziet het er zo uit?
Heb je veel CA? In dat geval zou ik een beetje rustig aan doen met EPR (lees: even een poosje aan wennen voordat je eventueel naar EPR3 gaat). Anderzijds is een stand van 2 nu ook weer niet overdreven veel.
Resmed Aircurve 10 VAuto, Resmed Airfit P30i

Re: Hulp nodig bij verwijzing naar juiste specialist

24
Licht PB idd. Met kleine pieken rond de 30 en meerdere smalle smalle stukken van rond de 15. En dat altijd blijkbaar in REM en lichte slaap. CA's ongeveer 2/3 per uur (maar meestal in begin van REM).


Wat me fascineert is hoe stabiel deep sleep is en kennelijk is de flow rate behoefte daar lager, rond de 22.
Screenshot-20220620-164055.png Screenshot-20220620-164055.png 734 keer bekeken 3.54 KiB
Ik deel binnenkort eens alle data om er verder in te duiken.

Re: Hulp nodig bij verwijzing naar juiste specialist

25
Het plaatje van @kdejaeger heeft totaal geen periodiciteit. Cheyne Stokes is het sowieso niet.

In dit soort gevallen is het juist interessant om EPR op te schroeven. Want dan weet je waar je aan toe bent, als je inderdaad clusters van CAs krijgt. Het sleutelwoord is hier clusters. 2-3 "CAs" (in werkelijkheid niet nader gespecificeerde "clear airway apneas") is gewoon van het omdraaien in bed.

Krijg je geen clusters van "CAs" dan zijn de accordeons de bekende Flow Limitation. Ik had deze accordeons ook nog met mijn BiPAP, en ASV heeft ze goed recht getrokken met de cognitieve winst als resultaat. Dat is het mooie aan ASV, het maakt niet uit of je fluctuaties centraal of obstructief (FL) van aard zijn, het werkt sowieso.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: Hulp nodig bij verwijzing naar juiste specialist

27
@kdejaeger Wat betreft het plaatsen van afbeeldingen: kunt u proberen om die in het bericht te slepen? Dan komen deze als bijlage bij het bericht. Bij het plaatsen van afbeeldingen via een externe website kunnen deze op een gegeven moment verdwijnen, dan is het bericht voor toekomstige gebruikers niet meer te begrijpen zonder die afbeeldingen terwijl die juist een goede toevoeging kunnen zijn.
Die bijlage kunt u dan ook weer IN het bericht plaatsen. Onderaan de teksteditor waar u het bericht tikt bevindt zich een tabblad 'bijlagen', 'plaats in tekst'. Zorg dan wel dat de cursor op de juiste plek in de tekst staat.