Plaats reactie
Petrik
Geregistreerde gebruiker
Bimaxillaire osteotomie (bimax) / BRP: ''Barbed Reposition Pharyngoplasty''

Bericht door Petrik »

Goedemorgen,

Na mijn vorige berichtgeving (viewtopic.php?f=23&t=12690) is uit een recent slaaponderzoek naar voren gekomen dat mijn AHI met afgestelde MRA 4,5 is. Deze had ik al een tijd niet meer ingehad vanwege de kaakklachten, maar gezien het resultaat ga ik dit binnenkort zeker weer doen. Met deze beugel in heb ik namelijk geen apneu meer. Desondanks is de MRA een oplossing voor korte termijn, omdat het veel problemen aan het gebit kan opleveren. Daarnaast ben ik nog maar 22 jaar.

Ik neig dan ook naar operatieve mogelijkheden waarbij er keuze is tussen de BRP (Barbed Reposition Pharyngoplasty) en Bimax (Bimaxillaire osteotomie). Eerstgenoemde operatie heb ik gisteren besproken met mijn KNO-arts. Hij schat de kans van slagen op 70/80% met mogelijk nadelige gevolgen zoals veranderde spraak en brokgevoel in de keel. Hij is de enige arts in het Isala die deze operatie uitvoert en heeft er inmiddels 300 gedaan. Van dit aantal had een enkeling nadelige klachten overgehouden, veel hebben dus succes opgeleverd. Desondanks heb ik geïnformeerd naar de Bimax operatie, aangezien ik hier ook veel positieve berichten over heb gelezen. De KNO-arts gaf de BRP operatie de voorkeur, maar zei wel dat de Bimax erg effectief maar ook erg ingrijpend en tijdrovend is in vergelijking met de BRP. Over enkele weken heb ik hierover een consult bij de kaakchirurg. Ik wil gewoon graag alle mogelijkheden bespreken om te kijken wat het beste voor mij is.

Voor ik een beslissing ga nemen heb ik eerst nog een slaaponderzoek gepland staan bij SEIN in Zwolle. Ik wil namelijk zeker van mijn zaak zijn voordat ik een operatie onderga. Bij SEIN staat volgende week een slaaponderzoek gepland zonder MRA (vandaar dat ik hem nu ook niet in doe) zodat vanaf de basis gemeten wordt wat mijn AHI is. Bij het Isala was namelijk verwarring geweest over de uitslag aangezien uit het eerste onderzoek een AHI van 8,5 kwam en uit het tweede een AHI van 26. Misschien dat SEIN tot hele andere bevindingen komt.

Hoe dan ook, bij deze wil ik een oproep plaatsen om jullie ervaringen aangaande de operaties met mij te delen. Ik heb al meerdere topics op dit forum gelezen, maar kan alle hulp gebruiken om een weloverwogen beslissing te nemen.

Ik kijk uit naar jullie reacties.

Petrik

m@rtin
Geregistreerde gebruiker
Re: Bimaxillaire osteotomie (bimax) / BRP: ''Barbed Reposition Pharyngoplasty''

Bericht door m@rtin »

hallo
petrik
ook ik ben mij aan het verdiepen in de bimax ik ben ook inde isala klinieken behandeld. met een ahi van 30 heb ik de uppp operatie gedaan amandels weg ,huig weg, en een stukje gehemelte weg laten halen , echter kwamen de klachten terug en had ik weer een ahi van rond de 30 . heb nu de mra die aardig werkt maar niet 100% en wil me ook laten informeren over de bimax of misschien een tong pacemaker . eerst afspraak maken bij kno en een korte slaaptest ondergaan waar het probleem in de keel zit . ik wil mij net als jou eerst erg goed laten voorlichten
groet
m@rtin

Petrik
Geregistreerde gebruiker
Re: Bimaxillaire osteotomie (bimax) / BRP: ''Barbed Reposition Pharyngoplasty''

Bericht door Petrik »

Beste Martin,

Ik heb jou berichten op het forum ook teruggelezen, en vind het spijtig dat de klachten zijn teruggekeerd. Van mijn KNO-arts begreep ik ook dat de UPPP-operatie te veel complicaties gaf, waardoor nu de BRP-operatie wordt aangeboden. Deze is succesvoller gebleken en dan ook een alternatief dat ik overweeg. De mogelijkheid voor een Bimax operatie heb ik enkele weken geleden besproken. Mijn gebit is hier geschikt voor, maar alsnog duurt het minimaal 1,5 jaar voordat de operatie plaats kan vinden. Je gebit moet namelijk eerst 'voorbereid' worden door middel van beugelen. Het nadeel van de BRP-operatie ten opzichte van de Bimax, is dat deze niet terug te draaien is. Tegelijkertijd kan deze wel binnen enkele maanden uitgevoerd worden. Verder verandert je gelaat bij de Bimax-operatie.

Overigens vraag ik mij af Martin, of jij direct je neusschot recht heb laten zetten of ook eerst een neusschelpverkleining (coblatie) hebt gehad. Mij werd laatstgenoemde aangeraden omdat deze minder ingrijpend is en het neusschot later alsnog rechtgezet zou kunnen worden. Nu blijkt dat ik nog niet fatsoenlijk door mijn neus kan ademhalen en mijn neusschelpen al verkleind zijn, wordt het rechtzetten opeens afgeraden door de KNO-arts. Deze zou namelijk kunnen veroorzaken dat ik te veel lucht binnenkrijg en dus kortademigheid of iets dergelijks ontstaat. Achteraf ben ik hier niet zo blij mee, want dan had ik in eerste instantie direct mijn neusschot recht laten zetten (hier zit een kleine afwijking naar links in). Ik twijfel dan ook om een second opinion aan te vragen, zodat beoordeling door een andere KNO-arts kan plaatsvinden.

Voordat een operatie daadwerkelijk ter sprake komt wacht ik eerst de uitslag af van de Polysomnografie die bij SEIN heeft plaatsgevonden. Mijn hoop is gevestigd op hun, want ik heb al gemerkt dat zij gespecialiseerder zijn dan het Isala en daadwerkelijk de tijd voor je nemen. Mocht het Isala dus bij jou niet met een passende oplossing komen, is SEIN misschien ook een optie. Momenteel slaap ik met de MRA, maar ik merk zelf nog geen verbetering. Hoe begon jij verbetering te merken door de MRA? En hoelang duurde dat? Volgens een slaaponderzoek heb ik met de MRA een AHI van 4,5. Dit zou (lijkt mij) betekenen dat mijn klachten zouden moeten afnemen, want ik slaap gewoon hele nachten met de beugel in.

Ik ben erg benieuwd naar je reactie.

m@rtin
Geregistreerde gebruiker
Re: Bimaxillaire osteotomie (bimax) / BRP: ''Barbed Reposition Pharyngoplasty''

Bericht door m@rtin »

bij mijn is het neusschot gelijk mee rechtgezet en opgeboord voor meer ruimte voor lucht . ik heb dus twee operaties in een gehad. met de mra kon ik wel gelijk goed slapen maar effect had ik pas na een dik half jaar je gaat dan twijfelen aan dat ding . ik heb nu het tweede setje vleugels erop zitten en het werkt nu redelijk , wel merk ik dat ik bij rugligging iets meer ahi heb je word dan wat brakker wakker , ik heb dus geleerd om op mijn buik en zij te gaan slapen . op zich werkt de mra redelijk maar heb wel door dat het geen oplossing is voor altijd daarom dat ik mij verder wil verdiepen in misschien bimax of inspire de tong paecemaker, omdat waarschijnlijk de tong hier de boosdoener is . maar ik wil nu niet over een nacht ijs gaan en me volledig laten onderzoeken waar de klacht zit en wat de beste oplossing is . ik heb absoluut geen spijt van de uppp , het is niet geheel mislukt anders had ik nu niet met de mra afgekund en weer aan de cpap gemoeten . de uppp heeft een groot voordeel gehad dat ik veel meer dingen ben gaan eten en meer dingen lust die ik vroeger absoluut niet luste. . ik houd je op de hoogte
groet
m@rtin

Petrik
Geregistreerde gebruiker
Re: Bimaxillaire osteotomie (bimax) / BRP: ''Barbed Reposition Pharyngoplasty''

Bericht door Petrik »

Beste Martin,

De afgelopen dagen heb ik ook al iemand gesproken die zowel de neusschelpen heeft laten verkleinen als het neusschot recht heeft laten zetten. Stond die van jou erg scheef? En merk je dat je meer lucht binnenkrijgt? Degene zei dat hierdoor de AHI's omlaag schoten en zij veel meer lucht binnenkrijgt. Nu ik dit zo hoor overweeg ik ook gewoon om mijn neusschot recht te laten zetten, want de bewering van mijn KNO-arts dat ik te veel lucht binnen kan krijgen lijkt mij onzin.

Verder begrijp ik dus dat de MRA pas na een 6 maanden zijn vruchten begon af te werpen? Dan heb ik nog even te gaan. Je begint inderdaad te twijfelen of het wel werkt. Heb je overigens geen nadelige gevolgen aan de UPPP-operatie overgehouden? Ik lees weleens dat men moeite krijgt met slikken, drinken uit de neus komt en/of een brokgevoel in de keel ontstaat. Het is overigens goed om je nogmaals te laten onderzoeken zodat je inzicht krijgt in de beste oplossing. Als ik jou was zou ik nogmaals een endoscopie laten uitvoeren, desnoods via een second opinion.

Met vriendelijke groet,
Petrik


modedit RuudJ: Petrik men spreekt gewoonlijk van UPPP ipv UPP even aangepast.

m@rtin
Geregistreerde gebruiker
Re: Bimaxillaire osteotomie (bimax) / BRP: ''Barbed Reposition Pharyngoplasty''

Bericht door m@rtin »

hallo petrik
mijn neusschot stond niet erg scheeft , wat ik begreep dst er wat recht gezet was en wat bot weggeboord of ruimte opgeboord was voor meer lucht , . je krijgt daar wel meer lucht door de neus van zonder nadelige gevolgen . van de upp heb ik niets over gehouden kan goed slikken verslik me ijgenlijk nooit , en ook geen brok in de keel . ik heb aan tafel echt het snelst mijn eten op dan is de rest van mijn gezin nog maar net bezig :blush: . zonder de upp had waarchijnlijk mijn mra nu ook niet gewerkt want het is niet weer teruggegroeid maar waarchijnlijk is de tong de boosdoener . ze zeggen dat de upp je smaak wat kan veranderen , maar dat is hier positief ervaren ik lust echt heel veel dingen meer .
groet
m@rtin


Plaats reactie