Druk berekenen met behulp van de 'nekformule'

1
BMI = Body Mass Index, gewicht in kg gedeeld door lichaamslengte in meters en de uitkomst nog eens gedeeld door lichaamslengte in meters.

De BMI is zoals gezegd een vrij onnauwkeurige methode om te meten of je te zwaar bent. Deze berekening stamt dan ook al uit 1840, toen er nog geen rekenmachines bestonden en mensen op zoek waren naar een methodiek om snel en eenvoudig te bepalen of ze overgewicht hadden. In 2013 heeft professor Nick Trefethen van de universiteit van Oxford daarom voorgesteld de BMI berekening te moderniseren en meer waarheidsgetrouw te maken. Vooral voor gemiddeld kleinere (< 1m52) en gemiddeld langere mensen (> 1m82) was de BMI berekening erg onnauwkeurig. De nieuwe formule zal vooral voor deze groepen een meer betrouwbare uitkomst bieden.
Snel de de BMI berekenen volgens de nieuwe Formule of deze site bezoeken: https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html

AHI = Apneu Hypopneu Index, de waarde gemeten bij eerste slaaptest.

* = wiskundig teken voor vermenigvuldigen

Om een inschatting van de benodigde druk te maken kun je dit berekenen met de nek formule: Hoffstein of Series. De uitslag van deze formules verschillen (als het goed is een klein beetje) maar geven wel een goede indicatie.

methode 1: Hoffstein formule

2
Druk = (0.16 * BMI) + (0.13 * nekomtrek in cm) + (0.04 * AHI) - 5,12

De uitkomst is vaak in de praktijk wat aan de lage kant, dus 1 mbar= 1 cm h2o hoger komt vaak voor. (Bij de uitkomst er dan 1cm h2o bij
optellen). Let op het minus teken voor 5,12 !