Oderzoekers ontwikkelen meting om de ernst van obstructieve slaapapneu te bepalen

1
Misschien is deze methode ook geschikt om UARS beter vast te leggen of te ontdekken!

12 SEPTEMBER 2023

ONDERZOEKERS ONTWIKKELEN GEAUTOMATISEERDE METING VAN SLAAPSTUDIES OM DE ERNST VAN OBSTRUCTIEVE SLAAPAPNEU TE BEPALEN
door The Mount Sinai Hospital

https://medicalxpress.com/news/2023-09- ... apnea.html?

Onderzoekers van Mount Sinai hebben een nieuwe, geautomatiseerde maat ontwikkeld voor het analyseren van slaaponderzoeken om de ernst en het risico op sterfte te bepalen bij patiënten met obstructieve slaapapneu, een chronische slaapstoornis die ongeveer 30 miljoen mensen in de Verenigde Staten treft.
De onderzoeksresultaten, die een gevalideerd hulpmiddel bieden om slaapapneu beter te beheren en preventieve zorg te bevorderen, werden op 12 september gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

De Mount Sinai Sleep and Circadian Analysis (SCAN) Group ontwikkelde een geautomatiseerde meting per ademhaling, genaamd ventilatory burden, die het aandeel van kleine ademhalingen tijdens een routineslaaponderzoek meet. Deze nieuwe meting is niet afhankelijk van de gevolgen van hypoxemie, of een laag zuurstofgehalte in het bloed, en het ontwaken bij obstructieve slaapapneupatiënten.

De onderzoekers definiëren het normale bereik voor ventilatoire belasting, beoordelen de variabiliteit van nacht tot nacht en tonen de relatie met obstructie in de bovenste luchtweg. Ze voorspellen ook de gevolgen op korte en lange termijn op basis van een routinematig slaaponderzoek, waaronder mogelijk dodelijke aandoeningen zoals coronaire hartziekten.

"De huidige klinische manier om de ernst van iemands slaapapneu te bepalen is gebaseerd op grove methoden die het risico op hart- en vaatziekten of zelfs sterfte niet voorspellen," zegt corresponderend auteur Ankit Parekh, Ph.D., assistent professor geneeskunde (Pulmonary, Critical Care and Sleep Medicine) aan de Icahn School of Medicine van Mount Sinai.

"We hebben een manier ontwikkeld om routineslaaponderzoeken te analyseren om het risico op hart- en vaatziekten en zelfs sterfte te voorspellen. Artsen die vertrouwen op arbitraire regels en drempelwaarden voor het beoordelen van de ernst van slaapapneu zullen nu een beter gevalideerd hulpmiddel hebben om slaapapneu beter te beheren en patiënten kunnen eerder de beste zorg krijgen."

Het primaire diagnose-instrument voor obstructieve slaapapneu is de Apnea-Hypopnea Index (AHI), die het gemiddelde aantal keren per uur aangeeft dat de ademhaling gedeeltelijk of volledig stopt tijdens de slaap. Deze veelgebruikte standaard registreert echter alleen de snelheid van ademhalingsgebeurtenissen en voorspelt geen potentiële risico's achteraf.

Bovendien wordt de berekening van AHI beïnvloed door verschillende variabelen, waaronder scoringsregels en andere zeer subjectieve uitgangspunten voor ademhaling en zuurstofsaturatie, in plaats van alleen luchtwegobstructie. AHI varieert ook sterk van nacht tot nacht. AHI is dus beperkt in het beschrijven van de korte- en langetermijngevolgen van aanhoudende ademhalingsgebeurtenissen 's nachts.

De onderzoekers gebruikten gegevens van twee cohorten uit de gemeenschap die aandoeningen en patronen evalueerden, evenals twee retrospectieve slaapkliniekcohorten, om het normatieve bereik van de ventilatoire belasting af te leiden uit de analyse van meer dan 34 miljoen ademhalingen van meer dan 5000 deelnemers.

Het team beoordeelde vervolgens de relatie tussen de mate van bovenste luchtwegobstructie en ventilatoire belasting, en de relatie tussen ventilatoire belasting en sterfterisico's, waaronder hart- en vaatziekten, die werden afgeleid met behulp van een geautomatiseerd algoritme. Ze beoordeelden ook de relatie tussen ventilatoire belasting en hypertensie en slaperigheid.

Ze ontdekten dat de geautomatiseerde meting van ventilatoire belasting in staat was om de ernst van obstructieve slaapapneu effectief te beoordelen, van nacht tot nacht stabiel te blijven en sterfte te voorspellen die geassocieerd wordt met hart- en vaatziekten bij patiënten, waardoor het een levensvatbaar alternatief is voor AHI. De onderzoekers zeiden dat dit onderzoek de eerste keer is dat een alternatief voor AHI is ontwikkeld en systematisch is onderzocht, van het vaststellen van normale en abnormale grenswaarden tot het beoordelen van de variabiliteit van nacht tot nacht en het voorspellen van het sterfterisico.
Het Mount Sinai-team zal vervolgens een kunstmatig intelligentiealgoritme bestuderen dat is gebaseerd op de ventilatoire belasting om AHI te vervangen en te bepalen welke patiënten baat hebben bij CPAP-behandeling (Continuous Positive Airway Pressure), de eerstelijnstherapie bij slaapapneu, bij voorkeur met een meer raciaal en etnisch diverse dataset van patiënten.

Gegevens van het Brain Aging and Sleep Center van NYU Langone Health en de Federale Universiteit van São Paulo in São Paulo, Brazilië, hebben bijgedragen aan het onderzoek.

More information: Ventilatory burden as a measure of obstructive sleep apnea severity is predictive of cardiovascular and all-cause mortality, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (2023). https://www.atsjournals.org/.../10.1164 ... 301-0109OC
Journal information: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar