Wat is een normale ademhalingsfrequentie?

1
De hieronder oorspronkelijke Link bevat verwijzingen naar andere sites met interessante informatie, deze zijn niet opgenomen in de vertaling hier geplaatst. De informatie die geboden wordt door VerywellHealth is erg nuttig en waardevol. Door de browser Chrome met vertaalfunctie te gebruiken, kunt u deze op redelijke wijze in goed leesbaar Nederlands lezen.


Overgenomen vanuit deze Link: https://www.verywellhealth.com/what-is- ... te-2248932

Door Lynne Eldridge, MD | Beoordeeld door Grant Hughes, MD

Bijgewerkt op 19 december 2018

Artikel Inhoudsopgave

Overzicht
Ademhalingsfrequentie meten
Wat meet het?
Normale ademhalingsfrequenties bij kinderen
Periodieke ademhaling bij kinderen
Normale ademhalingssnelheden bij volwassenen
Periodieke ademhaling bij volwassenen
Abnormale ademhalingsfrequenties
Verhoogde ademhalingsfrequentie
Afgenomen ademhalingssnelheid
Dyspnoe: sensatie van kortademigheid
Medische terminologie
Wanneer moet u uw arts bellen

Als u ademhalingssymptomen ervaart, vraagt ​​u zich misschien af: "Wat is een normale ademhalingsfrequentie?" Laten we beginnen met praten over het normale bereik van de ademfrequentie voor volwassenen en kinderen, hoe deze snelheid nauwkeurig te meten en wat het betekent als de frequentie abnormaal is.

oorzaken van verhoogde ademhalingsfrequentie
Illustratie door Jessica Olah, Verywell

Afbeelding


Overzicht

De ademhalingsfrequentie wordt gedefinieerd als het aantal ademhalingen dat een persoon tijdens een periode van één minuut in rust neemt. Recente studies suggereren dat een nauwkeurige registratie van de ademfrequentie erg belangrijk is bij het voorspellen van ernstige medische gebeurtenissen ; studies suggereren ook dat metingen van de ademfrequentie niet zo vaak worden uitgevoerd als zou moeten, dus is het het 'genegeerde vitale teken'.

Het meten van ademhalingsfrequentie

De ademhalingsfrequentie wordt gemeten door het aantal ademhalingen dat een persoon neemt te tellen in een periode van één minuut. Omdat veel factoren van invloed kunnen zijn op de resultaten, is het erg belangrijk te begrijpen hoe nauwkeurig te meten.

De snelheid moet in rust worden gemeten, niet nadat iemand is opgestaan ​​en rondloopt. Als je je realiseert dat je adem wordt geteld, kunnen de resultaten onnauwkeurig zijn, omdat mensen vaak de manier waarop ze ademen veranderen als ze weten dat het wordt gecontroleerd. Verpleegkundigen zijn bekwaam in het overwinnen van dit probleem door discreet het tellen van de ademhalingen, het kijken naar het aantal keren dat je borstkas stijgt en daalt, vaak terwijl je doet alsof je je hartslag opneemt. Tijdens het opnemen van de ademhalingsfrequentie, kunnen ook verschillende andere markers van ademhalingsproblemen worden opgemerkt. Is uw patiënt of geliefde ongemakkelijk? Spannen de spieren in haar nek zich aan als ze ademt? (Medische professionals noemen dit ' het gebruik van aanvullende spieren'"Ademen. {Hulpademhalingspieren/ Modedit RuudJ}) Hoort u piepende ademhaling of andere abnormale ademhalingsgeluiden? Lijkt de ademhaling van de persoon pijn of angst te weerspiegelen (zoals de hyperventilatie die gepaard kan gaan met ernstige pijn of angst?)

Wat meet het?

Het aantal ademhalingen dat we per minuut nemen, is een teken van hoe vaak ons ​​brein ons lichaam vertelt om te ademen. Als het zuurstofniveau in het bloed laag is of als het koolstofdioxidegehalte in het bloed hoog is, wordt ons lichaam geïnstrueerd vaker te ademen. Als bijvoorbeeld een ernstige infectie optreedt, neemt de hoeveelheid koolstofdioxide die in het lichaam wordt geproduceerd toe, dus zelfs als er een normaal zuurstofniveau in het bloed zit, geeft het brein het lichaam de opdracht vaker te ademen om de koolstofdioxide te verwijderen.

Maar er zijn momenten waarop dit systeem niet zo goed werkt, zoals wanneer mensen worden behandeld met narcotische medicijnen. Deze medicijnen verzwakken in feite de reactie van de hersenen op signalen uit het bloed, zodat iemand minder vaak kan ademen dan nodig. Dit kan ook gebeuren met hoofdletsel of een beroerte die het ademhalingscentrum in de hersenen beschadigen.

Normale ademhalingssnelheden bij kinderen

Kinderen hebben een snellere ademhalingsfrequentie dan volwassenen, en de "normale" ademfrequentie kan aanzienlijk variëren per leeftijd.

De normale reeksen ademhalingssnelheden voor kinderen van verschillende leeftijden zijn onder meer:

Pasgeboren: 30-60 ademhalingen per minuut
Baby (1 tot 12 maanden): 30-60 ademhalingen per minuut
Peuter (1-2 jaar): 24-40 ademhalingen per minuut
Kleuter (3-5 jaar): 22-34 ademhalingen per minuut
Schoolgaande kind (6-12 jaar): 18-30 ademhalingen per minuut
Adolescent (13-17 jaar): 12-16 ademhalingen per minuut

Periodieke ademhaling bij kinderen

Zuigelingen hebben meestal een veel snellere ademhalingsfrequentie dan oudere kinderen en kunnen ook een fenomeen vertonen dat periodieke ademhaling wordt genoemd. Bij periodieke ademhaling kan de gemiddelde ademfrequentie van een kind sterk variëren; ze kan perioden hebben waarin ze langzamer ademt dan normaal, gevolgd door een paar minuten veel sneller ademen dan normaal. Het belang van periodieke ademhaling is dat het - hoewel het als ouder angstaanjagend kan zijn - meestal heel normaal is, tenzij uw kind andere symptomen heeft die wijzen op een onderliggende medische aandoening.

Normale ademhalingsfrequentie bij volwassenen

Net als bij kinderen, moet de ademhalingsfrequentie worden gemeten wanneer een persoon in rust is en niet alleen intensieve activiteit heeft verricht. Over het algemeen is de ademhalingssnelheid bij vrouwen iets sneller dan bij mannen.

De gemiddelde ademfrequentie bij een gezonde volwassene ligt tussen de 12 en 18 ademhalingen per minuut.

Periodieke ademhaling bij volwassenen

In tegenstelling tot periodieke ademhaling bij kinderen, kan een andere vorm van periodieke ademhaling, de Cheyne-Stokes-ademhaling , bij volwassenen worden gevonden en is niet normaal. Het kan worden veroorzaakt door congestief hartfalen, koolmonoxidevergiftiging, een laag natriumgehalte in het bloed (hyponatriëmie), grote hoogte of in de laatste stadia van sterven.

Abnormale ademhalingsfrequentie

Zowel een verhoogde als een verlaagde ademfrequentie kan een teken zijn dat er iets niet klopt in het lichaam. Een abnormale snelheid is tamelijk niet-specifiek, wat betekent dat er vele oorzaken zijn van zowel een snelle als een langzame snelheid. Het is opnieuw belangrijk om op te merken dat de normale reeksen voor mensen in rust zijn. Ademhalingssnelheden stijgen normaal tijdens inspanning.

Verhoogde ademhalingsfrequentie

Wat is een verhoogde ademhalingsfrequentie? Bij volwassenen wordt de cut-off gewoonlijk beschouwd als een snelheid van meer dan 20 ademhalingen per minuut, met een snelheid van meer dan 24 ademhalingen per minuut, wat wijst op een zeer ernstige aandoening (wanneer het verband houdt met een fysieke conditie in plaats van een psychische aandoening zoals een paniek aanval).

De ademhalingsfrequentie is een zeer belangrijk vitaal teken. Eén studie toonde aan dat een verhoogde ademhalingsfrequentie een betere factor was voor mensen die stabiel versus instabiel waren dan hartslag of bloeddruk.

Er zijn veel oorzaken van een verhoogde frequentie, sommige die gerelateerd zijn aan de longen en andere die dat niet zijn.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

Koorts: een verhoogde ademhaling met koorts is de poging van het lichaam om warmte te verliezen door sneller te ademen. Dit is belangrijk, omdat een snelle ademhalingsfrequentie een teken kan zijn van een verslechtering van de infectie en omdat bij de interpretatie van de ademhalingsfrequentie rekening moet worden gehouden met koorts. Er wordt gedacht dat de ademhalingsfrequentie bij kinderen met gemiddeld vijf tot zeven ademhalingen per minuut per graad Celsius-verhoging van de lichaamstemperatuur toeneemt. Bij jonge kinderen (jonger dan 12 maanden) blijkt dit niet altijd het geval te zijn, en kinderen hebben mogelijk geen verhoogde ademhalingsfrequentie als reactie op koorts en vice versa. Wanneer ze wel een verhoogde ademhalingsfrequentie hebben, wordt deze gewoonlijk verhoogd met gemiddeld zeven tot elf ademhalingen per minuut per Celsius temperatuurverhoging.

Uitdroging: uitdroging alleen kan resulteren in een snelle ademhaling.

Astma: tijdens een astma-aanval neemt de ademhalingsfrequentie vaak toe. Zelfs kleine verhogingen van de ademhalingsfrequentie kunnen een teken zijn van verslechtering, en de ademhalingsfrequentie moet van dichtbij worden gevolgd als dit het geval is.

COPD: Chronische obstructieve longziekte is een veelvoorkomende oorzaak van een snelle ademhalingsfrequentie, vooral bij mensen met een voorgeschiedenis van roken.

Hyperventilatie: Mensen kunnen sneller ademen als reactie op stress, pijn, woede of tijdens een paniekaanval.

Longomstandigheden: aandoeningen zoals longkanker , longembolie (bloedstolsels in de benen die naar de longen reizen) en andere longziekten verhogen vaak de ademfrequentie.

Infecties: Vaak voorkomende infecties zoals griep, longontsteking en tuberculose kunnen leiden tot een snelle ademhaling.
Bij pasgeborenen omvatten algemene oorzaken van een snelle ademhalingsfrequentie voorbijgaande tachypneu van de pasgeborene (TTN) -een milde toestand-evenals aandoeningen die ernstiger zijn, zoals het respiratoir distress-syndroom.

Acidose: een toename van de zuurgraad van het bloed resulteert in de verhoogde productie van kooldioxide, en dus in een verhoogde mate van ademhalen. Dit kan voorkomen wanneer een persoon een aandoening heeft die resulteert in metabole acidose zoals bij diabetes (diabetische ketoacidose).

Overdoses: zoals bij een overdosis aspirine of amfetamines.

Hartaandoeningen: in één studie werd een verhoogde ademhalingsfrequentie gevonden als voorspeller van hartstilstand bij mensen die in het ziekenhuis waren opgenomen met hartaandoeningen.

Bij kinderen zijn de meest voorkomende oorzaken van een verhoogde ademhalingsfrequentie koorts of uitdroging. Aandoeningen zoals bronchiolitis en pneumonie zijn relatief vaak voorkomende oorzaken. Kinderen kunnen ook een snelle respiratoire snelheid hebben die vergelijkbaar is met volwassenen, zoals acidose (met diabetes) en astma.

Verlaagde respiratoire snelheid

Een verlaagde ademhalingsfrequentie, gedefinieerd als een snelheid van minder dan 12 met enkele of minder dan acht ademhalingen per minuut door anderen, kan ook een punt van zorg zijn. (Let op: bij kinderen kan de ademhalingsfrequentie nog steeds hoog zijn in vergelijking met volwassenen en moet deze worden geïnterpreteerd op basis van de hierboven vermelde gemiddelde percentages.)

Sommige oorzaken van een verlaagd tarief zijn onder andere:

Gebruik van verdovende middelen: sommige medicijnen, zoals verdovende middelen, of deze nu voor medische doeleinden worden gebruikt of illegaal, kunnen de ademhaling onderdrukken.

Alcohol: Consumptie van alcoholische dranken kan de ademhalingsfrequentie verlagen.

Metabolisch: Ademhaling kan afnemen om de effecten van abnormale metabolische processen in het lichaam in evenwicht te brengen.

Slaapapneu: met slaapapneu hebben mensen vaak perioden van apneu en een verminderde ademhalingsfrequentie, vermengd met perioden met een verhoogde ademhalingsfrequentie.

Hersenen: schade aan de hersenen, zoals beroertes en hoofdletsel, resulteert vaak in een verminderde ademfrequentie.

Dyspnoe: gevoel van kortademigheid

Het is belangrijk op te merken dat de mate van ademhaling gescheiden is van het gevoel van kortademigheid . Soms kan de ademhalingsfrequentie van invloed zijn op het al dan niet voelen van dyspnoe's of kortademigheid, maar andere tijden misschien niet. Iemand kan kortademig worden met een zeer snelle ademhalingsfrequentie en kan kortademig zijn met een zeer lage ademfrequentie.

Medische terminologie

Medische professionals gebruiken verschillende termen om abnormale ademhalingsfrequenties te beschrijven. Sommige hiervan omvatten:

Bradypnea: Bradypnea is de medische term die wordt gebruikt om de ademhaling te definiëren die abnormaal langzaam is.

Tachypnea: Tachypnea is de medische term die wordt gebruikt om een ​​verhoogde ademhalingsfrequentie te definiëren. Deze snelle ademhalingsfrequentie is meestal oppervlakkig, versus hyperpnoe, die snel en diep kan zijn.

Dyspneu: Dyspnoe verwijst naar het gevoel van kortademigheid en kan optreden bij een verhoogde, normale of verminderde ademhalingsfrequentie.

Hyperpnea: Hyperpnea verwijst naar ademhalen die abnormaal diep is en lijkt te worden bemoeilijkt. Het kan voorkomen met of zonder snelle ademhaling.

Apneu: Apneu betekent letterlijk "geen adem" en verwijst naar de afwezigheid van ademhaling.

Wanneer moet u uw arts bellen?

Zeker, een abnormale ademfrequentie is een reden om contact op te nemen met uw arts, vooral als u een aandoening heeft zoals astma of een hartaandoening, omdat een verhoogde ademfrequentie alleen al een waarschuwingsteken is waaraan u moet denken. Tegelijkertijd moeten zorgverleners op de hoogte zijn van dit vaak genegeerde vitale teken. Eén studie toonde aan dat het meten van de ademhalingsfrequentie rond het tijdstip van ontslag uit de eerste hulpafdeling een zeer belangrijke voorspeller was van verslechtering na ontslag.

Bekwaam worden

Terwijl veel mensen eerst denken aan hun pols of bloeddruk, leren we dat het meten van de ademfrequentie net zo belangrijk is, of zelfs meer. Zeker, de ademhalingsfrequentie kan worden beïnvloed als u weet dat uw ademhalingsfrequentie wordt gemeten, dus het is belangrijk voor zorgverleners om bekwaam te worden in het discreet meten van dit percentage. Zowel een verhoogde als een afgenomen ademfrequentie kan een waarschuwing zijn voor onderliggende medische aandoeningen en moet worden opgevolgd.

Het is belangrijk om opnieuw de significante verschillen tussen de normale ademhalingsfrequenties van volwassenen en kinderen te benadrukken. Degenen die voor kinderen zorgen, moeten zich vertrouwd maken met deze bereiken en zich ervan bewust zijn wanneer de ademhaling te snel of te traag is.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar