Re: Gastric Bypass

41
Hi Niek,

dan kan het navelstaren weer beginnen :-)

Wat een ellende. Maar gaat het met het gewichtsafname wel goed?

Groet

Ruud J,
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Gastric Bypass

42
Hallo

Tis weer een tijd gelee en eigenlijk ben ik sinds augustus amper afgevallen, heel frustrerend. Inmiddels ben ik een paar weken geleden geopereerd aan mijn navelbreuk en mag over twee weken weer gaan sporten. CZE ontkent nu weer dat er gesneden is in mijn navel maar dan ben ik kennelijk onbevlekt gesneden, niemand heeft het gedaan en toch zit er een recent litteken in mijn navel. En ik weet het ook niet meer, in ieder geval heb ik het natraject in CZE afgeblazen, en mijn huisarts ondersteunt me hierin. Tis ook allemaal erg raar. Maar ja, ik heb nu weer een navel en da's ook fijn (en weer een litteken erbij).

Ik heb sinds augustus niet veel meer kunnen sporten wegens de navelbreuk ook al wandel ik wel veel en zal dat vast wel meetellen als sporten. Ik beweeg verder wel voldoende. Over 2 weken begin ik weer met cardiofitness bij de fysio en ik heb binnenkort een gesprek bij chirurgie in Heerlen voor de controles bloed.

Met eten gaat het moeizaam, ik kan alles eten en ook de porties zijn niet zo klein als voorgespiegeld van te voren, ik let wel op mijn "vol-gevoel" maar de porties zijn wel kleiner maar toch in mijn beleving meer dan ik verwacht had. Mijn maag/darmen gaan met regelmaat tekeer en soms interpreteer ik het gerommel als honger, maar kennelijk is dat niet zo... of ik weet het niet zeker. Als ik te laat nog eet heb ik een beroerde nacht (nog beroerder met mijn osas). Ik laat veel winden 's nachts en overdag en ondanks dit erg oplucht is het wel vervelend.

Ik werk als vrijwilliger op culturele evenementen en sinds kort als stagehand (ook vrijwillig) in een lokaal poppodium. Hartstikke leuk werk maar enig nadeel is dat het lange diensten zijn en dat ik hiermee onregelmatiger eet. Ik merk wel dat ik door het gewichtsverlies meer energie overdag heb, maar de meeste avonden voel ik me een dweil, maar ik hoef vaak niet meer overdag te slapen, het geeft wel hoop dat mijn osas minder is geworden en ik hoop stilletjes volgend jaar weer geheel of gedeeltelijk goedgekeurd te worden. Maar de nachten zijn de laatste maanden niet zo geweldig, ik word om de 2 uur wakker en moet dan ff op blijven voordat ik de slaap weer kan hervatten, en dat breekt me wel op.

Ik hoor over 6 weekjes eindelijk wanneer mijn kaakoperatie plaats gaat vinden. Nadeel van de beugel en scheve kaken is trouwens dat ik nog steeds niet goed kan kauwen en bijten, waardoor het eten grover is dan eigenlijk zou moeten zijn, ik vermoed dat dit ook een rol speelt in waarom het afvallen zo moeizaam gaat. Daarnaast denk ik dat de osas en de hiermee gepaard gaande verstoorde hormonenhuishouding ook parten speelt. Ik merk vooral als ik inspannend werk heb gedaan ik eerder weer wat bijkom dan afval. Ik zit overigens nu op 115 kg. Is nog altijd netjes komende van 138 maar ik zit pas op de helft en het staat al een ruime periode stil, na ja, het schommelt wat tussen 117 en 114 kg.

Mijn ontlasting gaat niet zo goed, ik ben meestal aan de diarree. Maar nu heb ik ook een prikkelbaar darmsyndroom en dat zal dan ook weer meespelen. Ik moet vaker per dag naar de wc. Maar eigenlijk was dat voor de GB ook al zo. Doordat ik OSAS heb en hierdoor altijd moe ben, en ook vergeetachtig merk ik dat ik de vitamines wel eens vergeet, terwijl ik ze op het aanrecht heb staan en ze dus gewoon zie 's morgens. De calcium slikken is geen probleem omdat die met de rest van mijn medicatie geslikt wordt 1 uur voor slapen gaan.

Tja, en dan heb ik sinds kort weer last van pijn in mijn slokdarm, vermoedelijk veroorzaakt door ontstekingen in mijn slokdarm of een beginnende maagzweer. Heb je een minimaagje, krijg je alsnog zoiets..... Ik heb nu medicatie hiervoor (naast de pantazol).

Oké, dit was een beetje een van de hak op de tak verhaal, maar ik heb even niet de helderheid om er een mooi verhaal van te maken....

Groetjes
Niek
It's never so bad that it can't get worse

Re: Gastric Bypass

43
Hoi Niek,
Inderdaad weer een aardige opsomming zo man.....
Jij krijgt het ook allemaal niet aangewaaid zeg maar....Maar....de aanhouder wint nog altijd. !!
Hoop dat je snel uitkomst krijgt over je kaak operatie.

Ik voel enorm met je mee als het gaat om je vermoeidheid. Het is wel een lichtpunt dat je overdag niet meer zoveel slaapmomenten hebt wat zou kunnen duiden op iets betere slaapkwaliteit. Zou wellicht toch ook wel al te maken kunnen hebben met je gewichts reductie. Het gaat niet hard, maar dat is meestal ook niet zo goed als het te hard gaat, hoewel ik besef dat dat met GB patienten misschien juist wel zou moeten ?

Ik ben zelf als een poosje aan het minderen met brood en aardappels en daar al 7 kg mee kwijt geraakt. Maar ik eet gewoon op gezette tijden heerlijk een broodje kaas en ook een aardappeltje bij het eten want het moet niet te gek hoor...En een patatje en een heerlijk stuk chocola laat ik ook niet liggen.
En m'n koekje (s) bij de koffie 's avonds neem ik ook gewoon, je moet tenslotte toch wel een klein beetje koolhydraten tot je nemen he ? :wink:
Alle gekheid op een stokje, m'n vrouw en ik doen het samen, ook zij valt af, en we genieten nu zelfs van een heerlijke salade gemaakt van veldsla, ijsbergsla, sperziebonen etc etc. en mieteren er heerlijke toevoegingen in zoals b.v. fetakaas blokjes, groene olijven, rode ui, lente ui (bosui) champignons, tomaat, komkommer, pijnboompitten en gebruiken als dressing olijfolie en balsamicum azijn. Ik moest vroeger nooit iets hebben van "salades" want dat vond ik altijd konijnenvoer....maar tegenwoordig?...
En het leuke is dat ik (ook al is het langzaam) nog afval ook.....

Het is - en blijft gewoon héél jammer dat je geen CPAP kan verdragen.
Heb je overigens ooit ook wel eens een intranasaal masker (zo eentje met neusdoppen) geprobeerd ?
Groot voordeel daarvan is dat de luchtstroom dan niet meer via je mond naar binnen "geperst" wordt maar ACHTER je tong langs bijna rechtstreeks je luchtpijp in.
Ik vraag dat omdat ik meen me te herinneren dat jij bij je luchtpijp een vernauwing had (hebt) ?
Wie weet is dit evt. ooit nog eens iets om nog eens uit te kunnen gaan proberen als je OSAS je helemaal lam gaat leggen......

Hou vol en probeer niet oververmoeid te raken.
gr. Aart
Resmed S9, CPAP, druk 8,5 Swift FX neusmasker + Puresom kinband.
Tevens 3 jaar gebruiker van de SPT.
BENT U AL LID VAN ONZE APNEUVERENIGING €32,50/€30/JAAR? WORD LID!

Re: Gastric Bypass

44
Hee Aart

Goed van je dat het lukt om af te vallen ondanks de osas... ik merk zelf hoe lastig dat gaat. Maar misschien is het met zijn tweetjes ook net iets makkelijker, ook al blijft het een gevecht. Merk je dat er ook iets veranderd qua slapen/vermoeidheid?
geaaart schreef:Het is - en blijft gewoon héél jammer dat je geen CPAP kan verdragen. Heb je overigens ooit ook wel eens een intranasaal masker (zo eentje met neusdoppen) geprobeerd ?
Jawel, die had ik ook, en dat zat erg lekker, ik had geen last van het masker. Fullface vond ik afschuwelijk... maar afspraak met Kempenhaeghe is nu dat als de gewichtsreductie niet helpt, ze gaan onderzoeken waarom de CPAP bij mij op de een of andere donkergrijze manier averechts werkt. Voor nu staat mijn CPAP netjes in koffertje op mijn slaapkamer.
geaaart schreef:Ik vraag dat omdat ik meen me te herinneren dat jij bij je luchtpijp een vernauwing had (hebt) ?
Klopt, ze hebben dan ook slijmvlies weggehaald aan de binnenzijde van de luchtpijp, en dat hielp ook wel iets.

Het afvallen gaat nog steeds voor geen meter... 1000 kcal dieet maar gewicht wil maar niet zakken.... zit nu bijna 3 maanden te schommelen tussen 114 en 117 kg. Da's pas halverwege, dus ik moet nog 20-25 kg. afvallen. Ik vermoed dat mijn osas en de verstoorde hormoonhuishouding de stoorzender is. Ik rook niet, ben geheelonthouder, de porties die ik eet zijn nog steeds beduidend kleiner als voorheen (laatst uiteten en de bediening vroeg wel 3 keer of het echt lekker was omdat 2/3 van het bord nog gevuld was... maar het was echt lekker alleen veels te veel...). Ik beweeg voldoende, fietsen, wandelen en vrijwilligerswerk.

Ondertussen eerste uitgebreidde bloedonderzoek gehad en bijna alle waarden waren prima, cholesterol was zelfs uitstekend en B12 was te weinig, daarvoor nu extra tabletten gekregen. Enig geluk is dat ik binnenkort de tweede kaakoperatie heb en dan 6 weken vloeibaar moet eten, bij de vorige kaakoperatie ben ik 8 kg. afgevallen.

Groetjes
Niek
It's never so bad that it can't get worse

Re: Gastric Bypass

45
Hoi Niek,
Afvallen is een groot probleem voor osas'sers zo heb ik weer meegekregen op de uitleg van Sandra Houtenpen-Strong op de regis voorlichtings avond van de vereniging.
Zolang je apneu niet goed behandeld kan worden zal je hormonen huishouding jouw afval plannen en inspanningen daartoe flink in de war kunnen schoppen als je pech hebt....

Aan de andere kant, ik eet juist wel veel méér dan voorheen alleen is dat dan qua samenstelling wat meer met eiwit via groenten, kaas, vlees, zuivel, vis, etc. etc. en proberen we de snelle (en voor osas jongetjes de foute) koolhydraten wat te mijden. Maar niet helemaal want m'n koekie bij de koffie laat ik niet staan en een patatje en lekker gebakje op z'n tijd gaat er ook wel in... :wink:

Vanmiddag als lunch dus b.v. aan de salade, met sla, advocado, pijnboompitten, tomaat, garnalen. Flink bord vol zodat ik in de loop van de middag niet ga lopen snaaien aan verkeerde en lekkere dingen.
Neem b.v. ook wel afgekoelde gekookte spercie bonen met b.v. rode ui ringetjes, gekookt ei, pijnboompitten, tomaat of ander groen spul wat in huis is als lunch.

Ontbijten doe ik soms met volkorenbrood maar ook wel kwark met fruit.
Gisteren hebben we bloemkool uit de oven met een eieren papje en kaas eroverheen gegeten (geen aardappels erbij) en we hebben weer zitten smullen.
We gaan dus niet helemaal koolhydraatvrij maar proberen langzaam toch wat af te vallen.

Mooi dat ze je bij Kempenhaege nog eens door willen lichten. Ze kunnen terwijl je slaap daar "aan de knoppen" van je (hun) CPAP zitten om zo de voor jou meest gunstigste druk te zoeken terwijl je apneu's hebt tijdens je slaap. alleen vervelend als je helemaal niet kan slapen met CPAP.

Bye the way, is er vanwege jouw slokdarm pijnklachten wel even een gastroscopie gedaan om te kunnen zien wat er precies loos is of heeft de dokter je alleen maar zuurremmers gegeven ? Ik had hetzelfde probleem en had al aangedane rode weefsel plekken dus kijken ze nu elke paar jaar even om het in de gaten te houden.
Doe ook mee aan een langdurig en grootschalig "barret" slokdarm onderzoek wat via het AMC in A'dam loopt bij allerlei ziekenhuizen.
Zuur kan funest zijn voor je slokdarm en is best gevaarlijk zo weet ik inmiddels....

Ik hoop dat je kaakoperatie inderdaad snel komt Niek. En zeker dat het jou nou eindelijk ook eens van je apneu probleem gaat verlossen.
Dat heb je onderhand wel héél erg verdiend !
gr. Aart

PS, mijn slaperigheid overdag neemt af. Vermoeidheid ook , maar da's nog minder. Raak nog steeds vrij snel (over) vermoeid na inspanning. Maar blijf lopen en fietsen.
Resmed S9, CPAP, druk 8,5 Swift FX neusmasker + Puresom kinband.
Tevens 3 jaar gebruiker van de SPT.
BENT U AL LID VAN ONZE APNEUVERENIGING €32,50/€30/JAAR? WORD LID!

Re: Gastric Bypass

46
Hee Aart, hele trage reactie....

Ik heb tientallen jarenlang zuurremmers geslikt voor mijn slokdarmklachten en had een chronische slokdarmontsteking. Heb om de paar jaar een gastroscopie gehad om de barretslokdarm en slokdarmkanker uit te sluiten. Uiteindelijk op advies van specialist een slokdarmoperatie ondergaan in 2007 waar een kunstmatige klep tussen slokdarm en maag is gemaakt door de top van de maag om de slokdarm heen te draaien. Maagzuur zorgde ook voor een deel van de slaapproblemen doordat ik 's nachts veel last had van terugstromend maagzuur. Sinds de slokdarmoperatie heb ik geen oprispend maagzuur meer.

Voor de gastric bypass in 2012 hebben ze deze operatie deels te niet moeten maken maar door verklevingen is dit maar deels gelukt. Dit maakte de gastric bypass wel wat ingewikkelder en de operatie duurde dan ook langer dan normaal. Maar door de gastric bypass heb ik nog steeds geen last van maagzuur (heb amper een maag). Hiermee is dus een deel van de complexe slaapstoornis opgelost.

Tja, en met afvallen zit ik nu weer geruime tijd op zo'n 108/109 kg. Ik eet niet veel, pakweg 1000 - 1400 kCal per dag, drink wel af en toe een pilsje wat eigenlijk niet mag, maar ik geniet er zo van, en beweeg voldoende. Maar toch val ik amper af. Ik denk dat de OSAS en verstoorde hormonenhuishouding hier nog steeds parten speelt. Tis een ingewikkeld kip-ei verhaal, denk ik. Ik moet echter nog minimaal 8 kg. afvallen, de verwachting van Kempenhaeghe is dat dan - rond de 100 kg. - de hypopneus helemaal weg zijn (het zijn er nu gemiddeld 5,9/u). Mijn pas gemeten Ahi = 11,3.

Groetjes
Niek
It's never so bad that it can't get worse