Pagina 1 van 1

combi cpap met pst?

Geplaatst: 31 mar 2016, 15:13
door luchje
Ik ben een man, 72 jaar, en sinds sept 2015 aan de cpap. De gemeten ahi bij diagnose was 25. Ik ervaar de cpap nog steeds als een marteling. Ik ben nu aan het 4e masker, de 4e slang, maar ik vind het nog steeds een crime. Door het gedoe met slang en masker wordt ik bij het omdraaien telkens wakker, zodat ik nog steeds niet rustig slaap. Ik probeer wel de 4 uur per nacht aan de slang te halen, maar daarvan lig ik meestal toch wel weer een uur wakker. Daarna slaap ik toch een paar uur zonder cpap. Ik schrijf na elke nacht de ahi op. Die fluctueert nogal sterk, tussen 4 en 14. Een enkele keer slaap ik zonder cpap. Ik heb de volgende dag dan geen problemen, en voel me redelijk fit.

Ik overweeg om met een sleep position trainer te gaan werken (PST). En die dan b.v. om de nacht te gebruiken zonder cpap, en de andere nacht alleen de cpap. Ik hoop dat daarmee de ahi binnen de grenzen blijft, en ik toch ook af en toe een wat langere en rustiger nacht heb. En ik hou zicht op het verloop van de ahi over langere tijd. Wie heeft ervaring met deze combi en een dergelijk schema?

Re: combi cpap met pst?

Geplaatst: 31 mar 2016, 22:49
door RuudJ
Welkom op dit forum,

Mag ik vragen wat voor merk cpap u heeft en of deze als cpap of als apap is ingesteld?

Gebruikt u een bevochtiger en eventueel een verwarmde slang?

U heeft vele maskers en slangen verbruikt, wat voor maskers heeft u al gebruikt?

Zijn dit neusmaskers, of full face maskers en heeft u al eens neusdoppenmaskers gebruikt?

Problemen met de slang komt vaak voor. Gelukkig "bijten" zij niet [bigsmile] , maar ze kunnen tijdens het slapen wel voor problemen zorgen door het masker scheef te trekken of onder de armen klem te raken.

Zelf maak ik gebruik van de Hose Slangenlift: https://www.vitalaire-winkel.nl/slanghengel-hoselift

De cpap naast u bed, liefst met de bovenzijde net onder de bovenzijde van uw matras. Voordeel, geluid weerkaatst tegen matras, licht schijnt niet in de ogen. De slang vanaf de cpap omhoog, door de lus en daarna naar beneden naar het masker of naar de slang van het masker.

Voordeel van zo hengel is dat u vrijwel geen last meer heeft van "trekken" en van "verward" raken. U heeft veel meer bewegingsvrijheid in bed.

Natuurlijk kunt u dit effect ook bereiken met behulp van een haakje in de muur en met behulp van elastiek, echter op reis kunt u de hengel eenvoudig meenemen in een zakje en weer uitvouwen en onder uw matras schuiven, waar u ook bent.

U doet regelmatig het masker af en slaapt zonder verder. Dit is te begrijpen, maar toch sterk af te raden. Elk uur zonder masker slapen, doet 6 uur slapen met een masker teniet.

Elke apneu is er één teveel. Slapen met een cpap en met een SPT is mogelijk, echter u krijgt maar één van beide vergoedt door de zorgverzekeraar. De NightBalance op de borst gedragen zou mijn voorkeur hebben. De Nightshift, gedragen in de nek aan de achterzijde dus, is ook een optie.

Echter slapen zonder cpap en alleen met de SPT is ook mogelijk, maar dan moet uw apneu echt positie afhankelijk gerelateerd zijn, met andere woorden, de meeste apneus moeten dan in rugligging voorkomen.

Slapen met een SnoreBreaker, gedragen tussen de schouderbladen is ook een oplossing, echter deze veroorzaakt vaak dat u wakker wordt tijdens de rugligging of tijdens het draaien in bed.

Mijn advies is om zeker de Hose Slangenhengel te gaan gebruiken. Het hangt van uw merk cpap af voor een eventuele beschikbare verwarmde slang, maar zo slang geeft meer comfort en verlengt vaak de slaapduur.

Ook een bevochtiger (zeker bij het gebruik van een verwarmde slang) is aan te raden.

Leest u het subforum Tips en Trucs, daar staan meerder berichten over bevochtiging en vochtigheid in huis.

Ook deze websites zijn informatief:


Heeft u vragen, stel ze gerust. Zij worden vaak snel beantwoord, dus kijk regelmatig.

U kunt ook in het gebruikerspaneel, instellingen zo instellen dat u een melding krijgt via e-mail als u een antwoord krijgt op een vraag.

Groet Ruud J

Re: combi cpap met pst?

Geplaatst: 03 apr 2016, 12:19
door luchje
Beste Ruud J,

Dank voor je uitgebreide antwoord. Bij diagnose had ik ahi = 25. Ik gebruik nu ca een maand een Dreamstation met bijpassende verwarmde slang (op jouw advies!). Ingesteld als cpap op 8mbar. Dit bevalt een stuk beter dan de System I. ahi is nu gemiddeld 6. De slang hangt over een touwtje boven het hoofdeinde, op reis gebruik ik een zelfgefröbelde slanglift. Eigenlijk zijn de problemen op dit moment voornamelijk bepaald door het masker. Ik ben nu met het 4e bezig. Begonnen met een neusmasker, toen neusdoppen. Toen bleek dat ik ook door de mond ademde, kreeg ik een Resmed Airfit F10 full face masker. Dit bleek alleen goed te werken, als het strak werd ingesteld: Gevolg: pijn op de neusbrug. Toen bleek dat het een maatje te groot was (large). Ik kreeg toen een (medium) F&P Simpel full face masker. Dat moest ook wat strakker worden gezet, om de grootste lekkages te verhelpen. Toch geeft dit nog irritante lekjes richting de ogen, zodra het iets scheef zit. En dat gebeurt weer bij het draaien, want draaipunt aan het masker werkt niet soepel. Enzenz. Ik heb gezien dat er heel veel soorten maskers zijn, maar welke zijn nu in mijn geval het beste? Dus weer op zoek naar iets anders. En sowieso is ook de partner niet blij met al het gehannes. Vandaar mijn idee om een PST te gebruiken in afwisseling met de cpap, zodat ik toch geregeld nog een rustige slaapperiode heb.

Ik begrijp dat ik daarvoor een slaaptest zal moeten doen, om te kijken of de apneu in voldoende mate positie-afhankelijk is. Ik zal dit voorleggen bij mijn volgende bezoek aan de longarts.

Re: combi cpap met pst?

Geplaatst: 03 apr 2016, 13:54
door RuudJ
Het probleem is dus eigenlijk, de openvallende mond tijdens het slapen en het juiste masker.

De openvallende mond zou ik toch met een kinband proberen op te lossen.

https://www.youtube.com/watch?v=L0fdSKmaJ8Q

Daarbij dan een neus- of neusdoppenmasker gebruiken. Mocht je deze maskers nog in bezit hebben, zou ik dit eerst uitproberen.

Het voordeel van een neusdoppenmasker is dat er vaak ook een stukje slang van 30 tot 40 cm aanvast zit.

Maskers mogen niet te strak worden gezet, daar deze dan juist meer gaan lekken. De Airfit P10 heeft banden die niet verstelbaar zijn en de gesplitste band wordt achter het hoofd en op de kruin gedragen en geeft haast geen striemen.

Als je eerst het masker opdoet en vervolgens daarover heen de verstelbare kinband, dan verschuift het masker bij het draaien ook niet meer zo snel.

Je kunt dit aan je leverancier voorleggen en vragen of zij jou zo band kunnen toesturen. Bij mij wordt de rekening naar de zorgverzekeraar gestuurd door mijn leverancier Vitalaire.

Een slaaptest duurt weer lang. Je kunt natuurlijk ook even navragen bij je arts in welke positie de apneu tijdens de slaaptest voorkwamen. Zij hebben dat in hun rapportage waarschijnlijk wel opgenomen.

Groet RuudJ

Re: combi cpap met pst?

Geplaatst: 08 mei 2016, 23:51
door luchje
Hallo RuudJ e.a., Excuus voor late reactie!
Ik heb met de longarts van het slaapcentrum besproken, dat mijn ahi (met cpap) weliswaar redelijk laag is, gemiddeld 8, maar de gebruiksduur maar tussen de 4 en 5 uur per nacht, waarvan ik bovendien nogal eens een uur wakker lig. Hij vond dit niet zo'n probleem. Ik heb voorgesteld om na de cpap nog een paar uur met een spt door te slapen. Het leek hem wel een goed idee, en heeft zijn fiat gegeven om met een spt te beginnen. Ik ben nu bezig met een proefperiode met de spt van 1 maand. Ik gebruik daarbij de spt de gehele slaapperiode, maar na 4-5 uur stop ik met de cpap, omdat ik dan moet plassen en daarna niet meer inslaap met het masker. Voorlopig resultaat lijkt te zijn, dat de ahi elke nacht nog weer wat gedaald is. Wat logisch is, want er zit een zekere positieafhankelijkheid in mijn apneu. Hoe ik hiermee verder ga, is nog onzeker. Als ik de proefperiode met succes afrond, kan ik een spt kopen, maar ik weet niet wat ik ga doen. Er doet zich namelijk een ander verschijnsel voor: Ik heb last gekregen van pijnlijke heupen in de zijligging, zodanig dat ik er nog slechter van slaap. En door telkens even een poosje op de rug te liggen, is de pijn wat draaglijker. Maar dat wordt juist niet 'toegestaan' door de spt!
Hoe nu verder? Ik denk toch maar eerst de proefperiode met spt af te maken, vervolgens 3 weken vakantie, en op 20 juni heb ik een afspraak met de longarts, om de stand van zaken te bespreken.

Verder nog te melden dat ik een pijnlijke neus had gekregen van het masker. Ik heb een fantastisch pleistertje gekocht, Reskin geheten. Ook te koop bij Vivisol o.i.d. Makkelijk in gebruik en zeer effectief!
Groetjes allen en bedankt voor de belangstelling en adviezen.

Re: combi cpap met pst?

Geplaatst: 09 mei 2016, 00:11
door RuudJ
Succes met de SPT, alle twee de zijden gebruiken en een goede vakantie gewenst maar wel de cpap meenemen.

hou ons op de hoogte wil je?

Groet RuudJ

Re: combi cpap met pst?

Geplaatst: 14 jul 2016, 16:33
door luchje
De proef met de combi cpap plus pst is geen succes geworden. Wegens pijn op de heupen tijdens zijligging had ik geen moment om op mijn rug weer tot rust te komen. Intussen met behulp van de fysio beduidend minder pijn in de heupen, dus ik zou het weer kunnen proberen, maar eerst maar kijken hoe het verder loopt met die heupen. Intussen met ons caravannetje op vakantie geweest. Het gedoe met de cpap is meegevallen, er waren genoeg mogelijkheden om apparaat en slang kwijt te kunnen. 'smorgens met de spullen in een tas naar het sanitair om alles om te spoelen. Er zijn vaak ook lavabo's, die wat meer privacy bieden.

Met de longarts heb ik de scores van de laatste tijd besproken. De ahi wisselt nogal erg, fluctuaties van de ene dag op de andere tussen 1 en 15. En ik maak te korte nachten. Na de 'verplichte' 4 uur met de cpap (waarvan 1 uur wakker liggen), probeer ik de rest van de nacht zonder cpap te slapen, maar dat is meer dagdromen. Vaak de volgende dag nog behoorlijk moe. De arts van het slaapcentrum ziet geen problemen, zolang ik de 4 uur meestal maar volmaak en de ahi onder 10 is. Eventueel mag de druk wel iets hoger van hem, dwz naar 9.

Intussen de nieuwe Sleepy-head software geinstalleerd. Daar schrik ik toch wel van: Sommige nachten geven gedurende ca een uur heel erg veel en langdurige apneus. Ik heb begrepen dat de cpap na 10 sec apneu een drukpuls geeft, die de ademreflex zou moeten activeren, maar die lijken helemaal niet te werken. De apneu blijft gewoon, soms zo'n 40 sec. De ahi loopt dan ook ver op, tot ca 50. Daarna wordt alles weer rustiger, en de gemiddelde ahi op het display is dan zo rond 10. Het lijkt me dat in zo'n periode van veel apneus de bloedsaturatie ook veel te laag zal komen. Ik overweeg dus een saturatiemeter te kopen. Ik hoop dat de longarts mijn bevindingen serieus zal nemen en een advies heeft op welke manier de therapie te verbeteren. Wie herkent hier iets van?

Re: combi cpap met pst?

Geplaatst: 14 jul 2016, 19:16
door RuudJ
Je hebt kans dat je meerdere apneus hebt tijdens de remslaap periode.

Een slaapperiode duurt zo 1,5 uur. Kun je bij de uitlezing van sleepyhead zien of je na zo uur slapen de apneus optreden? Treedt dit zelfde weer op na zo 1,5 uur vanaf het moment dat het begon?

Zijn de apneus van obstructieve aard of zijn het centrale Apneu 's.

Groet RuudJ

Re: combi cpa p met pst?

Geplaatst: 14 jul 2016, 22:29
door luchje
Meestal treedt de burst van apneus op zo'n 1 à 2 uur na het inslapen. Is dat de rem-slaap? De apneus zijn zowel CA als OA, maar meer CA, zeg maar 60-40 verhouding. De duur van zo'n burst is ook ongeveer 1 à 2 uur.

Re: combi cpap met pst?

Geplaatst: 15 jul 2016, 22:40
door luchje
Nog even over de drukpuls: Ik las in de verklarende woordenlijst bij Sleepyhead, dat de drukpuls niet de functie om de ademreflex te activeren. Hij blijkt alleen bedoeld om te bepalen of de apneu van het type OA is of CA. Een obstructie leidt tot een kleine drukverhoging, die kan worden gemeten, een clear airway (CA) geeft dat niet. De puls zou geen invloed hebben op de therapie.

Re: combi cpap met pst?

Geplaatst: 16 jul 2016, 00:04
door RuudJ
Dat klopt inderdaad. Jij hebt jouw cpap op een vaste druk staan. Mocht je dus een obstructieve apneu krijgen dan kan de druk dus niet omhoog om deze te onderdrukken, mocht de ingestelde druk niet genoeg zijn om de adem stop te onderdrukken.

Bij een variabele druk zou de druk in ieder geval omhoog gaan tot de maximale ingestelde druk.

Druk pulsjes om vast te stellen of het om obstructief of centraal apneu gaat kan zowel bij een vaste als bij een variabele plaatsvinden.

Groet RuudJ