Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

1
Bron: www.cpaptalk.com, vertaald met Google Translate en licht geredigeerd. Het voorstel in dit artikel om de therapeutische voorgeschreven druk met 1, 2 of 3 cmh2o te verhogen bij gebruik van de EPR functie moet altijd in overleg met uw arts besproken worden.

De "EPR" van een ResMed-machine (expiratoire drukverlichting) verlaagt de druk voor uitademen met 1, 2 of 3 cm, wat overeenkomt met de instelkeuzes van de EPR 1, 2 of 3.
C-Flex in een Phlips Respironics-machine werkt op een andere wijze. De C-Flex-instellingen van 1, 2, 3 verminderen weliswaar de druk wanneer u begint uit te ademen, maar doet dat niet met exacte cm's.

C-Flex 1 geeft "enige reductie " in uitademingsdruk
C-Flex 2 geeft "iets meer reductie " in uitademingsdruk
C-Flex 3 geeft "de meeste reductie " in uitademingsdruk

De hoeveelheid drukvermindering die u krijgt met C-Flex van Philips is erg afhankelijk van hoe krachtig u uitademt.

Als het begin van uw uitademing vrij krachtig is (denk aan een sterke "HUFF !!") zal C-Flex de druk sneller verminderen dan wanneer u uw uitademing heel zacht start. U kunt een wisselende druk krijgen van de ene naar de andere uitademing. Iedere keer dat u uitademt krijgt u een drukvermindering die afhankelijk is van hoe sterk of licht die specifieke uitademing van u was.

Er zijn nog andere verschillen tussen ResMed's EPR en Philips C-Flex, maar het feit dat één (ResMed) exacte drukvermindering geeft in cm's volgens de 1, 2, 3 EPR-instelling en de andere (Respironics) geeft een vage daling van "enige", "iets meer", "meest" voor de 1, 2, 3 C-Flex-instelling, is een van de grootste verschillen tussen het soort uitademingsdrukverlichting dat door deze twee merken wordt aangeboden.

C-Flex is ontworpen om het grootste deel van zijn drukverlies te geven aan het begin van de uitademing ... aan het begin van het uitademen elke keer. Het is ook ontworpen om de normale druk weer terug te laten komen VOORDAT de persoon volledig is uitgeademd. Dat gevoel (als de persoon het voelt) van meer druk terugkomen terwijl de persoon nog steeds probeert uit te ademen, kan verontrustend zijn. Kan je het gevoel geven dat je weer moet inademen, ook al adem je nog steeds uit.

Een forumlid kon C-Flex niet verdragen en schreef over ademstapelen: dat hij zich soms 'overhaast' voelde om zijn volgende adem te beginnen en bijna hijgend wakker werd. Hij probeerde blijkbaar te vroeg in te ademen omdat hij waarschijnlijk een van die mensen is die een ongelijk uitademingspatroon heeft, niet altijd hetzelfde. Hij kon C-Flex daarom niet gebruiken, zelfs niet met de laagste instelling.

Als de luchtweg begint te blokkeren of zelfs dicht gaat bij het uitademen en de ademhaling slinkt voordat de persoon begint te INADEMEN, kan de blokkade de persoon ervan weerhouden om zelfs een nieuwe inademing te starten. Hij zou dan een apneu hebben. Het doel van C-Flex is om dat te voorkomen. C-Flex start de therapeutische druk VOORDAT de persoon van nature begint in te ademen. Zodoende kan de blokkade niet gebeuren. De benodigde druk om de luchtweg open te houden is dan al voldoende zodat de inademing kan beginnen.ResMed's EPR werkt anders. Hoewel C-Flex het meeste werkt aan het begin van de uitademing, lijkt EPR niet de volledige 1, 2 of 3 cm druk te laten zakken op het moment dat een persoon start met de uitademing. EPR voelt aan alsof de druk naar beneden gaat als de uitademing doorgaat. De volledige drukverlaging van 1, 2 of 3 cm is op een bepaald punt tijdens het uitademen en blijft tot het einde van de uitademing. EPR wacht totdat de persoon opnieuw BEGINT in te ademen. Dat is heel anders dan de manier waarop C-Flex de therapeutische druk weer inlaat VOORDAT de persoon zelfs helemaal klaar is met uitademen.

Maar wat als de ineenstorting (blokkade) van de luchtweg gebeurt omdat een EPR-instelling van "3" 3 cm minder druk geeft dan nodig is om de apneus van die persoon te voorkomen? Wat als een persoon een CPAP-druk van 10 heeft voorgeschreven, en de 7 cm die wordt afgeleverd tijdens een EPR-instelling van "3" (om de uitademingsdruk 3 cm te verlagen) kan een apneu plaatsvinden? Hoe kan de persoon zelfs weer inademen, zodat de EPR tijdens de pauze stopt met het onderdrukken van de druk? Hoe krijg je de therapeutische druk van 10 weer op gang?

Er is een beveiliging ingebouwd in EPR voor dat soort van eventualiteit. Als de persoon niet binnen zoveel seconden weer is gaan inademen, wordt de EPR opgeschort, wordt de therapeutische druk weer toegelaten en ... hopelijk wordt de luchtweg weer opengesperd. De persoon kan een nieuwe adem halen. EPR blijft "uit" totdat de normale ademhaling wordt hervat, waarna EPR weer iets gaat doen.

Dat is waarom ik vaak suggereer dat als iemand EPR gaat gebruiken, ze misschien hun CPAP-druk (of hun minimale druk met een ResMed autopap) 1 of 2 of 3 cm boven de voorgeschreven waarde willen instellen. Dat zou verzekeren dat de therapeutische druk inderdaad nog steeds aanwezig was, zodat de persoon op tijd een nieuwe adem kon halen.

Ze zouden nog steeds het comfortvoordeel van EPR halen, omdat een hogere druk om in het algemeen in te ademen niet ongemakkelijk is, en het is het relatieve verschil tussen inademen (bij een hogere druk) en uitademen (bij een lagere druk) waardoor "CPAP ademhaling" wordt bereikt met EPR ingeschakeld en natuurlijk aan voelt.

Heel wat mensen op het forum hebben geschreven over het verlagen van hun door de machine gerapporteerde AHI toen ze EPR uitschakelden. In de meeste gevallen zou ik zeggen dat ze die lagere AHI hadden gekregen als ze hun voorgeschreven druk hadden verhoogd met ongeveer hetzelfde aantal cm's waarop ze hun EPR hadden ingesteld, en liet ze de EPR gewoon op aan laten staan.

Dus, er zijn pluspunten en minnen over hoe deze twee heel verschillende-van-elk-andere uitademing "comfort" -eigenschappen werken. De twee fabrikanten zijn begonnen met het ontwerpen van hun verlichting van druk tijdens het uitademen op de manier die zij het beste vonden. Om nog te zwijgen van het feit dat patenten moesten worden overwogen!

Sommigen houden van de één, anderen houden van de andere, sommigen geven er de voorkeur aan om de uitademing hulpvoorziening van de fabrikant niet te gebruiken. Het is goed om keuzes te hebben.


modedit RM: het merk Devillbis hanteert de term SMARTFLEX. Daarover is dit artikel geschreven.

Re: Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

2
door persluchtpiraat » 10 okt 2019 -13:41
Noorder schreef: ↑10 okt 2019 -12:46
Samengevat, C/A-Flex kent een vaste (of althans berekend voor het eind van de uitademing) tijdsduur voor de drukverlaging, EPR een flexibele tijdsduur gebaseerd op realtime monitoren van de uitademing(?)
Zo zou ik het niet beschrijven. EPR is eigenlijk een marketing naam voor iets dat al onder de naam Bilevel CPAP bekend was, namelijk "pressure support." (PS) Pressure support verlicht de inspanning van het ademen. Daarom wordt het toegepast bij spontaan ademende mensen met spierverlamming of andere neurologische klachten.

Het enige verschil is dat EPR beperkt is tot 3 cmH2O aan "ademhulp" (PS) terwijl een full blown Bilevel CPAP (ResMed VPAP of Respironics BiPAP) wel 23 cmH2O aan assistentie kan leveren.

In een slogan: Bij "Flex" wordt de druk een variabele, onbekende hoeveelheid (wel gestuurd met instelling 1 2 of 3) verlaagd UITSLUITEND aan het begin van de uitademing. Met EPR krijg je de volledige, onverminderde therapiedruk UITSLUITEND bij begin van inademen tot het moment dat je stopt met inademen. Direct daarna valt de druk terug met 1, 2 of 3 cmH2O volgens de respectievelijke EPR instelling.
Noorder schreef: ↑10 okt 2019 -12:46
Het probleem wat ik met Flex heb is dat het snel voelt alsof er te weinig debiet is; erg benauwd gevoel.
Dat kan inderdaad, omdat Flex niet de inspanning verlicht. Ze proberen meer een soort "illusie" te creëren.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

4
Hoi,
Ik las net met grote interesse deze berichten over onder andere de epr instellingen en effectiviteit van de therapie.
Volgens de nekformule heb ik een druk van 9 nodig. Ik heb de epr op 3 staan. Dus bij uitademen is mijn druk nog maar 6. Dit kan verklaren dat ik toch nog een hoge FL heb en (volgens mijn horloge) regelmatig saturatiedalingen.
Zoals ik uit deze berichten begrijp zou ik mijn druk op 12 moeten zetten als ik de epr op 3 heb staan. Klopt toch heren? Of heb ik het niet goed begrepen?
Alvast dank voor jullie hulp.
Groet
Geert
Resmed Aircurve V-auto
epap 9
ipap 12
PS 3
neusmasker

Re: Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

5
Klopt Geert, natuurlijk moet je dan nog wel blijven kijken naar het Centrale component van de Totale AI ofwel de CAI. Die zou omhoog kunnen gaan bij een hogere drukinstelling.

Vraag: Heb je de Hoffstein of de Series Nekformule toegepast?
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

6
Ik heb series gebruikt voor de nekformule. Kom uit op druk van 9.3. Dat is dan zonder een EPR instelling. Zou de druk dan naar 12.4 moeten? Vind het gevoelsmatig nogal hoog, alhoewel ik hem daar wel vaker op heb gehad met EPR op 3.
Maar. Mijn wangen blazen op en ik moet mijn mond (doe jij ook toch? Aftappen en kinband om. Dan nog is de ene nacht de andere niet.

Ik heb sinds oktober een APAP. Die laat zien dat ik dedurende de nacht meestal op een druk van 9.6 ofzo zit met EPR op ik heb hem ingesteld op min 8.6 en max 11.6.
Als ik oscar uitleest zie ik 4 pieken in de slaapcomfort de anderhalf uur (denk diepe slaap?) Dat hij dan naar boven schiet om aoneus weg te drukken, maar die loopt natuurlijk wat achter de feiten aan.

Weet niet zo goed wat ik nu moet.
Mijn smartwatch geeft de ene nacht 25 minuten onder de 90 procent aan met desatursties tot 83 procent plekjes, heel soms eens per maand nog lager. Maar 3 van de 5 nachten 3 a 4 minuten onder de 90. Dat laatste vind ik niet zo spannend.

Kortgeleden slaaponderzoek met masker op gehad. Rest AHI 11 met een DSI van 21.
Longarts vind het goed. (Ik kom van AHI 28 vandaan zonder cpap)

Ik vind dat het beter kan. Drukinstelling tijdens onderzoek was apap 8.4 - 11.6 met EPR op 3.

Tips?

Groet en dankjewel
Resmed Aircurve V-auto
epap 9
ipap 12
PS 3
neusmasker

Re: Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

7
Rest AHI van 11 is te hoog, die arts hoeft er niet mee te slapen , maar jij wel.

Probeer het gewoon eens uit met een cpap modus ipv met Apap en kijk dan wat de AHI doet. Dus vaste druk met epr 3.

Is die AHI van 11 ook overwegend centraal apneu of ......?
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

11
Goedemorgen,

Goed geslapen vannacht. Slechts 1 keer wakker geweest. Druk had ik in CPAP modus gezet op 12 met EPR op 3.

Zeer goede resultaten vind ik.

7,36 uren geslapen
Resmed geeft aan AHI 0.1
Smartwatch geeft aan saturatie 3 minuten onder de 90 procent waarvan de laagste meting 86 procent.

Van Oscar heb ik even een foto gemaakt.

Het is nu maar na 1 nacht gebruik maar so far so good.
Ik laat hem de rest van de week zo staan en kijken op wat voor gemiddelden ik uit kom.
Resmed Aircurve V-auto
epap 9
ipap 12
PS 3
neusmasker
Bijlagen

Re: Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

12
Geert, de uitademtijd t.o.v. de inademtijd is prima. Als je de Luchtstroomsterkte grafiek gaat bekijken door in te zoomen dan zou je de ademhaling kunnen bekijken. De toppen van de ademhaling moeten dan zoveel mogelijk mooi rond lopen. Zie afbeelding.
Als de toppen grillig verlopen dan is er ondanks de lage AHI van 0,13 /uur nog sprake van een (deels)geblokkeerde luchtweg.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Wat is C-Flex bij Philips en wat is EPR bij Resmed?

15
Super bedankt voor je hulp. Ik laat hem een weekje zo staan en kijken wat er gebeurt. Ik had vannacht minder dan 3 minuten onder de 90 procent saturatie met minimaal 86 procent. Als ik het zo bekijk gaat het ook knap. Ik wil denk ik nog een oximeter erbij hebben die waarschuwt wanneer je saturatie onder een bepaald niveau komt.

Groet,
Resmed Aircurve V-auto
epap 9
ipap 12
PS 3
neusmasker