Ervaringen met Sleep Position Trainer (SPT) Philips Nightbalance Lunoa

1
Beste forum genoten,

Omdat ik maar weinig tot geen gebruikers ervaring vind over de Sleep Position Trainer (SPT) begin ik er maar zelf over. Want in feite zou iedereen met Positionele Obstuctive Slaap Apneu (POSA) er baat bij kunnen hebben. En dat zijn er velen onder ons net zoals ik ook (weet jij van jezelf hoelang je per nacht op je rug ligt en hoeveel erger je AHI dan is?).

Inmiddels ben ik zo'n anderhalf jaar onderweg met mijn CPAP therapie. Maar ik wil graag ook een SPT. Enerzijds om de SPT als alternatief te kunnen gebruiken voor de CPAP als er geen stroomvoorziening voor handen is. Anderzijds om tegelijk met mijn CPAP te kunnen gebruiken voor nog betere resultaten c.q. nachtrust (combinatietherapie). Helemaal mooi zou zijn als de SPT zo goed zou werken dat ik geen CPAP meer nodig heb.

Mijn originele PSG geeft voldoende aanleiding om te kunnen veronderstellen dat ik baat zou hebben bij gebruik van een SPT. Mijn AHI in rugligging is bijna 2x zo hoog als in zijligging en ik lig 63% van de tijd op mijn rug.

De CPAP therapie werkt op zich goed en begint zijn vruchten af te werpen. Tegelijkertijd levert het afhankelijk zijn van een CPAP apparaat ook nogal wat beperkingen op in mijn bewegingsvrijheid. Ik verkeer namelijk graag in omstandigeden waar geen stroomvoorzieningen zijn en op een meegebrachte accu gaat de CPAP misschien 1 of 2 nachten mee terwijl diezelfde meebrachte accu een SPT eindeloos van stroom zou kunnen voorzien.

De SPT lijkt mij een geweldige oplossing of toevoeging voor mijn therapie te kunnen zijn en ik ben benieuwd of er mensen zijn die hun ervaringen en inzichten ermee willen delen of er ook in geïnteresseerd in zijn en vragen hebben.

De verkrijgbaarheid van een SPT is op het ogenblik nogal lastig. Ik vind eigenlijk dat je een SPT gewoon zou moeten kunnen bestellen als je hem zelf wilt betalen maar ook dan heb je een voorschrijving nodig van je behandelend specialist. Er zijn zorgleveranciers die een SPT verhuren (bijv. Vivisol à €25 per maand) en ook dan wordt er een voorschrijving gevraagd. Maar waarom? Het zou m.i. voldoende moeten zijn om de resultaten van je Polysomnografie (PSG) te overleggen die daar aanleiding toe geven. Een voorgeschreven SPT wordt overigens volledig door de zorgverzekering vergoed als je geen andere hulpmiddelen al vergoed krijgt (zoals een CPAP of MRA).

Ondertussen heb ik ook een applicatie (app) ontdekt die inzicht kan geven in POSA: Somnopose. Ik vraag me af in hoeverre Somnopose (niet) vergelijkbaar is met een SPT. Ik ga er vanuit dat een SPT heel wat meer "sofisticated" is dan een applicatie op je telefoon. Afgezien van het feit dat een telefoon niet erg ergonomisch is en je die ook 's nachts eigenlijk wilt kunnen opladen voor de volgende dag.

Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn er meer van (willen) weten of er zelfs al ervaring mee hebben.

Vriendelijke groet,
Paul
Dreamstation Go met bevochtiger en accu. APAP 5-10
Dreamwear onder-de-neus masker
SPT Philips Nightbalance Lunoa
Pulse Oximeter Contec CMS-50FW
Sleap Apnea Screen meter Contec RS01

Re: Ervaringen met Sleep Position Trainer (SPT) Philips Nightbalance Lunoa

2
Hallo Paul,
Ik heb nu een jaar of drie ervaring met een SPT in combinatie met een CPAP.
In het ApneuMagazine 2019/3 heb ik een verhaaltje geschreven over mijn ervaringen.
Ik zal dat wel een keer knippen en plakken in dit forum.

Groeten
Piet
Medewerker AV-Kenniscentrum
Wie als laatst lacht, heeft het minste gevoel voor humor
BENT U AL LID VAN ONZE APNEUVERENIGING,€30 (incasso) / €32,50/JAAR

Re: Ervaringen met Sleep Position Trainer (SPT) Philips Nightbalance Lunoa

3
Zoals altijd (lijkt te zijn bij apneu) is het erg persoonsafhankelijk.

Ik ben begonnen met een MRA in combinatie met een SPT vanwege diagnose POSA. SPT werd niet vergoed dus gehuurd via Vivisol (want niet te koop).

Ik was vooraf erg enthousiast over de gedachte van een makkelijk extern apparaat met veel vrijheid (SPT). In de praktijk vond ik het niets - de SPT maakte me wakker, ik manipuleerde het apparaat als ik eens op mijn rug lag, irriteerde me er meer aan dan ik had verwacht en goed was voor een goede nachtrust. Na iets meer dan 2 maanden heb ik hem teruggestuurd. Heeft me dus 50 euro gekost - en een illusie armer :hushed:

MRA is ook gestopt vanwege toenemende kaakklachten.

Ik slaap sinds februari met een CPAP en, hoewel dit erg beperkt in vrijheid (met name vanwege de noodzaak voor 230v en ik ook nog eens veel reis), bevalt het mij van de 3 opties het beste - geeft mij de beste nachtrust - en dat vind ik het belangrijkste

maar zoals gezegd: heel persoonlijk

Re: Ervaringen met Sleep Position Trainer (SPT) Philips Nightbalance Lunoa

4
Beste !kk3,

Bedankt voor het delen van je ervaringen. Misschien zijn ze wat minder persoonlijk dan dat je denkt want ik vind wat je beschrijft heel herkenbaar. Alleen leg ik mijn therapie in omgekeerder volgorde af: Ik ben nu anderhalf jaar bezig met CPAP therapie en ben op zoek gegaan naar een alternatief en/of ondersteuning van de CPAP therapie omdat ik vermoeidheidsklachten blijf hebben ondanks, op papier, succesvolle CPAP therapie. Ook wil ik zelf de vinger krijgen achter mijn klachten en probeer met OSCAR (voorheen Sleepyhead) meer inzicht te krijgen in wat er tijdens mijn slaap gebeurd. Nog een reden is dat ik net als jij veel onderweg ben en vaak in omstandigheden verkeer waar geen stopcontact direct voor handen is. Dat maakt CPAP therapie wel een uitdaging.

Het concept van de SPT spreekt erg aan zoals je zegt. Het is een minder belastende en simpelere therapievorm dan CPAP met een belofte van goede resultaten. Waar ik me op het ogenblik vooral aan erger is dat de patient-rapportage van de SPT ernstig tekort schiet. Het is informatie waar je bijna niets uit kan afleiden terwijl je wel aan allerlei specialisten en instanties toestemming moet geven om wel inzicht in de volledige rapportage te krijgen. Belachelijk en onacceptabel. Kennelijk worden patiënten per definitie voor achterlijke wezens aangezien (?). Dat alleen al zou voor mij reden zijn om er na de proefperiode van 6 weken mee te stoppen.

Tot het einde van de proefperiode zitten er overigens nog geen kosten aan verbonden. Dat valt dan wel weer mee. Wat betreft het reizen en gebrek aan stroomvoorzieningen kan ik je aanraden om over te stappen op een Dreamstation Go. Ik heb onlangs mijn "gewone" Dreamstation (APAP apparaat van Philips) ingeruild voor de kleinere versie met accu en bevochtiger na lang bevochten discussie met zorgverzekering en leverancier. De Dreamstation Go is heel wat kleiner en makkelijker om mee te nemen en is ook niet meteen afhankelijk van stroomvoorziening. De bijgeleverde slang is ook dunner en daardoor makkelijker in gebruik. Ik gebruik ook het bijbehoren "Dreamware" onder-de-neus masker waarvan ik soms vergeet dat ik hem op heb omdat er geen slang voor je gezicht hangt. Zoals het er nu uitziet lijkt de SPT nog niet veel bij te dragen aan de therapie. Maar omdat ik geen inzicht kan krijgen in wat er nu 's nachts gebeurd met de SPT kan ik daar eigenlijk niets zinnigs over zeggen nu.

Vriendelijke groet,
Paul van der Meer
Dreamstation Go met bevochtiger en accu. APAP 5-10
Dreamwear onder-de-neus masker
SPT Philips Nightbalance Lunoa
Pulse Oximeter Contec CMS-50FW
Sleap Apnea Screen meter Contec RS01

Re: Ervaringen met Sleep Position Trainer (SPT) Philips Nightbalance Lunoa

5
De SPT zou in elk geval aan moeten geven hoevaak en hoelang je in rug, buik en zijligging (li en re) hebt gelegen. De Lunoa zou een display moeten hebben en is dacht ik, ook via de pc uitleesbaar. Kan natuurlijk geen ahi weergeven.

modedit RM: vervolg in het onderwerp viewtopic.php?f=67&t=12788
Groet RuudJ
Medewerker AV-Kenniscentrum
ADEM BEWUST, WANT HET LEVEN DUURT MAAR KORT.
Bent u al lid van onze Apneuvereniging? €32,50 / Incasso €30,00/Jaar
Word lid en ontvang 4X het Apneu Magazine + 10X het Apneu bulletin per jaar