stoppen met cpap

1
Besten

Mijn cpap wijst als ahi doorgaans een getal onder de 1 aan. Soms ietsje er boven. Een goed resultaat schijnt het.
Vragen:
-Betekent dit dat je cpap haar werk goed doet?
- of zou ik eigenlijk zonder kunnen?
- durf niet in te slapen zonder….
- hoe kan de variatie verklaard worden? Een enkele keer is het ineens ahi 2, soms is het zelfs 0

Dank dat ik hier vragen kan stellen, veel prettiger dan via ziekenhuis of de leverancier

Re: stoppen met cpap

2
De AHI zegt niet alles, de score van rondom 1 per uur is netjes te noemen en het apparaat doet zeker zijn werk. Maar het gaat vooral om hoe jij je voelt. Kijk vooral naar de toppen van de ademhaling in de luchtstroomsterkte grafiek. Hieraan kun je zien of de therapie goed werkt of dat er nog steeds een vernauwing van de luchtweg plaatsvindt.

Zeker niet stoppen, want de ahi is zo laag juist door de cpap therapie. Als je slecht ziet zonder bril, dan zet je deze ook niet af, want je kijkt juist beter dankzij de bril.

Zonder slapen is onverstandig en zeker als je weet waar je vandaan komt qua eventuele klachten voor dat je met de therapie startte, dan wil je daar niet meer naar terug of je moet iets aan je levensstijl gewijzigd hebben door bijvoorbeeld veel te zijn afgevallen, maar dan nog hoeft dat niet te betekenen dat de AHI ook laag blijft zonder hulpmiddel.

Een variërende AHI kan door alles worden veroorzaakt. Ongemerkt je adem inhouden, terwijl je wakker ligt met het apparaat aan en masker op kan al ademstops geven.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: stoppen met cpap

3
Snurkofoon schreef: 20 mei 2024, 11:40 Betekent dit dat je cpap haar werk goed doet?
Vermoedelijk wel, maar echt zeker weet je dat niet uit alleen de AHI.
Hij heeft sowieso effect, verlagen AHI betekent altijd dat je beter lucht krijgt. Om te weten of dat genoeg is moet daarnaast nog kijken naar snurken, flow limitations en als je het echt goed wilt doen naar de vorm van de luchtstroomsterkte. Dit alles zie je als je de SD-kaart van je apparaat uitleest met Oscar
Maar uit jouw verhaal maak ik op dat het subjectief goed gaat met jou, maak je dan niet te druk om de gegevens maar wees blij.
Snurkofoon schreef: 20 mei 2024, 11:40 of zou ik eigenlijk zonder kunnen?
Dat is een heel andere vraag.
Goede kans dat je slaapapneu waarvoor je ooit (wanneer?) het CPAP kreeg niet ineens is verdwenen, zoals een bijziendheid ook niet is verdwenen alleen omdat je met je bril goed kunt zien.
Als je hier nieuwsgierig naar bent kan je twee dingen doen: druk verlagen en naar de data (maar dan niet alleen AHI) kijken of het dan nog steeds goed gaat.
Of een nieuw slaaponderzoek.
Dat laatste heeft alleen nut als er iets is veranderd in je lichaam. Je bijvoorbeeld sterk bent afgevallen of geen Astma meer hebt, of het slaaponderzoek al heel lang geleden was.
Snurkofoon schreef: 20 mei 2024, 11:40 hoe kan de variatie verklaard worden? Een enkele keer is het ineens ahi 2, soms is het zelfs 0
Dit is best normaal.
Besef dat een obstructie meetelt bij de AHI als die bepaalde drempelwaardes qua zwaarte en tijdsduur overschrijdt. Een klein verschil (een halve seconde langer) kan dan ervoor zorgen dat het wel/niet meetelt.

Re: stoppen met cpap

5
RuudJ schreef: 20 mei 2024, 12:09 De AHI zegt niet alles, de score van rondom 1 per uur is netjes te noemen en het apparaat doet zeker zijn werk. Maar het gaat vooral om hoe jij je voelt. Kijk vooral naar de toppen van de ademhaling in de luchtstroomsterkte grafiek. Hieraan kun je zien of de therapie goed werkt of dat er nog steeds een vernauwing van de luchtweg plaatsvindt.
Om het nog iets aan te scherpen/aan te vullen: met een lage AHI is het nog altijd mogelijk om een belabberde ademkwaliteit te hebben waar je mogelijk (zware) klachten van kan krijgen. Ook als je geen klachten denkt te hebben heeft het zin om kritisch naar de ademhalingsgolven te kijken, want het is goed mogelijk om dmv. aanpassing van instelling of modaliteit etc. daarin verbetering aan te brengen en daarna "onverwacht" toch frisser uit bed te komen 's morgens. Het leven is te kort voor gedeeltelijke behandeling, vind ik zelf. In dit (Engelstalige) filmpje wordt goed uitgelegd waar je naar kan kijken:
Snurkofoon schreef: 20 mei 2024, 11:40 - of zou ik eigenlijk zonder kunnen?
Dat weet je alleen aan de hand van de uitslag van een volledig slaaponderzoek zonder CPAP.
Na 3 jaar strijden eindelijk de diagnose UARS
Dit onderschrift is een eerbetoon aan zij die nog in stilte lijden omdat hun artsen volhouden dat het "tussen de oren" zit
Dreamstation BiPAP AutoSV, ResMed AirFit F30i

Re: stoppen met cpap

6
Dank jullie weer zeer voor je to the point antwoorden. Wat een luxe is dat. Veel beter en genuanceerder dan ziekenhuis en vivisol. Over vivisol wel tevreden verder maar dit soort vragen lijken de telefoon mensen het fijne niet echt te weten. Dank dus!