anlinden

Een positieve UPPP ervaring

Voor iedereen die als een berg tegen een UPPP operatie opziet (net als ik nog niet zo lang geleden) wil ik graag mijn ervaring met deze operatie met jullie delen. Afgelopen maandag (4 nov) ben ik rond 09.00 onder het mes gegaan voor de verwijdering van mijn keelamandelen en een deel van de huig en het zachte verhemelte. Als apneu patient (ik gebruik al vier jaar een CPAP) ben ik, ter controle, na de operatie een nachtje opgenomen geweest op de medium-/high care afdeling. Met paracetamol via het infuus en iedere vijf/zes uur 50mg Tramadol heb ik weinig last gehad van pijn en heb ’s avonds en ’s ochtends zelfs een schaaltje vla kunnen eten. Ik lees hier en daar dat de CPAP niet gebruikt mag worden kort na een UPPP operatie, maar ik gebruik hem al weer vanaf het eerste slaapje na de operatie (met bevochtiger zodat ik geen last heb van een droge keel).

De volgende ochtend mocht ik, na controle door de KNO-arts, naar huis met uiteraard een recept voor pijnstillers op zak. Vanaf dat moment neem ik braaf iedere zes uur 1000mg Paracetamol (zetpil), 50mg Tramadol en iedere 24 uur 120mg Arcoxia. En vervolgens maar wachten op de komst van alle onheil zoals keelpijn, oorpijn, slapeloosheid, slijm, misselijkheid, etc. etc. ……… maar niets van dat al. Afgelopen week heb ik vrijwel pijnloos doorgebracht. Slikken is wel wat gevoelig, maar niet erger dan een normale keelpijn waar iedereen wel eens last van heeft. Slapen gaat heel goed (met CPAP + bevochtiger) en ik heb geen extra pijnlijke of droge keel bij het wakker worden.

De eerste twee dagen heb ik geleefd op water, vla en kippensoep (uit de blender) maar vanaf dag drie ben ik via brood zonder korst, rijst met ragout etc. alles weer normaal gaan eten. Vandaag, de zesde dag na de operatie, eet ik eigenlijk alles weer. Slikken is nog een klein beetje gevoelig maar daarbuiten voel ik helemaal geen pijn meer. Wel gebruik ik nog steeds trouw de volledige dosis pijnstillers. De volgende dagen ga ik die afbouwen naar hopelijk nul.

Ik weet niet of ik nu de uitzondering ben of dat de negatieve ervaringen op dit forum de uitzondering zijn. Een UPPP operatie hoeft in ieder geval niet altijd een lijdensweg te zijn.

Voor de geïnteresseerden onder ons. Ik heb gekozen voor deze operatie in de hoop uiteindelijk van mijn CPAP af te komen of in ieder geval de druk aanzienlijk te kunnen verlagen (nu 11). De afgelopen jaren had ik erg veel last van het inslikken van lucht door de CPAP waardoor ik vrijwel iedere nacht voortijdig wakker werd vanwege een opgeblazen gevoel en pijn in de maag en darmen.
bprosman
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 569
Lid sinds: 16 apr 2007, 13:22

Re: Een positieve UPPP ervaring

Ik weet niet of ik nu de uitzondering ben of dat de negatieve ervaringen op dit forum de uitzondering zijn.
Allereerst natuurlijk alle beterschap toegewenst :D
Er zijn hier ook wel (meerdere) positieve ervaringen op het forum hoor van mensen die met een UPPP prima geholpen zijn.
De pijn is inderdaad wel een terugkomend iets en het feit dat ik toch van mening blijf dat een UPPP alleen geschikt is voor de lagere AHI waarden om helemaal "PAPloos" te kunnen worden.

Groeten, Bram
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away. - Hilary Cooper
anlinden

Re: Een positieve UPPP ervaring

Bedankt Bram.
Een UPPP wordt inderdaad alleen overwogen bij de lagere AHI waarden, maar ook wanneer de CPAP niet goed wordt verdragen. Dat laatste was bij mij het geval. Na jaren van experimenteren met A/CPAP-instellingen, leefregels, slaaphouding etc. bleef ik last houden van lucht in maag en darmen met alle vervelende gevolgen (pijn, winderigheid) van dien. Hierdoor kwam ik niet verder dan vijf à zes uur onderbroken slaap per nacht. Met een drukke baan is dat niet goed vol te houden.

Vandaar dat ik nu, in goed overleg met de specialisten van het slaap-waakcentrum, de operatieve weg ben ingeslagen. Het volledig van de CPAP af komen is daarbij geen doel op zich.
bprosman
Geregistreerde gebruiker
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 569
Lid sinds: 16 apr 2007, 13:22

Re: Een positieve UPPP ervaring

Wat was je AHI toen je aan de CPAP begon als ik vragen mag ?

Groeten, Bram
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away. - Hilary Cooper

Terug naar “UPPP”