Re: hulp met grafieken

2
Dag Jet68,

Als buitenstaander zoiets beoordelen vind ik moeilijk.
Aan je hoge waarden voor cheyne stokes en hypopneu's zou ik zeggen dat je misschien wel onrustig hebt liggen woelen.
Tenminste, ik neem niet aan dat dit dagelijkse score's zijn want dan is er iets ernstigs aan de hand.
Als dit eenmalig is en je al denkt dat je meer wakker was dan geslapen hebt dan zou ik hier verder geen aandacht meer aan besteden.
Met vriendelijke groet, Henk.
ResMed AirCurve 10 CS PaceWave ASV/ASVauto - ResMed AirFit P30i.

Re: hulp met grafieken

3
Jet, als je met je muis gaat staan op de naam van de grafiek aan de linkerkant, dan zie je een handje verschijnen. Met de linkermuisknop ingedrukt, dan wordt het een vuistje, en dan kun je de grafieken omhoog of omlaag verplaatsen.

Als je de rechtermuisknop indrukt, dan verschijnt er een menu. Je kunt dan grafieken vastzetten, maar ook alle incidenten zichtbaar maken in de grafiek. (streepjes aan de bovenzijde van de grafiek) en je kunt de horizontale lijnen zichtbaar maken. Bij de lekkage grafiek is de rode lijn 24 liter per minuut van belang.

Bij de ademvolume en ademfrequentie is de mediaanlijn van belang. Waarom? Als je wakker bent, bewust of onbewust, adem je dieper in, dus de ademvolume wordt hoger en komt daarbij boven de mediaanlijn te staan. Doordat je dieper ademt, meer volume, haal je minder ademhalingen per minuut, dus de ademfrequentie komt dan onder de mediaanlijn uit. Dus op die momenten kun je dus wakker zijn, ook al heb je daar geen weet van.

Op deze wijze kun je dus 'beperkt' erachter komen wanneer je wakker zou kunnen zijn geweest.

Soms zie je erg veel pieken omhoog en omlaag, zij worden vaak Spikes genoemd, dit kan vaak voorkomen in de remslaap. De remslaap komt circa om de 1,5 uur voor en vaak kun je aan de tijdlijn in de grafiek zien dat er circa 1,5 uur tussen de spikes zitten. Je zou dus ook weer 'beperkt' kunnen zien of je veel remslaap gerelateerd apneu zou kunnen hebben. Staan er veel apneus op elkaar in een bepaalde tijdsduur, dan spreekt men vaak over clusters. Deze kunnen vaak voorkomen tijdens de Remslaap.

Zo kun je na verloop van tijd de grafieken een beetje beoordelen. De top van de stroomsnelheidsgrafiek (ademhaling) moet zo rond mogelijk zijn. Dan is de flow limitation laag (stroombeperking genaamd in de linkerkolom). Hoe rommeliger de top eruitzien des te hoger de flow limitation, dus hoe meer de stroombeperking richting de 1 gaat.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: hulp met grafieken

4
wel heb nu 6 dagen de ResMed, 3 dagen goede CSR waardes ,en 3 dagen deze hoge waardes.
Hypopneus zijn altijd extreem hoog.
Maar dit is vervangtoestel van mijn Philips door mijn hoge waardes. Binnen 14 dagen een slaaponderzoek met dit toestel, en dan ev een ander toestel, Bipap, of ASV.

Re: hulp met grafieken

9
Jet, deze resultaten bekijkend kom ik al gauw tot de conclusie dat de Resmed AirSense 10 Elite op dit moment zeker niet het juiste hulpmiddel voor jou is. Gezien de CSR ruim 75 % van de totale gemeten tijd in slechts 7 incidenten, de hoge hypopneu score en nog lagere druk instelling van 7 cmh2o zal je echt een ASV nodig hebben.

Hopelijk krijg je snel de nieuwe slaaptest om dit ook vast te stellen, maar eigenlijk zijn de huidige uitslagen voor mij al voldoende om een ASV te mogen proberen om te kijken of die betere resultaten zal geven.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: hulp met grafieken

11
in elk geval ga ik hun dit melden, dat ze deze dag maar es goed bestuderen, VOOR ik slaaptest doe. Want er werd mij wel verteld dat ze niet elke dag controleren, maar deze is wel waanzinnig slecht. Heb ook om zuurstof gevraagd, maar met die ASV is dat misschien niet meer nodig??
Maar door mijn hartfalen , is misschien ASV niet veilig voor mij.
geknipt van verslag pneumoloog, somoloog : dus LVEF =15 , maar ik wil best dat extra risico nemen, maar misschien wil specialist toch maar eerst BIPAP desnoods met extra zuurstof proberen

Re: hulp met grafieken

12
https://forum.apneuvereniging.nl/viewtopic.php?p=133942&hilit=Lvef%3D45%25#p133942

In dit bericht wordt de ASV besproken in combinatie met Lvef lager of gelijk aan 45%

Met dank aan PLP.

Nu is deze bij jou wel erg laag. Maar ik vraag mij af wat voor jou schadelijker is. Die hoge hypopneu score plus obstructief apneu plus die zeer hoge Cheyne Stokes ademhaling met centraal apneu of een ASV die de centrale ademstops oplost en tevens de hypopneu en obstructief apneu aanpakt.

Heb jij wel een icd geimplanteerd gekregen?
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: hulp met grafieken

13
jawel een difibrilator zelfs, dus ik ben beschermd. Zoals gezegd, ik neem het risico wel. Als dit mijn laatste levensjaren enigszins kan verbeteren, pls give ASV to me
of anders gezegd, met al die zuurstof tekorten, van Hypopneu, slechte O2 - CO2 verhouding door CRS.
nog O2 tekort door COPD,en dan nog OHS, moet mij hart sowieso enorm afzien. Indien we dus enkele klachten, kunnen verbeteren/ wegnemen, kan dat alleen maar beter zijn voor mijn hart dan ook, denk ik

Re: hulp met grafieken

14
Vannacht aan het spelen geweest met aanlooptijd van druk.
Was 5 min ,van 4 tot 7.
Dat voelt onprettig voor mij , te snel op volle druk, te snel te gejaagd ademen, en CSR.
Dus op Auto geprobeerd, helaas op 20 min van 4 naar 7.
Dan maar 45 min.
Helaas, na 5 uur proberen nog niet in slaap gevallen, onbegrijpelijk want echt ik ben doodop.
Dan maar uurtje uit bed en mijn oude Philips Respironics toestel gebruikt.
Start op 6 naar 10 in 45 min.
Eindelijk 2.5 uur geslapen Maar 95% CRS en 90 OA.??!!?? op druk 10 ??!!
Ik durf dus meer niet te gaan slapen. Met deze waardes. Wat raden jullie mij aan voor aanlooptijd ?? terug op 5 min, of Auto ??

Re: hulp met grafieken

15
Ramp is best wel waardeloos. Ik u aanraden om EPR eens te proberen. Dan moet u wel uw insteldruk aanpassen.
EPR = 1 met druk 7
EPR = 2 met druk 8
EPR = 3 met druk 9

U denkt vast "Wat? Druk omhoog" maar geloof mij even, het is niet wat u denkt. Met EPR aan veranderen de zaken volledig.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i