Dichte neus door medicijnen

1
Goedemorgen.

Ik word in de nacht gehinderd door een volledig dichtzittende neus en een pittige hoofdpijn. Na een paar uur slaap bouwt zich dat in ongeveer een uur tijd op tot de climax. Door mijn neus ademen gaat dan niet meer. Daardoor kom ik slaap tekort. In de loop van de ochtend verdwijnt de neusverstopping.

Ik gebruik al jaren een neusmasker van Fisher & Paykel zonder al te veel problemen.

Nu heb ik deze hinder sinds ik het medicijn Tamsulosine gebruik. Dat is een middel dat de spieren van blaas en prostaat moet ontspannen. Mijn prostaat is in lichte mate vergroot en het plassen ging moeilijker en is soms niet goed op te houden. Dat medicijn heb ik zes weken gebruikt (sinds juni) en er was een duidelijke verbetering van de plasproblemen.

Ik ben er tijdelijk mee gestopt in de vakantieperiode vanwege de slaapproblemen veroorzaakt door de dichte neus. Ik gebruikte voor het slapen gaan altijd al een neusspray mometasonfuroaat nasonex (twee pufjes).

Sinds een week ben ik nu weer met de Tamsulosine gestart omdat de plasproblemen toenamen. Maar het gaat weer bergafwaarts met de dichtzittende neus. Ik probeer door te zetten omdat het lichaam moet wennen aan het medicijn. Wanneer dat echter blijft toenemen houd ik dat gebruik geen week meer vol denk ik.

Natuurlijk heb ik met de huisarts hierover een paar keer gesproken. Hij herkent geen grote problemen met een dichtzittende neus en volgens hem hebben alle andere soortgelijke middelen dezelfde (bij)werkingen.

Heeft iemand hier ervaring met het gebruik van prostaat-blaas ontspannende middelen die bovenbeschreven bijwerkingen niet geven? Weet iemand een andere oplossing voor mijn probleem?

Erg bedankt alvast voor het antwoord.

Willy Waumans
Willy Waumans
Sinds 14-10-2014 CPAP
Masker Fisher & Paykel Eson Medium
Verwarmde slang Philips

Re: Dichte neus door medicijnen

2
Hallo Willy,

Dat is wel een vervelende bijwerking van die medicijnen!
Op wat voor manier zit je neus dan dicht?
Bij mij is het doordat de slijmvliezen opzetten door allergie.
Daarbij is bij mij de neus wat slap waardoor liggend inademen de boel dicht zuigt.
Door een neusdoppen masker te gaan gebruiken is dat geen probleem meer doordat die neus opbolt.

Met dikkere slijmvliezen zou ik niet weten wat daar een oplossing voor is.
Iets van neusspray, maar die gebruik je al...
Resmed Airsense 10 Elite, staat op druk van 6
Resmed Verwarmde slang
Airfit P10 masker
Eerste AHI 18, nu 1.1

Re: Dichte neus door medicijnen

4
Mogelijk andere invalshoek.
Ik had aanvankelijk een neusmasker, maar dat leidde tot vrijwel constant onrustig ademen door de mond. Na bezoek van een consulente werd een Full Face masker ingevoerd.
Het ging vervolgens redelijk goed, maar bleef last houden van ademproblemen door de neus en hoofdpijn in de ochtend. Door de huisarts werd vastgesteld dat ik licht last had van huisstofmijt en van katten. In het vervolg mocht ik daarom Avamys neusspray 27,5 mg gebruiken (fluticosan) met 2 pufjes per neusgat voor het slapengaan. Heb dat een tijd gedaan, maar het hielp uiteindelijk niet. Kreeg van een KNO-arts Dymista Neusspray dat aanmerkelijk zwaarder was, maar ook niet hielp, maar wel bloedneuzen van kreeg. Toen een tijdje geen neusspray gebruikt. Omdat het probleem bleef vanaf februari 2019 weer Avamys neusspray gebruikt totdat ik begin december 2021 weer bloedneuzen kreeg, wat een bekend bijverschijnsel is bij dat product.
Toen ben ik gestopt met die neusspray en ook met de luchtbevochtiging. Ik heb overigens nooit een verwarmde slang gebruikt, de temperatuur in de slaapkamer gaat niet helemaal onderuit in de nacht.
De laatste jaren had ik wisselende AHI’s net onder en net boven de 10. Daarvoor was het zo rond de 5.
Nadat ik op 9 december 2021 ben gestopt met de luchtbevochtiging en de neusspray komen de AHI’s uit op rond de 3. Dat lijkt dus de goede kant op te gaan met die AHI’s.
Wel blijven tegen 5 uur als voorheen kennelijk beide neusgaten dicht gaan waarvan ik wakker wordt Door een plasje te plegen komt ook de neus weer vrij en volgen nog een paar uur slaap. Er komt overigens dan en ook in de morgen geen neusvocht uit de neus.
De hoofdpijn in de ochtend is na 9 december 2021 in de ochtend ook verder beperkt.

Resmed Datum Druk
1e S9 16-01-07 met bevochtiging
2e SG 06-09-14 met bevochtiging 8 - 9 - 6
S10 13-09-21 met bevochtiging 6
S10 09-12-21 geen bevochtiging 6
Neusfilter 16-01-07
Full face 17-06-09

Re: Dichte neus door medicijnen

5
Nog een andere invalshoek misschien: mijn plasprobleem loste op doordat ik zittend ging plassen en mijn mobieltje meenam om echt alle tijd te nemen. Klinkt gek maar ik plaste gehaast. Het lichaam heeft zich gereset. Ik hoef geen medicatie en er niet meer uit snachts.
Over eventuele wisselwerking medicatie weet de apotheker het meest he. Daar kan je een privégesprek mee aanvragen. Dichte neus kan ook misschien baat hebben bij speciale wegwerpfilters in je cpap tegen allergie en fijnstof. Als een arts dat nodig vindt dan kost het niets

Re: Dichte neus door medicijnen

6
Dank je wel hoor voor je tips.
Het klinkt arogant misschien maar de tips zijn al in praktijk gebracht zonder positief resultaat.

Nog steeds is het tobben hoewel iets de neus iets minder dicht zit. Ik gebruik minder van het medicijn tamsulosine. Hoe? door de capsule open de snijden en er 1/4 van de vulling uit te schudden. Daarna druppel ik wat honing in de capsule om de korrels erbinnen te houden en slik di edoor met overvloedig water.

Maar onbekommerd gaat het nog niet. Wellicht toch een keer 'onder het mes' om de doorgang door prostaat wat ruimer te leten maken.

Met vriendelijke groet
Willy Waumans
Sinds 14-10-2014 CPAP
Masker Fisher & Paykel Eson Medium
Verwarmde slang Philips