Combinatietherapie CPAP - SPT

1
Hallo,

Vorig jaar een SPT (NightBalance) tweedehands aangeschaft. Veel problemen gehad met de aanmelding / registratie omdat NightBalance niet erg meewerkend is wanneer het gaat om tweedehands apparatuur.... Zie andere lijntjes op dit forum.

Omdat het trainingsprogramma niet opnieuw opgestart kan worden wanneer het apparaat door NB zelf niet teruggezet wordt op fabrieksinstellingen, heb ik erg veel last van de rigoureuze "aanpak" van het apparaatje: er wordt erg heftig ingegrepen wanneer ik op mijn rug ga liggen. Het gevolg is dat ik erg veel last heb van mijn heupen, rug en schouders. Wordt daar niet blij van!

Waar ik wel blij van wordt is het feit dat ik van ongeveer 16/17 AHI met alleen mijn Resmed Airsense APAP, bij gebruikmaking van de SPT terecht kom op een score van onder de 1! Dus er is duidelijk sprake van Positieve Obstructieve Apneu.....

Ik wil dan ook graag een officiële aanvraag doen voor een SPT bij mijn behandelend (long)arts. Heeft iemand ervaring met dit soort combinatie therapieën? En de toekenning en de vergoeding daarvan? Ik heb overigens vorig jaar herfst alleen maar één nacht wat meetapparatuur om gehad (thuis) en daar kwam 38 AHI uit. Toen onmiddellijk aan de APAP. Hoefde niet meer naar de specialist, werd overgedragen aan de leverancier. Ook die vond het na een paar keer niet meer nodig om op korte termijn gezien te worden: "kom over een jaartje maar terug....

Ben heel benieuwd naar ervaringen van anderen. Alvast bedankt!
APAP: Resmed Airsense 10 met Full Face maskers Resmed Airfit F20 en F30, sinds kort ook (opnieuw) NightBalance SPT (zelf aangeschaft)

Re: Combinatietherapie CPAP - SPT

2
Het uiteindelijke doel van een SPT SlaapPositietrainer is dat je na een 30 minuten rugligging bij de start in slaap bent gevallen en dat het apparaat daarna er voor zorgt via trillingen dat je op je zij gaat slapen. Dus, zodra je op je rug ligt zal hij trillen. Dit moet stoppen zodra je op je zij ligt.

Dit betekent in feite dat een SPT je ten alle tijde zal 'dwingen' om je naar zijligging te manoeuvreren.

Dit kan dan weer voor over belasting zorgen met de klachten die je noemt.

Daar is weinig aan te doen.
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar

Re: Combinatietherapie CPAP - SPT

3
Je hebt gelijk, Ruud. Het apparaat doet wat ie moet doen. Alleen heb ik het "inleerproces" overgeslagen omdat NB het niet wilde vrijgeven. Ik ben ook heel blij dat het mij helpt om de AHI's zover naar beneden te krijgen. Volgens mijn vrouw slaap ik nu vrijwel de hele nacht in de linkerzijpositie. Ik slaap ook 's avonds in in diezelfde positie. Overigens ook goed te zien in het NightBalance programma waarmee ik de SPT uitlees.

Ik heb ook wel de hoop (en de verwachting) dat de pijn in rug, schouders en heupen zal verminderen. Het is ook een gewenningsproces, vanzelfsprekend. En ik heb het er ook wel voor over. Ik gebruik de APAP nu al een dikke 9 maanden en bemerk nog weinig vooruitgang in de mate van energie. Nog steeds hele dagen futloos. Werk voorzichtig weer wat geprobeerd, maar na een korte periode weer moeten stoppen..... Heb er alles voor over om weer de oude te worden. Al weet ik niet meer zo goed, hoe dat was, hoe dat voelt :relieved:

NB Ruud: ik gebruik het F30 masker de laatste tijd niet meer. Het contact onder tegen de neus voelt niet zo goed. De F20 voelt de laatste maanden het fijnst. Gelukkig merk ik ook dat het masker meer en meer "bij mij gaat horen". De Resmed Airsense is daar ook debet aan. Vreemd om het masker niet op de hebben. Wie had dat ooit kunnen denken?!
APAP: Resmed Airsense 10 met Full Face maskers Resmed Airfit F20 en F30, sinds kort ook (opnieuw) NightBalance SPT (zelf aangeschaft)