Re: Diagnose: Csas

21
( had wallen als eieren onder de ogen)
Weet je zeker dat je masker niet lekt ? Meestal is dit een indicatie namelijk.
Dat zou ook eventueel verklaren waarom je weinig effect merkt.
Ga je door je verkoudheid misschien door je mond ademen ?

Groeten, Bram

Re: Diagnose: Csas

22
hey bram
ik heb geen idee hoe ik dat kan merken of het masker lekt, het spul zit zo strak omm,n hoofd, dikke striemen in de huid, heb t idee dat het niet lekt,maja zeker weten doe ik dat niet.
de druk is 8 mijn vorige cpap was 12 , snap niet waarom hij nu op 8 is bepaald
ik heb een dv53 standard plus de vilbiss heb geen droge mond ofzo

denk steeds moet de leverancier bellen (maja vergeet veel)

ik weet wel er zijn ergere dingen ,maar ik wil zoveel en heb zoveel te doen
maar de energie

Re: Diagnose: Csas

23
Hallo,

Ik ben Maarten en ik hoorde vanmiddag dat men bij mij het vermoeden heeft van CSAS. IK slaap nu al een paar maanden met een CPAP, maar die helpt niet. Ik heb hele wisselende perioden van enkele dagen redelijk slapen (AHI 6) en daarna weer enkele dagen erg slecht slapen (AHI 35). Ik ben nu doorverwezen naar CTB Rotterdam en dan hoor ik binnenkort meer.

Maar wat ik me nu al afvraag is wat die andere "pomp" dan precies doet? Ik weet dat de CPAP zorgt voor een hoge druk die mijn keel open houdt, maar de Bipap doet blijkbaar iets heel anders. Maar wat dan?

Maarten

Re: Diagnose: Csas

24
Beste Maarten,

Een BiPAP is een special apparaat wat ook net als een cpap druk uitoefent om de luchtwegen open te houden.
Maar wordt meestal voorgeschreven aan mensen die een vrij hoge druk nodig hebben om de obstructies te overwinnen.
Het werkt zo dat bij inademen de hoge druk wordt gegeven en bij uitademen de druk wordt verlaagd met soms wel 1/4e van de druk
Hier krijg je ook met twee drukken te maken; bijvoorbeel 16 cm(of mBar) druk bij inademen en (ook weer een voorbeeld) 12 cm bij uitademen.

Maar volgens mij zijn deze apparaten niet echt bestemd om csas op te lossen.
Bij csas "vergeten" de hersenen een signaal naar de longsperen te sturen dat ze moeten uitzetten om in te ademen en misschien samen moeten trekken om uit te ademen.

Hopelijk is dit voldoende duidelijk?

Houdoe,

Ben
Er is genoeg lucht op de wereld.
Maar blijkbaar kan je toch lucht tekort komen.

Re: Diagnose: Csas

26
maarten.m schreef:Oke dank. Maar als Bipap dan niet voor CSAS is, welk apparaat dan wel? En wat doet dat apparaat dan?
Dat apparaat bestaat niet. Bij CSAS is er iets mis in de hersenen en dat kan geen enkel apparaat oplossen. De oplossing is gewoon de cpap of bipap die de lucht naar binnen perst als je lichaam het zelf niet doet. Want de oplossing voor OSAS is dezelfde als voor CSAS, of andersom. Ik gebruik ook een bipap en moet je bekennen dat ik het verscxhil tussen die twee ook niet weet. Ik heb CSAS en OSAS.

Groetjes,
Leon.

Re: Diagnose: Csas

27
Oke!

Eens denken... Bij mij is het een combi van OSAS en CSAS, en met een CPAP lukt het (nog) niet om de AHI voldoende naar beneden te krijgen. Dus dan wordt het waarschijnlijk een bipap, en met de OSAS weg zijn we 50% kwijt. Ik begrijp het. Vraag blijft: is er dan helemaal niets aan CSAS te doen? En vraag twee: hoe "gevaarlijk" is CSAS dan wel?

Ik zit overigens te bedenken, maar dat is wel een uiterste maatregel, maar volledig beademing met een canule in je keel is natuurlijk een optie. Dan kan de machine je hele beademing overnemen, maar dan moet de CSAS wel heel erg zijn.

Wat zijn 'accebtabele' CSAS waarden en wanneer wordt het echt link?
Diezelfde vraag heb ik over Cheyne-Strokes ademhaling: wordt uitgedrukt in een percentage, maar wanneer is een arts nodig en wat zijn normale waarden?

Maarten

Re: Diagnose: Csas

28
Beste Maarten,

Je stelt vragen die volgens mij niet door ons, ervaringsdeskundigen, beantwoord kunnen worden. Daar moet je echt voor bij een specialist zijn.

Probeer een verwijzing naar een gespecialiseerde slaapkliniek te krijgen als jouw eigen specialist er niet uit komt.
Bijvoorbeeld Kempenhaege in Heesch of Sein in Zwolle. Daar zitten hele goede slaap specialisten en die gaan erg ver in hun kennis en kunde.

Houdoe,

Ben
Er is genoeg lucht op de wereld.
Maar blijkbaar kan je toch lucht tekort komen.

Re: Diagnose: Csas

29
Hello allemaal, ik ben nu 2 maanden aan de pap. Had/heb zowel Osas als Csas. Eerst 2 weke titratie, toen kordurend cpap van 8.4 cm water en nu enkele weken apap 5 - 8.4 op mijn verzoek. Vandaag aparaat (ResMed 9S) uitgelezen dor Vivisol. Gemiddeld gemeten druk (95%) was 8.3 cm met vrijwel verdwenen Osas tot 0.6 maar Csas blijven ronf de 7. De Vivisol adviseerd nu Cpap en en lagere druk (7?) wat beter zou zijn voor Csas. Toestemming van de longarts moet nog volgen. Hebben meer Csas mensen ervaring met dit advies: CPAP en geen APAP en lagere drukken?
In bovenstaande gedachtenwisselingen is de aandacht verschoven van CSAP naar het soort masker, vind ik jammer .
Hoor graag jullie Csas ervaringen. Mijn slopende moeheid is helaas nog niet uit de lucht.
Fijne avond, Myli

Re: Diagnose: Csas

30
Hebben meer Csas mensen ervaring met dit advies: CPAP en geen APAP en lagere drukken?
Directe ervaring niet maar wat wel bekend is dat (te) hoge drukken CSAS kunnen "uitlokken".

Groeten, Bram

Re: Diagnose: Csas

31
Beste allen hierboven, de discussie/vragen hierboven zijn ook steeds de mijne. Gelukkig lijkt er sinds een week een positieve kenterring bij mij: AHI eindelijk rond de 5/uur waarbij het voornamelijk centrale apneus zijn. Dit alles na verlaging van de cpap (en geen apap meer) naar 7 cm H2O in overleg met de longarts. Dit lees je ook overal; bij csas lage CPAP drukken! De obstructieve apneus zijn hiermee nihil en de centrale worden toch minder.
Nu maar wachten dat dit ook een positief effect op de moeheid gaat hebben. Overrigens ben ik zeer te spreken over mijn longarts, hij heeft echt verstand van apneus!!! Het zuchten overdag wat ik ook veel heb, kan mogelijk wijzen op csas overdag. In november ga ik weer voor een polysomnografie en nacht in ziekenhuis slapen.
Wordt vervolgd. Fijne dag verder, Myli

Re: Diagnose: Csas

32
Als aanvulling voor de CSAS:
Een Bipap fungeert eigenlijk als een lichte vorm van beademingsmachine.
Als er alleen CSAS is, wordt vaak eerst de Cpap geprobeerd op lage druk om te kijken of deze het hersensignaal kan opwekken.
Als dit niet het geval is kan de Bipap soms uitkomst brengen.
De recente Apaps herkennen wel een Csas-stilstand en zullen als reactie de druk niet verhogen, de wat oudere machines kunnen het onderscheid niet maken en verhogen de druk bij een stilstand, of dit nu Osas of Csas achtergrond heeft. In dat geval is de Apap echt ongeschikt, met name door de toename van CSAS aanvallen bij hogere drukken
Over de oorzaak van Csas is nog niet zo heel veel bekend.
Het is wel een vaker voorkomend verschijnsel na hoofdtrauma.

Groet, Daan

Re: Diagnose: Csas

33
Het zuchten overdag wat ik ook veel heb, kan mogelijk wijzen op csas overdag. slapen.
Las ik van Myli ;)

Precies wat ook ik mij nu vaker afvraag!
Voor mij ( en ja dus voornamelijk CSAS en heel af en toe lichte OSAS) blijft ook de vraag of ondanks nu en naar tevredenheid gebruik van de CPAP ( stand 7) ook nog soms "ademstopjes" overdag mogelijk zijn?
Na 2 x dus een CVA is er al best veel schade, maar merendeels cognitief : apraxie, aandacht niet meer kunnen vasthouden, of focussen en gemis aan "het overzien" door minder ruimtelijk vermogen en een enorme STUNTEL zijn :shock: [bigsmile]


Lezen gaat ook lastig , mis delen zinnen en tja dit kost ook veel moeite, ook als ik in rust ben en langzaam lees.
Idem ook zo met praten , bellen... merk geregeld dat "2 dingen doen ( luisteren, meedenken en praten samen leidt tot ineens 'ademtekort'... Is dit normaal, of iets heel anders?

De meeste nachten ben ik nog best vaak , maar ook kort wakker, geen dromen of door geluiden, maar wel vaak een voel-en hoorbaar 'bonkend' hart , ondanks een ontspannen lijf en vrolijk gemoed :)
Ook door nog die apeus?

Lekkend masker ( tocht naar ogen en neus ook) is er ook nog, maar morgen kan ik dit doornemen met de leverancier Linde hier thuis, ook de slurf mag ipv boven aan hoofd nu naar voorkant :)

Maar vroeg me nu vooral af of dat " ademtekort overdag best vaak" ook gemis aan signalen zijn die gemist worden om te gaan ademen op tijd? :roll: